«Ναι» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην πρόταση Τσίπρα για τις πατέντες στα εμβόλια - «Όχι» στην πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού (video)

Υπερψηφίστηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης η άρση από των πατεντών των εμβολίων κατά του κορoνοϊού, ώστε να εξασφαλιστεί η μαζικότερη και πιο αποδοτική παραγωγή εμβολίων. Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο της Ευρώπης απέρριψε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να χρησιμοποιείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού ως ταξιδιωτικό «διαβατήριο».

«Ναι» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην πρόταση Τσίπρα για τις πατέντες στα εμβόλια - «Όχι» στην πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Με συντριπτική πλειοψηφία (72 υπέρ, 16 κατά) υπερψηφίστηκε η τροπολογία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η οποία ζητούσε από το Συμβούλιο της Ευρώπης να υιοθετήσει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για άρση των πατεντών των εμβολίων κατά του κορονοϊού, ώστε να αντιμετωπιστούν ως δημόσιο αγαθό και να υπάρχει μαζικότερος και πιο αποδοτικός εμβολιασμός όλων των Eυρωπαίων πολιτών.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, «οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη θα πρέπει να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τους περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας από τις πατέντες των εμβολίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η γενικευμένη παραγωγή και διανομή των εμβολίων σε όλες τις χώρες και όλους τους πολίτες».

Την ίδια ώρα η Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης έκανε δεκτή, επίσης με συντριπτική πλειοψηφία (99-10), την πρόταση Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελεύθερων σχετικά με την απόρριψη για μη αποκλειστικά ιατρική χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, που έχει προτείνει -ως ταξιδιωτικό «διαβατήριο»- εδώ και καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Άλλωστε και η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ υπήρξε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα κατηγορηματικά αντίθετη στην πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού.
«Όσο δεν γνωρίζουμε εάν οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό ή όχι, το θέμα δεν τίθεται καν. Εξαιρέσεις θα εξετάσουμε μόνο όταν θα μπορούμε να διαθέσουμε εμβόλια σε όλους τους πολίτες, και αυτό δεν αναμένεται πριν το τέλος του καλοκαιριού, δηλαδή πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου», είχε δηλώσει η Γερμανίδα καγκελάριος.

Θυμίζουμε επίσης ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, στις 15 Ιανουαρίου, είχε εκφραστεί ειρωνικά στη Βουλή προς το πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος είχε προτείνει το «σπάσιμο» των πατεντών των εμβολίων κατά του κορονοϊού από την Ε.Ε., ώστε να μπορέσουν να παραχθούν και από άλλες εταιρίες, με στόχο τον ταχύτερο και πιο μαζικό εμβολιασμό.

Το οξύμωρο είναι πως και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του τον Απρίλιο του 2020, στη γερμανική εφημερίδα «FAZ», είχε υποστηρίξει την αντίστοιχη πρόταση του Ηλία Μόσιαλου. Να προβεί, δηλαδή, η Ε.Ε. στην αγορά πατεντών για νέα εμβόλια αλλά και τεστ ταχείας ανίχνευσης.

ΥΓ.
Αληθεύει ότι η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, που έχουν οριστεί από τη ΝΔ ως μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, απείχαν και στις δύο ψηφοφορίες;

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ