«Σφαγή» Άδωνι Γεωργιάδη - Μάκη Βορίδη για τα «μάτια» της φαρμακευτικής κάνναβης και του Καρανίκα (video)

Η πρόθεση του υπουργού Ανάπτυξης να προωθήσει νομοσχέδιο εξαγωγής φαρμακευτικής κάνναβης, την οποία το 2017 αποκαλούσε «μπάφο», έγινε αιτία να γίνει «μπίλιες» με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

«Σφαγή» Άδωνι Γεωργιάδη - Μάκη Βορίδη για τα «μάτια» της φαρμακευτικής κάνναβης και του Καρανίκα (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ομηρικός καβγάς μεταξύ των πάλαι ποτέ «συναγωνιστών» στον ΛΑΟΣ, Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη, ξέσπασε στο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη διευκόλυνση της εξαγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.
Ένας ακόμα λόγος ήταν και η θετική αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης στον Νίκο Καρανίκα, του οποίου ήταν επενδυτική πρωτοβουλία η ανάπτυξη της καλλιέργειας της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, το 2017.

Μπορεί κάποτε ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, να ήταν κάθετα εναντίον της νομιμοποίησης της φαρμακευτικής κάνναβης, τώρα όμως όχι μόνο είναι υπέρ, αλλά προωθεί και το σχετικό νομοσχέδιο.

Τι μεσολάβησε; Μία έρευνα στο ίντερνετ, η οποία αρκούσε, όπως υποστήριξε ο ίδιος, για να τον πείσει για την αξία μίας τέτοιας επένδυσης.

Ο Μάκης Βορίδης, από την πλευρά του, έκανε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, λόγο ακόμα και για εμπόριο ναρκωτικών με τις ευλογίες του κράτους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του φιλοκυβερνητικού liberal.gr, στο υπουργικό συμβούλιο και τη συζήτηση περί του σχετικού νομοσχεδίου, ακολούθησε η παρακάτω χαρακτηριστική στιχομυθία:

- Βορίδης: «Δεν έχουμε κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η κάνναβη έχει τις ιδιότητες που της αποδίδονται».
- Γεωργιάδης: «Ο κ. Βορίδης δίνει μία χαμένη μάχη. Αν μπει στο ίντερνετ θα διαπιστώσει ότι μπορεί να παραγγείλει από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου ένα σκεύασμα από φαρμακευτική κάνναβη. Γιατί να χάσει την ευκαιρία η ελληνική οικονομία;». 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του news247 και ρεπορτάζ της Βίκυς Σαμαρά, το ρόλο του «πυροσβέστη» ανέλαβε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που φέρεται να καθησύχασε τον Μάκη Βορίδη, λέγοντας πως κατανοεί τη στάση του και το συγκεκριμένο εκλογικό ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται, διαβεβαιώνοντάς τον, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «πως στη δική του εκλογική περιφέρεια δεν θα γίνουν τέτοιες επενδύσεις».
Έτσι, χωρίς προσχήματα.

Τι υποστήριζε η ΝΔ για τη φαρμακευτική κάνναβη

Δεν έχουν περάσει όμως ούτε 4 χρόνια, από τότε που ο Άδωνις Γεωργιάδης ταύτιζε την φαρμακευτική κάνναβη, που χρησιμοποιείται κυρίως για την ανακούφιση ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και καρκίνο, με τον «μπάφο», ενώ ειρωνευόταν τον πρώην σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Καρανίκα, ο οποίος επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προωθούσε το σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων στον τομέα της βιομηχανικής κάνναβης.
«Η πρώτη επένδυση που διαφημίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να φέρει στην Ελλάδα είναι ο μπάφος. Πολύ ταιριαστό για τον ΣΥΡΙΖΑ», έλεγε τότε.

Φαίνεται πως ως υπουργός Ανάπτυξης, ο Άδωνις Γεωργιάδης άρχισε να διακρίνει πιο ψύχραιμα τα οφέλη μίας τέτοιας επένδυσης.

Πώς φτάσαμε ως εδώ

Για την ιστορία, το 2017 η κυβέρνηση αποποινικοποίησε τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης. Το 2018 άρχισαν οι πρώτες διαδικασίες παραγωγής και το 2019 δόθηκαν οι πρώτες δύο άδειες σε ιδιωτικές εταιρίες για την καλλιέργεια και επεξεργασία κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς.

Τον Ιανουάριο μάλιστα του 2019, ο Νίκος Καρανίκας είχε μιλήσει στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» ως «συντονιστής του κυβερνητικού σχεδίου για την φαρμακευτική κάνναβη», σε θέμα με τίτλο «Η Ελλάδα καλλιεργεί επιχειρηματικές ευκαιρίες στην κάνναβη».

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η ευρωπαϊκή Καλιφόρνια», είχε δηλώσει τότε ο James Ickes, Διευθύνων Σύμβουλος της DEVCANN, μιας από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρίες στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης, που επένδυσε περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ στην καλλιέργεια, παραγωγή και εξαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης.
Οι επενδυτές εκτιμούν πως η ευρωπαϊκή βιομηχανία της φαρμακευτικής κάνναβης θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 50 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια και η Ελλάδα αναμένεται να είναι από τους μεγάλους ωφελημένους.

Να θυμίσουμε πάντως ότι και στην περίπτωση Βορίδη διακρίνουμε μία ασυνέπεια, αφού και αυτός το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μιλούσε για νομοθέτηση της ανεξέλεγκτης καλλιέργειας χασίς, ενώ τον Ιούνιο του 2020 υποστήριζε ότι η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης είναι πολιτική επιλογή της παρούσας κυβέρνησης. 
«Όσοι ασχολούνται με την κάνναβη θα είναι αρκετά "happy" με την κυβέρνηση της ΝΔ», έλεγε χαμογελώντας, από το βήμα του 8ου συνεδρίου Αγροτεχνολογίας, τον Αύγουστο του 2019.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ