Πρόεδρος ΡΑΕ: Δεν υιοθετώ τα ποσά που οι πάροχοι θέλουν να αφαιρεθούν από τα υπερκέρδη

Κυβέρνηση και φιλοκυβερνητικά Μέσα, διαρρέουν πως τα υπερκέρδη (υπερέσοδα όπως τα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός) είναι σχεδόν μηδενικά. Αντίθετη άποψη, παρά το μπαράζ διαρροών τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται πως έχει ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Πρόεδρος ΡΑΕ: Δεν υιοθετώ τα ποσά που οι πάροχοι θέλουν να αφαιρεθούν από τα υπερκέρδη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σε εντελώς άλλο μήκος κύματος από τις πρόσφατες διαρροές περί μηδενικών υπερκερδών, ήταν οι εξηγήσεις που έδωσε μιλώντας στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΡΑΕ.


Πανηγυρίζει ο υπουργός Ανάπτυξης για το προκλητικό "μαγείρεμα" και τα «μηδενικά υπερκέρδη» των παρόχων ενέργειας


Ο κ. Αθανάσιος Δαγούμας ξεκαθάρισε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ολοκλήρωσει το έργο που της ανέθεσε η κυβέρνηση και υπολόγισε τα έκτακτα μεικτά κέρδη που είχαν οι παραγωγοί ενέργειας το εξάμηνο Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ, το ποσό των υπερκερδών υπολογίζεται σε 927 εκατομμύρια ευρώ.

Η ΡΑΕ, όπως εξήγησε ο κ. Δαγούμας δεν υιοθετεί τους ισχυρισμούς της ΔΕΗ και των υπολοίπων ιδιωτών παρόχων σχετικά με τα ποσά που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν από αυτά τα 927 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να υπολογισθεί ο έκτακτος φόρος.


Το καλύτερο μπεγλέρι, είναι τα κλειδιά στο χέρι


Η ΡΑΕ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της, δεν δέχεται να προσδιορίσει το ποσό που θα πρέπει να φορολογηθεί, καθώς αυτή την αρμοδιότητα, όπως υπογράμμισε, την έχει η κυβέρνηση και οι φορολογικές αρχές.

Με την επίσημη αυτή τοποθέτησή του ο κ. Δαγούμας αφήνει την "καυτή πατάτα" στα χέρια της κυβέρνησης, που θα πρέπει, όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, να φορολογήσει στο σύνολό τους τα υπερκέρδη με 90%. Δηλαδή ένα ποσό που φτάνει πάνω από 830 εκατομμύρια ευρώ.


Πρόκληση χωρίς τέλος: 16 εκατ. ευρώ μπόνους στον Στάσση και τα golden boys της ΔΕΗ


Η ΡΑΕ μάλιστα υπολογίζει ότι τα έκτακτα κέρδη της ΔΕΗ του κ. Στάσση, ανήλθαν σε 729,91 εκατ. ευρώ και των ιδιωτών παρόχων στα 157,61.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, παρέθεσε τα επιχειρήματα των παρόχων, κρατώντας όμως αποστάσεις, καθώς δεν έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει για το ποια κέρδη πρέπει εν τέλει να φορολογηθούν.


«Ελέγχεται για "ξέπλυμα" ο πρόεδρος της ΔΕΗ - Πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων στο "ανάκτορο"»

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ