Ισορροπία τρόμου για Novartis μεταξύ Μητσοτάκη, Σαμαρά και Άδωνη

Αποκαλυπτικό άρθρο του Στέλιου κούλογλου, με τίτλο: «Μητσοτάκης κατά Σαμαρά-Γεωργιάδη με όπλο την αγωγή κατά Novartis», για την εσωκομματική ισορροπία τρόμου, με φόντο τη "σκευωρία" Novartis.

Ισορροπία τρόμου για Novartis μεταξύ Μητσοτάκη, Σαμαρά και Άδωνη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Γράφει ο Στέλιος Κούλογλου στο tvxs.gr

Η πληροφορία για την αγωγή της ελληνικής κυβέρνησης κατά της Novartis είναι κάτι σαν μαγική εικόνα. Ανακοινώθηκε από τον κ. Πλεύρη την Παρασκευή το μεσημέρι, έγινε το κύριο πρωτοσέλιδο θέμα στα Νέα το Σάββατο και εξαφανίστηκε από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ την Κυριακή.
 
Οι κυριακάτικες εφημερίδες κλείνουν πλέον νωρίς, αλλά τουλάχιστον ένα παραπάνω σχόλιο στις παραπολιτικές στήλες προλάβαινε να δημοσιευθεί. Τουλάχιστον στις -συνεχώς ανανεούμενες- ηλεκτρονικές σελίδες των εφημερίδων. Δεν θα αποδείκνυε άλλωστε ότι η NΔ δεν φοβάται καθόλου την υπόθεση, «σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επένδυσε στη σκευωρία και δεν διεκδίκησε τίποτα από την εταιρεία», όπως δήλωσε και ο υπουργός Υγείας;
 
Aυτό το τελευταίο είναι μια ακόμη προπαγανδιστική φούσκα της κυβέρνησης, καθώς η ανακοίνωση ΗΠΑ-Novartis, με την οποία η εταιρεία παραδέχθηκε την ενοχή της για τις πρακτικές της στην Ελλάδα, έγινε τον Ιούνιο του 2020, επί κυβέρνησης ΝΔ. Η τελευταία είναι λοιπόν που καθυστέρησε σχεδόν δυο χρόνια.

Τι συνέβη ξαφνικά και ανακοινώθηκε η αγωγή;
 
Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, στο συνέδριο της ΝΔ,  ο κ. Σαμαράς διαφοροποιήθηκε πλήρως από την πολιτική Μητσοτάκη. Σύμφωνα με την έκφραση υψηλόβαθμου στελέχους της ΝΔ στις Βρυξέλλες, «παρουσιάστηκε με μια πλατφόρμα μεταξύ Βελόπουλου και Σαλβίνι».

Mέχρι τώρα, ο κ. Μητσοτάκης είχε δώσει στον πρώην πρωθυπουργό τη «Novartis για να παίζει», ικανοποιώντας τη γραμμή του να πάει την «υπόθεση μέχρι τέλους», να μετατραπεί δηλαδή ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή σκάνδαλα σε πολιτική σκευωρία.
 
 Σε αντάλλαγμα, ο κ. Σαμαράς είχε περιορίσει αισθητά την κριτική του, αλλά με την εξέλιξη της υπόθεσης, την παραπομπή Παπαγελλόπουλου - Τουλουπάκη- δημοσιογράφων και την αρχειοθέτηση του φακέλου Γεωργιάδη, φαίνεται ότι δεν αισθάνεται πλέον δεσμευμένος. Η απαίτηση του να τιμωρηθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν έχει επίσης ικανοποιηθεί, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση πιέζεται από τις Βρυξέλλες να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή οδηγία για μεγαλύτερη προστασία τους.
 
Η δημοσκοπική φθορά της κυβέρνησης, τα προφανώς ανεπαρκή μέτρα για την ακρίβεια και η στροφή μερίδας ψηφοφόρων δεξιότερα της ΝΔ, του δίνουν επίσης μεγαλύτερη ώθηση. «Μπήκε σαν ταύρος εν υαλοπωλείο στο Συνέδριο με 200 Μεσσήνιους, έβγαλε οργισμένος τον λόγο του και αποχώρησε», περιγράφει υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης.
 
Τη Δευτέρα, την επομένη του Συνεδρίου, TA NEA έκαναν μια χωρίς προηγούμενο επίθεση στον Σαμαρά από διαφορετικές στήλες και σελίδες. Τον παρουσίασαν φιλοπουτινικό, ακραίο σαν να «νόμιζε ότι βρίσκεται στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ», διεκτραγωδώντας την «παρουσία της τοπικής από την Καλαμάτα που χειροκροτούσε αρειμανίως, ενώ η τιμητική συνοδεία από δύο τοπικούς βουλευτές προσέδωσε στην παρουσία του πρώην πρωθυπουργού το κύρος ενός τοπικού φύλαρχου, ενός κοτσάμπαση. Γι’ αυτό θα έπρεπε να είχε κάνει την ομιλία του φορώντας φουστανέλα και φέρμελη». Το Σάββατο, η ίδια εφημερίδα έκανε κύριο θέμα την αγωγή κατά Novartis.
 

Το επιπλέον ενδιαφέρον εδώ είναι η επιχειρηματολογία που συνοδεύει το σχετικό ρεπορτάζ του Γ. Παπαχρήστου. Πριν από 3 μήνες, σε ανάλογο θέμα του, είχε αποδώσει την καθυστέρηση στον... αμερικάνικό ιμπεριαλισμό: «…Με έκπληξη όμως πληροφορήθηκα ότι τα τελευταία έξι χρόνια οι ελληνικές δικαστικές Αρχές έχουν υποβάλει αριθμό αιτημάτων δικαστικής συνδρομής προς το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τη Novartis, αλλά τα αιτήματα αυτά έπεσαν στο κενό – έμειναν αναπάντητα! Το οποίο σημαίνει πως για κάποιο λόγο οι Αμερικανοί αγνοούν επιδεικτικά την ελληνική Δικαιοσύνη».
 
Aυτό δεν είναι αλήθεια, στικάκι μας έδωσαν οι άνθρωποι του FBI αλλά δεν το πήραμε. Αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή τη φορά στο άρθρο δεν υπάρχει αναφορά στον αμερικανικό παράγοντα που δήθεν καθυστέρησε. Στο άρθρο δεν υπάρχει καν η λέξη σκευωρία και οι αναφορές δεν περιορίζονται στα μη πολιτικά πρόσωπα, που είναι η βασική γραμμή της ΝΔ. Αντιθέτως, περιέχει μια αμφιλεγόμενη φράση:
 
«Πληροφορίες από έγκυρη πηγή αναφέρουν ότι οι ανώτατοι δικαστικοί του ΝΣΚ (Νομικού συμβουλίου του Κράτους) που συνέταξαν την αγωγή, είχαν να ξεπεράσουν τρία σοβαρά εμπόδια:
 
- το πρώτο και κύριο ήταν ότι στις διώξεις που ασκήθηκαν εις βάρος των δέκα πολιτικών προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης για ηθική αυτουργία στις πρακτικές της
Novartis, δεν έχει προσδιοριστεί το ύψος της ζημίας που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο, και αντιστοίχως ωφελήθηκε η φαρμακευτική εταιρεία».
 
Άρα υπήρξε ζημιά από πολιτικά πρόσωπα ή θα γίνει έρευνα για κάτι τέτοιο;
 
To βέβαιο είναι ότι αν η αγωγή προχωρήσει, τα πολιτικά πρόσωπα ξανάρχονται στο προσκήνιο. Η ΝΔ καθυστέρησε δύο χρόνια γιατί δεν μπορεί να υπάρχει σκάνδαλο και συγχρόνως σκευωρία. Πως άλλωστε να στηριχθεί η κυβέρνηση στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος για τη θεμελίωση της υπόθεσης, όταν «κουκουλοφόρους» τους ανεβάζει, «κουκουλοφόρους» τους κατεβάζει;
 
Οι υπεύθυνοι της Novartis, στη συμφωνία τους με το αμερικανικό δημόσιο, η οποία αφορά βασικά την Ελλάδα, παραδέχονται
 
«ότι δωροδοκούσαν κυβερνητικό αξιωματούχο προκειμένου:
 
(
i)     να επηρεάσουν πράξεις και αποφάσεις του ως άνω αλλοδαπού αξιωματούχου υπό την επίσημη ιδιότητά του
(
ii)     να παρακινήσουν τον ως άνω αλλοδαπό αξιωματούχο να πράξει ή παραλείψει ενέργειες κατά παράβαση του νόμιμου καθήκοντος αυτού του αξιωματούχου
(
iii)   να εξασφαλίσουν οποιοδήποτε παράνομο πλεονέκτημα καi
(
iv)   να παρακινήσουν τον ως άνω ξένο αξιωματούχο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του/της εντός μιας ξένης κυβέρνησης, ως εκ τούτου να τροποποιήσουν και να επηρεάσουν ενέργειες και αποφάσεις της ως άνω κυβερνήσεως και οργανισμών και οργάνων της, προκειμένου να βοηθήσουν τη NOVARTIS HELLAS».

Στο έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών του αμερικάνικου υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφέρεται μεταξύ άλλων το αδίκημα της δωροδοκίας: «Οι κυβερνητικοί Αξιωματούχοι και ο υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης των τιμών». Πρόκειται για ένα από τα στοιχεία, πάνω στα οποία στηρίχθηκε η άσκηση δίωξης κατά Λοβέρδου.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs, η ανακοίνωση για την κατάθεση αγωγής αποτελεί προειδοποιητική βολή κατά του Α. Σαμαρά και του τότε υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη, του οποίου οι σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι οι καλύτερες. Δεν σημαίνει ότι η αγωγή θα συμπεριλάβει στοιχεία εναντίον τους, αλλά η υπόθεση περιπλέκεται και η αναμόχλευση της δεν συμφέρει κανένα εμπλεκόμενο.
 
Προφανώς το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει να ελέγχει την υπόθεση, προωθώντας έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με την ελβετική εταιρεία, που θα αποκρύψει τις ευθύνες κάποιων πολιτικών προσώπων.

Αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Novartis, που γνωρίζει -και κρατάει- πρόσωπα και πράγματα στην Ελλάδα, θα δεχθεί να (ξανα)βάλει το χέρι στην τσέπη. 

Για να περιορίσει τους εσωκομματικούς τους αντιπάλους, ο κ. Μητσοτάκης βάζει σε κίνηση μια διαδικασία εξαιρετικά λεπτών ισορροπιών, που είναι αμφίβολο αν θα του βγει σε καλό.


Πηγη: tvxs.gr

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ