Η μάσκα και η γλώσσα του σώματος

Η καθημερινότητά μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τη χρήση της μάσκας, έχει ενεργοποιήσει μια εκούσια αλλαγή στη γλώσσα του σώματός μας, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τους άλλους.

Η μάσκα και η γλώσσα του σώματος
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το σώμα καλείται να υπογραμμίσει τα λεγόμενα με κάθε δυνατό τρόπο προκειμένου να επιτευχθεί η οποιαδήποτε επικοινωνία. Αν παρατηρήσετε προσεκτικά, θα δείτε πως πλέον έχουν «εφευρεθεί» νέοι τρόποι επικοινωνίας με χειρονομίες.

Βρισκόμαστε στη δημιουργία νέου κώδικα επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης. 

Ο κώδικας αυτός, λόγω του ότι δεν είναι ο συνήθης του κάθε ατόμου, πολλές φορές είναι λίγο αμήχανος και άτσαλος.
Η ένταση της φωνής ανεβαίνει, τα μάτια, τα χέρια, αυχένας και λαιμός υπερλειτουργούν. Όλα αυτά συμβαίνουν στο επάνω μέρος του σώματος, καθώς το κάτω καλείται να στηρίξει αυτή τη δραστηριότητα κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Η εκούσια υπερδραστηριότητα τείνει να κουράζει το σώμα, καθώς και το νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημάδια εξάντλησης, έλλειψη συγκέντρωσης, εκνευρισμός.

Σε αυτά προστίθεται η συνθήκη του εγκλεισμού, η οποία δεν βοηθάει στην ήπια προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα. Όλο μας το σύστημα καλείται να ισορροπήσει και να προσαρμοστεί μέσα σε μία μέρα, κάθε μέρα, ανάμεσα σε δύο ακραίες συνθήκες: της υπερλειτουργίας και της αδράνειας.

Πού βρίσκεται όμως η αιτία όλης αυτής της ανάγκης για νέο κώδικα επικοινωνίας;

H αιτία βρίσκεται στο ότι μας λείπει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του παζλ στο ανθρώπινο πρόσωπο: Το στόμα.
Παρεμποδίζεται ο μεγαλύτερος δίαυλος λεκτικής επικοινωνίας, κρυμμένος πίσω από ένα κομμάτι πανί, δυσχεραίνοντας την αποκωδικοποίηση, όπως εξίσου και την «καθαρή» αντίληψή μας.
Κάπως έτσι αντιλαμβανόμαστε πλέον οτι καταρρίπτεται ο μύθος πως «τα μάτια τα λένε όλα». Όχι, τα ματιά από μόνα τους δεν λένε τίποτα. Χρειάζονται και όλο το υπόλοιπο σύστημα για τη μη λεκτική επικοινωνία. Μικροεκφράσεις, μικροσυσπάσεις μυών προσώπου και σώματος, ασυνείδητες κινήσεις που συνοδεύουν τον λόγο, συνθέτουν την πλήρη εικόνα.

Οι μέρες της μάσκας βοηθούν πολύ στο να είμαστε συγκεντρωμένοι στον απέναντί μας, να τον ακούμε προσεκτικά όχι μόνο με τα αυτιά, αλλά και με τα μάτια.

*Να σημειωθεί πως οι φυσικές αυτές αντιδράσεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα, καθώς ο κάθε πολιτισμός και η κουλτούρα αυτού έχουν δικό τους καμβά επάνω στον οποίο οι άνθρωποι πλάθουν τη γλώσσα του σώματός τους.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ