Ψυχολογική μολότοφ

Εδώ και λίγες ώρες ανακοινώθηκαν τα καινούργια πάλι δεδομένα στην καθημερινότητα μας. Τα Σαββατοκύριακα μέχρι τις 6 η κυκλοφορία, με κλειστό τελείως λιανεμπόριο και καταστήματα παροχών υπηρεσιών.

Ψυχολογική μολότοφ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Δεν γνώριζω καθόλου σε ποια επιστημονικά δεδομένα βασίζονται αυτές οι αποφάσεις. Αν δηλαδή υπάρχουν σαφείς έρευνες με νούμερα που να δηλώνουν ότι η διασπορά του ιού είναι πιο πιθανή τα σαββατοκύριακα 6 με 9 γιατί ο κόσμος κάνει κάποιες παραπάνω βόλτες. Αν υπάρχουν αυτές οι έρευνες θα ήταν απαραίτητο να δημοσιοποιηθούν για να μπορέσει και ο κόσμος να καταλάβει, διότι όλο αυτό βιώνεται ως παραλογισμός. Και από την στιγμή που βιώνεται ως παραλογισμός δεν θα είναι τίποτα αποδοτικό.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι η επιτυχία του περσινού λοκντάουν Μαρτίου ήταν επιτυχής μόνο για ένα λόγο: ΦΟΒΟΣ.
Ο κόσμος φοβόταν. Ηταν τόσο κοντά οι εικόνες της Ιταλίας και η πανδημία βρισκόταν στην αρχή της. Ήταν όλα άγνωστα. Ο φόβος οδηγεί σε υπακοή.

Τώρα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξεΙ πάρα πολύ. Εχει περάσει ένας χρόνος. Έχουμε μάθει σχεδόν να ζούμε με αυτή τη κατάσταση. Ο φόβος έχει αντικατασταθεί από κούραση. Η κούραση δεν οδηγεί σε υπακοή αλλά σε αμφισβήτηση. Την αμφισβήτηση αυτή την ενισχύει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει αυτά που έπρεπε να γίνουν:
Ουσιαστική ενίσχυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, ανάλογη ενίσχυση και διαμόρφωση των δημόσιων σχολείων, ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, ουσιαστικότερος έλεγχος των μετακινήσεων με αεροπλάνα και πλοία.
Και επιπρόσθετα μια συνεχής μετακύληση ευθύνης στους πολίτες. Και η ομπρέλα σε όλα αυτά, μία τεράστια οικονομική ανασφάλεια και οικονομική εξαθλίωση για ένα μεγάλο μέρος συμπολιτών μας.

Ολα αυτά συνθέτουν μία «ψυχολογική μολότοφ».

Είναι ο ορισμός της απολυταρχίας, να απαιτείς χωρίς να εξηγείς. Να απαιτείς χωρίς να πράττεις αυτά που απαιτούνται από εσένα.

Από την ώρα που ανακοινώθηκε το «από αύριο», χωρίς καμία προετοιμασία δεν έχω σταματήσει να αναρωτιέμαι αν στην επιτροπή που παίρνονται όλες αυτές οι αποφάσεις υπάρχει κάποιος ειδικός ψυχικής υγείας (όπως για παράδειγμα στην αντίστοιχη επιτροπή της Γερμανίας, αλλά και άλλων χωρών). Είναι οξύμωρο να λένε ότι αυτά τα μέτρα προστατεύουν την σωματική μας υγεία, ενώ συγχρόνως την καταστρέφουν.
Θέλουν να μάθουν πόσο έχει αυξηθεί η χρήση ουσιών, αλκοόλ, ηρεμιστικών κ.λπ.;

Από την στιγμή που οριστικοποιήθηκε ο περαιτέρω εγκλεισμός του σαββατοκύριακου έχω λάβει τουλάχιστον 15 μηνύματα απελπισίας από ανθρώπους. Μπορεί να μην έκαναν τιποτα 6 με 9 αύριο το απόγευμα. Δεν έχει σημασία.

Σημασία έχει η επιβολή χωρίς σεβασμό και επεξήγηση.
Η στέρηση χωρίς δικαιολογία. Η ακόμα μία στέρηση της κινητικότητας τους. Ακόμα ένας εκφοβισμός.

 

* Η Μαρία Ρώτα είναι Ψυχοθεραπεύτρια

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ