«Παλεύουμε με το θηρίο χωρίς υποστήριξη - Δεν είναι αμέλεια, είναι εγκληματικό»

To 2020mag.gr δίνει φωνή στους ήρωες που κρατάνε μόνοι τους όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και που από τα «θεσμικά χειροκροτήματα» στην αρχή της πανδημίας, έχουν γίνει πλέον οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της κυβερνητικής ανεπάρκειας.
Ο Α.Π. είναι νοσηλευτής σε χειρουργική κλινική μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου. Έχει υπηρετήσει 20 χρόνια σε ΜΕΘ. Η περιγραφή της κατάστασης που βιώνει, είναι συγκλονιστική: «Όλα λειτουργούν εντελώς σπασμωδικά, σαν να μην ξέρει κανείς τίποτα. Δεν πιστεύω ότι είναι αμέλεια, είναι εγκληματικό».

 

«Παλεύουμε με το θηρίο χωρίς υποστήριξη - Δεν είναι αμέλεια, είναι εγκληματικό»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Α.Π. μίλησε αποκλειστικά στο 2020mag.gr, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων πως:

  • Δεν έχει γίνει κανένας κεντρικός σχεδιασμός.
  • Ψάχνουν στολές covid για να φορέσουν στις βάρδιες.
  • Οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ, με φορητό αναπνευστήρα, αντενδείκνυνται για παραμονή του ασθενή πάνω από κάποιες ώρες.
  • Ο γιατρός κάνει «επιλογή» με βάση το προσδόκιμο ζωής και την ηλικία του κάθε ασθενή.
  • Δεν υπάρχουν πρωτόκολλα στις κλινικές για τον τρόπο μετατροπής τους σε covid, το αποτέλεσμα είναι ότι οι γιατροί και νοσηλευτές τους νοσούν και διασπείρουν τον ιό.
  • Εφημερίες χωρίς κεντρικό σχεδιασμό.
  • Ξέραμε από τον Σεπτέμβρη τι θα συμβεί. Θα έπρεπε να έχουν γίνει στοχευμένες προσλήψεις. Θα μπορούσε να έχει γίνει προετοιμασία με τα υπάρχοντα δεδομένα, διαχωρισμός κτιρίων, οργάνωση και να δουλέψει άρτια.

Ακολουθεί η συνομιλία μας με τον Α.Π.:

Πού υπηρετείτε;
«Βρίσκομαι σε χειρουργική κλινική με δύναμη 25 κρεβατιών. Μεγάλη κλινική. Πριν από λίγες μέρες και πάρα το ό,τι οι δικοί μας γιατροί είχαν περιορίσει αρκετά τα χειρουργεία τους, λόγω οδηγίας του υπουργείου, μας ζήτησαν 8 κρεβάτια για να φιλοξενήσουμε ασθενείς άλλων κλινικών. Καθώς έκλεισαν, γιατί έγιναν covid. Όταν μία κλινική κλείνει και γίνεται covid, σημαίνει ότι παραχωρεί το προσωπικό και το χώρο της. Αλλά εξακολουθούν και υπάρχουν τα περιστατικά της κλινικής αυτής, που διασκορπίζονται σε άλλες κλινικές. Δηλαδή, κάθε κλινική του νοσοκομείου παραχωρεί κάποια κρεβάτια και μεταφέρονται εκεί τα περιστατικά της. Αυτό συνέβη το μεσημέρι μιας ημέρας που είχαν τελειώσει οι εφημερίες και δεν θα είχε σύντομα επόμενη. Και ενώ είχαν όλο το πρωινό για να γίνει μία τέτοια μετακόμιση, που το προσωπικό είναι όλο εκεί, που υπάρχουν τραυματιοφορείς και ευχέρεια, μας πήραν στην αλλαγή της βάρδιας για να μας πουν “συμπυκνώστε τους δικούς σας γιατί παραχωρείτε 8 κρεβάτια”. Όταν είχαν φύγει όλοι και οι 2 που ήμασταν εκεί έπρεπε να κάνουμε τη μετακόμιση».

Αυτό πώς γίνεται; Έχετε μία κλινική covid και αποκτήσατε μία ακόμη;
«Κλινικές covid έχουμε πολλές και διάφορες. Είχαμε την ορθοπεδική κλινική, η οποία έγινε για 4 μέρες covid, που σημαίνει ότι έδιωξαν άρον άρον τα περιστατικά της, την έκαναν covid, μετά από 4 μέρες την ξε-κάνανε covid, απολύμαναν ξανά όλο το χώρο και έγινε πάλι ορθοπεδική. Το ίδιο συνέβη και σε μια από τις 3 χειρουργικές κλινικές».

Γιατί συμβαίνει αυτό;
«Γιατί όλα γίνονται σπασμωδικά. Θεωρούν ότι πρέπει να έχουν χώρο για την εφημερία για να βάλουν τα covid περιστατικά και δεν γίνεται με πρόγραμμα. Δεν έχει γίνει από την αρχή ένα πλάνο, ότι θα φτιάξουμε ένα από τα κτίρια που έχουμε για covid».

Ποιος το αποφασίζει αυτό;
«Η διοίκηση, με οδηγία από το υπουργείο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 4 κλινικές covid στο νοσοκομείο, εκ των οποίων οι 2 λειτουργούν δύο μήνες».

Αυτά καταγράφονται;
«Λογικά ναι, αλλά αυτά που ακούω εγώ, από διάφορες πηγές και συναδέλφους, είναι ότι στην εφημερία μπορεί να μπουν 40 βαφτισμένα “covid” και τελικά να είναι τα 15. Τα υπόλοιπα να έχουν μπει ως εμπύρετα, να τα έχουν περάσει για covid. Αλλά την επομένη να βγουν τα μοριακά τεστ και να σου πουν πως δεν ήταν τελικά covid. Γενικά είναι ένας μύλος, που κανείς δεν ξέρει τι γίνεται. Επίσημα δεν υπάρχει πουθενά κάτι που να λέει ότι αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο νοσηλεύει τόσους αρρώστους covid, σε αυτές τις κλινικές, το οποίο να το γνωρίζουμε όλοι και να ξέρουμε τι γίνεται. Ο ένας από τον άλλον ό,τι μαθαίνει και ψάχνει να βρει, για να έχουμε μια εικόνα για το τι συμβαίνει στο νοσοκομείο».

Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός;
«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός από πέρυσι. Από την πρώτη στιγμή. Προχθές το βράδυ με πήρε ένας συνάδελφος από κλινική covid και μου λέει: “Σε παρακαλώ, έχεις στολές covid;”. Του λέω: “Πού να τις βρω; Εμείς δεν έχουμε νοσηλεύσει ποτέ cοvid”. Ο άνθρωπος πήγε στη βάρδιά του σε κλινική covid και δεν είχε να φορέσει στολή. Έψαχνε κατεπειγόντως για στολή».

Διασωληνωμένοι εκτος ΜΕΘ

Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι σημαίνει ακριβώς το «διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ»; Τι είναι αυτοί οι αναπνευστήρες;
«Στα νοσοκομεία όλα υπάρχουν φορητοί αναπνευστήρες. Τους οποίους -μέχρι προ covid- τους χρησιμοποιούσαμε για τις μεταφορές διασωληνωμένων στη ΜΕΘ, δηλαδή για μεταφορά σε άλλο νοσοκομείο ή για να κάνουν εξετάσεις. Τώρα αυτοί οι αναπνευστήρες είναι αυτοί που χρησιμοποιούνται για τη διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ».

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;
«Ότι είναι σε μια κλινική του νοσοκομείου, με ένα φορητό αναπνευστήρα, ο οποίος από τον κατασκευαστή ξέρουμε ότι δεν είναι για παραμονή του ασθενή πάνω από κάποιες ώρες, γιατί δεν έχει τη δυνατότητα. Είναι για την κάλυψη επείγουσας ανάγκης, για 2-3 ώρες μάξιμουμ. Οι ασθενείς με covid, αυτή τη στιγμή, μπορεί να μείνουν 2 και 3 μέρες».

Πόσοι τέτοιοι αναπνευστήρες υπάρχουν;
«Διασωληνωμένοι στις κλινικές υπήρχαν και προ covid, όταν δεν υπήρχαν κρεβάτια. Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή, θεωρητικά, κάθε κλινική έχει από ένα τέτοιο μηχάνημα, εκτός από τις πιο βαριές κλινικές, όπως οι χειρουργικές, που μπορεί να έχουν δύο τέτοια. Όφειλε, λοιπόν, το νοσοκομείο να έχει οπλιστεί με παραπάνω. Από διάφορες κλινικές έχει ζητηθεί αντικατάσταση τέτοιων μηχανημάτων, που κοστίζουν μάξιμουμ 8.000 ευρώ, λόγω δυσλειτουργίας ή παλαιότητας, και δεν έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα».

Και πώς διατίθενται σε εκείνους που τις χρειάζονται;
«Έχει τύχει να μας παίρνει τηλέφωνο, γιατί έψαχνε ο εφημερεύων (όταν σχολάνε οι πρωινοί τομεάρχες και λοιποί της διοίκησης, μένει ένας που καλύπτει όλο το νοσοκομείο σαν υπεύθυνος) απεγνωσμένα ένα τέτοιο μηχάνημα, είχαν ασθενή και δεν είχαν να τον διασωληνώσουν. Της λέμε ότι το δικό μας είναι σε άλλο τμήμα από την προηγούμενη εφημερία. Και μας απαντά: “Ψάχνω όλο το νοσοκομείο και δεν ξέρω πού βρίσκονται”. Και λες τώρα, ανοίγεις γενική εφημερία και δεν ξέρεις σε ποιες κλινικές είναι οι φορητοί αναπνευστήρες; Δεν έχεις κάτσει να καταγράψεις ποια κλινική έχει τον κάθε αναπνευστήρα, ώστε να ξέρεις ότι ο πρώτος που θα απελευθερωθεί θα μπορείς να τον έχεις; Και ψάχνει με τα τηλέφωνα ποιος μπορεί να έχει ελεύθερο μηχάνημα;».

Είναι κάτι απλό στη χρήση του;
«Σαφώς όχι, είναι κάτι σύνθετο, καθαρά ενδονοσοκομειακό, δεν είναι κάτι που παίρνει ο καθένας σπίτι αν χρειαστεί οξυγόνο. Η χρήση τους γίνεται μόνο από επαγγελματίες».

Και αν τελειώσουν και αυτοί τι γίνεται;
«Αρχικά να πούμε ότι αν υπάρχει 1 αναπνευστήρας και 4 υποψήφιοι ασθενείς, γίνεται αυτό που λέμε “επιλογή”. Αναγκαστικά θα επιλέξει ο γιατρός, με βάση το προσδόκιμο και την ηλικία του κάθε ασθενή».

Όσες κλινικές επιτάσσονται για να γίνουν covid δουλεύουν με το υπάρχον προσωπικό τους, ναι;
«Φυσικά, οπότε αν η κλινική είναι γυναικολογική, τους ασθενείς covid θα περιθάλψουν γυναικολόγοι και γιατροί και νοσηλευτές που γνωρίζουν γυναικολογικά περιστατικά».

Είναι αποτελεσματικοί;
«Όχι, δεν μπορούν, μόνο στα πολύ βασικά. Το κύριο πρόβλημα, όμως, είναι το εξής. Δεν υπάρχουν πρωτόκολλα στις κλινικές για τον τρόπο μετατροπής τους σε covid, δεν γνωρίζουν, ούτε εκπαιδεύονται για το πώς αλλάζουμε αυτές τις στολές -που είναι και το νούμερο ένα στη μετάδοση-, πώς προστατευόμαστε. Το αποτέλεσμα είναι ότι αρρωσταίνουν. Σε όσες κλινικές έχει γίνει αυτό, που τους είπαν “τώρα γινόσαστε covid” πριν προλάβουν να τους εκπαιδεύσουν, έχουν πέσει σαν τα κοτόπουλα μέσα στην πρώτη εβδομάδα. Είμαστε ένα χρόνο σε πανδημία και όφειλε κάθε μεγάλο νοσοκομείο να έχει, από την πρώτη στιγμή, πιάσει όλες τις κλινικές και να τις έχεις εκπαιδεύσει. Είναι αδιανόητο να έρχεται 5 ώρες πριν και να σου λέει: «Έλα να σου δείξω δυο πράγματα, γιατί γίνεσαι covid».

Έτσι έχουμε και διασπορά;
«Πολύ μεγάλη διασπορά και χωρίς έλεγχο. Εδώ να σημειώσουμε και τη διασπορά από ασθενείς. Οι οποίοι μπαίνουν με rapid test. Έχουμε περιπτώσεις που μπορεί να βγάλουν και 3 αρνητικά και το μοριακό να είναι θετικό. Δεν έχουν κάνει διασπορά; Ο ασθενής αυτός νοσηλεύεται μέσα σε έναν άλλο θάλαμο με άλλους 5, έχουν έρθει όλοι σε επαφή μαζί του. Τότε εκκενώνεται και εκείνη η κλινική. Επιπλέον, πάμε στους ασθενείς που κάνουν εισαγωγή για άλλο λόγο, που κάνουν την πρώτη μέρα τεστ και δεν ξανακάνουν, οπότε αν είχαν κολλήσει λίγο πριν από το τεστ; Εκεί έχουμε και το επισκεπτήριο και τους συνοδούς των ασθενών. Η νομοθεσία από τον Νοέμβρη λέει ότι απαγορεύεται να υπάρχει κάποιος συνοδός. Λογικό. Μιλάμε, όμως, για χειρουργικές κλινικές που μπορεί να έχεις 5 χειρουργημένους της ίδιας μέρας και άλλα 10 περιστατικά χωρίς συνοδούς και εμείς είμαστε 2 νοσηλευτές. Πώς ακριβώς θα ανταποκριθούν στα 15 περιστατικά που χρειάζονται ταυτόχρονα βοήθεια, χωρίς κάποιον δικό τους άνθρωπο, 2 νοσηλευτές; Έχουμε πει, λοιπόν, ότι πρέπει να κάνουν συνεχώς τεστ οι συνοδοί. Πολύ ωραία, πρέπει κάθε 72 ώρες και δεν το καλύπτει το κράτος. Με ποια χρήματα θα το κάνουν αυτό;».

Το προσωπικό επαρκεί;
«Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τρομακτικές. Υπήρχε όλο το καλοκαίρι για να προετοιμαστούν, για να προσλάβουν. Έκαναν, λοιπόν, προσλήψεις επικουρικών για να στελεχώσουν τις κλινικές covid. Αυτούς ή τους διοχέτευσαν για να βουλώσουν τρύπες κλινικών ή δεν εκπαιδεύτηκαν επαρκώς. Δεν μπορούν να κρατήσουν κλινική ή μονάδα covid μόνοι τους. Ξέραμε ότι από Σεπτέμβρη θα δεινοπαθήσουμε και είχαμε τρεις πολύ βατούς καλοκαιρινούς μήνες να προετοιμαστούμε. Θα μπορούσε να έχει γίνει προετοιμασία με τα υπάρχοντα δεδομένα, διαχωρισμός κτιρίων, οργάνωση και να δουλέψει άρτια».

Πόσα χρήματα παίρνετε;
«Με 22 χρόνια προϋπηρεσία, στον Α' βαθμό, στον ανώτερο δηλαδή που μπορώ να φτάσω μισθολογικά, παίρνω 1.100 ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σε 2 ρεπό την εβδομάδα -ισχύει το πενθήμερο και οχτάωρο- αλλά τον τελευταίο 1,5 χρόνο κάνω 2 νύχτες την εβδομάδα, και 1 με 2 απογεύματα, και αυτό είναι το πρώτο ΣΚ που κάθομαι μετά από 7 εβδομάδες».

Τα βραδινά σας πότε πληρώνονται και πόσο;
«Θεωρητικά κάθε μήνα, ποτέ όμως δεν συμβαίνει αυτό, τα παίρνουμε πάντα 2-3 μήνες μετά. Εγώ με 4 αργίες (Κυριακές), 8 νύχτες και 8 απογεύματα πήρα 170 ευρώ».

Αν μιλήσετε επώνυμα τι συμβαίνει;
«Φοβάμαι ότι θα φύγω από το νοσοκομείο ή θα βρεθώ στη χειρότερη κλινική του ως τιμωρητική μετακίνηση».

Έχει συμβεί κάτι τέτοιο;
«Επώνυμη καταγγελία δεν έχει τολμήσει να κάνει κανείς, αλλά όσοι νοσηλευτές τόλμησαν να παραπονεθούν, λέγοντας ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να δουλέψουν, ότι είναι απαράδεκτο να παλεύουμε με το θηρίο χωρίς ανάλογη υποστήριξη, μετακινήθηκαν σε μια από τις “κακές” κλινικές. Επίσης, αυτόματα, σου βγαίνει το όνομα ότι κάνεις φασαρίες, ότι είσαι κακός νοσηλευτής».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ