ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 20/20: Σκάνδαλο διασποράς κορωνοϊού στο "Γεννηματάς"

Το 2020mag.gr, αποκαλύπτει την έκθεση ασθενών και νοσηλευτικού προσωπικού στον ιό SARS-Cov-2, στη Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου «Γεννηματάς» και τον απαράδεκτο διοικητικό χειρισμό. Όλα τα στοιχεία του ρεπορτάζ βασίζονται σε διασταυρωμένες πηγές μας και στην έρευνα που διεξάγουμε εδώ και καιρό για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 20/20: Σκάνδαλο διασποράς κορωνοϊού στο
ΠΡΟΒΟΛΗ

H είδηση που δημοσιεύτηκε στις 04/04/21 έλεγε: «Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Νοσοκομείο “Γεννηματάς” μετά τον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων κορονοϊού μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρούσματα ανέρχονται σε 41, ενώ έχουν κλείσει δύο κλινικές».
Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, διευθύντρια της Γ’ Παθολογικής και παθολόγος-λοιμοξιωλόγος στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς», δηλώνει στον τηλεοπτικό σταθμό STAR: «Είναι 15 από το υγειονομικό προσωπικό και οι υπόλοιποι είναι συνοδοί ασθενών και ασθενείς. Αν με ρωτάτε από πού ξεκίνησε, δεν ξέρω να σας πω ακόμα».

Το ενδιαφέρον μας κινεί η τελευταία πρόταση. Πώς γίνεται η διευθύντρια μιας από τις πιο κεντρικές κλινικές του «Γεννηματάς» και εκπρόσωπος του συνόλου των νοσοκομειακών γιατρών να μη γνωρίζει τι συμβαίνει;

Αποφασίζουμε λοιπόν, να κάνουμε τη δική μας ιχνηλάτηση.

Η πρώτη είδηση που βρίσκουμε στο διαδίκτυο είναι η εξής: Στις 18/3/20 διαπιστώθηκε ότι άτομα της διοίκησης του νοσοκομείου αλλά και 9 εργαζόμενοι νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό είναι θετικοί στον κορωνοϊό.
Ακολουθεί άλλη μία, τον Δεκέμβριο του 2020, που γνωστοποιεί ότι το νοσοκομείο μένει με μία παθολογική κλινική έπειτα από εκτεταμένη διασπορά στη Β’ παθολογική κλινική, όπως καταγγέλλει -τότε- ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Το Νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Αττικής διαθέτει τρεις παθολογικές κλινικές, η μία μετατρέπεται σε κλινική κορωνοϊού και οι ασθενείς που προσέρχονται στο νοσοκομείο εξυπηρετούνται από δύο κλινικές.

Από τότε (08/12/20) μέχρι σήμερα, ακριβώς πέντε μήνες μετά, το νοσοκομείο φαίνεται ότι αντιμετωπίζει τεράστια διοικητικά προβλήματα, με αποτέλεσμα η λειτουργία του, εκτός από προβληματική, να είναι και επικίνδυνη με ευθύνη φυσικά του αρμόδιου Υπουργείου και της κυβέρνησης.

«Έχουμε επανειλημμένως επισημάνει τους κινδύνους για τη διασπορά του ιού στα νοσοκομεία, επειδή δεν γίνονται τεστ σε όλους τους ασθενείς που εισάγονται. Επίσης, πολλά νοσοκομεία δεν διαθέτουν μοριακό αναλυτή και αργούν τα αποτελέσματα. Διεκπεραιώνουν την εισαγωγή ασθενών με rapid test που ξεγελάνε. Δεν γίνονται τακτικά προληπτικά τεστ στο προσωπικό», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Η μεγάλη διασπορά μας κάνει να αναρωτηθούμε αν στο «Γεννηματάς», ένα νοσοκομείο με σχεδόν 2.000 εργαζομένους, 600 ασθενείς και πολλές κλινικές covid (Α’ και Γ’ παθολογική-όροφος covid, Α και Β ορθοπεδική, μονάδα ειδικών λοιμώξεων (ΜΕΛ), Βραχεία, Α’ και Β’ χειρουργική, ενώ τελευταία παραχωρήθηκαν και τα χειρουργεία του ανατολικού κτιρίου 2 για να γίνουν τρίτη και τέταρτη ΜΕΘ covid), γίνονται τεστ στο προσωπικό και στους νοσηλευόμενους.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» συμβαίνουν τα εξής:

Τεστ στο προσωπικο
Το προσωπικό που υπηρετεί στις ΜΕΘ κάνει κάθε εβδομάδα μοριακά τεστ. Στις υπόλοιπες κλινικές το εμβολιασμένο προσωπικό κάνει μια φορά στις δέκα μέρες μοριακό τεστ και το μη εμβολιασμένο, δύο φορές την εβδομάδα -επίσης- μοριακό. 

Τεστ στους ασθενείς
Ακολουθώντας τη διαδρομή της διασποράς, μαθαίνουμε ότι οι ασθενείς -εκτός covid- μπαίνουν με rapid test, που κάνουν κατά την εισαγωγή τους και δεν κάνουν ποτέ ξανά, εκτός αν παρουσιάσουν ύποπτα συμπτώματα. Τα επαναλαμβανόμενα rapid που γίνονται σε ύποπτους για covid ασθενείς μπορεί να βγουν αρνητικά και το μοριακό που έπεται να είναι θετικό. Στο μεταξύ, νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους με έξι κρεβάτια.

Οι συνοδοί των ασθενών
Η νομοθεσία από τον Νοέμβριο λέει ότι απαγορεύεται να υπάρχει κάποιος συνοδός. Στις χειρουργικές κλινικές οι συνοδοί είναι απαραίτητοι λόγω έλλειψης προσωπικού και πρέπει να κάνουν συνεχώς τεστ, το οποίο δεν καλύπτεται από το κράτος και συχνά δεν κάνουν, αφού δεν γίνεται ο ενδεδειγμένος έλεγχος.

Έλεγχος στην είσοδο
Η είσοδος είναι κοινή και παρόλο που στην πύλη υπάρχει φύλακας, μπαινοβγαίνει ελεύθερα όποιος θέλει. Μόνο στις εφημερίες υποτίθεται ότι σταματούν, ελέγχουν και καθοδηγούν, αλλά δεν ζητούν τεστ στην πύλη, ούτε θερμομετρούν κατά την είσοδο. Τεστ ζητείται αν πρόκειται να μπεις στην κλινική. Τις μέρες που δεν έχει εφημερία, δεν σε σταματάει ποτέ κανείς. Είναι στην προσωπική ευχέρεια του κάθε φύλακα αν θελήσει να ρωτήσει πού πας. Όσο για τα αυτοκίνητα, δεν γίνεται κανένας έλεγχος, ούτε στην εφημερία από τους φύλακες.

Κανένας σχεδιασμός – Σπασμωδικές αποφάσεις
Δεν υπάρχει σχεδιασμός από πέρυσι. Όλα γίνονται σπασμωδικά. Οι εφημερίες ανοίγουν χωρίς κανένα σχέδιο ή πρόγραμμα. Υπάρχουν τρία κτίρια -με κλινικές- στο νοσοκομείο. Όλοι γνώριζαν ότι από τον Σεπτέμβριο θα ερχόταν το μεγάλο κύμα του ιού και είχαν τρεις καλοκαιρινούς μήνες να προετοιμαστούν. Θα μπορούσε να έχει γίνει διαχωρισμός κτιρίων, οργάνωση και ένα πλάνο από την αρχή.

Πως μετατρέπονται οι κλινικές σε Covid
Δεν υπάρχει πρωτόκολλο για τις κλινικές και τον τρόπο μετατροπής τους σε covid. Κάποιες ώρες πριν από τη γενική εφημερία δίνεται η εντολή στην κλινική να μετατραπεί σε κλινική covid, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Έτσι, η κλινική ΩΡΛ βρέθηκε στη δύσκολη θέση να γίνει covid σε πέντε ώρες. Οι ΩΡΛ γιατροί και οι νοσηλευτές της, χωρίς καμία ουσιαστική προετοιμασία ή εκπαίδευση, νόσησαν από τις πρώτες ημέρες και η κλινική έκλεισε. Χρόνος για ουσιαστική εκπαίδευση -αλλά και οργάνωση- υπήρξαν μόνο πέρυσι, όταν έπρεπε να μετατραπούν σε covid η ΜΕΘ και η Βραχείας Νοσηλείας με την Α’ παθολογική. Όλες οι υπόλοιπες κλινικές έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς εκπαίδευση, υπό την πίεση της εφημερίας και την ανάγκη κλινών covid.
Οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για μετατροπή της κλινικής ΩΡΛ σε covid, πέρυσι τρεις ώρες πριν από τη γενική εφημερία, με αποτέλεσμα νοσηλεύτρια από κλινική covid, που είχε μετακινηθεί στην ΩΡΛ και γνώριζε το πρωτόκολλο λειτουργείας covid, βοήθησε στην οργάνωση και ετοιμότητα της κλινικής να υποδεχθεί περιστατικά covid, μέσα σε λίγες ώρες, χωρίς αυτό να υποκαθιστά την εκπαίδευση του προσωπικού.

Απειλές
Στο νοσοκομείο υπάρχει καθεστώς “ομερτά”. Όποιος μιλάει ή διαμαρτύρεται, απειλείται ή αντιμετωπίζει τιμωρητικές συμπεριφορές. Υπάρχει καθεστώς εκφοβισμού, με αποτέλεσμα υπάλληλοι να προσέρχονται ακόμα και με συμπτώματα στην εργασία τους ή να περιθωριοποιούνται και να μην ακούγονται οι αντιρρήσεις τους για ανορθολογικές πρακτικές.

Εμβολιαστικό κέντρο 
Από το κέντρο εμβολίων του νοσοκομείου περνούν 300 άτομα καθημερινά. Το εμβολιαστικό στήθηκε στο χώρο των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, στο κτίριο 1 του νοσοκομείου, καταλαμβάνοντας το 50% αυτών. Στη συνέχεια -και λόγω ανακαίνισης των ΤΕΠ στο κτίριο 2, η οποία πραγματικά αναρωτιέται κανείς γιατί έπρεπε να γίνει σε αυτή τη συγκυρία- μεταφέρθηκαν στο αμφιθέατρο με αναδιαμόρφωση του χώρου ώστε στο χώρο των τακτικών να μετακομίσουν τα ΤΕΠ για όσο καιρό θα ανακαινίζονται, κάτι το οποίο ακόμα δεν έχει συμβεί, ωστόσο εκτελούνται εργασίες. Την ίδια στιγμή, δηλαδή, που παρελαύνουν μέσα από το νοσοκομείο οι άνθρωποι για τα εμβόλια.

Με ταξί
Στο μεταξύ, όπως κατήγγειλε ο Θανάσης Μαντζιώρος, εντατικολόγος στο «Γεννηματάς», στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega, θετικοί ασθενείς που δεν κρίνεται απαραίτητο να παραμείνουν στο νοσοκομείο για νοσηλεία επιστρέφουν στα σπίτια τους χρησιμοποιώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή ταξί, καθώς τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ δεν επαρκούν.

Το 2020mag.gr αποκαλύπτει το χρονικό της διασποράς στη Νευροχειρουργική κλινική

Η νευροχειρουργική κλινική του «Γ. Γεννηματάς» Αθηνών έχει 24 κλίνες συν 7 κρεβάτια ΜΑΦ και 21 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.

Στις 02/04/21, δυο άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκονται θετικά- το ένα από τα δύο δουλεύει με συμπτώματα ίωσης για δύο συνεχόμενα απογεύματα, χωρίς να έχει κάνει τεστ από το πρώτο με αποτέλεσμα να βρεθεί θετικό τελικά μετά τη λήξη και της δεύτερης απογευματινής βάρδιας. Δεν είναι η πρώτη φορά που νοσηλευτής υπό το καθεστώς του περιρρέοντα και αδιόρατου εκφοβισμού προσέρχεται σε βάρδια για να μην «κρεμάσει» το πρόγραμμα υποβαθμίζοντας τα συμπτώματα ως μη ενδεικτικά. Το ίδιο συνέβη και πριν μήνες με νοσηλεύτρια που προσερχόταν με πυρετό και αποδείχθηκε θετική.

Από την έρευνα μας προκύπτει ότι στη συγκεκριμένη κλινική επικρατεί εκφοβισμός στο προσωπικό από την πλευρά του προϊσταμένου νοσηλευτή. Ως προς το δεύτερο άτομο -να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν, είχε αρνητικό τεστ και ήταν ασυμπτωματικό.  Μαζί βρίσκονται θετικοί και δύο ασθενείς της κλινικής που νοσηλεύτηκαν στη ΜΑΦ της και στο ίδιο κρεβάτι. Ο δεύτερος από αυτούς μεταφέρεται στην κλινική εκτάκτως στην εφημερία για να εισαχθεί στη θέση του (χωρίς να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για καθάρισμα της κλίνης), τρίτος ασθενής της εφημερίας διασωληνωμένος.

Τις επόμενες ημέρες οι θετικοποιήσεις ασθενών και νοσηλευτών κλιμακώνονται ανεξέλεγκτα.
Ο Γεώργιος Αδάµης, διευθυντής Α’ Παθολογικού τµήµατος και ΜΕΛ, που είναι στην επιτροπή που διαχειρίζεται τα κρούσματα covid, δίνει οδηγία να κλείσει η κλινική από την Κυριακή το βράδυ (04/04/21), να διοχετευθούν οι ασθενείς στις υπόλοιπες κλινικές και το νοσηλευτικό προσωπικό να βγει σε καραντίνα. Η οδηγία παραβλέπεται, οι ασθενείς μετακινούνται σε κλινικές covid -πράγμα που γίνεται χωρίς καν να προμηθεύσουν τους νοσηλευτές με ατομικό εξοπλισμό προστασίας, ούτε μάσκες υψηλής προστασίας, τα οποία διατίθενται στο προσωπικό από το απόγευμα της Δευτέρας 05/04, όταν πλέον ήδη έχουν εκτεθεί και θετικοποιηθεί, 16 ασθενείς, 1 συνοδός και 7 νοσηλευτές.
Tελικά, η κλινική εκκενώνεται από ασθενείς και κλείνει για απολύμανση την επόμενη ημέρα 06/04, με σκοπό να ξανανοίξει. H ΜΑΦ παραμένει σε λειτουργία με 4 ασθενείς, ένας εκ των οποίων την επόμενη μέρα θετικοποιείται και απομακρύνεται. Οι νοσούντες και θετικοποιημένοι από το προσωπικό τόσο της κλινικής όσο και της ΜΑΦ, αρκετοί εκ των οποίων και εμβολιασμένοι πλήρως, πάνε σπίτι τους μαζί με τρεις νοσηλευτές που θεωρήθηκε πως εκτέθηκαν περισσότερο.
Οι νοσηλευτές που ήταν μαζί στις βάρδιες με αυτούς που θετικοποιήθηκαν, βγαίνουν σε καραντίνα ΕΟΔΥ αλλά όλοι οι υπόλοιποι -ενώ είναι επίσης στενές επαφές- δουλεύουν κανονικά στη ΜΑΦ ΝΧ για τους τρεις εναπομείναντες και προς το παρόν αρνητικούς ασθενείς, με όποιους κινδύνους για την υγεία, την ασφάλειά τους και τη διασπορά που αυτό συνεπάγεται. Το προσωπικό δηλαδή δεν βγαίνει σε καραντίνα και κρατείται στις βάρδιες παρά τις αντιρρήσεις και τις διαφωνίες του, με ασαφείς και συγκεχυμένες δηλώσεις έως και απειλές περί λιποταξίας από τον προϊστάμενο, ο οποίος  χορηγεί οφειλόμενα ρεπό ολίγων ημερών στο προσωπικό εκ περιτροπής, πράγμα το οποίο εγείρει προβληματισμούς για τη σκοπιμότητα αυτής της πρακτικής, δεδομένης της πρόθεσης του συντονιστή διευθυντή να θέσει σε λειτουργία την κλινική εκ νέου εν όψει της επόμενης γενικής εφημερίας του νοσοκομείου (09/04/21).

Τελικός απολογισμός κρουσμάτων στις 09/04, 17 ασθενείς εκ των οποίων και ένας θανών, 1 συνοδός, 9 νοσηλευτές και 2 τραυματιοφορείς, ένας εκ των οποίων από τα ΝΧ χειρουργεία.
Τα περιστατικά της ΜΑΦ παραμένουν τελικά αρνητικά, μεταφέρονται στην κλινική για να απολυμανθεί και η ΜΑΦ η οποία μέχρι σήμερα παραμένει κλειστή και μπαίνει σε λειτουργία η κλινική. Τη δεύτερη μέρα λειτουργίας της η κλινική μολύνεται ξανά, με ασθενή διασωληνωμένο της εφημερίας ο οποίος απομακρύνεται σε κλινική covid και εκκενώνεται ξανά ο θάλαμος όπου νοσηλευόταν και από τους υπόλοιπους ασθενείς οι οποίοι χαρακτηρίζονται ύποπτοι.

Τι απαντά στο 2020mag.gr η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη

Οι πληροφορίες - καταγγελίες που έχουμε στα χέρια μας είναι πολύ σοβαρές και γι’ αυτό ζητήσαμε την επίσημη τοποθέτηση της κ. Ματίνας Παγώνη, προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών, διευθύντριας της Γ’ παθολογικής και παθολόγου - λοιμοξιωλόγου στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς».

- Κυρία Παγώνη, το 2020mag.gr έχει πληροφορίες για μεγάλη διασπορά του ιού SARS-Cov-2 στη νευροχειρουργική κλινική του Νοσοκομείου «Γεννηματάς», αλλά και για κακή διαχείριση από τη διοίκηση του νοσοκομείου. Ζητούνται τεστ στην είσοδο; Γίνεται έλεγχος και θερμομέτρηση;
«Θερμομέτρηση γίνεται, γίνεται έλεγχος στην είσοδο και έχουν βάλει και γιατρό».

- Ρωτάω αν οι συνοδοί των ασθενών κάνουν μοριακό τεστ κάθε 72 ώρες, όπως αυτό προβλέπεται από το πρωτόκολλο, και αν αυτό ζητείται από τους σεκιούριτι στην είσοδο;
«Έχουμε απαγορεύσει τους συνοδούς, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους».

- Έχετε όμως συνοδούς...

«Σε μερικές κλινικές μπαίνουν, ναι». 

- Ζητείται τεστ για αυτούς;
«Μοριακό έλεγχο δεν ξέρω αν έχουν και για αυτό δεν ξέρω και τι να σας απαντήσω».

- Ακούσαμε την καταγγελία ενός εντατικολόγου σας, του Θανάση Μαντζιώρου, ότι θετικοί ασθενείς που δεν κρίνεται απαραίτητο να παραμείνουν στο νοσοκομείο για νοσηλεία, επιστρέφουν στα σπίτια τους χρησιμοποιώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή ταξί, καθώς τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ δεν επαρκούν. Αληθεύει;
«Αν τους διώχνουν χωρίς ασθενοφόρο, από τα Επείγοντα, είναι κάτι που δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου και δεν νομίζω, γιατί υπάρχει πρωτόκολλο. Δεν είναι δυνατόν να φεύγει ασθενής μόνος του, δεν είναι σωστό».

- Θα ήθελα να μου εξηγήσετε πώς γίνεται η μετατροπή κλινικών διαφόρων ειδικοτήτων σε κλινικές covid λίγο πριν από τη γενική εφημερία του νοσοκομείου; Κι αν ακολουθείται πρωτόκολλο εκπαίδευσης του προσωπικού.
«Εκπαίδευση του προσωπικού είχαμε κάνει, στις αρχές της νόσου, το είχαμε εξαντλήσει, κάναμε περίπου 4 εβδομάδες».

- Και εκπαιδεύτηκαν όλοι;
«Όσοι ήταν να συμμετέχουμε είχαμε κατέβει στο αμφιθέατρο και κάναμε τα πάντα». 

- Στην παρούσα φάση, με πολύ μεγαλύτερες ανάγκες, όταν μετατρέπονται άσχετες κλινικές σε covid, το προσωπικό τους είναι εκπαιδευμένο;
«Covid κλινικές έγιναν οι παθολογικές, δεν έχουμε άλλες. Αυτές που μετατράπηκαν σε covid είναι μόνο οι παθολογικές» 

- Δεν έχει μετατραπεί η ΩΡΛ σε covid λίγες ώρες πριν από εφημερία;
«Όχι, δεν έχει γίνει ποτέ αυτό. Κλινικές είναι μόνο δυο, η Α’ και η Γ’ παθολογική με 200 κρεβάτια. Και η μονάδα που έχει γίνει covid η ΜΕΘ. Άλλη κλινική δεν έχει γίνει ποτέ. Όλες οι άλλες είναι no covid. Απλά έχουν γίνει μετακινήσεις κλινικών».

- Θα ήθελα να σχολιάσετε το θέμα της διασποράς στη Νευροχειρουργική.
«Στη νευροχειρουργική κλινική υπήρχε όντως διασπορά. Αλλά δεν μ' αρέσει να κατονομάζουμε γιατί είναι προσωπικά δεδομένα κλινικών. Όντως υπήρχαν κρούσματα, είχαν κλείσει για 2-3 μέρες, είχε γίνει απολύμανση όπως έπρεπε να γίνει, μπήκε το προσωπικό σε καραντίνα -με εισήγηση της επιτροπής λοιμώξεων- και δεν λειτουργούσε η κλινική για το διάστημα που πρότεινε. Μετά βγήκαν από την καραντίνα και λειτουργούν κανονικά, βάσει του κανόνα πρωτοκόλλου. Η πρώτη που τα κατήγγειλε αυτά είμαι εγώ».

- Τι καταγγείλατε;
«Ότι έχουμε κρούσματα στο νοσοκομείο, ότι έχουν νοσήσει γιατροί, νοσηλευτές, ασθενείς και συνοδοί».

- Γιατί είχατε κρούσματα;
«Γιατί έχω πει ότι δεν πρέπει να μπαίνουν συγγενείς μέσα. Και ήμουν η πρώτη που στην κλινική μου τσακώθηκα με όλους τους συγγενείς που δεν άφηνα κανέναν να μπει μέσα. Πρέπει να τονίσω ότι η άποψη μου είναι ότι το “Γεννηματάς” έχει πολύ καλούς γιατρούς και νοσηλευτές και κάνουν πολύ καλή δουλειά».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ