Η Frontex "γλεντάει" την Ημέρα της Ευρώπης

Είσαι η Frontex. Κατηγορείσαι για συμμετοχή στις επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο και συνεργασία με παραστρατιωτικές μονάδες, «παίζουν» και κάτι ναυάγια που νταξ έχει πνιγεί κόσμος και θα μπορούσε όχι, και στα οποία επίσης εμπλέκεσαι κι είναι η Μέρα της Ευρώπης. Τι κάνεις;

Η Frontex
ΠΡΟΒΟΛΗ

ΓΡΑΦΕΙ Η ΣΟΦΙΑ ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Διαγωνισμό φωτογραφίας διότι είσαι YOLO και κυρίως γιατί ήδη από το 2012 υπάρχουν καταγγελίες ότι λειτουργείς εκτός του πλαισίου που ορίζει η Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δεν έχει ανοίξει μύτη.

Φτιάχνεις τρεις θεματικές μούρλια, για να δείξεις πόσο σούπερ συνεργάζεσαι με τις τοπικές αρχές, πόσο βοηθάς την Ευρώπη να παραμείνει ασφαλής από τους επίδοξους εισβολείς και πόσο ρομαντική ψυχή έχεις. Αλήθεια τώρα; Αλήθεια! Και για να μη λέτε ότι τα βγάζουμε από το μυαλό μας οι κατηγορίες είναι:

"cooperation with local authorities", "frontier landscapes" and  "helping hand at the border". ‘Εχεις και δώρα για τους νικητές και posts με τη Bettina από την Αυστρία που ναι ψηλή ξανθιά και περήφανη που φυλάει τα σύνορα της Ευρώπης και τον Joao από την Πορτογαλία που μιλάει για work ethics και ευρωπαϊκή συνείδηση.

Εν τω μεταξύ, μερικές μέρες πριν ο Guardian έχει εκτενές άρθρο με συγκεντρωμένες δεκάδες μαρτυρίες για τις παράνομες επαναπροωθήσεις σε κάθε σημείο εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια, με όχι και τόσο ρομαντικές φωτογραφίες και έχει ήδη διαταχτεί έρευνα για το τι ρόλο παίζεις στις περιοχές όπου εισερχόμενοι στα ευρωπαϊκά σύνορα, ξυλοκοπούνται γυμνοί, αφού τους πάρουν όλα τους τα υπάρχοντα για να τους ξαναστείλουν πίσω από κει που ‘ρθαν. Ή απλώς αφήνονται να πνιγούν.

Η επίτροπος Γιόχανσον δηλώνει πως περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας και απαντήσεις για το αν έχεις υπερβεί το όριο και φυσικά έχει «πέσει από τα σύννεφα». Διότι οι New York Times δημοσιεύουν εκτενές άρθρο για παράνομο στρατόπεδο όπου κρατούνται παρανόμως οι εισερχόμενοι χωρίς φυσικά καμία δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμα αίτησης ασύλου. Και μετά έρχεται και ο Spiegel και λέει πάνω κάτω ότι τα ξέρεις όλα αυτά και παίζει και να συμμετέχεις. Αλλά είπαμε εσύ είσαι YOLO και ποστάρεις landscapes.

Eίναι προφανές ότι κάτι ξέρεις.

 Όπως ας πούμε ότι ήδη από το 2013, η Διεθνής Ενωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH), η Migreurop και το Ευρω-Μεσογειακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (EMHRN) – ως μέλη της καμπάνιας Frontexit[1] - διεξήγαγαν μια από κοινού  έρευνα στην Ελλάδα, από όπου ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις σου επισήμως το 2012 και για να μην τα πολυλογούμε ενημέρωσαν ότι:

«οι ελληνικές Αρχές παραβιάζουν πλήθος κατοχυρωμένων δικαιωμάτων όπως αυτό του Δικαιώματος ασύλου αφού εμποδίζονται να μπουν στη χώρα όσοι αναζητούν άσυλο, παραβίαση της Αρχής της Μη Επαναπροώθησης, παραβίαση της Απαγόρευσης μαζικών απελάσεων.

Και κατέληξαν ότι με το να παραμένει η Frontex στην περιοχή, παρά το ότι γνωρίζει την κατάσταση η οποία μάλιστα έχει καταγγελθεί πάμπολλες φορές από ΜΚΟ, ευρωπαϊκά δικαστήρια, το Συμβούλιο της Ευρώπης κ.α. ουσιαστικό αποτελεί συνένοχο. Ενίοτε και συνεργό, αφού σε πολλές περιπτώσεις αξιωματικοί της καταγγέλεται με μαρτυρίες ότι συμμετέχουν στις παράνομες επαναπροωθήσεις.

Αυτό λοιπόν που ξέρεις είναι ότι όπως τότε δεν έγινε απολύτως τίποτα, έτσι δε θα γίνει και τώρα. Και συνεχίζεις να ποστάρεις στο Facebook

Γιατί μπορείς!

Πηγές:

https://www.facebook.com/frontex/

https://www.euronews.com/2021/01/20/eu-migration-chief-urges-frontex-to-clarify-pushback-allegations

https://www.theguardian.com/global-development/2021/may/05/revealed-2000-refugee-deaths-linked-to-eu-pushbacks?fbclid=IwAR1zNroNvQrKSIEBSDogBfZBFgaxFSckK85_XMHHV8XTNj6qXh4QVTF1m-I

https://www.nytimes.com/2020/03/10/world/europe/greece-migrants-secret-site.html

https://www.euronews.com/2021/01/12/frontex-eu-s-border-agency-probed-over-harassment-misconduct-and-migrant-pushback-claims

Landscapes of Albanian border areas, a night shift at the Polish-Ukrainian border, safeguarding victims of human...

Δημοσιεύτηκε από Frontex, the European Border and Coast Guard Agency στις Σάββατο, 8 Μαΐου 2021
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ