«Λιγότεροι γιατροί, μεγαλύτερα κέρδη»

Πως τo εργασιακά κυνικό παράδειγμα των ιδιωτικών κλινικών της εταιρείας Helios, στη Γερμανία, είναι η ζόφερή εικόνα απ' το παρόν και το μέλλον που οραματίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις "μεταρρυθμίσεις" στην Υγεία.

«Λιγότεροι γιατροί, μεγαλύτερα κέρδη»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σε άρθρο με τίτλο «Λιγότεροι γιατροί, περισσότερα κέρδη» η DIE ZEIT θίγει το ζήτημα αυτό, (που ήδη εφαρμόζεται στην Ελλαδα, αλλά στη δημόσια Υγεία, εν μέσω πανδημίας, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη), με αφορμή την περίπτωση της Helios, της μεγαλύτερης αλυσίδας ιδιωτικών κλινικών στη Γερμανία, που ανήκει στον πολυεθνικό ιατρικό όμιλο Fresenius.

Η εφημερίδα εστιάζει στην κλινική της Helios στο Μόναχο, η οποία, όπως υποστηρίζει, σε μία προφανή -και καθόλου πρωτοφανή- προσπάθεια να αυξήσει τα κέρδη, μειώνει τον αριθμό των απασχολούμενων γιατρών.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων η DIE ZEIT:
«Στο Μόναχο οι γιατροί της εταιρείας ασκούν κριτική στην Helios. Με επιστολή προς τη διεύθυνση, αποκαλύπτουν ότι δεν γίνονται προσλήψεις, που έχουν κριθεί από καιρό απαραίτητες, ενώ γιατροί που αποχωρούν δεν αναπληρώνονται.
Γιατροί της
Helios επισημαίνουν στην εφημερίδα πως, για παράδειγμα, σε συνάδελφό τους είχε σταλεί, νέα σύμβαση εργασίας με μειωμένο κατά 50% ωράριο και εισόδημα. Άλλοι γιατροί απολύθηκαν μόλις ολοκληρώθηκε η «σύμβαση εργασίας υπό δοκιμή» που είχαν συμφωνήσει.
Ένας εντατικολόγος παραιτήθηκε, λέγοντας ότι λόγω έλλειψης προσωπικού δεν μπορεί να εγγυηθεί την επαρκή φροντίδα των ασθενών.
Στην παθολογική πτέρυγα
 οι ιατροί, σε επιστολή τους, επισημαίνουν ότι θα ήταν απαραίτητες 17,25 οργανικές θέσεις για τη στοιχειώδη λειτουργία της μονάδας, από τα έκτακτα περιστατικά και τις νυχτερινές βάρδιες μέχρι την παροχή πρώτων βοηθειών και την κανονική νοσηλεία, αλλά σήμερα προβλέπονται μόλις 14,5».

Η DIE ZEIT επισημαίνει ότι τους προηγούμενους μήνες πολλά ιδιωτικά νοσοκομεία, όπως αυτά της Helios, αξιοποίησαν με τον πιο επικερδή τρόπο τις δυνατότητες για κρατική επιδότηση λόγω πανδημίας, εισπράττοντας χρήματα για ...κενά κρεβάτια.

«Κάθε κρεβάτι που έμενε κενό λόγω πανδημίας πληρωνόταν με εκατοντάδες ευρώ την ημέρα», επισημαίνει η ZEIT. «Ακόμη και όποιος προσέθετε μία κλίνη στη μονάδα εντατικής θεραπείας πληρωνόταν με την ημέρα, κατ΄αναλογία. Το σκεπτικό ήταν ότι το σύστημα υγείας θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένο για την άφιξη πολλών επιπλέον ασθενών με κορωνοϊό. Αυτό που εξέπληξε τους πολιτικούς ήταν ότι, για να γίνει αυτό, έμειναν εκτός συστήματος οι τακτικοί ασθενείς και επιπλέον οι κλινικές αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επινοητικές στην προσπάθειά τους να εισπράξουν κρατικές ενισχύσεις. Τελικά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πλήρωσε σχεδόν δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό τετραπλάσιο από εκείνο που είχε υπολογίσει αρχικά».

Το χρονικο του τρόμου στις ιδιωτικές κλινικές της Γερμανίας

Στις αρχές Δεκεμβρίου, το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτυπάει σφοδρά το Μόναχο για εβδομάδες και οι μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία δέχονται όλο και περισσότερους ασθενείς με Covid. Απελπισμένοι, 20 γιατροί από το Helios Clinic Munich West απευθύνονται στον διευθυντή τους.

«Η πίεση του χρόνου και η έλλειψη προσωπικού οδηγούν στην αδυναμία των απαραίτητων διαγνωστικών και τα σφάλματα συσσωρεύονται», γράφουν στον διευθυντή την 1η Δεκεμβρίου 2020. «Βρισκόμαστε σε λειτουργία έκτακτης ανάγκης και αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από ένα παράλογο αριθμό υπερωριών. Παρακαλώ θεωρήστε αυτό το γράμμα ως προειδοποίηση», καταλήγουν οι γιατροί, με επιστολή που όπως η υπογραμίζει η DIE ZEIT είναι στη διάθεσή της εφημερίδας.

Ο Florian Aschbrenner, διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικής κλινικής στο Μόναχο , απαντάει κυνικά στο υπόμνημα των γιατρών: «Κατανοώ την ανασφάλεια σας πολύ καλά, αλλά πρέπει να αφήσουμε να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες που θα αναπροσαρμόζονται κάθε εβδομάδα».

Λίγο αργότερα, σε συνάντηση με επικεφαλής ιατρούς, ο διευθυντής ανακοίνωσε ότι η κλινική είχε επιτύχει ρεκόρ κέρδους εν μέσω πανδημίας. Πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα ότι το σπίτι που απέκτησε, στοίχησε 20 εκατομμύρια ευρώ. Η κλινική επίσης επιβεβαιώνει την καλή οικονομική της κατάσταση.

Από οικονομική άποψη, το 2020 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για την Helios. Οι ισπανικές κλινικές συνέβαλαν περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ στα κέρδη προ φόρων, ενώ οι γερμανικές κλινικές 600 εκατομμύρια ευρώ στα κέρδη προ φόρων.

Ακόμα καλύτερα πήγαν τα πράγματα, εν μέσω πανδημίας, για την μητρική εταιρεία Fresenius. Ο όμιλος υγείας, του οποίου οι επιχειρηματικοί τομείς περιλαμβάνουν όχι μόνο νοσοκομεία αλλά και ιατρική τεχνολογία, ανακοίνωσε συνολικά 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη προ φόρων για το προηγούμενο έτος. 
Ο Διευθύνων Σύμβουλος, Stephan Sturm δήλωσε στους μετόχους κυνικά ότι το 2020 ήταν «μια καλή χρονιά».

Μην πέσετε από τα σύννεφα αν σύντομα υπάρξουν «τεράστιες επενδύσεις που αλλάζουν προς το καλύτερο την εικόνα της δημόσιας Υγείας στη χώρα», από παρόμοιες εταιρείες ή ακόμα και της ιδιας της Fresenius ή της Helios και στη Ελλάδα. 

*Στο αμέσως επόμενο διάστημα, το 2020mag.gr θα προχωρήσει σε συνταρακτικές αποκαλύψεις για τη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα.

*Με πληροφορίες από: www.zeit.dewww.dw.com 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ