ΑΥΤΟΨΙΑ 2020MAG.GR: Η απίστευτη ιστορία του νοσοκομείου Πύργου - "Βροχή" οι παραιτήσεις

Το νοσοκομείο του Πύργου καλύπτει όλο το νομό, με πληθυσμό 160.000 ανθρώπων. Στο Γ.Ν. Ηλείας υπηρετούσαν τέσσερις μόνιμοι παθολόγοι και τώρα υπάρχει μόνο ένας, ενώ τον τελευταίο χρόνο οι παραιτήσεις -συνολικά 15- και οι καταγγελίες του προσωπικού του πέφτουν βροχή. Το ψάρι βρομάει από το κεφάλι, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο διοικητής του.

ΑΥΤΟΨΙΑ 2020MAG.GR: Η απίστευτη ιστορία του νοσοκομείου Πύργου -
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Χρήστος Χριστόπουλος, πρώην διευθυντής της ΜΕΘ Πύργου, ανέλαβε καθήκοντα διοικητή στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας στις αρχές του 2020, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ αντικατέστησε όλους τους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων με «δικά της παιδιά».

Ο συνταξιούχος από το 2017 γιατρός, με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ανέλαβε επίσημα καθήκοντα στις 17 Ιανουαρίου από τον προκάτοχό του, κ. Κώστα Διαμαντόπουλο. «Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μπορούμε να έχουμε μία άποψη για την κατάσταση που υπάρχει στο Γ.Ν. Ηλείας. Θα προσπαθήσουμε το καλύτερο», ήταν το πρώτο σχόλιό του.

Ό,τι ακολούθησε από εκεί και πέρα μόνο προς το καλύτερο δεν πήγε, αφού με το καλημέρα σας ο τρόπος που ασκεί τη διοίκηση ανάγκασε τους γιατρούς του νοσοκομείου σε παραιτήσεις, που επηρέασαν την ομαλή λειτουργία του Γενικού (και covid πλέον) Νοσοκομείου Ηλείας.

Το νοσοκομείο φαίνεται πως έχει μείνει με μόνο έναν παθολόγο γιατρό, και χωρίς ειδικευόμενο, να εφημερεύει στην παθολογική κλινική, στην πτέρυγα covid και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης, που πρόεκυψε, αντιμετωπίστηκε από τη Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια της περιοχής με καθημερινές μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία, σε πολλές περιπτώσεις μετά από εφημερίες και χωρίς να έχουν εξασφαλίσει καν τον τρόπο μεταφοράς τους.
Οι γιατροί απευθύνθηκαν στο σωματείο τους, στην Ένωση Πύργου, και διαμαρτυρήθηκαν στην 6η ΥΚΠΕ, στην προσπάθειά τους να λύσουν το ζήτημα, κινήσεις που δεν απέδωσαν.
Η μόνη κίνηση που έγινε ακολούθως των παραιτήσεων των γιατρών, ήταν να μετακινούνται συνάδελφοί τους από αλλά σημεία -από την Αμαλιάδα, την Τρίπολη και την Αχαΐα-, με αποτέλεσμα να έχουν αποδυναμωθεί όλα τα περιφερικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας της περιοχής.
Υπάρχουν άνθρωποι που μετακινούνται στον Πύργο για παραπάνω από 15 μήνες, σε ένα απάνθρωπο και παράλογο καθεστώς. Εξοντωτικό και απαξιωτικό τόσο για εκείνους όσο και για τους ασθενείς. Δεν γίνεται σε μία κλινική να εναλλάσσονται συνεχώς οι γιατροί.

Η κλιμάκωση όλης αυτής της ιστορίας «επιστημονικής φαντασίας» έγινε με τη μαζική παραίτηση των παθολόγων. Για πρώτη φορά παραιτήθηκαν τα 4/5 της παθολογικής κλινικής, που ουσιαστικά έκλεισε, αφού έμεινε ένας γιατρός μόνος του.
Έκτοτε η Υγειονομική Περιφέρεια, για να μπορεί να δουλέψει στοιχειωδώς η κλινική, μετακινεί γιατρούς από όλη τη Δυτική Ελλάδα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένας γιατρός που σήμερα έχει εφημερία στο Αίγιο, λαμβάνει ένα ραβασάκι το μεσημέρι που λέει «αύριο το πρωί που θα ξυπνήσεις, θα πρέπει να ετοιμαστείς και στις 7.30 να είσαι στον Πύργο να κάνεις εφημερία εκεί». Μετακινούν δηλαδή γιατρούς από τα νοσοκομεία Π.Γ.Ν. Πατρών και Γ.Ν.Π. «Άγιος Ανδρέας» στο νοσοκομείο του Πύργου, σε πολλές περιπτώσεις την αμέσως επόμενη μέρα της εφημερίας τους, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει καν τον τρόπο μεταφοράς τους και την κάλυψη των οδοιπορικών τους εξόδων, με αποτέλεσμα οι γιατροί να αναγκάζονται να διανύσουν 95 χλμ. με δικό τους όχημα, ενώ έχουν ξενυχτήσει εφημερεύοντας, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους.

Το χρονικό μια παράλογης διοίκησης 

Ο διοικητής έφτασε στο σημείο να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά κατά των παθολόγων του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου, σύμφωνα με την οποία οι γιατροί παίρνουν αναρρωτικές άδειες χωρίς να έχουν κάποιο πρόβλημα, απλά και μόνο για να δημιουργήσουν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της κλινικής και όλου του νοσηλευτικού ιδρύματος. Οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για εφόδους στα σπίτια γιατρών, συνοδεία διοικητικών υπαλλήλων, που έκαναν χρήση των νόμιμων ρεπό τους, αλλά και για μηνύσεις σε άλλους γιατρούς, με την κατηγορία ότι παίρνοντας το ρεπό τους «διακινδυνεύουν την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών του νομού» ή ότι λαμβάνουν αναρρωτικές άδειες χωρίς να είναι ασθενείς, με σκοπό να προκαλέσουν πρόβλημα στη λειτουργία της νοσηλευτικής μονάδας.

Καταγγελίες γιατρών

Οι πρωτοφανείς κινήσεις του διοικητή φαίνεται πως είναι και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και στις 4 Φεβρουαρίου 2021 δύο παθολόγοι του  Νοσοκομείου, μίλησαν στην τοπική εφημερίδα «Πρωινή» και κατήγγειλαν το διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας για κατάχρηση εξουσίας, για εξαναγκασμό τους σε υπερεφημέρευση και υπερεργασία.

Μαρία Καλαπόδη, παθολόγος, Επιμελήτρια Α', διορισμένη στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου ως μόνιμη ιατρός από τον Απρίλη του 2007.
«…. Δεν έχω πάρει ποτέ αναρρωτική άδεια για να αποφύγω την υπερκόπωση, παρότι στο παρελθόν έχω υπάρξει μόνη μου εντελώς να κρατάω την παθολογική κλινική, μόνη μου με ακόμη ένα γιατρό, τον κ. Μπίκα, για κάποιο διάστημα, και αντίστοιχα, σε έτερο διάστημα, μόνη μου με την κ. Νικολοπούλου.
Έχω φτάσει σε σημείο, για να μην κλείσει η παθολογική κλινική, να εφημερεύω κάθε δεύτερη μέρα για σειρά ημερών (δύο εβδομάδες με τον κ. Μπίκα τότε) μέχρι να βρεθεί λύση από τη διοίκηση. Πρώτη φορά, στα 14 έτη υπηρεσίας, εργάζομαι υπό συνθήκες τέτοιας πίεσης και τρομοκρατίας, με ένα διοικητή ο οποίος ασκεί κατάχρηση εξουσίας, εξαναγκάζοντάς μας σε χρόνια υπερκόπωση και σωματική εξάντληση, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο και τις ζωές των ασθενών, αδιαφορώντας για τις λειτουργικές ανάγκες της παθολογικής κλινικής».

Θεοδώρα Νικολόπουλου, παθολόγος, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου.
«Η διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας, και συγκεκριμένα ο κ. Χριστόπουλος, αντί να συκοφαντεί τους γιατρούς της παθολογικής κλινικής, που χρόνια τώρα -και ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο- δίνουν και την ψυχή τους για την εύρυθμη λειτουργία της κλινικής, κάτω από αντίξοες και επισφαλείς συνθήκες εφημέρευσης, θα έπρεπε να λογοδοτήσει δημόσια για τη δική του διοικητική ανεπάρκεια να ενισχύσει το ιατρικό προσωπικό του Γ.Ν. Ηλείας, του οποίου προΐσταται. Αλήθεια, ας μας απαντήσει ο κ. Χριστόπουλος, πόσοι γιατροί αποχώρησαν από τη νοσηλευτική μονάδα Πύργου κατά τη δική του θητεία; Πόσοι αναμένεται να φύγουν προσεχώς; Λίγη ντροπή δεν βλάπτει».

Καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Πύργου στις 10 Φεβρουαρίου 2021
«Το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Πύργου καταγγέλλει την αυταρχική και απαξιωτική συμπεριφορά του διοικητή του νοσοκομείου Πύργου κ. Χριστόπουλου, ο οποίος με απρεπή και απαξιωτικό τρόπο χαρακτήρισε την πρόεδρο του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων ως «τελευταία τρύπα του ζουρνά», για έγγραφο που είχε καταθέσει ο σύλλογος για θέματα που άπτονται την προφύλαξη και την ασφάλεια των εργαζομένων και των ασθενών – πολιτών από την πανδημία COVID-19.
Η συμπεριφορά αυτή καταδεικνύει την στάση του διοικητή για τους εκπροσώπους και κατά επέκταση για τους εργαζόμενους του νοσοκομείου Πύργου.
Το ΔΣ δηλώνει ότι δεν εκφοβίζεται αλλά με τόλμη και αποφασιστικότητα θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

Αντιδράσεις

Κάθε μέρα διαφορετικός γιατρός στην Παθολογική του Πύργου

Τη Δευτέρα 12 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της 6ης ΔΥΠΕ στην Πάτρα, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που είχαν προκηρύξει οι Ενώσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών της Αχαΐας και του Πύργου ενάντια στις μετακινήσεις γιατρών. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, εκπρόσωποι της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου, του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και της Δημοτικής Αρχής, καθώς και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και συναντήθηκαν με τον διοικητή της ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη.

Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ τελικά δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για την άμεση και ταυτόχρονη προκήρυξη με κατεπείγουσες διαδικασίες του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων παθολόγων στο νοσοκομείο Πύργου, με επιπλέον μισθολογικά και επιστημονικά κίνητρα.

Ωστόσο, την ώρα που οι αρμόδιοι συνεδριάζουν για να λύσουν τα προβλήματα που δημιούργησε η πολιτική τους στο σύστημα υγείας της Ηλείας, έντεκα συνολικά γιατροί υποχρεώνονται να εφημερεύουν στην Παθολογική του Πύργου, κάθε μέρα και διαφορετικός, με το Υπουργείο Υγείας, την 6η ΥΠΕ και τη Διοίκηση του ΓΝ Ηλείας να αδιαφορούν για το τι σημαίνει στην πράξη για τους νοσηλευόμενους η διαρκής αυτή εναλλαγή. Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν να λυθεί επιτέλους το θέμα της κακοδιοίκησης του Νοσοκομείου Πύργου, με άμεση παρέμβαση του υπουργού Υγείας, αποπομπή του διοικητή και άμεση ακύρωση των «εντέλλεσθε».

Ανοιχτή επιστολή παθολόγων προς τους πολίτες Αχαΐας και Ηλείας για την Παθολογική κλινική του Νοσ.Πύργου

Οι παθολόγοι των Παθολογικών Κλινικών, των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών ΠΓΝΠ και ΓΝΠ Άγιος Ανδρέας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Πάτρας θεωρούμε υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε τους πολίτες της Αχαΐας για την επερχόμενη αποδυνάμωση και των δύο νοσοκομείων το επόμενο διάστημα. Με απόφαση του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, κ. Καρβέλη Ιωάννη μετακινούνται στο Νοσ. Πύργου συνάδελφοί μας (μέχρι στιγμής 11) για κάλυψη εφημεριακών και όχι μόνο αναγκών.

Η δραματική κατάσταση του Νοσ. Πύργου είναι γνωστή στις υγειονομικές αρχές και την ηγεσία της 6ης ΥΠΕ εδώ και πολλούς μήνες. Εκτός από τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των τελευταίων ετών, η απαράδεκτη και αυταρχική συμπεριφορά του διοικητή του νοσοκομείου Πύργου έχει εξωθήσει σε φυγή ακόμη περισσότερους ιατρούς τους τελευταίους μήνες (συνολικά 15). Ενώ έχουν γίνει σχετικές καταγγελίες από τους θιγόμενους ιατρούς του νοσοκομείου Πύργου, ο Διοικητής της 6η ΥΠΕ δεν προέβη σε καμία διορθωτική ενέργεια, αλλά αντιθέτως επέτρεψε να χρονίσει και να επιδεινωθεί το πρόβλημα. Αντί να απομακρύνει τον διοικητή που μόλις σε ένα χρόνο κατάφερε να διαλύσει πλήρως το νοσοκομείο, επιλέγει την αποδυνάμωση και των νοσοκομείων της Αχαΐας. Οφείλουμε επίσης, να ενημερώσουμε δημόσια τόσο τους πολίτες της Ηλείας όσο και τις εισαγγελικές αρχές ότι το εφημεριακό καθεστώς που διαμορφώνεται στην Παθολογική κλινική, το Τμήμα Επειγόντων και την κλινική COVID-19 του Νοσ. Πύργου με βάση τα «εντέλλεσθε» είναι επισφαλές και επικίνδυνο πρωτίστως για τους ασθενείς του νομού Ηλείας, καθώς και για τους συναδέλφους που αναγκάζονται να μετακινηθούν και να υπερεργαστούν σε συνθήκες μη ασφαλούς εφημέρευσης.

Είναι αποκλειστική ευθύνη της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας να δώσουν άμεσα μόνιμη λύση στο αδιέξοδο που οι ίδιοι δημιούργησαν, εξασφαλίζοντας τη στελέχωση με μόνιμους γιατρούς ώστε οι πολίτες της Ηλείας να μην είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Με εκτίμηση,

οι ιατροί:

 • Αναστοπούλου Γαρυφαλιά, επιμ.Β' ΕΣΥ Παθολόγος, Παθολογική κλινική ΓΝΠ Άγιος Ανδρέας
 • Ανδρέου Μαρίνα, επικουρική Παθολόγος, ΤΕΠ ΓΝΠ Άγιος Ανδρέας
 • Βελισσάρης Δημήτρης, αναπλ.καθηγητής Παθολογίας-Επείγουσας Ιατρικής, Παθολογική κλινική ΠΓΝΠ
 • Γιώτη Μαρία, διευθύντρια ΕΣΥ Παθολόγος, ΤΕΙ ΠΓΝΠ
 • Γούτου Νότα, διευθύντρια ΕΣΥ Παθολόγος, Παθολογική κλινική ΠΓΝΠ
 • Δάβουλος Γιώργος, διευθυντής ΕΣΥ Παθολόγος, Παθολογική κλινική ΠΓΝΠ
 • Δάβουλος Χρήστος, επικουρικός Παθολόγος, Παθολογική κλινική ΠΓΝΠ
 • Δημητροπούλου Δήμητρα, επιμ.Β' ΕΣΥ Παθολόγος, Παθολογική κλινική ΓΝΠ Άγιος Ανδρέας
 • Ζιαζιάς Δημήτρης, επικουρικός Παθολόγος, Παθολογική κλινική ΠΓΝΠ
 • Καλογερόπουλος Γιώργος, επιμ. Β' ΕΣΥ Παθολόγος, Παθολογική κλινική ΓΝΠ Άγιος Ανδρέας
 • Καλογερόπουλος Κώστας, διευθυντής ΕΣΥ Παθολόγος, Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα Πάτρας
 • Καρέλα Αναστασία, επιμ.Β' ΕΣΥ Παθολόγος, ΤΕΠ ΠΓΝΠ
 • Κολόσακα Μάρθα, επικουρική Παθολόγος, Παθολογική κλινική ΠΓΝΠ
 • Κριλής Αντώνης, επικουρικός Παθολόγος, ΤΕΠ ΓΝΠ Άγιος Ανδρέας
 • Κυριακοπούλου Ράνια, επιμ.Α' ΕΣΥ Παθολόγος, ΤΕΠ ΠΓΝΠ
 • Κωλέττη Βασιλική, διευθύντρια ΕΣΥ Παθολόγος, Παθολογική κλινική ΓΝΠ Άγιος Ανδρέας
 • Κωνσταντακόπουλος Χρήστος, επικουρικός Παθολόγος, Μον. Μεσ. Αναιμίας ΓΝΠ Άγιος Ανδρέας
 • Λαγκαδινού Μαρία, επιμ.Α' ΕΣΥ Παθολόγος -Λοιμωξιολόγος, Παθολογική κλινική ΠΓΝΠ
 • Λέκκου Αλεξάνδρα, διευθύντρια ΕΣΥ Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Παθολογική κλινική ΠΓΝΠ
 • Λεωνίδου Λυδία, επιμ.Α' ΕΣΥ Παθολόγος -Λοιμωξιολόγος, Παθολογική κλινική ΠΓΝΠ
 • Λιούρδη Δέσποινα, επικουρική Παθολόγος, Παθολογική κλινική ΓΝΠ Άγιος Ανδρέας
 • Λουκοπούλου Παρασκευή, επιμ.Α' ΕΣΥ Παθολόγος, Παθολογική κλινική ΓΝΠ Άγιος Ανδρέας
 • Μαρκόπουλος Δημήτρης, επικουρικός Παθολόγος, Παθολογική κλινική ΓΝΠ Άγιος Ανδρέας
 • Μπίκας Χρήστος, διευθυντής ΕΣΥ Παθολόγος, Παθολογική κλινική ΓΝΠ Άγιος Ανδρέας
 • Νιάρου Βασιλική, επιμ.Β' ΕΣΥ Παθολόγος, ΤΕΠ ΠΓΝΠ
 • Παπαγιάννης Θεόδωρος, διευθυντής ΕΣΥ Παθολόγος, Παθολογική κλινική ΠΓΝΠ
 • Παπακωνσταντίνου Χρήστος, διευθυντής ΕΣΥ Παθολόγος, Παθολογική κλινική ΠΓΝΠ
 • Πότσιος Χαράλαμπος, επιμ.Α' ΕΣΥ Παθολόγος, Παθολογική κλινική ΠΓΝΠ
 • Σερπάνος Δημήτρης, επικουρικός Παθολόγος, Παθολογική κλινική ΓΝΠ Άγιος Ανδρέας
 • Σιάγκρης Δημήτρης, διευθυντής ΕΣΥ Παθολόγος, Παθολογική κλινική ΠΓΝΠ
 • Σιαμπή Βασιλική, διευθύντρια ΕΣΥ Παθολόγος, Παθολογική κλινική ΠΓΝΠ
 • Συροκώστα - Σταθοπούλου Ιουλία, διευθύντρια ΕΣΥ Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Παθολογική κλινική ΠΓΝΠ
 • Τσιντώνη Αγγελική, διευθύντρια ΕΣΥ Παθολόγος-Εντατικολόγος, Παθολογική κλινική ΠΓΝΠ
 • Χαλίμου Ιωάννα, επιμ.Β' ΕΣΥ Παθολόγος, ΤΕΠ ΓΝΠ Άγιος Ανδρέας
 • Ψαρομυάλου Κατερίνα, επιμ.Β' ΕΣΥ Παθολόγος, ΤΕΠ ΠΓΝΠ
 • Ψηλού Βασιλική, επιμ.Α' ΕΣΥ Παθολόγος, Παθολογική κλινική ΓΝΠ Άγιος Ανδρέας
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ