Ο Μηταράκης έλυσε το μεταναστευτικό (ή έτσι θέλει να πιστεύετε)

Χθες ήταν μια όμορφη μέρα για την Τουρκία, αφού η καλύτερη κυβέρνηση του κόσμου και ο πιο καταπληκτικός υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τη χαρακτήρισαν ασφαλή Τρίτη χώρα. Φήμες λένε ότι ο Ερντογάν έστειλε λουλούδια στο Νότη, αλλά αυτός ήταν πολύ απασχολημένος τουητάροντας πόσο σούπερ λύνεται το μεταναστευτικό με αυτήν την κίνηση.

Ο Μηταράκης έλυσε το μεταναστευτικό (ή έτσι θέλει να πιστεύετε)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τι και αν δεν ισχύουν αυτά που είπε. 

Hold my beer”, είπε η πραγματικότητα και πάνω κάτω τα πράγματα έχουν ως εξής:

Mηταράκης: Ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και της εγκληματικής δράσης των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών.  

Πραγματικότητα: Ασφαλής Τρίτη χώρα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο (Σύμβαση του 1951 για τους Πρόσφυγες) θεωρείται όποια χώρα εκτός Ε.Ε. παρέχει τη δυνατότητα σε πολίτες άλλων χωρών να ζητήσουν άσυλο και να μπουν σε καθεστώς προστασίας.  Μάντεψε ποια χώρα δεν έχει υπογράψει ποτέ τη Σύμβαση του 1951; Το όνομά της αρχίζει από Τουρ και τελειώνει σε -κία.
Η Τουρκία έχει υπογράψει μόνο το Πρωτοκολλο του 1967 διατηρώντας το γεωγραφικό προσδιορισμό που έλεγε πως «μόνο όσοι μεταναστεύουν λόγω γεγονότων που συμβαίνουν στην Ευρώπη δικαιούνται να αιτηθούν άσυλο».

Μηταράκης: Ως προϊόν συνεργασίας  του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι απολύτως σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και θωρακίζει το νομικό οπλοστάσιο της Ελλάδας έναντι αιτημάτων πολιτών από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Σομαλία, που αντικειμενικά δεν έχουν λόγο να μη θεωρούν την Τουρκία ασφαλή χώρα.  

Πραγματικότητα: Το Διεθνές Δίκαιο δεν έχει αλλάξει και η Τουρκία το παραβιάζει συστηματικά και αυτός μάλιστα είναι ο λόγος που έχει πάψει οποιαδήποτε ενταξιακή της προσπάθεια στην Ε.Ε.
Αντικειμενικά τώρα που λέει και ο Νότης μας, σύμφωνα με την Ε.Ε. «παρατηρείται αμείωτη χειροτέρευση της δημοκρατίας, του κράτους Δικαίου και των Θεμελιωδών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στην Τουρκία» και αντικειμενικά δεν είναι ασφαλής χώρα ούτε για τους πολίτες της.
Το νομικό οπλοστάσιο της Ελλάδας δε θωρακίζεται καθόλου γιατί να θυμίσουμε η Τουρκία ουδέποτε έχει υπογράψει τη Σύμβαση του 1951 και άρα κανείς δε μπορεί να την υποχρεώσει να δεχθεί πίσω όποιον έρχεται στην Ελλάδα.

Μηταράκης: Κυρίως όμως είναι ένα ακόμα βήμα για την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, που υποχρεώνει τη γείτονα χώρα να μην επιτρέπει τη δράση των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών και τη διέλευση στην Ελλάδα

Πραγματικότητα: Η Τουρκία ήδη από το Φεβρουάριο του 2020 επισήμως δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συλλαμβάνει κανέναν αλλοεθνή που θέλει να φύγει προς την Ε.Ε. και ότι η συμφωνία που είχε γίνει με την Ε.Ε. δεν ισχύει και εν ολίγοις να τη βάλετε εκεί που ξέρετε. Να δεις που ο Μηταράκης το χασε αυτό το επεισόδιο.

Εν τω μεταξύ, τα πετσωμένα ΜΜΕ χαιρετίζουν την φοβερή αυτή κίνηση της καλύτερης κυβέρνησης στο γνωστό σύμπαν γράφοντας: «Μεταναστευτικό: Αλλάζουν όλα - Ποιοι μετανάστες δεν θα μπορούν πλέον να αιτηθούν άσυλο στην Ελλάδα» και μάλιστα το συγκεκριμενοποιούν λέγοντας: «Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει αυτή την εξέταση αιτημάτων διεθνούς προστασίας αιτούντων με χώρα καταγωγής τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία»

Πραγματικότητα: Αυτό πρακτικά δε σημαίνει τίποτα και συγνώμη που επαναλαμβανόμαστε αλλά η Τουρκία ουδέποτε έχει υπογράψει τη Σύμβαση του 1951 και ήρεμα το λέμε ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.

 

* ΠΗΓΕΣ:

https://www.unhcr.org/5d9ed32b4

https://www.hrw.org/world-report/2021/country-chapters/turkey

https://ec.europa.eu/home-affairs/what-we-do/networks/european_migration_network/glossary_search/safe-third-country_en

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ