Έρευνα 2020mag.gr: Το "Συνέδριο Γονιμότητας" ήταν ακριβώς αυτό που νομίζαμε και ακόμα παραπάνω

Το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» θα μπορούσε να ήταν κάτι απόλυτα γραφικό, αν δεν ήταν τουλάχιστον ύποπτο. Όσο και αν η ακύρωσή του ήταν μια νίκη του κινήματος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η μεγάλη μάχη για τον έλεγχο του σώματος και την αυτοδιάθεσή του, μόλις τώρα αρχίζει.

Έρευνα 2020mag.gr: Το
ΠΡΟΒΟΛΗ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΧΤΣΙΔΗΣ

Αρχικά γελάσαμε. Παπάδες που μιλούν για την υπογονιμότητα; Εντάξει, ποιος νοιάζεται; Μετά είδαμε το βίντεο. Σταματήσαμε να γελάμε. Και μετά αρχίσαμε να ψάχνουμε για να διαπιστώσουμε με τρόμο ότι τελεί υπό την αιγίδα της ΠτΔ, έχει την υποστήριξη της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων και Οικογενειακής Πολιτικής, υπουργείων, περιφερειών, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, διοργανώνεται από Ιατρικές Σχολές και εκπροσώπους Ιδιωτικών Κέντρων για εξωσωματικές, ενώ έχει και χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ.

Το γέλιο κόπηκε μαχαίρι, όταν στο πρόγραμμά του είδαμε τα θέματα, τους τίτλους και τους ομιλητές, όπως:  

 • «Οι προβληματισμοί και η συμμετοχή του άντρα στη λήψη απόφασης για τη δημιουργία οικογένειας». Με ομιλητή τον Γεώργιο Αγγελόπουλο (ο «Ντάνος» απ’ το «Survivor»).
 • «Η ευθύνη του ιατρού, η σχέση ιατρού-ασθενούς και η σημασία της ενημερωμένης συγκατάθεσης». Με ομιλητή τον Θάνο Πλεύρη.
 • «Προάσπιση της γονιμότητας: Ο ρόλος της Εκκλησίας, της Δικαιοσύνης και της Επιστήμης. Ανθρώπινη ζωή - Δημιουργία - Ευλογία: Η θέση της Εκκλησίας στη Διαμόρφωση Αντιλήψεων περί Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Υγείας». Ομιλητής: Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος.
 • «Ανθρώπινη αξία - Οικογένεια - Κοινωνία: Η αξία της οικογένειας ως προορισμός και ολοκλήρωσης της ανθρώπινης φύσης». Ομιλητής: Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος.
 • «Η θέση του Επιστήμονα Αναπαραγωγικής Ιατρικής στην κοινωνία». Ομιλητής: Κώστας Πάντος.
 • «Κοινωνικά και Πολιτισμικά Πρότυπα αναφορικά με την Κατάλληλη Ηλικία Αναπαραγωγής». Ομιλήτρια: Χαρά-Χάιδω Σπηλιοπούλου.
 • «Η ευθύνη της Ιατρικής Κοινότητας στην ενημέρωση για θέματα γονιμότητας και τις προεκτάσεις τους». Ομιλητής: Γεώργιος Πατούλης.
 • «Ο ρόλος των ΜΜΕ και του Διαδικτύου στην Διαμόρφωση Αντιλήψεων: Δημιουργώντας μια νέα ενημερωμένη εποχή και ενδυναμώνοντας το γενικό πληθυσμό προωθώντας τη γνώση». Ομιλητής: Θεόδωρος Κυριακού (πρόεδρος Ομίλου ΑΝΤ1).
 • «Η θέση του υπουργείου Υγείας στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας». Ομιλητής: Αναπλ. υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
 • «Η ευθύνη όλων και μελλοντικές προεκτάσεις: Δεδομένα, προβληματισμοί και ο κίνδυνος που σχετίζεται με την έλλειψη ενημέρωσης και παραπληροφόρησης σε θέματα γονιμότητας». Ομιλητής: Κώστας Τσιάρας (υπουργός Δικαιοσύνης).
 • «Προεκτάσεις και κατευθύνσεις αναφορικά με την αξιοποίηση Προγραμμάτων Έρευνας - Καινοτομίας - Επιχειρείν». Ομιλητής: Άδωνις Γεωργιάδης.
 • «H γονιμότητα βασικός πυλώνας ανάπτυξης». Ομιλητής: Μάκης Βορίδης.
 • «Παράδειγμα προς μίμηση η Ελλάδα για άλλες χώρες». Ομιλητής: Χάρης Θεοχάρης.

Και εκεί όλα άρχισαν να μπερδεύονται ακόμα πιο πολύ.

Με ποιο πρόσημο τοποθετούνται όλοι αυτοί; Τι θέλουν; Πώς πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν δικαίωμα στα σώματά μας;

Τι δουλειά έχουν σε ένα επιστημονικό συνέδριο για τη γονιμότητα η μισή Ιερά Σύνοδος, ο διοικητής του Αγίου Όρους, έξι μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές της ΝΔ, Ιδιωτικά Κέντρα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και τι ακριβώς είναι η οργάνωση «Φύλακας-άγγελος» των Γιώργου Αγγελόπουλου (Ντάνος), της Ράνιας Κωστάκη και του δικηγόρου Αναστάσιου Ντούγκα, του οποίου τις εγκαταστάσεις εγκαινίασε η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη;

Ποιοι μιλούν τελικά για τα γυναικεία σώματα; Με τι κίνητρα; Σκεπτόμενοι τα παραπάνω, θυμηθήκαμε την ψήφο του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κυμπουρόπουλου υπέρ του «αγέννητου παιδιού», τη δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή για τη μητέρα που «θα βλέπει τα παιδιά της τις Παρασκευές με τα ρεπό», την ψήφιση του νομοσχεδίου Τσιάρα για την συνεπιμέλεια, των κακοποιητών «που μπορούν να είναι καλοί πατεράδες» με την καμπάνια για τα «δικαιώματα των αντρών».

Η «πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας», η κυβέρνηση με τον «πρώτο ομοφυλόφιλο υφυπουργό» και τον ΑμεΑ ευρωβουλευτή, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να χαϊδεύει τα αυτιά ενός πολύ συγκεκριμένου και στοχευμένου ακροατηρίου.

Ένας από τους ομιλητές του συνεδρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, το έκανε σαφές λίγες μέρες αργότερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη με τα συνήθη άλματα λογικής που προσβάλλουν και τη χώρα και τη νοημοσύνη των πολιτών: «Η βασική μας ιδεολογική διαφορά είναι ότι εσείς οι αριστεροί λέτε ότι δεν υπάρχει δημογραφικό ζήτημα στην Ελλάδα, γιατί την όποια έλλειψη πληθυσμού μπορούμε να την υποκαταστήσουμε με την αθρόα λαθρομετανάστευση. Εγώ δεν υποστηρίζω αυτή την άποψη. Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε παιδιά στην Ελλάδα και να έχουμε Έλληνες», δήλωσε.

Ας μην ξεχνάμε ότι τον Μάιο του 2018 είχε εμφανιστεί μια ακόμα προσπάθεια συντηρητικοποίησης και ελέγχου των σωμάτων μας και των επιλογών μας. Είχε καμπάνια, είχε αφίσες, είχε ασφαλώς και χρηματοδότηση.
Τότε ενημερωνόμασταν πως: «Το νέο κίνημα “Αφήστε με να ζήσω!”, το οποίο εδώ και καιρό έχει αγκαλιαστεί από Φορείς, Σωματεία και γενικότερα απ’ όσους σέβονται το θαύμα της ζωής του εμβρύου, από τη σύλληψή του, οργανώνει Ημερίδα με θέμα την προστασία του αγέννητου παιδιού. Επί δεκαετίες ολόκληρες μαίνεται στη Χώρα μας η φοβερή μάστιγα των εκτρώσεων που αφαιρεί από το αγέννητο παιδί το πιο βασικό του δικαίωμα: το δικαίωμα στη ζωή. Έχει λάβει διαστάσεις μαζικής εξόντωσης του πληθυσμού και δημιουργεί συνθήκες δημογραφικής κατάρρευσης, με τις γνωστές συνέπειες που έχει για το Έθνος μας. Μέσα στα τελευταία τριάντα χρόνια, έχει χαθεί μία ολόκληρη Ελλάδα! Αφήνει πίσω της ανθρώπινα ναυάγια, διότι προκαλεί σοβαρά ψυχολογικά, σωματικά και κοινωνικά προβλήματα».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

Το εύλογο συμπέρασμα -και θα πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα- είναι ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής -μιας βαθιά συντηρητικής πολιτικής, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να καταστρατηγήσει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες- είναι να ανοίξει η συζήτηση για τις εκτρώσεις και η προώθηση των εξωσωματικών σαν λύση για όλες τις γυναίκες και όχι μόνο για εκείνες που έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας.

Η παρουσία πολιτικών προσώπων μεταξύ των ομιλητών, οι διάφορες αιγίδες, οι χορηγίες και η παρουσία εκπροσώπων ιδιωτικών κέντρων γονιμότητας, μόνο τυχαίες δεν ήταν, αλλά είχαν σκοπό τις «ζυμώσεις» ώστε να ανοίξει ο δρόμος για επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Μετά το νόμο για την συνεπιμέλεια, τις παρασκηνιακές προσπάθειες για αλλαγή του ορισμού του βιασμού στον ποινικό κώδικα (για τον οποίο μόνο η η ανυποχώρητη στάση και το petition της Ζέτας Δούκα και της Σοφίας Μπεκατώρου τους πιέζει να κρατάνε μέχρι στιγμής τα προσχήματα), η κυβέρνηση προπαγανδίζει τη γονιμότητα -ως γυναικεία υποχρέωση. Μια υποχρέωση που σέρνει χορό εκατομμυρίων ευρώ πίσω της.

Εδώ κολλάνε οι ειδικοί ομιλητές και οι χορηγοί. Αφού μπορούν να βγάλουν κι άλλα λεφτά από τα σώματά μας, γιατί να μην το κάνουν; Γιατί να απευθύνονται μόνο σε γυναίκες με πρόβλημα υγείας ή μεγαλύτερης ηλικίας;  Η βιομηχανία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, της παρένθετης μητρότητας, της κατάψυξης ωαρίων και εμβρύων, της ανάπτυξης ενός ιδιωτικού ιατρικού τουρισμού της γονιμότητας και των μερικών χιλιάδων κατεψυγμένων ωαρίων είναι εδώ και περιμένει το «πράσινο φως» για να μεγαλουργήσει.

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

«Η Πολιτεία και οι φορείς της θα μεταλαμπαδεύσουν το μήνυμα προς όλους ότι η τεκνοποίηση και η δημιουργία οικογένειας είναι η χαρά της ζωής, η αντιρρόπηση της υπογεννητικότητας, η δημοσιονομική εξασφάλιση ενός κράτους προοπτικής που δεν φθίνει αλλά ακμάζει, που δεν “γερνάει” αλλά σφύζει από δημιουργία και ανάπτυξη. Ενός κράτους που πρέπει να μην επικεντρώνεται στα άκρα, στην περίθαλψη των παιδιών και των ηλικιωμένων, αλλά να εστιάζει στον κεντρικό πυλώνα, που είναι τα ζευγάρια της αναπαραγωγικής ηλικίας γιατί έτσι μόνο θα εξασφαλίσει και τα παιδιά και τους γηραιότερους, ενώ παράλληλα θα εμπνεύσει ασφάλεια και σιγουριά στην παραγωγική τάξη των πολιτών, διατρανώνοντας την ασπίδα της οικογένειας στην “εστία” της, στη χώρα της, στην κληρονομιά της και στην ιστορία της».

Το παραπάνω απόσπασμα από το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι το βασικό υλικό που θα χτιστεί η -χωρίς όρια- βιομηχανία των γυναικολόγων της εξωσωματικής, του παγώματος ωαρίων, της εισαγωγής παρένθετων μητέρων από βαλκανικές χώρες - και αυτό δεν είναι κάτι που ακούμε για πρώτη φορά. Πρώτη φορά, όμως, γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας επιβολής τους με "καραμπινάτη" κυβερνητική πλάτη.

Ο Κώστας Πάντος, εκτός από γιατρός της Καίτης Γαρμπή, μέλος της επιτροπής διοργάνωσης και ομιλητής του συνέδριου, έχει και πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες ιδιότητες και δραστηριότητες.

Το 1994, ο δρ. Πάντος ίδρυσε το Κέντρο Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, μια ιδιωτική μονάδα αντιμετώπισης της ανθρώπινης υπογονιμότητας, η οποία τώρα είναι μια από τις μεγαλύτερες, πιο ολοκληρωμένες, πιο εξειδικευμένες μονάδες παροχής υπηρεσιών γονιμότητας στην Ευρώπη με πάνω από 4.000 κύκλους IVF ετησίως.
Το 2004, ο δρ Πάντος ίδρυσε την κλινική με δ.τ. «ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ», ενώ στο εξωτερικό έχει ιδρύσει τη Μονάδα Ανθρώπινης Αναπαραγωγής του Διαγνωστικού Κέντρου Medsana στο Βουκουρέστι (1997-2002).

Τον Ιούνιο του 2020, ο γυναικολόγος Κώστας Πάντος, παραχωρεί συνέντευξη στην "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", όπου μεταξύ άλλων λέει: «Αν ο Ελληνας νομοθέτης δώσει το “πράσινο φως” για την τράπεζα υιοθεσίας εμβρύων, αυτό θα αποτελέσει μια ρηξικέλευθη κίνηση, που μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες». 
Η πιθανότητα σύστασης τράπεζας υιοθεσίας εμβρύων βρίσκει ευήκοα ώτα και στους κόλπους της Εκκλησίας, η οποία μέχρι πρότινος κρατούσε αποστάσεις από τις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Μια μέρα μετά τη συνεντευξή, πραγματοποιείται διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, που διοργανώνει από τα γραφεία της η Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής από κοινού με την Ελληνική Εταιρία Αναπαραγωγικής Ιατρικής και την Επιτροπή Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδας.
Και μαντέψτε ποιοι συμμετέχουν: «Ο κ. Γιώργος Πατούλης ως πρόεδρος του ΙΣΑ, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, ο κ. Ιωάννης Αποστολόπουλος ως εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού, η κ. Ελένη Ρεθυμιωτάκη, πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής κ.ά.».

Όσον αφορά την ακύρωση του πρόσφατου συνεδρίου, ο Κώστας Πάντος δήλωσε: «Η σημερινή γυναίκα, που πολλές φορές έχει την καριέρα μπροστά της, το επάγγελμά της, τα μεταπτυχιακά της, φτάνει σε ηλικίες άνω των 40 για να σκεφτεί να αποκτήσει παιδί. Δεν μιλάω για όλες τις γυναίκες, αλλά αυτές που θέλουν να αποκτήσουν παιδί. Υπάρχουν κι άλλες που δεν θέλουν. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με γυναίκες 40, 45, 49 και 50 χρόνων, που θέλουν για πρώτη φορά να αποκτήσουν παιδί, μη γνωρίζοντας τα όρια που θέτει η φύση. Όταν είδα το σποτ, ήταν κάπως σκληρό, αλλά έλεγε την ωμή αλήθεια. Είναι δυσάρεστο να σχηματίζεται μία άσχημη αντίληψη και να μην ακούσουν ορισμένοι άνθρωποι ποιος ήταν ο σκοπός αυτής της προσπάθειας».

Εδώ έχει πολύ ενδιαφέρον να θυμηθούμε και ένα δημοσίευσμα, πάλι της "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ", στις 08/04/2017.
Η συντάκτης του άρθρου, Εύη Καραμανώλη αναφέρει ένα περιστατικό το οποίο εξιστόρισε ο ίδιος ο Κώστας Πάντος σε ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Το ρεπορτάζ αναφέρει: «Χαρακτηριστικά της κατάστασης είναι δύο περιστατικά που κατέθεσε, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για το θέμα, ο μαιευτήρας – γυναικολόγος, Κωνσταντίνος Πάντος. «Ηρθε ζευγάρι για να υποβληθεί σε εξωσωματική. Η γυναίκα ήταν 50 ετών και ενός μηνός με έμμηνο ρύση και ο σύζυγος 47 ετών. Τους είπα ότι δεν μπορώ να τους βοηθήσω γιατί μου το απαγορεύει ο νόμος. "Δηλαδή, γιατρέ μου, δεν μπορώ να κάνω παιδί;", μου είπε ο άνδρας. "Μπορείτε, αλλά θα πρέπει να χωρίσετε τη σύζυγό σας και να επιλέξετε μια νεότερη", απάντησα».

Την ίδια χρονια, το 2017, ο Κώστας Πάντος, εκτός από κακόγουστα, σεξιστικά αστεία σε απελπισμένους ανθρώπους που θέλουν να τεκνοποιήσουν, λάμβανε μέρος στο "9ο Διεθνές Forum Humanitas" όπου εκεί μίλησαν για «την μοναδικότητα της Ελληνικής Γλώσσας», μαζί με τον αδερφό του Άδωνη Γεωργιάδη, Λεωνίδα (γνωστό από τις εκπομπές τηλεπωλήσεων) και -κρατηθείτε- με τον... μεγάλο θεωρητικό της άκρας δεξιάς και του αντισημιτισμού (του oποίου τα βιβλία πούλαγε ο Άδωνις Γεωργιάδης), Κωνσταντίνο Πλεύρη.

Ας έρθουμε όμως και πιο πρόσφατα. Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο Κώστας Πάντος λέει σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ πως μια ορμόνη η οποία δείχνει το απόθεμα των ωοθηκών, «είναι στα πιο ψηλά επίπεδα της, στην ηλικία των 18 με 20 ετών, που κατά τη φύση τότε πρέπει η γυναίκα να αποκτήσει παιδί»

Από το «Είμαστε όλες παράνομες» του 1985 στην νίκη των social media το 2021

Με σύνθημα «Δικαίωμα στην έκτρωση – αντισύλληψη – σεξουαλικότητα», η  Αυτόνομη Κίνηση Γυναικών -το 1983- κυκλοφόρησε ένα κείμενο υπογεγραμμένο από 500 γυναίκες, που δήλωναν ότι είχαν κάνει έκτρωση. Τότε ήταν παράνομη. Τον Ιανουάριο του 1985 κλήθηκαν από τον εισαγγελέα 7 από τις υπογράφουσες. Στις 25 Ιανουαρίου, οργανώθηκε συγκέντρωση και πορεία στα Προπύλαια, με κεντρικό σύνθημα «Είμαστε όλες παράνομες». Το νομοσχέδιο για την έκτρωση κατατέθηκε τελικά τον Μάιο του 1986 στη Βουλή και σύντομα ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα τότε, πλην της Νέας Δημοκρατίας.

Σήμερα η νίκη ήταν πιο απλή. Μετά από καθολικές αντιδράσεις, το βίντεο προώθησης του συνεδρίου κατέβηκε από το ΥouΤube, η Προέδρος της Δημοκρατίας απέσυρε την αιγίδα της, η υφυπουργός Εργασίας για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας απέσυρε την ομιλία της μαζί με την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Ο υπουργός Επικρατείας, Θ. Λιβάνιος, ανέστειλε τη χορηγία επικοινωνίας της ΕΡΤ και του ΑΠΕ και ο υπουργός Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης δήλωσε ότι ποτέ δεν είχε δεχθεί την πρόσκληση να είναι ομιλητής στο συνέδριο. Έτσι η οργανωτική επιτροπή του «1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» αποφάσισε ομόφωνα την ακύρωσή του, λέγοντάς μας ότι παρερμηνεύσαμε το μήνυμά του: «Λόγω της αρνητικής αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ, του οποίου το μήνυμα παρερμηνεύθηκε. Το συνέδριο στόχευε στην ανάδειξη των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την επίδραση της ηλικίας στη γυναικεία γονιμότητα, ενός φαινομένου το οποίο δεν είναι γνωστό στο γενικό πληθυσμό, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, αλλά και στην παρουσίαση των επιστημονικών τρόπων επίλυσης του προβλήματος αυτού με τη σύγχρονη Αναπαραγωγική Ιατρική», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση ακύρωσης του Συνεδρίου, η οργανωτική επιτροπή.

Μία μόνο ημέρα μετά την οριστική ακύρωση του συνεδρίου, διαβάζουμε στο healthreport.gr πως «μία νέα απόφαση η οποία μάλιστα αναμένεται να αποτυπωθεί και νομοθετικά έλαβε η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, απόφαση που αφορά χιλιάδες ζευγάρια στη χώρα μας. Ειδικότερα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr, η Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, αποφάσισε ότι η ηλικία μέχρι την οποία θα επιτρέπεται πλέον μία γυναίκα να υποβάλλεται σε εξωσωματική γονιμοποίηση είναι τα 52 έτη κα όχι τα 50 έτη που ισχύει μέχρι σήμερα».

Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ιδρύεται τον Οκτώβρη του 2020 (ΦΕΚ Α’ 204/22-10-2020). Η ανεξάρτητη κρατική Αρχή -διαβάζουμε στη σελίδα της- «είναι επιφορτισμένη με την αδειοδότηση και εποπτεία των ΜΙΥΑ και των Τραπεζών Κρυοσυντήρησης, πραγματοποιεί ελέγχους, κάνει συστάσεις, συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία και γενικά χαρτογραφεί και κυρίως διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του πεδίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη χώρα μας».

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Το "1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας & Αναπαραγωγικής Αυτονομίας - Όρια και Επιλογές" μπορεί να ακυρώθηκε μετά από τον αγώνα χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά η εκδήλωση αυτή δεν ήταν τίποτα άλλο παρά το "περιτύλιγμα" προαποφασισμένων ενεργειών -μεταξύ άλλων για "μπίζνες" ιατρικού τουρισμού-, το θεωρητικό, πλην επικίνδυνο, "ανοιγμα" της συζήτησης περί αμβλώσεων, με επίκληση τον «αφανισμό του Έθνους» και νομιμοποίηση του πιο παρωχημένου θεσμού της χώρας. Της Εκκλησίας. 

Συνεχίζεται...

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ