«Έχω δει να χρησιμοποιείται υπέρμετρη βία - Δεν είμαστε όλοι έτσι και άντε τώρα να αποδείξω ότι δεν είμαι Μπαλάσκας»

Η Πρωτοβουλία Αστυνομικών www.protast.gr ιδρύθηκε το 2017 με σκοπό «να δυναμώσει η συσπείρωση των αστυνομικών στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες ενώσεις, για μια μαζική αγωνιστική παρέμβαση για τα δικαιώματά μας».
Ο ανθυπαστυνόμος Δημήτρης Μπανιάς, μέλος Δ.Σ. ΠΟΑΣΥ και της Πρωτοβουλίας Αστυνομικών, δέχτηκε να μας συναντήσει για μια ανοιχτή συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

«Έχω δει να χρησιμοποιείται υπέρμετρη βία - Δεν είμαστε όλοι έτσι και άντε τώρα να αποδείξω ότι δεν είμαι Μπαλάσκας»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η συνέντευξη που ακολουθεί είναι αποκαλυπτική.

Υποστελέχωση τμημάτων

«Τα Αστυνομικά Τμήματα, τα Τμήματα Ασφαλείας και τα Τμήματα Τροχαίας είναι τα πλέον υποστελεχωμένα γιατί έχει παραχωρηθεί το προσωπικό τους για φύλαξη προσώπων»

Είναι υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες. Γιατί συμβαίνει αυτό;
«Το πιο απλό -που είναι και πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας- είναι ότι το 2014, με το δεύτερο μνημόνιο, καταργήθηκαν 6.700 οργανικές θέσεις της Αστυνομίας. Αυτά τα κενά δεν αναπληρώθηκαν ποτέ. Άρα μοιράστηκαν -τα κενά- ανά υπηρεσίες στην Ελλάδα και κατά το πλείστον στην Αττική, όπου έχουμε και το μεγάλο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή η Αττική, στο μέσο όρο, για τα τμήματα που είπαμε και πριν -Αστυνομικά Τμήματα, Τμήματα Ασφαλείας, Τμήματα Τροχαίας-, είναι στο 50% της οργανικής τους δύναμης».

Έχουμε όμως πολύ μεγάλο αριθμό αστυνομικών στην Ελλάδα.
«Είναι κάτι που μας το λένε συχνά, ότι η Αστυνομία στην Ελλάδα έχει πλέον των 50 χιλιάδων ατόμων και στο μέσο όρο ανά κάτοικο, όπως βγαίνουν οι στατιστικές, είναι η τρίτη- τετάρτη Αστυνομία στην Ευρώπη. “Άρα για ποια υποστελέχωση μιλάτε; Είστε πολλοί”, μας λένε. Εδώ έχουμε ένα πολύ βασικό θέμα, την κακή κατανομή του προσωπικού. Κοντεύω 20 χρόνια στην Αστυνομία και από όταν μπήκα, αυτό θυμάμαι. Τρομερά μεγάλος αριθμός απασχολείται στη φύλαξη και στην προστασία προσώπων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι αυτό. Χαραμίζεται εκεί όλο το προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί ο πολίτης. Πάλι εμπειρικά θα το πω, ότι ένας μέσος πολίτης θα χρειαστεί την Αστυνομία δυο-τρεις φορές στη ζωή του. Αν πάει και δεν βρίσκει έναν άνθρωπο να τον εξυπηρετήσει και τον κάνουν να περιμένει τρεις-τέσσερις ώρες για να δηλώσει μία κλοπή ταυτότητας, λογικό είναι να εξοργίζεται. Πέρα από τα ζητήματα της καταστολής, που θυμώνουν πολύ τον κόσμο, ο πολίτης εκεί χρειάζεται τον αστυνομικό, σε απλά πράγματα, στην καθημερινότητά του, που εξυπηρετείται από τα Αστυνομικά Τμήματα, τα Τμήματα Ασφαλείας και τα Τμήματα Τροχαίας. Που είναι τα πλέον υποστελεχωμένα, γιατί έχει παραχωρηθεί το προσωπικό τους για φύλαξη προσώπων. Μιλάμε για πάνω από 5.000 κενά στα παραπάνω τμήματα στην Αττική. Εκτός από τα παραπάνω ασχολούμαστε και με κάθε λογής πάρεργα όπως: μέτρα τάξης και ασφάλειας σε αθλητικές διοργανώσεις και χώρους που ανήκουν σε Α.Ε και θα έπρεπε οι ίδιες να μεριμνούν για τη φύλαξή τους, η φύλαξη των εγκαταστάσεων του μετρό, επιφόρτιση με τον έλεγχο τήρησης υγειονομικών μέτρων για την πανδημία, για επίδοση δικογράφων, που είναι δουλειά της Εισαγγελίας, μεταφορά ψυχικά νοσούντων ατόμων, που θα έπρεπε να γίνεται από το ΕΚΑΒ».

Και τι κάνουν για αυτό;
«Αντί να στελεχωθούν αυτές οι υπηρεσίες, πάνε και φτιάχνουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, παίρνουν ειδικούς φρουρούς για να φτιάξουν τη Δέλτα δράση, συνοριοφύλακες για τα νησιά -άλλο μεγάλο κεφάλαιο, το μεταναστευτικό. Προσλήψεις γίνονται για συγκεκριμένα πράγματα και όχι για το κοινό καλό. Και για να το συνδέσουμε, υπάρχουν τεράστιες ανάγκες για προσλήψεις σε άλλους κλάδους του Δημοσίου. Φάνηκε ξεκάθαρα με την πανδημία η αδυναμία του συστήματος Υγείας. Κάνουμε στην Αστυνομία προσλήψεις, αλλά με ποιο σκοπό, σε ποια κατεύθυνση; Και το πιο στρεβλό απ’ όλα αυτά -που συμφωνεί και η Ομοσπονδία-, ενώ εδώ και 25 χρόνια που έχει αρχίσει να γίνεται εισαγωγή των αστυνομικών μέσω Πανελληνίων με αξιοκρατικά κριτήρια ώστε να ανέβει το επίπεδο -δεν είμαστε πια στη δεκαετία του 1980 που μαζεύαμε οποιονδήποτε και τον κάναμε αστυνομικό-, βλέπουμε από τα χρόνια της κρίσης και το δεύτερο μνημόνιο που καταργήθηκαν οι θέσεις που είπαμε να έχουν προσληφθεί μέσω Πανελληνίων περίπου 1000 άτομα, ενώ σε μια χρονιά από τα μέσα του καλοκαιριού του 2019 και μέχρι το 2020, λίγο πριν την πανδημία, προσλήφθηκαν από το παράθυρο, 1.500 Ειδικοί Φρουροί, 800 Συνοριοφύλακες και επίκεινται 1.000 προσλήψεις για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία»

Εκπαίδευση αστυνομικών

«Ο δόκιμος κάνει τη δουλειά των αστυφυλάκων, λόγω των ελλείψεων, αμειβόμενος με 300 ευρώ. Μάλιστα από αρχές αρχές Ιουνίου, με τροπολογία της κυβέρνησης, οι δόκιμοι μπορούν να κάνουν βραδινές υπηρεσίες και Σαββατοκύριακα, πράγμα που μέχρι τότε για ευνόητους λόγους δεν γινόταν»

Εκτός λοιπόν από την υποστελέχωση, που όπως φαίνεται βασικό πρόβλημα της Ελληνικής Αστυνομίας, τι άλλα προβλήματα έχετε; Η εκπαίδευση;
«Είναι μεγάλη κουβέντα και αυτή. Όταν μπήκα εγώ το 2002, η σχολή είχε τέσσερα εξάμηνα. Επειδή ο αστυνομικός δεν πάει στρατό, τον πρώτο χρόνο η εκπαίδευση είναι στρατιωτικού τύπου, ό,τι θα έκανε περίπου όποιος πάει φαντάρος. Η σχολή μας θεωρείται Ακαδημία και έτσι, πέρα από τα στρατιωτικά, είχε και θεωρητικά μαθήματα. Κάθε εξάμηνο είχαμε 15 μαθήματα, για τα οποία δίναμε εξετάσεις. Τώρα κάνουν δύο εξάμηνα και ένα χρόνο πρακτική. Έτσι καταργείται, ουσιαστικά, η εκπαίδευση. Αυτό τον ένα χρόνο ο δόκιμος κάνει τη δουλειά των αστυφυλάκων, λόγω των ελλείψεων που είπαμε παραπάνω, αμειβόμενος με 300 ευρώ. Μάλιστα από αρχές Ιουνίου, με τροπολογία της κυβέρνησης, οι δόκιμοι μπορούν να κάνουν βραδινές υπηρεσίες και Σαββατοκύριακα, πράγμα που μέχρι τότε για ευνόητους λόγους δεν γινόταν».

Οι οποίοι οπλοφορούν κανονικά;
«Ναι»

Η λύση του υπουργείου για την υποστελέχωση των τμημάτων, που αναδείχθηκε τότε, ήταν να βάλει τους δόκιμους να περιπολούν νύχτα και Σαββατοκύριακα;
«Ναι, μάλιστα έχει βγει ανακοίνωση από την Ομοσπονδία σχετικά».

Συνεχίστε, παρακαλώ, σε ό,τι λέγαμε για την εκπαίδευση.
«Όλοι έχουμε και ανακριτικά καθήκοντα, πρέπει να μπορούμε να συντάξουμε ανακριτικά και δικονομικά έγγραφα. Τα λοιπά μαθήματα είναι Ποινικός Κώδικας, Συνταγματικό Δίκαιο, Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι κ.λπ. Η Αστυνομία και στην εκπαίδευση -αλλά και γενικότερα- πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί, να γίνει πιο ακαδημαϊκή, ειδικά αυτά τα μαθήματα να έχουν τον τρόπο παράδοσης του πανεπιστημίου. Να εναρμονιστεί με τις σύγχρονες ανάγκες εκπαίδευσης, να επικαιροποιείται το πρόγραμμα σπουδών. Δεν μπορούμε να έχουμε μάθημα Αγορανομίας, ενώ είναι ανεξάρτητη υπηρεσία χρόνια τώρα, και κανένα μάθημα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ώστε να ξέρεις τι ισχύει σε κάθε διαφορετική κατάσταση. Υπάρχουν πολλές νέες ανάγκες της κοινωνίας. Το βασικό, που το έχουμε καταθέσει και ως πρόταση και κανένας δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά, είναι ότι το πρόγραμμα σπουδών δεν πρέπει να καταρτίζεται από έναν ταξίαρχο που τον έστειλε η υπηρεσία για ένα χρόνο και κοιτάει πώς να φύγει, αλλά να γίνεται από μία επιστημονική επιτροπή. Να υπάρχει Πρυτάνης, αντιστοίχως, όπως στα πανεπιστήμια, που να καθορίζει το πρόγραμμα σπουδών. Για αυτό η εκπαίδευση είναι μεγάλο θέμα».

Αυτό δεν θα άλλαζε τα πάντα;
«Φυσικά, δεν θέλει πολύ μυαλό. Με έναν απλό τρόπο να καταρτίζεται ένα πρόγραμμα σπουδών, να γίνουν τα μαθήματα πιο σύγχρονα, να φύγουμε από το στρατιωτικό στιλ».

Έχετε ψυχολογική αξιολόγηση;
«Γίνεται εδώ και κάποια χρόνια, κοντεύει δεκαετία. Το Αρχηγείο έχει φτιάξει μία ομάδα ψυχολόγων στα ιατρεία της Αστυνομίας, όπου υποχρεούνται όλοι οι αστυνομικοί -εντός πενταετίας- να επανεξεταστούν. Με ψυχοτεχνικά τεστ, ώστε να αξιολογούνται για την καταλληλότητα να φέρουν οπλισμό και για όλα τα υπόλοιπα».

Αξιολογούνται;
«Ναι, αξιολογούνται, αν και η επιτροπή αποτελείται και αυτή από λίγα άτομα και έχει να εξετάσει χιλιάδες ανθρώπους. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα, γιατί στην πίεση του χρόνου κάνουν πολύ βασικά πράγματα».

Είναι επαρκές ή δεν είναι;
«Δεν είμαι ειδικός, δεν μπορώ να το αξιολογήσω, μπορώ να πω ότι υπάρχει και τηρείται και είναι ένα βήμα από το τίποτα. Θα μπορούσαν να διπλασιαστούν τα άτομα της επιτροπής, ώστε να διπλασιάζεται ο χρόνος εξέτασης ή η συχνότητα».

Η καταστολή ευθύνεται για την απαξίωση της αστυνομίας

«Αυτές οι ομάδες είναι καθαρά κατασταλτικές, ο ρόλος τους είναι αυτός, αν δεν ήθελαν να τις χρησιμοποιούν, δεν θα υπήρχαν. Υπάρχουν για να επιβάλλουν την πολιτική τους γραμμή. Αλλιώς θα τις καταργούσαν»

Γιατί είναι τόσο απαξιωμένος ο ρόλος της Αστυνομίας στην Ελλάδα;
«Έχει πολλές πτυχές αυτό το θέμα. Η εξουσία που σου δίνεται -αναγκαστικά από το σύνταγμα- σε χαρακτηρίζει με το παραμικρό. Και ειδικότερα εστιάζει στο κακό, παράλληλα νομίζω ότι προβάλλεται περισσότερο το κακό. Οι αστυνομικοί έρχονται κάθε μέρα σε επαφή με πολλούς πολίτες, αν ένας-δύο έχουν πρόβλημα, πολύ εύκολα βγαίνει ο χαρακτηρισμός. Όπως λέμε και συνήθως, στην Αστυνομία δεν πας για καλό λόγο, άρα είσαι ήδη φορτισμένος και αν δεν έχεις επαρκή ανταπόκριση απογοητεύεσαι, έχουμε και μία τάση σαν λαός να τσουβαλιάζουμε τα πάντα... Ένας γιατρός πήρε φακελάκι -τα παίρνουν όλοι οι γιατροί, ένας ταξιτζής κάνει τριπλή ταρίφα -είναι όλοι οι ταξιτζήδες έτσι, ένας δημοσιογράφος είναι παπαγαλάκι -είναι όλοι οι δημοσιογράφοι παπαγαλάκια».

Να επιμείνω λίγο σε αυτό. Είναι ένας ο κακός αστυνομικός; Η απαξίωση δεν προέρχεται από το ότι ο ρόλος της Αστυνομίας, πολλά χρόνια τώρα, είναι καθαρά κατασταλτικός;
«Η καταστολή χρησιμοποιήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις, όλα τα χρόνια, για να επιβάλλουν την πολιτικές τους. Υπάρχουν και πολλές πράξεις αστυνομικών που δεν έχουν φανεί ποτέ, που όχι μόνο δεν είναι κατασταλτικές αλλά είναι βοηθητικές προς τους πολίτες. Αστυνομικοί που έσωσαν παιδιά από κυκλώματα λαθρεμπορίας ή πορνείας, αγώνες καθημερινοί. Θέλω να το ξαναπώ, ότι η αστυνομία δεν είναι μόνο καταστολή είναι και πρόληψη και εκεί θα έπρεπε να εστιάζει. Και φυσικά έχει να κάνει με την εκπαίδευση των αστυνομικών, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια που ασκούν το επάγγελμά τους».

Υπάρχουν σώματα που είναι μόνο κατασταλτικά. Λόγω της εικόνας τους, δεν χαρακτηρίζουν όλη την Αστυνομία; Όταν θα δω εικόνα από μία διαδήλωση που ένας εικοσάχρονος συνάδελφός σας χτυπάει ανεξέλεγκτα όποιον βρει μπροστά του, μπορώ να πω τι καλή αστυνομία που έχουμε;
«Όχι βέβαια και πόσο μάλλον όταν αυτό προβάλλεται κατά κόρον. Φυσικά δεν λέω ότι επιτρέπεται ένας αστυφύλακας να χτυπάει γενικώς οποιονδήποτε, πόσο μάλλον κάποιον που αγωνίζεται για τα διακαιώματά του. Που μπορεί να είναι η μάνα μας, ο πατέρας μας, ο αδελφός μας. Σαφώς υπάρχουν υπηρεσίες που είναι για αυτόν το λόγο. Τα ΜΑΤ, η υπηρεσία αποκατάστασης της τάξεως. Αποκατάσταση της τάξης για ποιον και γιατί; Τώρα επανασυστάθηκε -με την τελευταία κυβέρνηση- και η πρώην ομάδα ΔΕΛΤΑ ως ομάδα Δράση -η ομάδα με τα μηχανάκια».

Τους παρατηρούμε, στα βίντεο που ανεβαίνουν στο διαδίκτυο, να επιδεικνύουν μεγάλη αγάπη προς τον πολίτη.
«Αυτές οι ομάδες είναι καθαρά κατασταλτικές, ο ρόλος τους είναι αυτός, αν δεν ήθελαν να τις χρησιμοποιούν δεν θα υπήρχαν. Υπάρχουν για να επιβάλλουν την πολιτική τους γραμμή. Αλλιώς θα τις καταργούσαν».

Ας υποθέσουμε ότι αυτές οι ομάδες καταστολής είναι μία μειονότητα, όταν φέρονται με αυτό τον τρόπο υπάρχουν συνέπειες; Ρωτάω ξεκάθαρα, εκείνοι οι συνάδελφοί σας στη Νέα Σμύρνη, που είδαμε να δέρνουν έναν άνθρωπο πέντε μαζί εκδικητικά, είχαν συνέπειες και τι συνέπειες;
«Αυτό που κάνει η υπηρεσία είναι να γίνει Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Τα αποτελέσματα δεν τα ξέρει κανένας. Ακούμε πολλούς που βγαίνουν κάθε μέρα στα κανάλια και σχολιάζουν ακόμα και ποινικές υποθέσεις, π.χ. τα Γλυκά Νερά. Η προανάκριση είναι μυστική. Πως ξέρει κάποιος τι συμβαίνει στην ΕΔΕ; Δεν μπορώ να μάθω το αποτέλεσμα εκ των υστέρων. Μία ΕΔΕ όπως και μία ποινική διαδικασία μπορεί να κρατήσει χρόνια».

Σε αυτά τα χρόνια, αυτός ο άνθρωπος που έχει προβεί σε τέτοιες πράξεις συνεχίζει να υπηρετεί;
«Εξαρτάται, υπάρχει το μέτρο της διαθεσιμότητας, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή μέχρι να εξεταστεί το πειθαρχικό αδίκημα. Όμως πάλι -βάσει του προεδρικού διατάγματος που προβλέπει όλα αυτά τα πράγματα- η διαθεσιμότητα έχει ένα χρόνο ισχύ, μπορεί να μην έχει εκδικαστεί η υπόθεσή του και γυρίσει στην υπηρεσία. Και αν εκκρεμεί ποινικό δικαστήριο από την ίδια υπόθεση, δεν μπορεί να είναι 7 χρόνια σε διαθεσιμότητα, μπορεί να είναι μέχρι 2».

Η περίπτωση Μπαλάσκα

«Εμένα αυτό που με ενοχλεί σαν άνθρωπο και σαν αστυνομικό, είναι ότι μετά από τέτοιες δηλώσεις, δεν μπορούμε να σταθούμε στην κοινωνία. Δεν είμαστε όλοι έτσι και άντε τώρα να αποδείξω ότι δεν είμαι Μπαλάσκας»

Ας μιλήσουμε λίγο για τον κ. Μπαλάσκα. Θέλετε να μου σχολιάσετε την εν γένει στάση και παρουσία του; Μπορεί κάποιος που υπηρετεί στην Αστυνομία να βγαίνει και να κάνει τέτοιες δηλώσεις στα κανάλια;
«Κανένας δεν μπορεί να βγαίνει στα κανάλια και να κάνει τέτοιες δηλώσεις. Θα επαναλάβω ότι η προανάκριση είναι μυστική».

Πόσο μάλλον στο να χρησιμοποιεί το βήμα που του δίνεται, ώστε να πει πώς μπορεί να διαφύγει τη μεγαλύτερη ποινή ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος.
«Το Αρχηγείο έβγαλε ανακοίνωση ότι θα υπάρχει ΕΔΕ. Αλλά ας το πάρουμε από την αρχή, δεν βγήκε μόνο ο Μπαλάσκας, βγαίνουν διάφοροι σε πολλά κανάλια και όχι μόνο σε αυτή την υπόθεση, των Γλυκών Νερών, αλλά και γενικότερα και δίνουν στοιχεία. Ο μόνος που μπορεί να δώσει μία εικόνα της υπόθεσης –του πώς εξελίσσεται- είναι ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Όπως και το έκανε και εξήγησε ότι αν αποκαλυφθούν στοιχεία, είναι εις βάρος της υπόθεσης, ώστε να εξελιχθεί όπως πρέπει. Ο συνδικαλιστής δεν είναι για να κάνει ούτε τον εκπρόσωπο Τύπου, ούτε το δικαστή, ούτε τον ενεργούντα την προανάκριση. Έχει άλλη δουλειά, πρέπει να ασχοληθεί και να παλεύει με τα πραγματικά προβλήματα των συναδέλφων και όπου βρεθεί να μιλάει για αυτά. Και αν του ζητηθεί να βγει στην τηλεόραση για τέτοιο σκοπό, για να σχολιάσει μία υπόθεση που βρίσκεται στην προανάκριση, θα πρέπει να το σχολιάσει χωρίς να προσβάλλει τον εαυτό του, καταρχήν. Να μην εκτίθεται και να ακολουθήσει τη γραμμή του εκπροσώπου Τύπου του Αρχηγείου. Δεν έχει κανένα λόγο να πει κάτι άλλο, ίσα ίσα, από το βήμα που του δίνεται, θα πρέπει να πάρει την ευκαιρία, να την αρπάξει, και να πει και δυο πράγματα που είναι όντως τα προβλήματα του μέσω αστυνομικού και της καθημερινότητάς του».

Δεν συμβάλλει όλο αυτό στην απαξίωση του σώματος, όταν βλέπουμε ανθρώπους να εκφράζονται έτσι;
«Φυσικά -να σας το πω, αν δεν το ξέρετε- ότι έφτασε σε σημείο η Ομοσπονδία να τον καλέσει σε απολογία για τις δηλώσεις αυτές. Εμένα αυτό που με ενοχλεί σαν άνθρωπο και σαν αστυνομικό, είναι ότι μετά από τέτοιες δηλώσεις δεν μπορούμε να σταθούμε στην κοινωνία. Το είπα και πριν, δεν είμαστε όλοι έτσι και άντε τώρα να αποδείξω ότι δεν είμαι Μπαλάσκας».

Διαφθορά & Ακροδεξιά στην ΕΛ.ΑΣ.

Υπάρχουν διεφθαρμένοι αστυνομικοί;
«Όπως έχει αποδειχθεί, υπάρχουν και τέτοιοι. Όπως σε όλα τα επαγγέλματα».

Ακροδεξιοί; Είχαμε τα ποσοστά της ψηφοφορίας από τη ΓΑΔΑ. Γιατί ταιριάζει στην Αστυνομία αυτή η πολιτική κατεύθυνση;
«Όντως και στην Αστυνομία αποδείχθηκε ότι υπήρχε μεγάλο ποσοστό. Θα βάλω μία παρένθεση σε αυτό, να σας εξηγήσω κάτι. Δεν θέλω να δικαιολογήσω, θέλω να σας πω πώς βγαίνουν τα ποσοστά. Όταν εμείς ψηφίζουμε, είμαστε σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Δεν υπάρχει μία κάλπη μόνο για μας όμως, π.χ. στην κάλπη των πολιτών όπου είναι 400 άτομα γίνονται 600. Μπαίνει μέσα ολόκληρη περιοχή και, όπως ξέρουμε, στους Αμπελόκηπους έχει πολύ μεγάλο πυρήνα η Χρυσή Αυγή, στη Μεσογείων ήταν τα γραφεία της. Δεν λέω ότι δεν ψήφισαν, αλλά πραγματικά πρέπει να το δούμε συνολικά. Φυσικά συμβαίνει, αλλά δεν είναι σε τέτοιο ποσοστό».

Γιατί βλέπουμε περιστατικά τόσο αντιφατικά μεταξύ τους; Την υπόθεση της οικογένειας Ινδαρέ και την υπόθεση του βιαστή των Πετραλώνων. Στο ένα σπίτι μπήκαν χωρίς εισαγγελική παρουσία, στο δεύτερο σπίτι δεν μπήκαν ποτέ και ο βιαστής διέφυγε.
«Σαν Πρωτοβουλία Αστυνομικών βγάλαμε ανακοίνωση για την υπόθεση Ινδαρέ και για τα επεισόδια εκείνων των ημερών στο Κουκάκι. Και θέσαμε ένα προβληματισμό για το τι στοχεύει η χρήση τόσης βίας και πως εν τέλει εργαλειοποιείται ο κάθε αστυνομικός για αλλότριους σκοπούς.
Γνωρίζω ότι για να μπει η Αστυνομία στο σπίτι πολίτη γίνεται παρουσία εισαγγελέα. Από εκεί και πέρα, σε κάθε υπόθεση υπάρχουν ξεχωριστά δευτερεύοντα στοιχεία. Τι εντολές έχει πάρει από τον προϊστάμενο -φυσική ή πολιτική ηγεσία- ο επικεφαλής που συντονίζει την επιχείρηση. Πώς αποφασίζει να κρίνει -για οποιονδήποτε λόγο- να κάνει έρευνα σε σπίτι, μαγαζί ή οπουδήποτε θεωρείται άσυλο χωρίς παρουσία εισαγγελέα. Επειδή κρίνει ότι υπάρχει λόγος να το παραβεί ή επειδή του ανοίγουν την πόρτα και έτσι θεωρείται ότι υπάρχει πρόσκληση. Και εδώ να σας πω το εξής, εισαγγελείς υπηρεσίας υπάρχουν τρεις για όλη την Αττική. Ας υποθέσουμε ότι πρέπει να γίνουν τρεις έρευνες, να μπουν σε ένα σπίτι στα Μελίσσια, ένα στη Γλυφάδα και ένα στο κέντρο. Συμβαίνουν και αυτά και πρέπει να συνυπολογίζονται».

Φυσικά πρέπει να συνυπολογίζονται, αλλά αν δεν υπήρχαν τα άλλα, δηλαδή περιπτώσεις σαν την οικογένεια Ινδαρέ, δεν θα εστιάζαμε στο ότι είναι εκδικητικοί και κατασταλτικοί.
«Φυσικά μένει αυτό, για αυτό το λόγο».

Πείτε μας, πώς επικηρύσσει κάποιον το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;
«Είναι καθαρά πολιτική απόφαση, επειδή είναι χρηματικό ποσό και δεν μπορεί να τα προσφέρει η φυσική ηγεσία της Αστυνομίας -δεν έχει τέτοιο κονδύλι-, αποφασίζει το κράτος».

Βασανιστήρια στην ΕΛ.ΑΣ.

Τι συμβαίνει στον 11 και 12 όροφο της ΓΑΔΑ; Βασανίζετε ανθρώπους; Η μήνυση στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία του Άρη Παπαζαχαρουδάκη  ανοίγει μία νέα οδό σε ό,τι συμβαίνει εκεί. Το σχόλιό σας;
«Αν δεν είσαι εκεί, δεν μπορείς να ξέρεις. Κάθε πλευρά θα πει τα δικά της. Αφού έχει κατατεθεί μήνυση, είναι σε προανάκριση και θα πω πάλι ότι είναι μυστική. Δέχομαι και τις δύο πλευρές, έχουν ακουστεί κατά καιρούς διάφορα, φυσικά. Δεν έχω όμως δική μου εικόνα, άρα δεν μπορώ να πω για τον 11ο και το 12ο όροφο της ΓΑΔΑ, που με ρωτήσατε. Μπορώ όμως να σας πω τι έχει συμβεί σε μένα. Έχοντας υπηρετήσει στο Τμήμα της Ομόνοιας και στο Αστυνομικό Τμήμα και στο Τμήμα Ασφαλείας για έξι χρόνια, όπου είναι από τις σκληρές υπηρεσίες, από την άποψη ότι έχει να κάνει με κάθε λογής παραβατική συμπεριφορά -ό,τι περιλαμβάνει ο ποινικός κώδικας μπορείς να το βρεις στην Ομόνοια. Έχοντας αντιμετωπίσει όλων αυτών των ειδών τους παραβάτες, επί πολλά χρόνια, εργαζόμενος εκεί, έχω δει κατά καιρούς να χρησιμοποιείται και βία. Όντας Αξιωματικός Υπηρεσίας, μου έφεραν κάποιον με προσαγωγή για να γίνει σύλληψη. Κατείχε ναρκωτικές ουσίες, το οποίο είναι παράνομο βάσει του νόμου. Οι συνάδελφοι που τον προσήγαγαν, τον χτύπησαν. Με αποτέλεσμα να πάθει κάποια μορφή επιληψίας και να χρειάζεται διακομιδή σε νοσοκομείο ο άνθρωπος. Ήρθα σε αντιπαράθεση με τους συναδέλφους μου, καθώς ζήτησα το λόγο για τον τρόπο συμπεριφοράς τους, τους έκανα συστάσεις, λέγοντας να το σταματήσουν αμέσως γιατί θα προβώ στις νόμιμες διαδικασίες, το οποίο και έκανα τελικά. Ήρθε ο επικεφαλής τους, ένας αστυνόμος, και μου έκανε αναφορά. Οδηγήθηκα σε ΕΔΕ. Έχω δει να χρησιμοποιείται υπέρμετρη βία. Έχω υπηρετήσει στο χειρότερο Τμήμα της Ελλάδας. Ωστόσο, έχω δει και πολύ καλές συμπεριφορές. Έχω δει να προκαλείται συνάδελφός μου με φτυσιές από ανθρώπους που έχουν AIDS ή ηπατίτιδα και να συμπεριφέρεται ήρεμα και με το νόμιμο τρόπο. Αυτό έχει να κάνει με την παιδεία του καθενός ως ανθρώπου αλλά και την αστυνομική του παιδεία. Εκεί, λοιπόν, είναι όλη η ουσία».

Τι σκέφτεστε όταν ακούτε το γνωστό σύνθημα;
«Γελάω. Η κοινωνία -έστω μερίδα αυτής- έχει δικαίωμα να εκφραστεί με τον τρόπο της για τα κακώς κείμενα. Εμένα με ενοχλεί το τσουβάλιασμα. Και ότι πρέπει να αποδείξω ότι δεν είμαι δεν είμαι ελέφαντας ή ότι δεν είμαστε όλοι οι αστυνομικοί σαν αυτούς τους συναδέλφους που έχουν στασίδι στις τηλεοπτικές εκπομπές, ότι είμαι ο Δημήτρης και υπάρχουν και άλλοι τέτοιοι, που όντως προσφέρουν μέσα από τη δουλειά τους. Τώρα από εκεί και πέρα, το σύνθημα το γνώρισα όταν ήμουν κι εγώ παιδί, το έχω πει σαν μαθητής. Αλλά τώρα αυτό είναι η ουσία;».

Πρωτοβουλία Αστυνομικών

Τι προσπαθείτε μέσα από την Πρωτοβουλία;
«Η Αστυνομία και ο αστυνομικός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και βασικός μας ρόλος είναι η υπηρεσία του πολίτη. Σαν συνδικαλιστική παράταξη, μας ενδιαφέρει να ασχοληθούμε με τα προβλήματα του κλάδου και να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητά μας. Δουλεύουμε 10-12 ώρες χωρίς σταθερό ωράριο, καταστρατηγούνται όλα. Στα χαρτιά μόνο προβλέπεται -με αγώνες χρόνων- να εκδίδεται εβδομαδιαία υπηρεσία, όμως με πρόσχημα τις “υπηρεσιακές ανάγκες” αυτό αλλάζει κάθε μέρα και κάθε ώρα. Επί το πλείστον στα Αστυνομικά Τμήματα, τα Τμήματα Ασφαλείας,τα Τμήματα της Τροχαίας, που είναι τα κύτταρα της Αστυνομίας, ο κάθε συνάδελφος πρέπει να πάρει τηλέφωνο το απόγευμα για να δει πού δουλεύει αύριο. Δεν μπορεί λοιπόν να κάνει κανέναν προγραμματισμό. Μόνο σε ελάχιστες υπηρεσίες και αυτό επειδή τυχαίνει να υπάρχουν πιο ανθρώπινοι διοικητές, οι οποίοι μπορεί να τα βάλουν με τον παραπάνω αξιωματικό».

Τι ακόμα στοχεύετε;
«Θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά με την κοινωνία και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Με διάφορες δράσεις και με καταγραφή των κακών κειμένων, που συμβαίνουν στο χώρο μας. Δεν μπορεί η Αστυνομία να έχει τέτοιο όνομα. Η σύζυγός μου είναι ιδιωτική υπάλληλος, εγώ συναναστρέφομαι με πολύ κόσμο, όταν η Αστυνομία χρησιμοποιείται κατά κόρον μόνο για καταστολή, δεν μπορώ να πω τι δουλειά κάνω. Δεν μπορούμε να σταθούμε στην κοινωνία, δεν μπορούμε να πιούμε καφέ με έναν άνθρωπο, γνωρίζουμε κάποιον από άλλο χώρο και κατευθείαν μας κατακεραυνώνει. Δεν το αντέχω αυτό σαν άνθρωπος, γιατί δεν είμαι τέτοιος και προσπαθώ να το αναδείξω μέσω της παράταξης. Όπως σε όλα τα επαγγέλματα, δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Προσπαθείτε εκτός των άλλων να βγάλετε και τη ρετσινιά, λοιπόν.
«Και τη ρετσινιά, εννοείται, αλλά και να έρθουμε πιο κοντά στην κοινωνία, έστω με κάποιες δράσεις».

Τι δράσεις κάνετε πέρα από τις ανακοινώσεις, που είναι προφανώς καταδεκτικές;
«Να βοηθήσουμε μία συλλογικότητα ή να συνδράμουμε σε συγκεκριμένες δράσεις. Συμμετείχαμε στις φωτιές στο Μάτι με προσφορά υλικών, φαρμάκων, τροφίμων».

Τι ανταπόκριση έχει η παράταξή σας;
«Στην Αστυνομία όλοι γνωρίζουν συγκεκριμένους ανθρώπους και οι συγκεκριμένοι προβάλλονται. Έτσι εμείς πήγαμε σε Αστυνομικά Τμήματα και υπηρεσίες ώστε να γνωρίσουμε συναδέλφους, να αφουγκραστούμε τα προβλήματα και να μιλήσουμε με τους διοικητές, ώστε ό,τι μπορούσε να λυθεί άμεσα να γίνει. Αυτά, στη συνέχεια, τα ανακοινώσαμε και αναδείξαμε και άλλα προβλήματα του κλάδου. Είχαμε μία δυσκολία αρχικά στο να ακουστούμε, παρόλο που ανεβάζαμε ανακοίνωση στο δικό μας το site, για να τις ακούσει ο συνάδελφος έπρεπε να προβληθούν από πιο μεγάλα Μέσα. Τα sites που ασχολούνται πολύ με την Αστυνομία είναι το bloko.gr του συγχωρεμένου Καραϊβάζ, το police.net και κανα-δυο ακόμα. Όπως κάνουν και οι άλλες παρατάξεις, που είναι ευρέως γνωστές, ό,τι ανακοίνωση ανεβάζαμε τη στέλναμε σε όλα τα Μέσα. Στην αρχή δεν είχαμε ανταπόκριση σχεδόν καθόλου. Μόνο μόλις ανεβάσαμε λίγο τόνους, σε κάποια άρθρα μας που ήταν πιο επίκαιρα και αφορούσαν ευρύτερα την κοινωνία, ασχολήθηκε και ευρύτερα ο δημοσιογραφικός κόσμος».

Ποια ήταν αυτά;
«Ήμασταν οι πρώτοι που αντιδράσαμε στην απαράδεκτη εικόνα με τη μεταφορά διμοιριών στα νησιά της Χίου και Λέσβου λόγω του μεταναστευτικού και στα επεισόδια που προκλήθηκαν εκεί. Για τις καταλήψεις στα σχολεία, που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν Αστυνομία για να τις σπάσουν, φυσικά με τα συμβάντα της Νέας Σμύρνης, με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, που είμαστε αντίθετοι. Εδώ να υπογραμμίσω ότι και η Ομοσπονδία είναι αντίθετη, ενώ η Ομοσπονδία των Αξιωματικών είναι θετική. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν βγάλει τα Διοικητικά τους Συμβούλια».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ