#Μάτι / Νέα στοιχεία από επιστήμονες για την φονική πυρκαγιά: «Πυροθύελλα κατηγορίας 7 - Αδύνατον να ελεγχθεί» (video - εικόνα)

Νέα επιστημονικά δεδομένα "αποκωδικοποιούν" την πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους. Την χαρακτηρίζουν «αδύνατον να ελεγχθεί» και την αναδεικνύουν ως την 2η πιο φονική πυρκαγιά του 21ου αιώνα.

#Μάτι / Νέα στοιχεία από επιστήμονες για την φονική πυρκαγιά: «Πυροθύελλα κατηγορίας 7 - Αδύνατον να ελεγχθεί» (video - εικόνα)

Όπως επισημαίνει η επιστημονική ομάδα του meteo στο Εθνικό Αστεροσκοπίο, η πυρκαγιά στο Μάτι, εκδηλώθηκε κάτω από ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες και παρουσίασε τόσο ακραία συμπεριφορά πυρός που την κατέστησε μη ελεγχόμενη, ανεκαρτήτως της προσπάθειας που κατεβλήθη για τον έλεγχό της, καθώς ανήκει στην κατηγορία 7 που σημαίνει πως είναι αδύνατον να ελεγχθεί.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες «οι περιβαλλοντικές συνθήκες παρόμοιες με αυτές που οδήγησαν στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι δε θα πρέπει να αποκλειστούν στο μέλλον, καθώς η κλιματική αλλαγή μας φέρνει αντιμέτωπους με μία νέα πραγματικότητα ακραίων δασικών πυρκαγιών, οι οποίες εύκολα μπορούν να ξεπεράσουν τις δυνατότητες καταστολής, ανεξάρτητα νέας τεχνολογίας και αφθονίας διαθέσιμων μέσων δασοπυρόσβεσης».

Στο βίντεο που ακολουθεί και που "ανέβηκε" σήμερα στο YouTube, παρουσιάζεται η εξάπλωση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, όπως αυτή προσομοιώθηκε από το προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης IRIS 2.0. Ειδικότερα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η προσομοίωση που πραγματοποιήθηκε με το IRIS 2.0 υπέδειξε ακραία συμπεριφορά πυρός, με την πυρκαγιά να κατατάσσεται ως κατηγορίας 7, χαρακτηριζόμενη από συνθήκες πυροθύελλας.

ΣΧΟΛΙΑ
Το 20/20 magazine σέβεται απόλυτα το δικαίωμα του αναγνώστη/ριας, να εκφράζει ανεμπόδιστα και ελεύθερα τις απόψεις του/της στο πλαίσιο ενός ελεύθερου και κόσμιου διαλόγου. Παρόλα αυτά υπογραμμίζουμε ρητά ότι τα σχόλια των επισκεπτών του www.2020mag.gr, εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον χρήστη/ρια και μόνον αυτόν. Το www.2020mag.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια (απαγορεύονται επίσης τα σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλες ιστοσελίδες). Οι χρήστες που θα χρησιμοποιούν ύβρεις, απρεπείς εκφράσεις ή θα προκαλούν, θα αποκλείονται.