#metoo - Πληροφορίες και αντιδράσεις για εν κρυπτώ συμμετοχή του Γιώργου Κιμούλη σε μεγάλη θεατρική παραγωγή

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του 2020mag.gr, ο Γιώργος Κιμούλης εμπλέκεται στη σκηνοθεσία μεγάλης θεατρικής παραγωγής, χωρίς να αναφέρεται πουθενά το όνομά του. Γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις καταγγελίες του #metoo που πρόσφατα συγκλόνισαν τον χώρο του θεάτρου και υποθέσεις που εκκρεμούν πειθαρχικά. Η Υπεύθυνη Επικοινωνίας της παράστασης, σε επικοινωνία που είχαμε, διαψεύδει την ανάθεση της σκηνοθεσίας στον Γιώργο Κιμούλη και κάνει λόγο για συμβουλευτικό ρόλο του γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού.

#metoo - Πληροφορίες και αντιδράσεις για εν κρυπτώ συμμετοχή του Γιώργου Κιμούλη σε μεγάλη θεατρική παραγωγή
ΠΡΟΒΟΛΗ

Οι πληροφορίες που έφτασαν στο 2020mag.gr, αναφέρουν πως ο αρχικός σκηνοθέτης της παράστασης «Κάντω Τζαβέλλα – Δραγώι στα χρόνια της επανάστασης», Μενέλαος Τζαβέλλας, απομακρύνθηκε από τη θέση του και η παραγωγή προσέγγισε τον Γιώργο Κιμούλη ώστε να αναλάβει την σκηνοθεσία της παράστασης, κάτι το οποίο φέρεται να αποδέχθηκε.

Αυτό όμως –αν ισχύει- δεν κοινοποιήθηκε πουθενά, καθώς όπως διαβάζουμε στο Δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε, αλλά και στην αφίσα της παράστασης, ο Μενέλαος Τζαβέλλας συνεχίζει να αναφέρεται ως ο σκηνοθέτης της παράστασης, ενώ το όνομα του Γιώργου Κιμούλη δεν υπάρχει πουθενά. 

Πριν πάμε στις απαντήσεις που μας δόθηκαν από την παραγωγή της παράστασης, είναι σημαντικό να θυμίσουμε πως η καταγγελία της Ζέτας Δούκα για άσκηση ψυχολογικής αλλά και σωματικής βίας από τον Γιώργο Κιμούλη, είχε σταθεί η αφορμή -και αφού φυσικά είχε προηγηθεί η γενναία εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου- για να αναδειχθεί και να ξεκινήσει το ντόμινο καταγγελιών που οδήγησε σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε ελληνικό #metoometoo.

Μετά την Ζέτα Δούκα, τραυματική εμπειρία συνεργασίας, εργασιακής και ψυχολογικής βίας, όσον αφορά στην συνεργασία τους με τον Γιώργο Κιμούλη έχουν επικαλεστεί δημοσίως η Κατερίνα Γερονικολού, η Ευδοκία Ρουμελιώτη, η Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, η Κατερίνα Λέχου, η Κατερίνα Παπουτσάκη, η Αιμιλία Υψηλάντη, η Τζένη Ιωακειμίδου, ο Κώστας Αρζόγλου κ.ά.

Να υπενθυμίσουμε πως ο Γιώργος Κιμούλης, δεν έχει διαγραφεί από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών καθώς η υπόθεσή του έχει μεταφερθεί προς εξέταση για τον Σεπτέμβριο.


Ως 2020mag.gr, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι κατανοούμε πως οι αλλαγές συντελεστών κατά τη διάρκεια της παραγωγής μιας θεατρικής παράστασης είναι "μέσα στο πρόγραμμα" και συμβαίνουν συχνά. Όπως επίσης και ότι ο Γιώργος Κιμούλης έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να συμμετέχει, να διοργανώνει, να συμβουλεύει καλλιτεχνικά και να σκηνοθετεί παραστάσεις, καθώς, εκτός από το ηθικό, δεν υπάρχει κανένα νομικό ή πειθαρχικό κώλυμα.

Αυτό που ρωτάμε και θα θέλαμε μια ειλικρινή απάντηση είναι, αν και εφόσον ο Γιώργος Κιμούλης, ανέλαβε με οποιονδήποτε τρόπο να φέρει εις πέρας την παράσταση ή να έχει συμβουλευτικό ρόλο, για ποιο λόγο αυτό παραμένει κρυφό και το μαθαίνουμε μέσα από μαρτυρίες, που οφείλουμε να υπογραμμίσουμε πως γίνονται με θάρρος αλλά και φόβο; 

Για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας, επικοινωνήσαμε με τη Υπεύθυνη Επικοινωνίας της θεατρικής παραγωγής, κ. Νταίζη Λεμπέση ώστε να θέσουμε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το θέμα.

Η κ. Λεμπέση αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο σκηνοθέτης Μενέλαος Τζαβέλλας έχει απομακρυνθεί από τη θέση του σκηνοθέτη και ότι έχει αντικατασταθεί από τον Γιώργο Κιμούλη, για τον οποίο ανέφερε πως «έχει καλεστεί από εμένα και τη μητέρα μου και από κανέναν άλλον, για να μας δώσει τα φώτα του».
Επικαλέστηκε μάλιστα πως φέρνουν πάντα γνωστούς ανθρώπους του χώρου για να δώσουν συμβουλές για όλα τα ζητήματα της παραγωγής παρότι στο Δελτίο Τύπου δεν αναφέρονται (πως άραγε να νιώθουν οι επίσημοι συντελεστές για αυτό;)

Ακολουθεί μέρος της συνομιλίας που είχαμε με την κ. Νταίζη Λεμπέση:

Τι εννοείτε; Ο Γιώργος Κιμούλης είναι η ιστορία του θεάτρου. 

Κυρία Λεμπέση, έχουμε λάβει πληροφορίες ότι στην θεατρική παράσταση «Κάντω Τζαβέλα – Δραγώι στα χρόνια της επανάστασης» ο Γιώργος Κιμούλης έχει αναλάβει την σκηνοθεσία.
Στο Δελτίο τύπου όμως αναφέρεται ως σκηνοθέτης ο Μενέλαος Τζαβέλλας. Είναι ψέματα;

«Δεν είναι ψέματα, αλλά ο κύριος Κιμούλης δεν σκηνοθετεί. Τον έχουμε φέρει για να μας δώσει ιδέες για την παράσταση. Δεν σκηνοθετεί. Υπογράφει ο κ. Τζαβέλλας».

Για ποιον λόγο ένας σκηνοθέτης, όπως ο κ. Τζαβέλλας για παράδειγμα, να αποδεχθεί να έρθουν άλλοι να δώσουν ιδέες για την παράσταση;

«Είστε καλά τώρα; Μιλάμε για τον Γιώργο Κιμούλη. Ο Γιώργος Κιμούλης είναι η ιστορία του θεάτρου. Τι εννοείτε;»

Άρα ο κ. Τζαβέλλας δεν έχει κανένα πρόβλημα να δίνει σκηνοθετικές οδηγίες ο κ. Κιμούλης;

«Φυσικά και όχι. Εκτός και αν έχω χάσει κανένα επεισόδιο από χθες μέχρι σήμερα».

Οι πληροφορίες που έχουν φτάσει σε εμάς, αναφέρουν ότι ο κ. Τζαβέλλας δεν σκηνοθετεί πλέον την παράσταση. Σας το αναφέρω δεοντολογικά επειδή πρέπει να έχουμε την άποψή σας πάνω σε αυτό και σέβομαι την παράσταση και τους συντελεστές.

«Δεν σέβεστε καμία παράσταση. Έχετε παραφιλολογίες που εγώ δε συμφωνώ και δεν υπογράφωΟ Μενέλαος Τζαβέλλας δεν έχει φύγει, είναι στην παράσταση. Αν θέλετε μπορείτε να έρθετε στην πρεμιέρα την Κυριακή να δείτε τον κύριο Τζαβέλλα, μαζί με την μαμά του και την αδερφή του.

Ο Γιώργος Κιμούλης επίσημα δεν έχει αναλάβει καμία θέση. Καλέστηκε από εμένα και τη μητέρα μου να δώσει συμβουλές. Από αυτό μέχρι το ότι είναι ο σκηνοθέτης της παράστασης, υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά».

Δηλαδή, δεν έχει υπάρξει ρήξη με τον Μενέλαο Τζαβέλλα, ο οποίος παραμένει αυτή τη στιγμή ο σκηνοθέτης της παράστασης;

«Δεν έχω τσακωθεί με τον Μενέλαο, ούτε και πρόκειται να τσακωθώ με τον Μενέλαο, αυτά είναι μπούρδες. Ο Μενέλαος Τζαβέλλας είναι ο σκηνοθέτης της παράστασης και όλο το κείμενο και το έργο είναι βασισμένο στην ιστορία της οικογένειας του Μενέλαου Τζαβέλλα»

Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα λοιπόν και ο Γιώργος Κιμούλης δεν έχει καμία σκηνοθετική εμπλοκή στην παράσταση;

«Ποιος σας είπε ότι ο Γιώργος Κιμούλης δεν έχει εμπλοκή στην παράσταση;»

Εννοώ επίσημα. Μου λέτε δηλαδή ότι έχει ανεπίσημα;

«Είτε επίσημα είτε ανεπίσημα, ο Γιώργος ο Κιμούλης έχει καλεστεί από εμένα και τη μητέρα μου και από κανέναν άλλον, για να μας δώσει τα φώτα του. Όπως καλείται κάθε χρόνο ο Γιώργος Κιμούλης σε όποια παραγωγή έχουμε κάνει».


Ως 2020mag.gr επαναλάβουμε πως δεν υπάρχει τίποτα παράτυπο στην όποια συμμετοχή του Γιώργου Κιμούλη σε οποιαδήποτε παράσταση.

Ως το Μέσο όμως που έπαιξε έναν τόσο μεγάλο ρόλο σε αποκαλύψεις που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη -από την υποθεση Λιγνάδη, μέχρι το Αρσάκειο - και στηρίζοντας εν συνόλω και χωρίς "ναι μεν, αλλά..." το ελληνικό #metoo, έχουμε την υποχρέωση να θέτουμε ερωτήματα.

Όχι να δημιουργούμε εντυπώσεις και "κιτρινισμό". Να θέτουμε ερωτήματα και να ρίχνουμε φως, χωρίς να μας καθοδηγεί κανένα επιχειρηματικό η πολιτικό συμφέρον.

Οι καταγγελίες για τον Γιώργο Κιμούλη από -κυρίως γυναίκες συναδέλφους του- δεν ήταν πυροτέχνημα, ούτε ένα παροδικό θέαμα στο "Κολοσαίο" των ΜΜΕ.
Ήταν πολλές, πανομοιότυπες, συγκλονιστικές και δεν πρέπει να ξεχαστούν.


Παρακάτω θα βρείτε τις πληροφορίες της παράστασης «Κάντω Τζαβέλλα – Δραγώι στα χρόνια της επανάστασης», που κάνει πρεμιέρα, Κυριακή 25 Ιουλίου, στο Θέατρο Βριλησσίων "Αλίκη Βουγιουκλάκη":

«Η μεγάλη παραγωγή που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα «Κάντω Τζαβέλλα – Δραγώι στα χρόνια της επανάστασης» του Θανάση Σταυρόπουλου ξεκινά καλοκαιρινή περιοδεία.

Η αληθινή ιστορία της Κάντως Τζαβέλλα από την ιστορική οικογένεια των Τζαβελλαίων της Ηλείας θα ξεκινήσει τον Ιούλιο την καλοκαιρινή της περιοδεία με έναν μεγάλο θίασο πρωταγωνιστών.

Κάντω Τζαβέλλα – Δραγώι στα χρόνια της επανάστασης

Βρισκόμαστε στην ευρύτερη περιοχή του Επίκουρου Απόλλωνα, κοντά στην Ανδρίτσαινα και συγκεκριμένα στο Δραγώι το καλοκαίρι του 1821. Μία ιστορία αγάπης στα βαριά χρόνια της σκλαβιάς ξετυλίσσεται με πρωταγωνίστρια την Κάντω Τζαβέλλα, που θυσιάστηκε ως μια νέα Ιφιγένεια  για να μην αιματοκυλιστεί ο τόπος της, οι ρίζες της από τους Τούρκους. Τραγικά πρόσωπα στην ιστορία μας γυναίκες και άνδρες της εποχής που θυσιάστηκαν στο όνομα της ελευθερίας της πατρίδας μας. Μια ιστορία που προφητεύει ότι τίποτα δεν θα ξεχαστεί αν οι άνθρωποι περπατήσουν ο ένας δίπλα στον άλλον.

Συντελεστές

  • Κείμενο: Θανάσης Σταυρόπουλος
  • Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας
  • Σκηνικά: Νεοκλής Αράπογλου
  • Κοστούμια παράστασης: Εργαστήρι Ελληνικών Παραδοσιακών Φορεσιών Αιμιλία Γιαννοπούλου Πύργος Ηλείας
  • Φωτογραφίες: Ηλίας Περγαντής, Γιώργος Στεργιόπουλος     

Παραγωγή : Music and Drama Productions – Mαυρίκιος Μαυρικίου

Πρωταγωνιστούν

Όλγα Πολίτου, Αθηνά Τσιλύρα, Νέλλη Γκίνη, Ορφέας Παπαδόπουλος, Έφη Κιούκη, Δημήτρης Τσέλιος, Ραλλού Κρινή, Νίκος Δερτιλής, Πέτρος Πέτρου, Ειρήνη Καρυπίδου, Μέλπω Σφακιανάκη, Αρετή Τσιαμπόκαλου, Γιάννης Ντόνεφ και Ίγκι Λίγκουρι.

Μαζί τους ο Γιώργος Γιαννόπουλος

Τους συντροφεύει η μεγάλη τραγουδίστρια του δημοτικού τραγουδιού Κατερίνα Κόρου.

“Κάντω Τζαβέλλα – Δραγώι στα χρόνια της επανάστασης” από τον Ιούλιο σε καλοκαιρινή περιοδεία» 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ