Η δουλειά δεν είναι ντροπή εκτός κι αν κάνεις μεταναστευτική πολιτική στην Ελλάδα

Με προσχηματικές αναλύσεις περί νέου μεταναστευτικού κύματος από το Αφγανιστάν και των κινδύνων μαζικών εισροών, η ελληνική Κυβέρνηση ζήτησε ενίσχυση 15,8 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να πυκνώσει τις περιπολίες στο Αιγαίο. Το αίτημα έγινε μέσω του Ιωάννη Πλακιωτάκη, υπουργού Ναυτιλίας και απορρίφθηκε έως ότου η χώρα μας καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης στο Αιγαίο, ο οποίος θα εξασφαλίζει ότι δεν καταπατούνται τα βασικά ανθρώπινα Δικαιώματα. Αυτό δήλωσε στον Spiegel  η επίτροπος Ι. Γιόχανσεν  που είναι η καθ’ ύλην αρμόδια.

Η δουλειά δεν είναι ντροπή εκτός κι αν κάνεις μεταναστευτική πολιτική στην Ελλάδα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η αναζήτηση ασύλου και προστασίας είναι Ανθρώπινο Δικαίωμα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, αυτά τα πράματα είναι του διαβόλου και βασικά το Ελληνικό Λιμενικό ποτέ δεν κάνει επαναπροωθήσεις, ουδέποτε έχει βάλει εκατοντάδες άτομα που έχουν έρθει με βάρκες, σε σωσίβιες λέμβους και τις έχει σπρώξει πίσω στην Τουρκία, αυτά τα λένε οι κακές Μ.Κ.Ο. που είναι κακές, πολύ κακές και συνεργάζονται με τους διακινητές.

Είναι οι «κακές Μ.Κ.Ο.» όπως η Aegean Boat Report, που έχει ιδρύσει Νορβηγός εθελοντής, ο οποίος βρισκόταν στη Λέσβο στη μεγάλη κρίση του 2015-2016. Η οργάνωση εδώ και δύο χρόνια  μέσω της σελίδας της στο fb καταγράφει μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου εθελοντών την κίνηση στο Αιγαίο.
Είναι ο εχθρός Νο1 για το Νότη Μηταράκη, αφού σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες στέλνουν φωτό και βίντεο στη σελίδα, που ουσιαστικά πιστοποιούν ότι τα pushbacks είναι η βασική δουλειά του Ελληνικού Λιμενικού.

Είναι ουσιαστικά οι αποδείξεις ότι το Διεθνές Δίκαιο καταπατάται καθημερινά στα σύνορα Ελλάδας Τουρκίας.

Είναι ελληνική απόφαση;

Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ είχε κάνει σημαία το μεταναστευτικό για να μαζέψει ψηφαλάκια και είναι αλήθεια πως και την Ευρώπη πολύ την βόλευε όλο αυτό. Διότι ναι μεν ανθρωπισμός, αλλά οκ το ισχυρό ευρωπαϊκό μπλοκ ενσωμάτωσε όσους χρειαζόταν  για να μην καταρρεύσει το ασφαλιστικό της σύστημα από τον ολοένα και γηραιότερο πληθυσμό της, αλλά τώρα φτάνει.

Κι εδώ και δύο χρόνια κάνει τα στραβά μάτια. Γιατί η Ευρώπη ξέρει πολύ καλά τι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Όσο δεν υπήρχαν μάρτυρες  και το πράμα ήταν καταγγελίες από αλληλέγγυους κι εθελοντές μπορούσε να κουκουλωθεί.

Όμως όταν ο Spiegel κάνει εκτεταμένα ρεπορτάζ και με ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα καταγράφει τις «καφρίλες» του Ελληνικού Λιμενικού το πράμα ζορίζει. Οπως ζόρισε και όταν το έκανε το BBC και οι New York Times.

Το γεγονός ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων εμπλέκεται και η Frontex και μάλιστα υπάρχουν καταγγελίες και από υπηρετούντες σε αυτήν ζορίζει τους πάντες, εκτός βέβαια από το Νότη Μηταράκη που είπαμε, δηλώνει ότι δεν υπάρχουν επαναπροωθήσεις είναι ηθοποιοί.

Πόσο πια να κάνει ότι δεν βλέπει η Ευρώπη;

Και αν ζούσαν όλοι στον κόσμο του Νότη, ναι τα κονδύλια θα απελευθερώνονταν για να φρουρήσει η Ελληνική Ακτοφυλακή το οχυρό Ευρώπη. Μόνο που στην Γιόχανσεν και τους φίλους της, οι επιχειρήσεις των συνοριοφυλάκων με μπαλακλάβες όπου πρώτα δέρνουν, παίρνουν πορτοφόλια κινητά και χαρτιά και μετά βουρ σε σωσίβια και πίσω στην Τουρκία, όσο να ναι χτυπάνε άσχημα. Ειδικά όταν καταγράφονται και δημοσιοποιούνται.

Κι όταν βγαίνουν κι οι ρεπόρτερ του Spiegel και λένε ότι «τα pushbacks ειναι σύστημα από το Μάρτιο του 2020» και ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή διαθέτει σε κάθε σκάφος σωσίβιες λέμβους από συγκεκριμένο Ελληνα προμηθευτή, στις οποίες φορτώνει όσους φτάνουν στα νησιά νύχτα και τους αμολάει να τους πάρει το κύμα προς τα τουρικά χωρικά ύδατα, πόσο να κάνει ότι δε βλέπει η Ευρώπη;

Τα pushback ναι μεν μειώνει τις ροές, αφού εφόσον δεν καταγράφονται και απλώς εξαφανίζονται βγαίνουν τα νούμερα που κάνουν περήφανη τη ΝΔ που τήρησε την προεκλογική της υπόσχεση, αλλά καταπατά δύο θεμελιώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Αυτοί που «εξαφανίζονται» ουσιαστικά τους αρνηθήκαμε πρόσβαση στο σύστημα Ασύλου και επίσης βάλαμε και τη ζωή τους σε κίνδυνο αφήνοντάς τους σε ακυβέρνητες σωσίβιες λέμβους.

Και οι Βρυξέλλες, και δη η Γιόχανσεν  θέλει να είναι σίγουρη ότι αν μη τι άλλο θα τηρούνται τα προσχήματα.

Ο χρήστης Νότης νιώθει έκπληκτος στη ΒΙΑΛ Χίου, όταν ερωτάται επ αυτού και δηλώνει ότι «ουδέποτε έχει λάβει καταγγελία περί εξαφάνισης προσφύγων που έχουν ήδη φτάσει στα νησιά και μετά βρέθηκαν στην Τουρκία».

 

* Πηγές:

https://www.spiegel.de/ausland/pushbacks-von-fluechtlingen-eu-kommission-kuerzt-griechischer-kuestenwache-das-geld-a-028e8f42-cb75-41b9-97dd-bc28add93967-amp?sara_ecid=soci_upd_KsBF0AFjflf0DZCxpPYDCQgO1dEMph&__twitter_impression=true

https://astraparis.gr/mitarakis-diadoseis-ton-lathrodiakiniton-oi-exafaniseis-prosfygon/

https://www.nytimes.com/2021/07/30/world/europe/greece-migrants-aid-groups.html?fbclid=IwAR2dFpzF_aurrSaHSN0A3FL1OHRRVnLmQNcNai1Dau4N3nnWOUuXjiqU3ig

https://www.pbs.org/newshour/show/greek-authorities-crackdown-on-critical-nonprofits-amid-backlash-for-refugee-pushback?utm_medium=event&utm_source=playlist__link

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ