Ο γιατρός Πάνος Παπανικολάου στο 2020mag.gr: «Ο ανασχηματισμός ήταν ομολογία αποτυχίας - Έχουν γίνει όλα λάθος στην ενημέρωση για τον εμβολιασμό»

Ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ και νευροχειρουργός-διευθυντής ΕΣΥ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκοµείο Νίκαιας, Πάνος Παπανικολάου μιλάει στο 2020mag.gr δεν μασάει τα λόγια του. 

Ο γιατρός Πάνος Παπανικολάου στο 2020mag.gr: «Ο ανασχηματισμός ήταν ομολογία αποτυχίας - Έχουν γίνει όλα λάθος στην ενημέρωση για τον εμβολιασμό»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στη συνέντευξη που ακολουθεί εξηγεί γιατί «Η αναστολή εργασίας σε συνδυασμό με την αναστολή των αδειών σημαίνουν αναστολή του ΕΣΥ» Και χτυπάει καμπανάκι για το τέταρτο κύμα που είναι ήδη εδώ λέγοντας ότι «τα νούμερα που λέει η κυβέρνηση για τις κλίνες ΜΕΘ είναι αστεία»

Καταρχάς ένας σχολιασμός για τον νέο υπουργό Υγείας;
«Καταρχήν ο ανασχηματισμός  έδειξε το εξής: η κυβέρνηση μέχρι τώρα ισχυριζόταν ότι η διαχείριση της πανδημίας ήταν ιδιαίτερα επιτυχής. Αλλά ξήλωσε και τους δύο αρμόδιους υπουργούς (τον κύριο Κικίλια και τον κύριο Κοντοζαμάνη). Το ίδιο έγινε και με την Πολιτική Προστασία -η οποία είχε να κάνει και με τη διαχείριση της πανδημίας- να μην το ξεχνάμε. Μόλις πριν από ένα μήνα είχε δηλώσει o κύριος Xαρδαλιάς, βαρύγδουπα όπως το συνηθίζει, ότι τη μετάλλαξη Δ στη Μύκονο την έφεραν κάτι γκαρσόνια από το Αιγάλεω. Άρα έχει τεράστιες ευθύνες και η Πολιτική Προστασία για τη διαχείριση της πανδημίας σε επίπεδο ιχνηλάτησης και επιδημιολογικής επιτήρησης. Με τον ίδιο τρόπο έγινε εκκαθάριση και όλων των αρμοδίων που ήταν υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές. Λοιπόν ο ανασχηματισμός ήταν από ομολογία αποτυχίας ας ξεκινήσουμε από αυτό».

Και τώρα τι;
«Τώρα έχουμε μία πολιτική ηγεσία που αναμένεται να κριθεί. Ο κύριος Πλεύρης δεν είχε ποτέ του καμία εμπλοκή σε θέματα που έχουν να κάνουν με την Υγεία, παρά μόνο μία μικρή περίοδο που ήταν σύμβουλος όταν ήταν υπουργός Υγείας ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης. Όμως εμπλοκή έχει κυρία Γκάγκα γιατί ήταν πρόεδρος του ΚΕΣΥ μέχρι τώρα και έχει κάνει κάτι πάρα πολύ άσχημο. Μία εισήγηση -στην οποία επιμένει κιόλας-  να απαγορεύσουμε την πρόσβαση πτυχιούχων της Ιατρικής να ξεκινάνε ειδικότητα όπως γίνεται μέχρι τώρα, αλλά να παρεμβάλλεται μία περίοδος ενός ή δύο ετών όπου δεν θα είναι ειδικευόμενοι ακριβώς. Αλλά θα είναι μεταπτυχιακοί δεν το έχουμε καταλάβει ακριβώς μια κατηγορία σκλάβων. Το οποίο σημαίνει ότι θα μας χαιρετήσει και ο τελευταίος που έχει μείνει στη χώρα. Επίσης αν δεν κάνω λάθος έχουν κάνει δηλώσεις υπέρ της σύμπραξης δημοσίου ιδιωτικού τομέα στην περίθαλψη το οποίο αυτό επίσης δεν είναι καλό δείγμα».

Γιατί;
«Τι σημαίνει σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα στην περίθαλψη το βίωσε στο πετσί του ο ελληνικός λαός ενάμιση χρόνο τώρα, που η επιδημία ανατέθηκε αποκλειστικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι κύριοι κλινικάρχες απηλλάγησαν σκανδαλωδώς από τη νοσηλεία ασθενών της επιδημίας και ήμασταν μοναδική χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ίσχυσε κάτι τέτοιο».

Εννοείται ότι γινόταν άμεσα η επίταξη;
«Πέρα από την επίταξη που έπρεπε να γίνει λέω και κάτι άλλο. Ας υποθέσουμε ότι εσείς έχετε ιδιωτική ασφάλεια και την πληρώνετε ή ας υποθέσουμε ότι -λίγοι είναι αυτοί πλέον αλλά υπάρχουν- ότι έχετε τον τρόπο σας και λέτε εγώ θα την πληρώσω τη νοσηλεία από την τσέπη μου. Δικαίωμά σας δεν είναι; Ασθενείτε με κορονοϊό και αυτόματα παύετε να είστε πελάτης, μετατρέπεστε αιφνιδιαστικά σε ασθενή και σας απαγορεύουν την πρόσβαση στις ιδιωτικές κλινικές. Ξαναλέω η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνέβη αυτό και φυσικά έγινε με τις πλάτες του υπουργείου Υγείας. Το δεύτερο που είδαμε με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι να τροφοδοτούνται αφειδώς τα ιδιωτικά με κρατικό χρήμα, για περιστατικά non covid. Παράδειγμα νοσηλεία non covid περιστατικού με 1.800 ευρώ ανά 24ωρο. Eπίσης συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι ήταν κλειστά με άνωθεν εντολές τα χειρουργεία στο ΕΣΥ για να κερδοσκοπούν σε βάρος του κόσμου. Αν εννοούν αυτό συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα... ζήτω που καήκαμε. Δεν τη θέλουμε ούτως ή άλλως, αλλά πλέον πρέπει να καταλάβει και ο κόσμος τι σημαίνει ακριβώς».

Όσον αφορά τις πολιτικές θέσεις  του νέου υπουργού Υγείας είναι κάτι που σας απασχολεί;
«Με απασχολεί το ότι έχει ένα ακροδεξιό παρελθόν και έβγαλε ανακοίνωση και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο σήμερα για αυτό. Μία πάρα πολύ σκληρή ανακοίνωση καταπέλτη. Δε θέλω να προσθέσω κάτι άλλο, περιττεύει η συζήτηση. Εννοείται ότι πρέπει ο πρωθυπουργός να πάρει άμεση θέση για την επίσημη ανακοίνωση».

Η τοποθέτηση του κυρίου Πλεύρη δείχνει ότι έχει αποφασίσει αυτή η κυβέρνηση να τελειώνει με το ΕΣΥ;
«Δεν χρειαζόταν να δούμε ποιο πρόσωπο θα βάλει. Αυτό ήταν σαφές από πριν. Σας υπενθυμίζω -κυκλοφορεί και ένα παρασκήνιο ότι δεν δεχόταν κανένας άλλος αυτή την καυτή πατάτα- αλλά σας υπενθυμίζω ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός τέλη Ιουλίου -κατά την επίσκεψή του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου- ούτε λίγο ούτε πολύ είχε επαναλάβει τη δήλωση του ότι θεωρεί τα μισά  νοσοκομεία της χώρας περιττά και ότι πρέπει να τα κλείσουν. Αυτό το παραμυθάκι, ότι αν έχουμε δύο κοντινά νοσοκομεία και κλείνοντας το ένα θα αναβαθμίσουμε το άλλο είναι αστείο και υπάρχει και παράδειγμα που το καταρρίπτει παταγωδώς. Αυτό του Πύργου-Αμαλιάδας όπου κατάφεραν και τα έκλεισαν και τα δύο».

Έχετε μία σαφέστατη θέση για τον εμβολιασμό και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
«Έτσι κι αλλιώς από σήμερα μιλάμε για κατάρρευση σε όλα τα νοσοκομεία. Όλη μέρα είχαμε στις διοικήσεις μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας από εξοργισμένους εργαζόμενους. Οι οποίοι λένε ότι με τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού που έχουμε, δεν μας περισσεύει ούτε ένας και καλούν τους διοικητές να μην υπογράψουν καμία πράξη αναστολής εργασίας. Εδώ έχουμε και το εξής παράλογο. Θυμάστε που έλεγα ότι ήταν τελείως απαράδεκτη η απαίτηση για κατάθεση του πιστοποιητικού εμβολιασμού ενώ εκβίαζαν για να γίνει; Άλλαξαν το τροπάρι από το Σάββατο που βγήκε ο κύριος Βορίδης και είπε ότι δεν χρειάζεται κατάθεση αφού υπάρχουν τα στοιχεία ηλεκτρονικά. Το ίδιο λέει και η κοινή υπουργική απόφαση της Δευτέρας. Αφού λοιπόν αυτό ισχύει και σταμάτησαν να ζητάνε κατάθεση πιστοποιητικού εμβολιασμού γιατί τότε τις αναστολές εργασίας δεν έχουν το θάρρος να τις βγάλουν κεντρικά από το υπουργείο Υγείας και πετάνε το μπαλάκι στον κάθε διοικητή; Γιατί θα του χρεώσουν μετά και την ευθύνη για όποια προβλήματα δυσλειτουργίας προκύψουν. Άρα αυτό που λέμε εμείς επιβεβαιώνεται πανηγυρικά. Λέγαμε πρώτα σαν παράταξη και μετά και γενικά, ότι η αναστολή εργασίας σε συνδυασμό με την αναστολή των αδειών που αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία του προσωπικού θα προκαλέσει τεράστια υπερκόπωση και αυτά τα δύο σε συνδυασμό σημαίνουν αναστολή του ΕΣΥ. Για να μην κοροϊδευόμαστε».

Και πριν από ένα τέταρτο κύμα που περιμένουμε.
«Είμαστε ήδη στο 4ο κύμα, ήδη έχουμε μεγάλο πρόβλημα στις ΜΕΘ, αυτή τη στιγμή το πρόβλημα αρχίζει να φαίνεται. Έχουμε κάνει μετατροπή όπως κάνουμε συνήθως, κλίνες ΜΕΘ σε κλίνες ΜΕΘ covid ασθενών και αυτή στιγμή έχουμε πρόβλημα με τους non covid ασθενείς που χρειάζονται ΜΕΘ πανελλαδικά. Επίσης αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα νούμερα που έλεγε η κυβέρνηση για τις κλίνες ΜΕΘ ήταν αστεία. Από το Μάρτιο του 2021 λέω ότι είναι ότι έχουμε λιγότερες από ό,τι λένε. Για την ακρίβεια από τις 1092 , λειτουργούν τα 2/3, το άλλο 1/3 δεν είναι στελεχωμένο. Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου για παράδειγμα που ήμουνα χθες είναι 9 κλίνες πλήρως εξοπλισμένες και λειτουργούν οι 7.  Γιατί δεν έχουν προσωπικό. Το ίδιο γίνεται παντού. Αν κάνεις τους υπολογισμούς από τις 1000 λειτουργούν 600-700. Αν  κάνεις τις 450 covid δεν έχεις μετά για τους non covid ασθενείς».

Τι συμβαίνει τώρα με τους εμβολιασμούς;
«Επειδή είμαι φανατικός υπέρμαχος του εμβολιασμού, γνωρίζετε τι έχω πει κατά καιρούς, χωρίς να είμαι αρμόδιος. Νευροχειρουργός είμαι θα μπορούσα να κάνω την πάπια. Όμως έχω πείσει κόσμο να πάει να εμβολιαστεί. Τη μεγαλύτερη ευθύνη για το ότι ένα μέρος του πληθυσμού δεν εμβολιάζεται την έχει -και ο ΣΥΡΙΖΑ που ψαρεύει στα θολά νερά έχοντας σκόπιμη πολυγλωσσία- αλλά τη βασική την έχει το κράτος. Μην κοροϊδευόμαστε έχουν γίνει όλα λάθος στην ενημέρωση. Μέχρι και τώρα το μήνυμα ήταν να εμβολιαστείτε για να κάνετε ανέμελες διακοπές. Επίσης έχει τεράστιες ευθύνες η Κρατική Επιτροπή Εμβολιασμών που είχε κάνει άθλια διαχείριση με το εμβόλιο AstraZeneca και φόβισε πάρα πολύ κόσμο. Οπότε ας μην ψάχνουμε να βρούμε αλλού τις ευθύνες. Ας δούμε τι θα γίνει μέχρι αύριο».

Οι διοικήσεις δεν μπορούν να αρνηθούν;
«Μπορούν αλλά λένε τι να κάνουμε παιδιά είναι ο νόμος, μπορούμε να παραβιάσουμε το νόμο; Εγώ απαντώ: ο νόμος παραβιάζεται καθημερινά. Υπάρχει νόμος που να μην παραβιάζεται στα νοσοκομεία;  Σε ποιο νοσοκομείο τηρείται ο νόμος για την πυρασφάλεια; Σε ποιο νοσοκομείο τηρείται ο νόμος για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις; Σε ποιο νοσοκομείο τηρείται ο νόμος για την υπερεργασία; Σε κανένα, μας δουλεύουν. Έχουν κολλήσει στον έναν νόμο και παραβιάζουν άλλους 1200, αυτή η συζήτηση γίνεται σε όλη την Ελλάδα αυτή τη στιγμή που μιλάμε».

Όλα λάθος;
«Έχουμε και το εντελώς λάθος μήνυμα που δίνει η κυβέρνηση και το εντόπισαν κορυφαίοι λοιμωξιολόγοι σε νοσοκομεία. Ότι οι εμβολιασμένοι δεν πρέπει τηρούν  μέτρα προστασίας. Εντελώς λάθος μήνυμα γιατί και οι εμβολιασμένοι αν δεν φοράνε μάσκα μπορούν να μεταδώσουν, δεν είναι το ίδιο επικίνδυνοι άλλα δεν είναι απαλλαγμένοι από κίνδυνο. Ήταν γελοιότητα αυτό που έκαναν το Μάιο με το σύνθημα πετάξτε τις μάσκες γιατί έρχονται οι τουρίστες. Να μην τα ξεχνάμε αυτά, τα έχουνε κάνει γενικότερα σαν τα μούτρα τους».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ