Παγκόσμιο "μπλακάουτ" σε Facebook και Instagram – Πληροφορίες για τη μεγαλύτερη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Από το απόγευμα της Δευτέρας το Facebook και το Instagram έχουν "πέσει". Λίγες ώρες πριν, η ιστοσελίδα www.privacyaffairs.com αποκάλυπτε πως προσωπικά στοιχεία περισσότερων από 1,5 δισ. χρηστών του Facebook πωλούνται σε φόρουμ στο διαδίκτυο.

Παγκόσμιο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Την ώρα που το Facebook και το Instagram "έπεσαν" σε όλο τον πλανήτη και η εταιρεία τονίζει πως εργάζεται, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα, το οποίο ακόμα δεν γνωρίζουμε από τι προήλθε, μια αποκάλυψη του privacyaffairs.com βάζει βόμβα στα θεμέλια του κολοσσού και προκαλεί ανησυχία στους χρήστες.

Σύμφωνα με την εξειδικευμένη σε θέματα ασφαλείας του διαδικτύου και χάκινγκ ιστοσελίδα, οι ιδιωτικές και προσωπικές πληροφορίες περισσότερων από 1,5 δισεκατομμυρίων χρηστών του Facebook πωλούνται σε ένα δημοφιλές φόρουμ που σχετίζεται με χάκερς, ενδεχομένως σε εγκληματίες του κυβερνοχώρου και διαφημιστές.

Αυτό, αν ισχύει, αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική διαρροή δεδομένων του Facebook μέχρι σήμερα και φαινομενικά δεν σχετίζεται με την πρόσφατη διαρροή δεδομένων, που επηρρέασε 500 εκατομμύρια χρήστες.

Σύμφωνα με το privacyaffairs.com, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, ένας χρήστης ενός γνωστού φόρουμ χάκερ, δημοσίευσε μια ανακοίνωση που ισχυριζόταν ότι διέθετε τα προσωπικά δεδομένα περισσότερων από 1,5 δισεκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή πωλούνται σε φόρουμ του dark web, με τους πιθανούς πλειοδότες να έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν όλα τα δεδομένα ταυτόχρονα ή σε μικρότερες ποσότητες.

Ένας υποψήφιος αγοραστής, για παράδειγμα, ισχυρίζεται ότι έχει προσφέρει 5.000 δολάρια για τα δεδομένα 1 εκατομμυρίου λογαριασμών χρηστών στο Facebook.

Σύμφωνα με την αφίσα του φόρουμ, τα παρεχόμενα δεδομένα περιέχουν τις ακόλουθες προσωπικές πληροφορίες των χρηστών του Facebook: Όνομα, ηλεκτρονική διεύθυνση, Τοποθεσία, Γένος, αριθμός τηλεφώνου, ταυτότητα χρήστη.

Όπως ισχυρίζεται το privacyaffairs.com, τα δείγματα που παρουσιάστηκαν στο φόρουμ δείχνουν ότι τα δεδομένα φαίνεται πράγματι να είναι αυθεντικά. Ο έλεγχος με ήδη γνωστές διαρροές της βάσης δεδομένων του Facebook επιβεβαίωσε πως τα παρεχόμενα δείγματα δεδομένων είναι μοναδικά και όχι διπλότυπα, επαναπώληση παλαιότερης γνωστής παραβίασης και εξόρυξης δεδομένων.

Ο πωλητής ισχυρίζεται ότι αντιπροσωπεύει μια ομάδα scrapers σε λειτουργία για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, ισχυριζόμενος ότι είχαν πάνω από 18.000 πελάτες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από το φόρουμ:

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ