Η Δικηγόρος της οικογένειας Ζακ Κωστόπουλου στο 2020mag.gr: «Η αστυνομία προσπάθησε να συγκαλύψει τις ευθύνες όλων»

Η Άννυ Παπαρούσσου, δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ, μίλησε στο 2020mag.gr για την έναρξη της δίκης, απέδωσε ευθύνες στη στάση της αστυνομίας και υπενθύμισε ότι παρότι ο αγώνας θα δοθεί μέσα στην δικαστική αίθουσα, η παρουσία του κόσμου και η συμβολή της κοινωνίας θα παίξει και αυτή τεράστιο ρόλο στην τελική έκβαση της υπόθεσης.

Η Δικηγόρος της οικογένειας Ζακ Κωστόπουλου στο 2020mag.gr: «Η αστυνομία προσπάθησε να συγκαλύψει τις ευθύνες όλων»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η κατηγορία που έχει τεθεί δεν είναι η δέουσα, δεν κατηγορούνται για ανθρωποκτονία αλλά για θανατηφόρα σωματική βλάβη, που είναι επίσης κακούργημα αλλά περιλαμβάνει μικρότερο πλαίσιο ποινής

Το πρωί της 20ης Οκτωβρίου, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, καθώς μετά από τρία χρόνια αδικαιολόγητης καθυστέρησης αρχίζει η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Ο κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό και αναμένεται να δώσει δυναμικό παρόν, ξυπνώντας μνήμες εκείνης της ημέρας ενός άλλου Οκτώβρη, ένα χρόνο πριν, έξω από το εφετείο.

«Το αίτημα είναι πάγιο. Να γίνει η δίκη. Έχουμε φτάσει στα τρία χρόνια μετά από αυτή την βάναυση ανθρωποκτονία και ακόμα δεν έχει γίνει η δίκη. Να αποδοθεί ουσιαστική δικαιοσύνη, να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Έχουμε κάποια ζητήματα. Η κατηγορία που έχει τεθεί δεν είναι η δέουσα, δεν κατηγορούνται για ανθρωποκτονία αλλά για θανατηφόρα σωματική βλάβη, που είναι επίσης κακούργημα αλλά περιλαμβάνει μικρότερο πλαίσιο ποινής. Πρέπει να σας πω επίσης ότι όλα αυτά τα χρόνια, οι κατηγορούμενοι δεν έχουν καμία ποινική επίπτωση στην ζωή τους, κυκλοφορούν ελεύθεροι και οι περιοριστικοί όροι που τους έχουν τεθεί είναι εξαιρετικά ελαφρείς. Έχουμε μια διαδικασία που δεν έχει κινηθεί σε κανένα επίπεδο έτσι όπως πρέπει, έχουμε την αίσθηση ότι ο δικαστικός μηχανισμός δεν θέλει να ασχοληθεί με την υπόθεση», μας δηλώνει η δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ, Άννυ Παπαρούσσου.

Η αστυνομία από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να συγκαλύψει τις ευθύνες όλων. Προσπάθησε να θάψει την υπόθεση, ενώ ήταν σε γνώση τους όλα τα περιστατικά

Αυτό που το αποδίδετε;
Δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν τα νομικά και κοινωνικά δεδομένα που θέτει αυτή η δίκη. Κοιτάξτε, αναδείχθηκαν πολλές κοινωνικές παθογένειες μέσα από την δημόσια συζήτηση της υπόθεσης. Με έναν τρόπο, διχάστηκε η κοινωνία, στους μεν που υποστήριζαν τους κατηγορούμενους και έλεγαν ότι πολλοί καλά έπραξαν, έτσι πρέπει να κάνουμε με τα πρεζόνια και τους οροθετικούς, με όλους αυτούς που φαίνεται να απειλούν την ύπαρξη μας. Υπήρξε και μια άλλη πλευρά, η οποία υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην ζωή, στην αξιοπρέπεια και στο να αισθάνεσαι ασφαλής για αυτό που είσαι και εξέφρασε πολύ μαχητικά την άποψη της ότι κανένας δεν πρέπει να πεθαίνει με τέτοιο τρόπο, να κακοποιείται και να έχει την τύχη του Ζαχαρία Κωστόπουλου. Αυτός ο διχασμός θα εμφανιστεί στην δίκη, το δικαστικό σύστημα δεν θέλει να τον χειριστεί. Είναι ένα κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα που πρέπει να τεθεί στην δίκη. Υπάρχει μια αδιαφορία για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Θυμόμαστε ότι κάποια μέσα φρόντισαν με πολύ χυδαίο τρόπο να διχάσουν τον κόσμο αλλά και να τον αποπροσανατολίσουν.  
Υπήρξε σαφώς μια μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης η οποία στάθηκε ανθρωποφαγικά, βεβήλωσαν την μνήμη του Ζακ και βανδάλισαν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να παρουσιαστεί στο δικό τους κοινό μια άποψη που θα είναι ανεκτή με βάση πολύ συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Όλοι μας ελπίζουμε στην παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Υπάρχουν όμως και άλλοι ένοχοι εκεί έξω που στις 13 Δεκεμβρίου του 2018 αθωώθηκαν. Ό,τι απόφαση και να παρθεί στο δικαστήριο, οι αστυνόμοι που ήταν εκεί θα γλιτώσουν. Καταλαβαίνετε τι εννοώ…
Καταλαβαίνω απολύτως. Εδώ πέρα δεν είναι μόνο οι αστυνομικοί που εμπλέκονται, που και αυτοί κλώτσησαν, χτύπησαν, τραυμάτισαν έναν ημιθανή άνθρωπο και βεβαίως καλύφθηκαν από τους προϊσταμένους τους απολύτως. Οι προιστάμενοι τους έρχονται και ως μάρτυρες στο δικαστήριο για να καταθέσουν και να εξηγήσουν ότι αυτές οι κινήσεις ήταν από τα εγχειρίδια τους και τους οδήγησε να εφαρμόσουν αυτό το πρωτόκολλο. Εδώ θα αντέλεγε κανείς ότι υπάρχει και η ζώσα πραγματικότητα. Δεν βλέπεις έναν επικίνδυνο ληστή αλλά έναν άνθρωπο αιμόφυρτο, πεσμένο στο έδαφος που δεν ξέρεις αν ζει ή αν πέθανε και εφαρμόζεις αυτό το πρωτόκολλο. Τότε δεν έχεις την δυνατότητα να διακρίνεις την πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσεις και αυτό είναι τρομακτικό έλλειμμα. Το δεύτερο ζήτημα όσον αφορά τις ευθύνες της αστυνομίας που με τόσα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, έχει λεχθεί αλλά δεν έχει αναδειχθεί. Η αστυνομία από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να συγκαλύψει τις ευθύνες όλων. Προσπάθησε να θάψει την υπόθεση, ενώ ήταν σε γνώση τους όλα τα περιστατικά, πριν να κυκλοφορήσει το βίντεο κάνανε μια τυπική δικογραφία ότι κάποιος μπήκε να ληστέψει, κόπηκε και πέθανε. Αυτό ήταν το αφήγημα. Και εκεί υπάρχουν τεράστιες ευθύνες. Στη συνέχεια καθ’ όλη την ανάκριση, εκεί που θα έπρεπε να παρουσιαστούν κρίσιμα στοιχεία στον ανακριτή ο οποίος τα ζήτησε, η αστυνομία δεν ανταποκρίθηκε.

Πιστεύετε ότι η εκπροσώπηση αυτών των αστυνομικών από τον νυν υπουργό υγείας Θανάση Πλεύρη επηρέασε την υπόθεση;
Παλιά υπήρχε η απαγόρευση των βουλευτών να ασκούν και το επάγγελμα τους. Στην δικηγορία αυτό έχει μεγάλη σημασία. Όταν είσαι φορέας πολιτικής εξουσίας και πηγαίνεις να υπερασπιστείς ανθρώπους σε ανοικτό ορκωτό δικαστήριο, τότε υπάρχει ένα ζήτημα επηρεασμού των ενόρκων οι οποίοι είναι κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι. Πράγματι μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα ήταν επιρρεπείς σε κάποιο φόβο ενδεχομένως, για την προσωπική τους θέση, την σταδιοδρομία τους, την ζωή τους γενικότερα. Αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι ότι η κυβέρνηση η οποία τον όρισε σε αυτό το πολιτικό πόστο αποδέχεται πλήρως την στάση του απέναντι στο έγκλημα αυτό και την στάση που κράτησε όλο αυτό τον καιρό υπερασπίζοντας τους αστυνομικούς.

Να μην εμπαίζει άλλο η ελληνική δικαιοσύνη την μητέρα του Ζακ και να αποδοθεί δικαιοσύνη πραγματικά. Η ελάχιστη δικαίωση είναι η αυστηρή καταδίκη, οι αυστηρές ποινές, όχι οι ποινές - χάδια. Η πραγματική τιμώρηση των ενόχων

Η δίκη ξεκινάει την Τετάρτη λοιπόν και ο κόσμος θα είναι σύμμαχος.
Ο αγώνας θα δοθεί μέσα στην δική αίθουσα αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία η συμβολή της κοινωνίας η οποία ήταν δίπλα μας από την πρώτη στιγμή και συνέδραμε όχι μόνο με την αλληλεγγύη της και με την υποστήριξη της, αλλά και με την συλλογή στοιχείων και δεδομένων που τέθηκαν στην ανάκριση κατά την οποία η αστυνομία τήρησε μια στάση άρνησης και υπονόμευσης του ανακριτικού έργου.

Στην Ελλάδα η δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή. Νομίζει πως τυφλός είναι όλος ο υπόλοιπος κόσμος, έγραφε σε ανάρτηση του ο Ζακ.

Ήρθε η ώρα να δούμε καθαρά τα πράγματα, ήρθε η ώρα να αναλάβουμε δράση.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

Το «γκέι πρεζάκι» που δεν είχε οφσόρ - Μια ιστορία για μεγάλα παιδιά

Θυμάστε τι έγινε μετά τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου; (εικόνες - video)

Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: Ο υπουργός Υγείας ως συνήγορος των εμπλεκομένων αστυνομικών (video)

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ