Με τροπολογία εξπρές η κυβέρνηση φιμώνει την αντιπολίτευση στο εσωτερικό της Αστυνομίας

Μία ανάσα πριν από το 31ο Εκλογοαπολογιστικό Πανελλαδικό Συνέδριο της Π.Ο.ΑΣ.Υ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων) που θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Οκτωβρίου 2021, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση μια (ελαφρώς) ύποπτη τροπολογία για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών στο ανώτερο όργανο της ελληνικής Αστυνομίας.

Με τροπολογία εξπρές η κυβέρνηση φιμώνει την αντιπολίτευση στο εσωτερικό της Αστυνομίας
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η τροπολογία (1111/87) -που προσαρτήθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου ανάπτυξης- στις 20/10/21 και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο αλλάζει τα ακόλουθα:

1.Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εν ενεργεία αστυνομικών υπαλλήλων κάθε βαθμού της Ελληνικής Αστυνομίας (άρθρο 30Α του ν.1264/1982) και ειδικότερα:

α. Ορίζεται ότι, η εκλογή των οργάνων και των αντιπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ανωτέρω υπαλλήλων, γίνεται από ενιαίο ψηφοδέλτιο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι.

β. Καθορίζεται η διαδικασία διενέργειας της ψηφοφορίας και εκλογής των υποψηφίων. γ. Εισάγονται μεταβατικής ισχύος διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες οι προαναφερόμενες οργανώσεις υποχρεούνται να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις, εντός της οριζόμενης προθεσμίας.

Μια καθόλου τυχαία χρονική συγκυρία

Η τροπολογία καταργεί το δικαιότερο σύστημα εκλογής συνδικαλιστικών οργάνων. Την απλή αναλογική. Και μάλιστα πολύ βιαστικά. Η 3η παράγραφος του άρθρου 1 της τροπολογίας στο άρθρο 30α του ν 1264/82 το καθομολογεί. «Το παρόν τυγχάνει άμεσης εφαρμογής, ανεξαρτήτως τυχόν διαφορετικής ρύθμισης του καταστατικού των οργανώσεων, το οποίο πάντως πρέπει να προσαρμοσθεί σύμφωνα με την παρ. 2 εντός ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος».

Σε ανάρτησή της η επικεφαλής Θεματικού Τομέα Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ,  Ιωάννα Γκελεστάθη, είναι πανηγυρικά επεξηγηματική: 

«Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Θεματικού Τομέα Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κυρίου Τάκη Θεοδωρικάκου και του Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κυρίου Γιώργου Στεργίου τέθηκε από τον Θεματικό Τομέα προς τον κύριο Υπουργό το ζήτημα της αλλαγής του συστήματος διεξαγωγής των συνδικαλιστικών αρχαιρεσιών στην Ελληνική Αστυνομία. Ο κύριος Υπουργός μετά από διεξοδική συζήτηση υιοθέτησε το σύνολο της επιχειρηματολογίας η οποία συνόδευε την εισήγηση κατάργησης των παραταξιακών ψηφοδελτίων και καθιέρωσης του ενιαίου ψηφοδελτίου και μόλις εντός ολίγων ημερών μέσω σχετικής τροπολογίας επαναφέρει την υγεία στο συνδικαλιστικό κίνημα της Ελληνικής Αστυνομίας. Η Ελληνική Αστυνομία είναι Σώμα Ασφαλείας. Οι παρατάξεις δεν έχουν καμία θέση στον αστυνομικό συνδικαλισμό. Μόνη παράταξη των συνδικαλιστών της Ελληνικής Αστυνομίας πρέπει να είναι η Ελληνική Αστυνομία. Ο αστυνομικός συνδικαλισμός απαξιώθηκε και αποδυναμώθηκε από τον κομματισμό και από την διχόνοια που παρεισέφρησαν στους κόλπους του μέσω των παραταξιακών ψηφοδελτίων. Το ενιαίο ψηφοδέλτιο θα επιτρέπει στους αστυνομικούς να επιλέγουν ακηδεμόνευτα τα πρόσωπα από τα οποία επιθυμούν να εκπροσωπούνται και θα δίνει φωνή μόνο στα πρόσωπα εκείνα τα οποία πράγματι εκπροσωπούν ικανό αριθμό αστυνομικών. Ας σημειωθεί τέλος πως η Νέα Δημοκρατία ούσα πλειοψηφική δύναμη στις τάξεις του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας έλκει συμφέρον από την διατήρηση των παραταξιακών ψηφοδελτίων στον αστυνομικό συνδικαλισμό. Η Νέα Δημοκρατία όμως είναι από την ίδρυσή της η παράταξη της ευθύνης η οποία προτάσσει έναντι του κομματικού συμφέροντος το συμφέρον του συνόλου και εν προκειμένω το συμφέρον του αστυνομικού συνδικαλισμού και εν γένει της Ελληνικής Αστυνομίας».

Δε χωρούν οι παρατάξεις; ή δε χωρά η Δημοκρατία;

Η Πρωτοβουλία Αστυνομικών είναι σαφής στην παρακάτω ανακοίνωση καταπέλτη:

«Η τροπολογία αυτή φιμώνει και χειραγωγεί κάθε αντίθετη φωνή, ενώ καταργεί την εκπροσώπηση των συσπειρώσεων στα συλλογικά όργανα των Ενώσεων. Βάζει στο στόχαστρο κάθε συνάδελφο που δεν συμφωνεί με τα πεπραγμένα της διοίκησης του σωματείου. Πού είναι άραγε το προεδρείο της Π.Ο.ΑΣ.Υ. και τα προεδρεία των μεγάλων Ενώσεων αυτές τις οριακές για το κίνημα στιγμές; Οι λαλίστατοι εκπρόσωποί τους -λαλίστατοι όταν «γλείφουν» την κυβέρνηση- δεν έχουν να πουν κάτι και να τοποθετηθούν; Μήπως όλοι αυτοί οι «δημοκράτες», αυτοί που μέσα στην πανδημία μας έχουν γραμμένους στα… παλιότερα υποδήματά τους, αυτοί που το μόνο που κάνουν είναι επαίρονται για «κατάκτηση» ψευτοδιεκδικήσεων, βρίσκονται πίσω από αυτό;

Ας αναρωτηθούμε, ποιος έχει όφελος από αυτή την τροπολογία;

Πρώτα και κύρια η απερχόμενη διοίκηση της Π. Ο. ΑΣ. Υ., που με αυτή την τροπολογία στην ουσία έχει προκαθορίσει το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών στο επικείμενο συνέδριο. Διακατέχονται από τέτοια έπαρση και αλαζονεία, και τέτοια νοοτροπία τσιφλικιού, που δεν επιθυμούν καμία φωνή της αντιπολίτευσης στις συλλογικές διαδικασίες, ώστε να μην τους χαλάει τη σούπα. Διότι όσο και αν ιδρώνουν να δείξουν έργο, οι συνάδελφοι στις υπηρεσίες γνωρίζουν ότι μόνο στο όνομα υπάρχει αυτή η ομοσπονδία, ότι είναι ένα πουκάμισο αδειανό. Ωφελούνται βέβαια και οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού στις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις. Στα ενιαία ψηφοδέλτια δεν εξασφαλίζεται η δημοκρατική αντιπροσώπευση. Δυστυχώς οι συνάδελφοι θα νιώσουν στο πετσί τους την αυταρχικότητα αυτή, όταν θα διαμαρτύρονται για τα καθημερινά τους προβλήματα και ως συνήθως τα αυτιά των προέδρων των σωματείων είναι κλειστά, ειδικά μετά το πέρας των εκλογών. Τουλάχιστον για την Αττική ήταν οι φωνές των αστυνομικών που αγωνίζονται και χαλάνε τις δημόσιες σχέσεις με τους διοικητές και πιέζανε για λύσεις στα προβλήματα.  Και ο πιο μεγάλος ωφελημένος βέβαια είναι η ίδια η κυβέρνηση, οποία με αυτή την τροπολογία – αίσχος καθορίζει ωμά τις πλειοψηφίες στα σωματεία μας και δημιουργεί στεγανά ώστε να βάλει φρένο σε όποιες διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις μας στο μέλλον. Όλα θα ελέγχονται από τα δικά της παιδιά, τα πειθήνια και τα ταγμένα στο κόμμα της Ν. Δ. και στη κυβέρνηση. Έδωσαν τα δείγματα γραφής τους όλο αυτό το διάστημα που δεν έβγαλαν «κιχ» για το νόμο Χατζηδάκη, για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, για το κύμα ακριβείας που σαρώνει το μισθό μας, για το χουντικής έμπνευσης νόμο για τις διαδηλώσεις, για την υποστελέχωση των Τμημάτων κ.τ.λ. Αυτό που έπραξαν ως συνδικαλιστές αστυνομικοί οι κύριοι της πλειοψηφίας της Π. Ο. ΑΣ. Υ. και των μεγάλων Ενώσεων, κατά κύριο λόγο της Αττικής ήταν να περιδιαβαίνουν τα κανάλια και τις παντός είδους εκπομπές λιβανίζοντας την κυβέρνηση σε σημείο γραφικότητας. Κοινώς έγλειφαν την κυβέρνηση και τα μέλη της. Άλλοι πάλι ως δημοσιολόγοι έδιναν συμβουλές σε επίδοξους συζυγοκτόνους ή καθύβριζαν διαδηλωτές ως «απλυταριό», ή έκαναν τις γλάστρες σε τηλεοπτικές εκπομπές λιβανίζοντας πάντα τη κυβέρνηση».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ