Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος στη Ναταλία Γερμανού: «Πρώτα διασώζουμε και μετά συζητάμε όλα τα άλλα» (video)

Καλεσμένος στην εκπομπή «Καλύτερα δεν γίνεται» με τη Ναταλία Γερμανού, ήταν σήμερα ο έλληνας διασώστης, Ιάσονας Αποστολόπουλος.

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος στη Ναταλία Γερμανού: «Πρώτα διασώζουμε και μετά συζητάμε όλα τα άλλα» (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στον απόηχο του επεισοδίου μεταξύ της ολλανδής δημοσιογράφου Ινγκεμποργκ Μπούεχελ και του έλληνα πρωθυπουργού, που συζητήθηκε δυσμενώς σε όλη την Ευρώπη, η Ναταλία Γερμανού (και τις αξίζουν εύσημα γι αυτό) κάλεσε τον έλληνα διασώστη, ο οποίος έχει δεχθεί σφοδρές επιθέσεις και συκοφάντηση από ακροδεξιά και κυβερνητικά στελέχη λόγω του ότι αναδεικνύει τις βίαιες επαναπροωθήσεις και τις παράνομες ενέργειες του ελληνικού κράτους στο Αιγαίο.

«Το διεθνές δίκαιο επιτάσσει ότι είναι καθήκον όλων μας να βοηθήσει κάποιον που πνίγεται. Πρώτα τους διασώζουμε και μετά συζητάμε όλα τα άλλα», δήλωσε μεταξύ πολλών άλλων, ο Ιάσονας Αποστολόπουλος.

«Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τις διασώσεις προσφύγων από τη Λέσβο στο απόγειο της προσφυγικής ροής το 2015, με μια ομάδα αλληλέγγυων. Πήγαμε εκεί και προσφέραμε ρούχα φαγητό και περίθαλψη, στο αποκορύφωμα των αφίξεων προσφύγων», δήλωσε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος και συνέχισε: «Εκείνη την περίοδο ήμουν άνεργος. Είχα αρχικά προγραμματίσει να πάω για δυο εβδομάδες για να βοηθήσουμε όπως μπορούσαμε, να δίνουμε ρούχα και φαγητά στην παραλία. Ήταν όμως τόσο συνταρακτικά αυτά που βιώσαμε που δεν γινόταν να φύγουμε. Τελικά κάτσαμε 9 μήνες. Ήταν αδιανόητο να βλέπεις ολόκληρες οικογένειες με ένα πλαστικό βαρκάκι, να διασχίζουν το Αιγαίο με όλα τους τα υπάρχοντα».

«Το γεγονός που μας επηρέασε όσο τίποτα άλλο και μου άλλαξε τη ζωή για πάντα ήταν το μεγάλο ναυάγιο στις 28 Oκτωβρίου το 2015, στη βόρεια Λέσβο, στο Μόλυβο, όπου μια βάρκα με 300 πρόσφυγες βούλιαξε, ελάχιστα μίλια από την ακτή. Βλέπαμε το ναυάγιο απο τη στεριά και ξέραμε πως δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Η χειρότερη αίσθηση, να βλέπεις ανθρώπους να πνίγονται και να μην έχεις το μέσο να τους βοηθήσεις», τόνισε ο έλληνας διασώστης.

«Δεν υπήρχαν ΜΚΟ, δεν υπήρχε τίποτα, μόνο οι ψαραδες του νησιού μπόρεσαν να βοηθήσουν. 70 άνθρωποι χάθηκαν εκείνη τη μέρα. Τότε αποφασίσαμε με την ομάδα μου να στήσουμε μια ομάδα διάσωσης και αυτό κάναμε για εννιά μήνες». 

Δείτε το βίντεο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ