Stealthing: Μαρτυρία για μια επικίνδυνη μορφή σεξουαλικής επίθεσης

Αν βιασμός είναι το σεξ χωρίς συναίνεση, τότε η αφαίρεση του προφυλακτικού κρυφά ή χωρίς συγκατάθεση, τι θεωρείται;

Stealthing: Μαρτυρία για μια επικίνδυνη μορφή σεξουαλικής επίθεσης
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το «stealthing» (από το stealth: η ικανότητα να μην γίνομαι αντιληπτός) είναι ένα φαινόμενο που έχει αρχίσει να εξαπλώνεται όλο και περισσότερο παγκοσμίως και αφορά στην αφαίρεση του προφυλακτικού από τον άνδρα κατά τη διάρκεια του σεξ, κρυφά ή χωρίς τη συναίνεση της/του ερωτικής-ού συντρόφου του. 

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα, το οποίο, σύμφωνα με σχετικές δικαστικές αποφάσεις, αποτελεί μια μορφή σεξουαλικής επίθεσης, την οποία πολλοί άνδρες έχουν παραδεχτεί ότι κάνουν, υποστηρίζοντας πως αποτελεί δικαίωμα από τη φύση τους να ολοκληρώνουν μέσα στο σώμα της γυναίκας.

Φράσεις όπως, «είμαι καθαρός», «έχω αλλεργία στο λάτεξ», «δεν λειτουργώ με προφυλακτικό», «θα το απολαύσουμε περισσότερο» και «νόμιζα ότι το ήθελες και εσύ», είναι μερικές από τις πιο συχνές δικαιολογίες που χρησιμοποιούν προς υπεράσπιση της πράξης τους.

Δυστυχώς, είναι μια περίπτωση με πολλές "γκρίζες περιοχές" και πολλά θύματα διστάζουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια, πόσο μάλλον να διεκδικήσουν τα νομικά τους δικαιώματα.

Η Καλιφόρνια έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ τον Οκτώβρη του 2021 που απαγόρευσε την αφαίρεση του προφυλακτικού χωρίς συναίνεση κατά τη διάρκεια του σεξ. Είναι πλέον αδίκημα και τα θύματα έχουν το δικαίωμα να μηνύσουν τους θύτες διεκδικώντας αποζημίωση.
Το stealthing διώκεται επίσης σε Γερμανία, Ελβετία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Ελλάδα, η οποία τώρα κάνει σιγά σιγά τα πρώτα της βήματα με το κίνημα #Metoo, δεν αποτελεί ακόμη αδίκημα. Ωστόσο αυτή η νέα «μόδα» αποτελεί πραγματικότητα και εφιάλτης πολλών γυναικών, οι οποίες πέφτουν θύμα αυτής της αισχρής τακτικής, βυθίζοντάς τες στην απελπισία και την ταπείνωση.

Το άγχος που έζησα τότε, η ταπείνωση, η ντροπή, η παραβίαση του σώματός μου και η υποτίμηση της νοημοσύνης μου, με έκαναν να δω την άσχημη πλευρά μιας πολύ όμορφης πράξης, η οποία με στοιχειώνει μέχρι και σήμερα

Η 27χρονη Χρύσα, χωρίς να γνωρίζει ότι υπάρχει ονομασία γι’ αυτήν την πρακτική, μοιράστηκε μαζί μου τη δική της εμπειρία:

«Πριν μερικά χρόνια, έβγαινα με ένα αγόρι και είχε έρθει η στιγμή να έρθουμε πιο κοντά. Στην αρχή, φόρεσε κανονικά προφυλακτικό, ενώ μέχρι το τέλος, δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι το είχε αφαιρέσει, μέχρι που ήταν πολύ αργά.

Δεν έχω ξανανιώσει τόσο άσχημα με τον εαυτό μου, ούτε έχω νιώσει ξανά τόσο αηδία για άλλον άνθρωπο. Έριξα το φταίξιμο σε εμένα, που δεν το κατάλαβα νωρίτερα. Ξεπερνώντας το πρώτο σοκ, του έβαλα τις φωνές και ζήτησα εξηγήσεις. Το μόνο που είχε να πει ήταν ότι το προφυλακτικό "τον πίεζε" και ότι έτσι θα το ευχαριστιόμασταν καλύτερα.

Μετά από αυτό προμηθεύτηκα το χάπι της επόμενης μέρας και έκανα εξετάσεις. Το άγχος που έζησα τότε, η ταπείνωση, η ντροπή, η παραβίαση του σώματός μου και η υποτίμηση της νοημοσύνης μου, με έκαναν να δω την άσχημη πλευρά μιας πολύ όμορφης πράξης, η οποία με στοιχειώνει μέχρι και σήμερα.

Μακάρι κάποια στιγμή να δοθεί ένα είδος δικαίωσης για τα θύματα ή η ευκαιρία να ακουστούν περισσότερο οι ιστορίες τους και να στραφεί η προσοχή σε αυτό το θέμα στην Ελλάδα».

Το stealthing δεν είναι μια σεξουαλική μόδα ή κάποιο trend. Είναι μια παραβίαση, που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την σωματική και ψυχολογική υγεία των θυμάτων, καθώς, εκτός από το ψυχολογικό τραύμα, είναι εκτεθειμένοι σε ασθένειες, ΣΜΝ, λοιμώξεις και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Είναι μια ταπεινωτική καταπάτηση της εμπιστοσύνης και των δικαιωμάτων μεταξύ δύο ατόμων, που «φλερτάρει» έντονα με έναν άτυπο βιασμό. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά ακόμη μια ένδειξη δύναμης του «ισχυρού» και μια προσπάθεια επιβολής.

Το σεξ πρόκειται για μια απολύτως φυσιολογική και όμορφη πράξη, κατά την οποία όλοι δικαιούμαστε τη συναίνεση, το σεβασμό και την αίσθηση της ασφάλειας, είτε γίνεται σε μακροχρόνια σχέση, είτε είναι απλά για ένα βράδυ.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ