Ο φωτογράφος που απολύθηκε γιατι "τράβηξε" αστυνομικό που κρατούσε όπλο (video)

Ο Κώστας Τσιρώνης είναι ο δημιουργός μιας από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες της τελευταίας 15ετίας, την επόμενη μέρα της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Όμως αυτή ακριβώς η φωτογραφία έγινε και η αιτία της απόλυσής του από την φιλοκυβερνητική (και τότε και τώρα) εφημερίδα που εργαζόταν.

Ο φωτογράφος που απολύθηκε γιατι
ΠΡΟΒΟΛΗ

Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, την Κυριακή 07/12/2008, άλλο ένα "μεμονωμένο περιστατικό" αστυνομικής απειλής, λαμβάνει χώρα και αποτυπώνεται στην κάμερα του Κώστα Τσιρώνη, σε μια από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες των τελευταίων ετών.

Αστυνομικός βγάζει το υπηρεσιακό του όπλο και το στρέφει εναντίον πολιτών που διαδηλώνουν, ευτυχώς το όπλο δεν «εκπυρσοκροτεί».

Εκτός του τρόμου που προκαλεί η φωτογραφία, ήταν σαφές πως πρόκειται για ένα δημοσιογραφικό ντοκουμέντο που όταν δημοσιευθεί θα προκαλέσει πολύ έντονες αντιδράσεις και θα έκανε ζημιά στην κυβερνητική και μιντιακή προπαγάνδα των ημερών.


Τα βίντεο της αθλιότητας: Ο ΣΚΑΪ και το MEGA για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου (video)


Ο Κώστας Τσιρώνης που εργαζόταν τα τελευταία δύο χρόνια στον «Ελεύθερο Τύπο», τρέχει στα γραφεία της εφημερίδας του, και παραδίδει τη συγκλονιστική φωτογραφία, βέβαιος πως θα τύχει της ανάλογης δημοσιογραφικής επιβράβευσης και φυσικά δημοσίευσης.

Όπως περιγράφει ο Τσιρώνης: «Αργά το βράδυ της Δευτέρας (08/12/2008), επιστρέφω στα γραφεία της εφημερίδας μετά τη δουλειά, όπου πλέον μαθαίνω ότι η φωτογραφία δεν θα δημοσιευθεί. Ότι έχει έρθει εντολή από το διευθυντή να αλλάξει τόσο το πρωτοσέλιδο όσο και το μέσα ρεπορτάζ και το ντοκουμεντο θα χανόταν».

Την επόμενη ημέρα, ο Κώστας Τσιρώνης φοβούμενος ότι η φωτογραφία δε θα δημοσιευθεί διαρρέει την φωτογραφία στον ξένο Τύπο. Ο διευθυντής της εφημερίδας τον απέλυσε λέγοντας του όπως λέει ο φωτογράφος: «Δε θα ανεχτώ επί των ημερών μου μία τέτοια διαρροή και θα αναγκαστώ να σε απολύσω παρότι εμπιστεύομαι τη δουλειά σου, σε θεωρώ καλό φωτογράφο κ.λπ.».

Δείτε το βίντεο με την εξιστόριση της απόλυσης αλλά και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από τον ίδιο τον Κώστα Τσιρώνη.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ