«Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κρατά 3 μήνες – Πιθανή και 4η δόση»

«Πιθανόν να χρειαστούμε και τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού, τρεις μήνες μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.

«Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κρατά 3 μήνες – Πιθανή και 4η δόση»
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Παρατηρούμε ότι η ανοσία αυτή τη στιγμή με την τρίτη δόση είναι πάρα πολύ ικανοποιητική, ειδικά έναντι της Όμικρον. Ταυτόχρονα όμως βλέπουμε ότι τα εμβόλια έχουν μια διάρκεια και η αποτελεσματικότητά τους πέφτει σημαντικά μετά τους 3 μήνες», υπογράμμισε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο κ. Τούντας εξέφρασε την εκτιμηση του πως σύντομα θα υπάρξουν εμβόλια των με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και διάρκεια «αλλά είναι πιθανόν να χρειάζεται να εμβολιαζόμαστε μια φορά τον χρόνο, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη».

Ο κ. Τούντας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το rapid test θα έπρεπε να εφαρμοστεί έτσι όπως ήταν η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης, δηλαδή υποχρεωτικά και με το κόστος στον πολίτη. «Κυρίως να το χρησιμοποιούμε την ημέρα που είναι να βρεθούμε σε μια εορταστική συνάθροιση, με υποχρεωτικό τρόπο», ενώ δήλωσε πως η κυβέρνηση έκανε πίσω γιατί ίσως θεώρησε ότι αυτό το μέτρο ανεφάρμοστο και άδικο για τους εμβολιασμένους.

«Μας περιμένουν 3 δύσκολοι μήνες, ένας πολύ δύσκολος χειμώνας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τούντας.

«Θα έπρεπε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να έχει επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, σε όλους τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που έρχονται σε επαφή με πολλά και διαφορετικά άτομα, είτε είναι στο γκισέ του σούπερ μάρκετ, είτε στο γκισέ μιας δημόσιας υπηρεσίας, είτε είναι οδηγός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είτε είναι εκπαιδευτικός. Θα έπρεπε εδώ και καιρό να εφαρμοστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ... Η υποχρεωτικότητα εφαρμόστηκε καθυστερημένα στους υγειονομικούς και στους εργαζόμενους σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων. Νομίζω ότι η επέκταση θα πρέπει να εξεταστεί το επόμενο διάστημα, εφόσον δούμε ότι η κλιμάκωση θα συνεχίζεται και δεν θα περιορίζεται με τα ισχύοντα μέτρα», συμπλήρωσε ο καθηγητής..

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ