Σχέδιο εξαθλίωσης των προσφύγων - Δεν ανανεώνεται η σύμβαση των εργαζομένων στα camp

Με την καρδιά μας να χτυπάει στον τόπο του τελευταίου ναυαγίου, διαπιστώνουμε μία φορά ακόμα, ότι σε κάθε κυβερνητική απόφαση για το προσφυγικό, κρύβεται εγκληματική αναλγησία και εξωφρενική απάθεια.

Σχέδιο εξαθλίωσης των προσφύγων - Δεν ανανεώνεται η σύμβαση των εργαζομένων στα camp
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στις 31/12/2021, λήγει το πρόγραμμα ιατρικής φροντίδας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε αιτούντες και αιτούσες και δικαιούχους διεθνούς προστασίας.

Πρόθεση ανανέωσης δεν υπάρχει και οι υπηρεσίες του που καλύπτουν τις υγειονομικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες των προσφύγων/γυναικών προσφύγων και των μεταναστών/μεταναστριών τόσο στην ηπειρωτική χώρα, όσο και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, θα σταματήσουν.

Μιλήσαμε με τη Γραμματέα του Σωματείου εργαζομένων ΕΟΔΥ, Μάρθα Κονταργύρη-Οικονομίδου και καταλάβαμε πόσο σοβαρές συνέπειες μπορεί να έχει μια τέτοια απόφαση.


Ένα βρέφος πνίγεται ανοικτά της Πάρου, βράδυ Χριστουγέννων. Ε και;


 

Από τον Οκτώβρη έχει κοπεί το επίδομα σε όλους. Ζουν με τη σίτιση που προσφέρει το κράτος και χωρίς άλλη ενίσχυση

Τι είδους σύμβαση έχετε;
«Έχουμε 18 μήνες σύμβαση με επτάμηνη παράταση. Όλες οι συμβάσεις τελειώνουν 31/12».

Τι είναι το πρόγραμμα αυτό;
«Είναι πρόγραμμα για το προσφυγικό. Το 2016 ο ΕΟΔΥ ανέλαβε την Ιατρική και ψυχοκοινωνική κάλυψη των camp. Ήμουν και στο προηγούμενο πρόγραμμα, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι. Η αρχική προκήρυξη ήταν για 1.500 άτομα. Δεν καλύφθηκαν ποτέ οι θέσεις. Αυτή τη στιγμή είμαστε γύρω στους 670 πανελλαδικά γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, διερμηνείς. Γύρω στα 350 άτομα σε camp και γύρω στα 250 σε νοσοκομεία που βρίσκονται εκεί για να αποσυμφορίζουν από το φόρτο που μπορεί να δημιουργούν οι πρόσφυγες. Αν και καλύπτουν τις πάγιες ανάγκες του νοσοκομείου καθώς μπαίνουν στο οργανόγραμμά του. Ας πούμε τους διερμηνείς τους βάζουν πολλές φορές να κάνουν γραμματειακή υποστήριξη».

Η ανάγκη στα camp ήταν παραπάνω από όσους έχουν προσληφθεί;
«Ούτως ή άλλως η προκήρυξη εξαρχής είχε τις διπλές θέσεις. Σαφώς και είναι παραπάνω. Το πρόγραμμα ήταν για να  καλύψει τα camp και  να βοηθήσουν τα νοσοκομεία λόγω του φόρτου που δημιουργούν οι πρόσφυγες. Aλλά αυτή τη στιγμή έχουμε νοσηλευτές δικούς μας που δουλεύουν σε μονάδες covid. Και όχι σε αυτό για το οποίο προσελήφθησαν.

Η σύμβασή σας λήγει στο τέλος του χρόνου και δεν έχετε ενημέρωση για το τι μέλει γενέσθαι;
«Όχι δεν μας έχουν ενημερώσει. Άρα από την 1η του χρόνου σταματάμε να πηγαίνουμε αν δεν ανανεωθεί η σύμβαση».

Αυτή τη στιγμή το Camp του Σχιστού που βρίσκεστε εσείς πόσους ανθρώπους έχει;
«Έχει γύρω στους 900 ωφελούμενους. Παιδιά και ενήλικες».

Οι βασικές παροχές γίνονται κανονικά;
«Από τον Οκτώβρη έχει κοπεί το επίδομα σε όλους. Ζουν με τη σίτιση που προσφέρει το κράτος και χωρίς άλλη ενίσχυση»

Η ψυχολογική υποστήριξη έχει να κάνει με όλο αυτό που έχουν βιώσει -και βιώνουν- αυτοί οι άνθρωποι, με συνεδρίες πάνω σε αυτό

Τι σημαίνει πρακτικά η μη ανανέωση της σύμβασή σας;
«Το ψυχοκοινωνικό κομμάτι ασχολείται με ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί μας λειτουργοί φροντίζουν ό,τι χρειάζονται σε καθημερινή βάση αυτοί οι άνθρωποι. Το ιατρικό κομμάτι έχει από τις μετρήσεις πίεσης και διαβήτη μέχρι τα πιο ζόρικα. Εμείς εδώ αυτή τη στιγμή έχουμε τρεις καρκινοπαθείς που για να κάνουν τις θεραπείες τους, πρέπει να συνοδευτούν στα νοσοκομεία. Η ψυχολογική υποστήριξη έχει να κάνει με όλο αυτό που έχουν βιώσει -και βιώνουν- αυτοί οι άνθρωποι, με συνεδρίες πάνω σε αυτό. Αλλά και με τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά προβλήματα και είναι σε αγωγή. Όλοι έχουν να κάνουν με τη διασύνδεσή τους με τα νοσοκομεία».

Αν η σύμβασή σας δεν ανανεωθεί τι θα συμβεί με όλα αυτά;
«Θα μείνουν χωρίς τίποτα από τα παραπάνω. Θεωρητικά μπορούν να μετακινηθούν για νοσοκομεία, αλλά είναι κάτι -όπως καταλαβαίνετε- πάρα πολύ δύσκολο. Πηγαίνουμε με διερμηνέα γίνεται όλη η διαδικασία με συνόδους. Είναι κάτι πολύ δύσκολο, δεν γίνεται να είναι ασυνόδευτοι».

Τα παιδιά τι χρειάζονται;
«Έχουμε παιδίατρο που κάνει επίσκεψη δύο φορές την εβδομάδα. Τον μοιραζόμαστε με την Ελευσίνα. Παρακολουθεί τις ιώσεις και ότι προκύπτει που δεν χρειάζεται να πάνε έξω και να επιβαρύνουν ένα νοσοκομείο».

Τι άλλο πρόβλημα αντιμετωπίζετε;
«Υπάρχει κι άλλο ένα θέμα που μας προέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα  με βάση το νόμο 4633/19 άρθρο 50. Περιλαμβάνει μία ρύθμιση για τους εργαζόμενους στα camp. Εμείς παίρναμε έναν μισθό ακόμα, που τον πληρωνόμαστε για δύο χρόνια. Τώρα θυμήθηκε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι αυτός ο νόμος δεν αφορά μηναίο μισθό, αλλά έναν επιπλέον το χρόνο. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Αν θα ζητήσουν αναδρομικά πίσω, από ό,τι έχουμε πληρωθεί ή οτιδήποτε άλλο».

Ο νόμος αυτός έχει ψηφιστεί επί Νέας Δημοκρατίας;
«Ναι, είναι ένας δικός τους νόμος. Επίσης να πω επιπλέον ότι έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια ένα αίτημα προς τις περιφέρειες να δηλώσουν τις θέσεις που χρειάζονται για να επανδρωθούν οι δομές -πριν από περίπου 20 ημέρες- και απουσιάζει εντελώς το ψυχοκοινωνικό κομμάτι ακόμα και στο Ιατρικό είναι πάρα πολύ μικρό το νούμερο».

Κινητοποίησες

Την προηγούμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι του Σχιστού έκαναν μία κινητοποίηση το μεσημέρι μαζί με τους πρόσφυγες κυρίως συμβολικού χαρακτήρα και έχουν προκηρύξει στάσης εργασίας για αύριο 28/12/2021. Στο πλευρό των εργαζομένων και των φιλοξενούμενων ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Μάρκος Μπεκρής και άλλα μέλη της διοίκησης.

Η ανακοίνωση του Σωματείου για αύριο 28/12:

Μπαλώματα στην Δημόσια Υγεία, Φυλακές και Ναυάγια στο Προσφυγικό και μπόλικο Χατζηδάκη για τους εργαζόμενους

ΕΕ και ΝΔ: Το τρίπτυχο της επιτυχίας

Στις 31/12/2021 λήγουν οι συμβάσεις 670 εργαζόμενων του ΕΟΔΥ σε Νοσοκομεία και Προσφυγικές Δομές. Από την διοίκηση του Οργανισμού η μόνη ενημέρωση μία μέρα πριν καταβληθεί στο Διαύγεια το 50% του μισθού των εργαζόμενων στο πεδίο, είναι ότι προσπαθούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας να αποπληρωθεί το σύνολο του μισθού των εργαζόμενων στο πεδίο και να δοθεί κάποια παράταση μέχρι να εξασφαλιστεί «η ομαλή μετάβαση στο Έργο του Υπουργείου Υγείας που θα υλοποιηθεί μέσω των Περιφερειών στις Δομές φιλοξενίας Προσφύγων/Μεταναστών». Το έργο που αφορά δηλαδή το μπάλωμα της Δημόσιας Υγείας με τα ψίχουλα που δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό για την διαχείριση του covid-19.

Ούτε λόγος φυσικά για την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Περίθαλψη των προσφύγων/μεταναστών και πόσο μάλλον τη ψυχοκοινωνική τους υποστήριξη!

Την ίδια ώρα δίνεται πακτωλός χρημάτων σε μεγάλους εργολάβους με συμβάσεις έως και 8 χρόνια για την συντήρηση και διαχείριση των υπερδομών-φυλακών στα νησιά, ενώ οι επαναπροωθήσεις συνεχίζονται κατα παράβαση διεθνων συνθηκών και πολλοί από τους αιτούντες άσυλο δεν έχουν καμία πρόσβαση σε χρήματα.

Απαιτούμε:

  • Την άμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων μας και τη σταδιακή μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου καθώς γνωρίζουν πολύ καλά και στον ΕΟΔΥ και στο Υπουργείο Υγείας και στην κυβέρνηση ότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο εντελώς εξουθενωμένο και αποδυναμωμένο από τα μνημόνια ΕΣΥ.
  • Τον σεβασμό και την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων μας. Όχι άλλη τρομοκρατία, όχι παρακολούθηση μέσω κοινωνικών δικτύων, όχι παρενοχλήσεις εργασιακού και όχι μόνο τύπου (ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ). Άμεσα να γίνονται οι πληρωμές των δεδουλευμένων μας, υπερωριών, εξαιρέσιμων, τήρηση προβλεπόμενων ωραρίων.
  • Την αναγνώριση των μισθολογικών κλιμακίων/μεταπτυχιακών. Να δίνονται εκπαιδευτικές άδειες.
  • ΆΜΕΣΑ, έστω και στο 5’, παροχή του αναγκαίου εξοπλισμού και των υλικοτεχνικών υποδομών.
  • Την ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΕΟΔΥ, με άμεση κάλυψη των τεράστιων κενών που έχουμε και στο πρόγραμμα Philos II και στις KOMY
  • Τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ασφαλείς χώροι διαμονής για όλους. Άμεση επίλυση των συνθηκών που αφήνουν στις δομές φιλοξενίας πεινασμένους ανθρώπους, παιδιά χωρίς εκπαίδευση
  • Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για τους συναδέλφους που ως συμβασιούχοι στήριξαν το νοσοκομειακό σύστημα στις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας καθώς και για τους συμβασιούχους των ΚΟΜΥ που σε αντίξοες συνθήκες με κρύο, ζέστη ή βροχή και χιόνι, διενεργούν ελέγχους.
  • Να επισκευαστούν και να δοθούν σε χρήση και για τις δομές φιλοξενίας και για τον συνολικό πληθυσμό τα ασθενοφόρα του προγράμματος που προφανώς σαπίζουν κάπου ενώ οι συνάδελφοι διασώστες/πληρώματα ασθενοφόρων στις δομές φιλοξενίας απασχολούνται σε αλλότρια καθήκοντα ( και δεν είναι οι μόνοι στους οποίους συμβαίνει αυτό )

Δυο χρόνια δεν ήταν αρκετά για να έχει προγραμματιστεί η συνέχιση;

50.000.000€ δεν ήταν αρκετά για να δουλεύουμε σαν άνθρωποι με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, φάρμακα, εκπαίδευση και για να συνεχίζουμε να εργαζόμαστε;

Καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό και όχι μόνο, καλούμε όλους τους εργαζόμενους που κατανοούν ότι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν με τους ξεριζωμένους και μάλιστα ότι ο εχθρός είναι κοινός και κάθε προοδευτικό άνθρωπο να στηρίξει τον αγώνα μας.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ στη Γενική του Συνέλευση πήρε απόφαση για στάση εργασίας τη Τρίτη 28/12/2021, 13:00-16:00

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΟΔΥ

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ