Γιατί ανοίγουν τα σχολεία με 50.000 κρούσματα - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Κλείσιμο με 8.000 κρούσματα. Άνοιγμα με 50.000. Αν τα 50 χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα, δεν τους εμποδίζουν στο άνοιγμα των σχολείων, με τις ίδιες προϋποθέσεις, δεν τους εμποδίζει τίποτα. Για τίποτα.

Γιατί ανοίγουν τα σχολεία με 50.000 κρούσματα - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στο ταμείο δεν υπάρχει σάλιο. Ούτε για να κάνουν καινούργια «δωρεάν» σύμβαση. Καθώς αυτή με την Cisco έχει κριθεί παράνομη από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων. Ούτε για να δώσουν άδειες ειδικού σκοπού. Έτσι αποφασίζουν να ανοίξουν, με 27αρες τάξεις και το 50+1 σε ισχύ. Τι πιστεύουν ότι θα γίνει;  Η απάντηση είναι τόσο προφανής, που σοκάρει. Δεν ξέρουν.Η κυβέρνηση διοίκει τη χώρα στα τυφλά. Με αποφάσεις που αλλάζουν ανά 24ωρο. Με πυροτεχνήματα των 47 ευρώ. Και φιέστες των 215 χιλιάδων.


Παράνομη η διαδικασία τηλεκπαίδευσης - Μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα


Ήταν 16 Νοεμβρίου 2020, όταν το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας. Ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 8.129. Ακολουθήσε ένα άνοιξε- κλείσε, αφού οι μάσκες-αλεξίπτωτα του Σεπτέμβρη απέτυχαν και πήραν σειρά οι κουβέρτες και τα ανοιχτά παράθυρα, του Ιανουαρίου.

Η Νίκη Κεραμέως τότε ήταν υπέρμαχη της Τηλεκπαίδευσης και με στόμφο ανακοίνωνε την αναστολή της δια ζώσης εκπάιδευσης στις -14/11/21- λέγοντας ότι: «είναι δύσκολο για όλους αλλά θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί. Και μαζί θα βγούμε από την κρίση, πιο δυνατοί».

Η λειτουργία της Τηλεκπαίδευσης πάτησε πάνω στη συμφωνία με την πλατφόρμα Cisco.

Η σύμβαση που άργησε να δημοσιοποιηθεί, είχε ό,τι χρειάζεται για ένα σκάνδαλο μεγατόνων. Πολύ δημόσιο χρήμα εκεί που ισχυρίζονταν πως είναι δωρεάν, αρχικές συμβάσεις που έμοιαζαν με ιδιωτικά συμφωνητικά, διορθωτικές αναθέσεις από πάροχο σε άλλο πάροχο με αστείες διαφορές στα νούμερα, εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα που εκχωρήθηκαν εσαεί -με ασαφή τρόπο- και λαμπρούς πρωταγωνιστές: το πολύπαθο υπουργείο Παιδείας και την ακατάλληλη υπουργό του.

Το υπουργείο έδωσε στην εταιρεία δεδομένα 1,5 εκατομμυρίων πολιτών, πληρώνοντάς την και με 2 εκατομμύρια ευρώ, αν και μέχρι σήμερα ισχυριζόνται πως οι υπηρεσίες της προσφέρονταν δωρεάν. Η περσινή επίσημη διαβεβαίωση της Νίκης Κεραμέως ότι τα προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατομμυρίων πολιτών αφορούσαν στατιστικούς σκοπούς του υπουργείου, δεν έπεισαν κανέναν. Καθώς η παραχώρηση τους «για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα στην εταιρεία που μπορεί να τα εκμεταλλευτεί η ίδια ή να τα μεταπωλήσει όσες φορές και σε όποιες εταιρίες επιθυμεί» βρίσκεται στην σελίδα 109 του εγγράφου της συμφωνίας, στην ενότητα 8 που είναι σαφής ως προς τα παραπάνω.


Σκάνδαλο Cisco: Πληρώσαμε 2 εκατομμύρια ευρώ, για να χαρίσουμε προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατομμυρίων πολιτών


Από τον Μάιο του 2020, γινόταν λόγος για την έκθεση αντικτύπου την οποία δεν είχε φροντίσει να κάνει το υπουργείο, με αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο του 2020, να εκδοθεί η Γνωμοδότηση 4/2020 (7.9.2020), της Αρχής Προστασίας Δεδομένων ΠροσωπικούΧαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) που έκρινε ότι η παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν αντίκειται στη νοµοθεσία, ωστόσο ανέφερε ρητά ότι αποκλείστηκαν από τη διαδικασία οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι κατάλληλοι εμπειρογνώμονες, ενώ οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας δεν καθιστούν επαρκή αιτιολόγηση για την παράκαµψη της διαδικασίας λήψης γνώµης των υποκειµένων των δεδοµένων.Στις 16/11/2021 η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την απόφαση 50/21, που αφορά τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης στην Ελλάδα ήταν καταπέλτης.  Η Αρχή διαπίστωσε παράνομη επεξεργασία δεδομένων και παρανόμως πώληση προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ.

Γιατί ανοίγουν τα σχολεία

Τα 50.126 κρούσματα στις 4 Ιανουαρίου δεν εμπόδισαν την Υπουργό, να κάνει λόγο για ασφαλές και απαραίτητο άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 10 Ιανουαρίου. Γιατί από την καταπληκτικά... ομαλή, εκπαιδευτική διαδικασία που λόγω πανδημίας ήταν απαραίτητη, πέρυσι με 1/6 κρουσμάτων από τα σημερινά καταγεγραμμένα, φτάσαμε στο άνοιγμα με 27άρες τάξεις και το εξαιρετικό μέτρο του 50+1;


Ούτε δείγμα δωρεάν self test λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν τα σχολεία


  • Δεν υπάρχει πλατφόρμα. Στην σελίδα 40, της απόφασης της Αρχής τονίζεται: «Είναι σαφές ότι η εταιρεία Cisco (εν προκειμένω ο όμιλος και οι εταιρείες του) υπόκειται στο δίκαιο των ΗΠΑ, συνεπώς, κατ’ αρχήν, δεν εξασφαλίζεται επαρκές επίπεδο προστασίας προσωπικών δεδομένων». Αν ξεκινήσει η τηλεκπαίδευση χωρίς να ικανοποιούνται στοιχειωδώς οι προϋποθέσεις που θέτει η Αρχή Προστασίας η διαδικασία είναι παράνομη. Η Αρχή έχει ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί εντός τεσσάρων μηνών.
  • Η τηλεκπαίδευση θα πρέπει να συνοδευτεί από άδειες ειδικού σκοπού για τους γονείς. Οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν από τα (άδεια;) ταμεία του κράτους.
  • Τα ιδιωτικά σχολεία θα πρέπει να συμορφωθούν με την λειτουργία των Δημοσίων πράγμα που σημαίνει νέα απώλεια στα έσοδά τους.

 #Cisco_Gate: Επιστολή - "καταπέλτης" κατά της Κεραμέως από την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας


Στην σελίδα του facebook «Καθηγητές και δάσκαλοι χωρίς αξιοπρέπεια» ο εκπαιδευτικός Χρήστος Αναστασιάδης ρωτάει:

Θα τολμήσει και το 2022 το υπουργείο Παιδείας να πάει σε τηλεκπαίδευση;

Στις πρώτες αναζητήσεις των Ελλήνων στη μηχανή αναζήτησης της Google για το 2021 υπήρξε η τηλεκπαίδευση που εφαρμόστηκε μαζικά ως εκπαιδευτικό εγχείρημα λόγω πανδημίας.

Το 2022 ίσως γίνει τηλεκπαίδευση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια είναι πολύ αμφίβολο εάν τολμήσει το υπουργείο Παιδείας να το επαναλάβει για τους εξής λόγους:

- Θα πρέπει να πληρώσει μεροκάματα στους εργαζόμενους γονείς. Κατά δήλωσή τους ΔΕΝ υπάρχουν πλέον χρήματα. Υπάρχουν μόνο για τα εορταστικά 17λεπτα του Ρουβά.

- Έχει καταγγελθεί με στοιχεία αρχικά από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει παραδώσει η υπουργείο Παιδείας κα Κεραμέως παράνομα χωρίς τη συγκατάθεσή τους  προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων μαθητών, γονέων κι εκπαιδευτικών στην ιδιωτική πλατφόρμα  Cisco, WEBEX. Γεγονός που έχει καταδικάσει ως παράνομο και η Ενιαία Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σημειωτέον ότι στην ελεύθερη αγορά τα μαζικά προσωπικά δεδομένα- μεταδεδομένα  εκατομμυρίων αξίζουν τεράστια ποσά  λέγεται 30-50 ευρώ κατ' άτομο. Επίσης έχουν ξεχωριστή τεράστια αξία για ανάλυση τα δεδομένα και μεταδεδομένα ανηλίκων παιδιών-μαθητών ιδιαίτερα κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.

- Έχει εκτεθεί επίσης το υπ.παιδειας όταν έλεγε διαρκώς ότι είναι δωρεάν για το Δημόσιο η πλατφόρμα WEBEX αλλά αποδείχτηκε ότι πληρώσαμε κι από πάνω 2 εκ. ευρώ για κάκιστες υπηρεσίες αφού οι διακοπές και το κρασάρισμα της πλατφόρμας ήταν ρουτίνα με αποτέλεσμα η εκπαιδευτική διαδικασία να καταλήξει συνολικά ως αποτυχημένη εξαντλώντας τις τελευταίες αντοχές των μαθητών, των γονέων και ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών.

- Σε όλη αυτήν την ατομική προσωπική υπερπροσπάθεια οι εκπαιδευτικοί με αυτοεκπαίδευση και δικά τους προσωπικά μέσα, χώρος, ίντερνετ, υπολογιστές, κάμερες, κ.λ.π χωρίς καμία κρατική συνδρομή κατάφεραν να φέρουν εις πέρας αυτό το δύσκολο και απαιτητικό έργο για το οποίο έστω και  με σφιγμένα τα δόντια αναγκάστηκε το υπ.παιδειας να αναγνωρίσει κι αυτό μόνο λεκτικά.

- Τέλος και για άλλους λόγους πιθανότατα δε θα εφαρμοστεί η τηλεκπαίδευση φέτος στα σχολεία όπως η αποφασιστικότητα  της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων να παρέχουν τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες τους πλέον από τον φυσικό τους χώρο στα σχολεία τους με τις ελλειπέστατες τεχνολογικές υποδομές περασμένων δεκαετιών που δεν έχει ενδιαφερθεί να αναβαθμίσει το υπουργείο Παιδείας ιδιαίτερα σε καιρούς πανδημίας.


Καταγγελία στο 2020mag.gr: «Πως η κυβέρνηση αναγκάζει τους πολίτες να πληρώνουν τα PCR σε ιδιώτες»

ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑ: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος κλεισίματος

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ