Ούτε δείγμα δωρεάν self test λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν τα σχολεία

Η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία, χωρίς να έχει φροντίσει για την επάρκεια των ΔΩΡΕΑΝ test. Πρωτοφανές μπάχαλο και καταγγελίες.

Ούτε δείγμα δωρεάν self test λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν τα σχολεία
ΠΡΟΒΟΛΗ

Έτοιμοι για τη Δευτέρα;

Καταλάβαμε όλοι τον τρόπο για την επάνοδο στα σχολεία; Ναι.

Επομένως, την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου, το κάθε παιδί θα κάνει κάνει τρία ΔΩΡΕΑΝ self test αντί για δύο, έλεγχος που θα ξεκινήσει τις τελευταίες 24 ώρες πριν την έναρξη του σχολείου. Ναι;

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, αντί για «το σύστημα σταυρού», δηλαδή των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, πλέον όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν ΔΩΕΡΑΝ τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Δύο rapid και ένα self test σε διάστημα 5 ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες.

Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν ένα self test, επιπλέον των δύο εβδομαδιαίων self test, δηλαδή συνολικά τρία self test δωρεάν την εβδομάδα. ΝΑΙ; 

Ωραία, το καταλάβαμε. Τα test τα πήραμε. Όλα εντάξει. Ή μήπως όχι;

Εδώ self test εκεί self test, που είναι τα self test;

Ψάχνοντας και εμείς χθες το απόγευμα διαπιστώσαμε ότι σε όλη τη διαδρομή -από Χαλάνδρι μέχρι και Μελίσσια- δεν υπήρχε σε κανένα φαρμακείο ούτε δείγμα ΔΩΡΕΑΝ self test.

Ρωτώντας πήραμε μια εικόνα της Αττικής:

Ηλιούπολη: «Χθες το απόγευμα χρειάστηκε να πάω σε 14 φαρμακεία μέχρι να βρω. Οι περισσότεροι φαρμακοποιοί μου είπαν ότι τους είχαν τελειώσει από το πρωί».

Νέα Σμύρνη: «Με τάμα και αν έχεις γνωστό φαρμακοποιό. Απ ό,τι μου είπε ο δικός μου, του στέλνουν 200 κάθε μέρα και όσοι πάρουν. Πήρα γιατί μου τα κράτησε».

Αγία Παρασκευή: «Μέχρι χθες το βράδυ σε 4-5 φαρμακεία που πήγαμε, δεν είχαν».

Νέο Ψυχικό: «Εξαντλημένα στα τοπικά φαρμακεία».

Μελίσσια: «Σάββατο ένα φαρμακείο προμηθεύτηκε μία επιπλέον κούτα και πρόλαβα και πήρα, από χθες όλα εξαντλημένα».

Ανατολική Αττική: «Εξαντλημένα από χθες που ψάχνω παντού».

Βύρωνας: «Με δυσκολία, έδωσα προχθές το ΑΜΚΑ των παιδιών και μας τα κράτησαν».

Χαϊδάρι: «Ψάχνω από χθες, πουθενά».

Πόρτο Ράφτη: «Σε 4 φαρμακεία, τίποτα. Μόνο επί πληρωμή».

Από χθες το απόγευμα Παρασκευής (7/1/22) τα social media βουίζουν. Τα self test είναι δυσεύρετα.

Σε άλλα φαρμακεία έχει εξαντληθεί η δωρεάν ποσότητα και σε άλλα έχουν μείνει ελάχιστα.

Δε το λέμε εμείς το είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και την Μαρία Αναστασοπούλου. Προσθέτοντας ότι από το κεντρικό σημείο διανομής έχει ήδη διατεθεί η ποσότητα των 8,5 εκατ. self test και πως το πρόβλημα εντοπίζεται στην κατανομή τους μεταξύ φαρμακαποθηκών και φαρμακείων.

Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, η απάντηση που λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί όταν επικοινωνούν με την αποθήκη, είναι πως όλα έχουν τελειώσει.

Κι ενώ η αρμόδια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, δηλώνει ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις, τονίζοντας ότι χθες (Παρασκευή 7/1/22) υπήρχαν σε φαρμακαποθήκες 2 εκατομμύρια τεμάχια, ας δούμε τι πραγματικά συμβαίνει, σήμερα Σάββατο.

Πανελλαδικό πρόβλημα με έλλειψη δωρεάν self tests

Το καραγκιοζιλίκι αυτής της κυβέρνησης ξεπερνάει κάθε φαντασία

Γιώργος Χρόνης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ιλίου (Ασυμβίβαστο Ίλιον): «Πλήρης έλλειψη δωρεάν self test στα φαρμακεία για μαθητές-εκπαιδευτικούς. Σήμερα Σάββατο οι αποθήκες παράδοσης θα είναι κλειστές».

Διονύσης Ευγενίδης, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: «Υπάρχει έλλειψη στα self test, διότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε πολύ άμεσα τα μέτρα για τα σχολεία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τόσο μεγάλο απόθεμα. Τα πέντε self test την εβδομάδα για τόσες χιλιάδες παιδιά είναι τεράστιο μέγεθος».

Κωνσταντίνος Λουράντος, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας. «Ελλείψεις self test και προπαγάνδα! Υπάρχει μια βασική διαφορά μεταξύ των self test και των rapid test στα φαρμακεία όσον αφορά την προμήθεια τους. Τα πρώτα δίνονται δωρεάν από την κυβέρνηση μέσω των φαρμακαποθηκών και των συνεταιρισμών στα φαρμακεία για να δοθούν εν συνεχεία στους πολίτες επίσης δωρεάν, ενώ τα δεύτερα αγοράζονται από τα φαρμακεία μετά από παραγγελίες στις εταιρείες που τα εισάγουν. Για τα πρώτα η ευθύνη του εφοδιασμού βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση ενώ για τα δεύτερα ο εφοδιασμός των φαρμακείων απορρέει από τον προγραμματισμό και τις παραγγελίες κάθε φαρμακείου.

Είναι αδιανόητο να επιρρίπτεται οποιαδήποτε ευθύνη στα φαρμακεία ή στους συνεταιρισμούς και τις φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις των self test.

Τα υπονοούμενα και η άθλια προπαγάνδα ορισμένων εις βάρος των φαρμακείων, απορρίπτονται ως ανήθικες πράξεις και αναδεικνύουν αχαριστία από αυτούς οι οποίοι θα έπρεπε να προστατεύουν την αξιοπρέπεια του φαρμακείου, είτε εντός του κλάδου είτε εκτός. Εάν σήμερα δεν υπάρχουν τα self test στα φαρμακεία, δεν σημαίνει πως ... αποκρύπτονται σε αυτά, ούτε πως ο φαρμακοποιός δεν θέλει να εξυπηρετήσει. Ας ρωτήσουν οι «ειδικοί» την πολιτεία και την κυβέρνηση, η οποία ενώ υποχρεώνει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να πάνε τη Δευτέρα στο σχολείο με self test, αυτά λείπουν από τα φαρμακεία. Δεν είναι άλλωστε πρωτοφανής αυτή η ανακολουθία....».

Γιώργος Τρουλής, Αντιπρόεδρος Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας: «Self test και το επιτελικό μπάχαλο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ και της Κυβέρνησης. Απαράδεκτη δήλωση της Υφυπουργού Ζ. Μακρή, προ ολίγου σε ραδιοφωνικό σταθμό, για τις περιπτώσεις γονιών που δεν βρίσκουν self test στα φαρμακεία να τα παραλάβουν από τις διευθύνσεις των σχολείων, μέσα στο ΣΚ ή τη Δευτέρα. Που θα τα βρουν κυρία Μακρή τα self test τα σχολεία, πότε να τα δώσουν στους γονείς, που θα τα κάνουν το πρωί της Δευτέρας, και πως θα γίνει η διασταύρωση για το ποιος πήρε και ποιος όχι; Αντί να μετακυλίεται την κρατική ευθύνη στην ατομική ευθύνη, εκπαιδευτικών, διευθυντών και γονιών κάντε τη δουλειά σας αλλιώς παραιτηθείτε. Εάν δεν μπορείτε να διασφαλίσετε την υγεία 1,5 εκατομμύριο μαθητών και εκπαιδευτικών τότε είστε ανίκανοι και δεν πρέπει να ηγείστε όχι σε υπουργείο αλλά ούτε σε σχολείο....».

Μανώλης Σαβοριανάκης, εκπαιδευτικός. «Πλήθος συναδέλφων εκπαιδευτικών, αλλά και γονείς μαθητών, προσπαθούν τις τελευταίες ώρες να βρουν self test ανεπιτυχώς, καθώς αυτά έχουν εξαντληθεί. Ουσιαστικά, σήμερα είναι η δεύτερη μέρα διανομής τους, αφού χθες τα φαρμακεία ήταν κλειστά. Υπενθυμίζω ότι τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα και τα περισσότερα φαρμακεία είναι κλειστά το σαββατοκύριακο. Το καραγκιοζιλίκι αυτής της κυβέρνησης ξεπερνάει κάθε φαντασία».

Η λύση -επιστημονικής φαντασίας- της κυβέρνησης

Το ενδεχόμενο να δοθούν self test στις σχολικές μονάδες, ώστε να διατεθούν από αυτές τη Δευτέρα το πρωί, είναι η λύση που διαρρέεται, ότι εξετάζει το υπουργείο Υγείας.

Σήμερα -Σάββατο- η σκέψη είναι να διατεθούν μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, χιλιάδες test σε χιλιάδες σχολικές μονάδες.

Κι ας πούμε ότι ξεπερνάμε το ζήτημα του ότι δεν ξέρουμε ποιος πήρε ή όχι, "επενδύοντας" πάλι στην ατομική ευθύνη, τα τεστ που πρέπει να διενεργηθούν, ποιος θα τα κάνει και ποιος θα τα δηλώσει στην πλατφόρμα;

Αν βρεθεί θετικό κρούσμα ποιος θα το διαχειριστεί;

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ