Παγκόσμιο ΣΟΚ: Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει δολοφονίες προσφύγων από το ελληνικό λιμενικό

Δημοσιογραφική έρευνα που διήρκησε πολλούς μήνες και πήραν μέρος τα Μέσα: GuardianLighthouse ReportsMediapart και Spiegel, φαίνεται πως στοιχειοθετεί ανατριχιαστικές και δολοφονικές ενέργειες του Ελληνικού Λιμενικού σε βάρος προσφύγων.

Παγκόσμιο ΣΟΚ: Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει δολοφονίες προσφύγων από το ελληνικό λιμενικό
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Είναι μια θηριωδία κατά της ανθρωπότητας», γράφει στον τίτλο του ρεπορτάζ ο GUARDIAN, συμπληρώνοντας «τα ελληνικά pushback κατηγορoύνται για διπλό πνιγμό. Έρευνα ισχυρίζεται ότι δύο άνδρες που ζητούσαν διεθνή προστασία εκδιώχθηκαν από μια βάρκα στα ανοιχτά της Σάμου».

Συγκεκριμένα στην μεγάλη αυτή έρευνα, αποκαλύπτεται πως κατά τη διάρκεια των παράνομων επαναπροωθήσεων, το ελληνικό λιμενικό όχι μόνο επαναπροωθούσε βίαια πρόσφυγες αφήνοντας τους στην τύχη τους με φουσκωτές σχεδίες, αλλά τους έριχναν και στη θάλασσα χωρίς να γνωρίζουν καν αν μπορούν να κολυμπήσουν.

Στην έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα ταυτόχρονα από τα διεθνή Μέσα που τη διεξήγαγαν, υπάρχουν, μεταξύ άλλων και ανώνυμες μαρτυρίες από δύο έλληνες αξιωματικούς του Λιμενικού που επιβεβαιώνουν την πρακτική που εφαρμόζει το Λιμενικό όταν επαναπροωθεί πρόσφυγες, τους οποίους ρίχνει κατευθείαν στη θάλασσα, για να κολυμπήσουν στην Τουρκία, προκειμένου να αποφύγει, για λόγους οικονομίας, να χρησιμοποιήσει τις σχεδίες, καθώς τυχόν διαγωνισμός για νέα προμήθεια από τις ακριβές βάρκες τύπου liferaft θα προκαλούσε εύλογα ερωτήματα για κάτι που η ελληνική κυβέρνηση αρνείται.

Στα αποτελέσματα της έρευνας υπάρχουν μαρτυρίες στους ξένους δημοσιογράφους από θύματα και αυτόπτες μάρτυρες, όπως και συνεντεύξεις από αξιωματούχους του Ελληνικού και του Τουρκικού Λιμενικού.
Η ερευνα περιέχει επίσης απόρρητα έγγραφα, δορυφορικό υλικό από επικοινωνίες σε εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης. Όπως ισχυρίζονται οι δημοσιογράφοι, μέσα από όλα αυτά αποδεικνύοονται οι εγκληματικές ενέργειες του Λιμενικού σε επαναπροώθησεις από τη Σάμο, στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Τους πέταξαν στη θάλασσα ενώ δεν ήξεραν κολύμπι

Σύμφωνα με την έρευνα, δύο πρόσφυγες, ο Σίντι Κέιτα, 36 ετών, από την Ακτή του Ελεφαντοστού και ο Ντιτνιέρ Μάρσαλ Κουαμού Νάνα, ετών 33, από το Καμερούν, βρήκαν τραγικό θάνατο από πνιγμό στις 16 Σεπτεμβρίου, όταν το ελληνικό Λιμενικό τους μετέφερε κρυφά από τη Σάμο στα ανοιχτά του Αιγαίου και τους πέταξαν στη θάλασσα, ενώ δεν ήξεραν κολύμπι. Ένας τρίτος, ο Ιμπραήμ, κατάφερε να βγει ζωντανός στα τουρκικά παράλια στο Αϊδίνι και διηγήθηκε το έγκλημα του ελληνικού λιμενικού στους δημοσιογράφους.

Όπως αναφέρει ο GUARDIAN, o Ιμπραήμ, πρώην μέλος του λιμενικού του Καμερούν, είπε ότι τους σταμάτησαν σε δρόμο της Σάμου, άτομα που αυτοπροσδιορίζονταν ως αστυνομικοί. Τους ζητήθηκε ταυτότητα και τους αφαιρέθηκαν τα τηλέφωνα και τα χρήματα πριν τους βάλουν σε ένα αυτοκίνητο και μεταφερθούν στο λιμάνι.

Ο Ιμπραήμ είπε ότι στη συνέχεια τους φόρτωσαν σε ένα ταχύπλοο, το οποίο αναγνώρισε ως Rafnar, ένα σκάφος που χρησιμοποιούσε η ακτοφυλακή στη Σάμο. Μετά από μισή ώρα, η βάρκα σταμάτησε και ο Ιμπραήμ λέει ότι, ένας ένας, οι άντρες σπρώχνονταν στο νερό.

«Αντιστάθηκα», είπε. «Με χτύπησαν σωστά πριν με ρίξουν στο νερό». Δήλωσε επίσης ότι κολύμπησε απελπισμένος στα κύματα προς την τουρκική ακτή λίγες ώρες από το Κουσάντασι. Είπε ότι φώναξε για χάρη στον Θεό πριν κάνει εμετό.

Σύμφωνα με τον Ιμπραήμ, το σώμα του Κεϊτά ξεβράστηκε αμέσως μετά ενώ ανέφερε ότι ούτε ο Κεϊτά ούτε ο Κουαμού μπορούσαν να κολυμπήσουν. Ο Ιμπραήμ προσπάθησε να κάνει ανάνηψη αλλά ήταν πολύ αργά.

Ο Ιμπραήμ φύτεψε ένα ραβδί στην άμμο δίπλα στο σώμα του Κεϊτά και άρχισε να περπατά κατά μήκος της ακτής.

Τον συνέλαβε η τουρκική αστυνομία στις 18 Σεπτεμβρίου και τους περιέγραψε τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο του Κεϊτά.

«Μας έσπρωξαν όλους στη θάλασσα. Δεν μας παρείχαν σχεδία ή βάρκα», είπε ο Ιμπραήμ.

Τα ιατρικά έγγραφα αναφέρουν ότι ο Κεϊτά πνίγηκε και ότι το σώμα του Κουαμού βρέθηκε στη θάλασσα, κοντά στην ακτή.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, που πήρε μέρος στην έρευνα: «Αν και είναι αδύνατο να επαληθευτεί πλήρως η ιστορία του Ιμπραήμ, δύο Έλληνες αξιωματούχοι με άμεση γνώση των επιχειρήσεων της ακτοφυλακής, μίλησαν ανώνυμα και επιβεβαίωσαν ότι αυτό που περιέγραψε είχε συμβεί στο παρελθόν, συνήθως σε μικρότερες ομάδες αιτούντων άσυλο.

Το σκεπτικό είναι να αποφεύγεται η χρήση σωσίβων σχεδιών τύπου liferaft, οι οποίες είναι ακριβές καθώς τυχόν δημόσιος διαγωνισμός για την αγορά τους μπορεί να εγείρει ερωτήματα. Και οι δύο αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συνήθως παρέχονται στους πρόσφυγες σωσίβια προτού τους ζητηθεί να επιστρέψουν κολυμπώντας στην Τουρκία.

Από τον Δεκέμβριο, η τουρκική ακτοφυλακή έχει καταγράψει 11 διασώσεις ανθρώπων σε παρόμοιες συνθήκες. 

Οι τρεις πρόσφυγες είχαν επιβιβαστεί τα ξημερώματα της 15ης Σεπτεμβρίου, σε βάρκα με συνολικά άλλους 36 πρόσφυγες, που έφτασε στη βορειοανατολική ακτή της Σάμου, στο ακρωτήρι Πράσσο, γύρω τις 7 το πρωί.

Η οργάνωση Human Rights Legal Project πήρε μήνυμα που ενημέρωνε για την άφιξη της βάρκας και φωτογραφίες σκάφους του Λιμενικού που βρισκόταν στην περιοχή.

Στις 10:25 ενημέρωσε με ηλεκτρονικό μήνυμα την τοπική αστυνομία, την Ύπατη Αρμοστία, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει την έδρα του στο νησί και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου, ζητώντας να τους παρασχεθεί βοήθεια για να καταγραφεί το αίτημά τους για άσυλο. Δεν υπήρξε απάντηση.

Λίγο μετά την άφιξη στη στεριά, μάρτυρες λένε ότι άκουσαν θόρυβο από πυροβολισμούς. Η ομάδα των προσφύγων χωρίστηκε και κρύφτηκε στη δασώδη περιοχή. Οκτώ έφυγαν προς το νησί, οι υπόλοιποι 28 συνελήφθησαν. Το ίδιο απόγευμα, τους επιβίβασαν σε σκάφος του Λιμενικού, που τους οδήγησε στα ανοιχτά του πελάγους, τους ανέβασε σε δύο φουσκωτές σχεδίες τύπου liferaft και τους εγκατέλειψε ακυβέρνητους στη θάλασσα.

«Πρέπει να το καταγγείλουμε γιατί είναι απάνθρωπο - Χτύπησαν ανθρώπους πετούσαν μωρά στη σχεδία σα να ήταν σκουπίδια» 

Ανάμεσά στους πρόσφυγεςυπήρχαν γυναίκες με μικρά παιδιά και μωρά, τα οποία οι λιμενικοί τα πετούσαν στα liferaft «σα να πετούσαν σκουπίδι», σύμφωνα με τις μαρτυρίες. Τουλάχιστον τρεις γυναίκες χτυπήθηκαν σκληρά, με γροθιές στο πρόσωπο και στο στομάχι, ενώ τουλάχιστον μία γυναίκα υποβλήθηκε σε σωματικό έλεγχο μέσα από τα ρούχα από αξιωματικούς που έψαχναν για λεφτά. Μιας ετοιμόγεννης έσπασαν τα νερά μέσα στο liferaft και γέννησε λίγο μετά τη διάσωσή τους από το τουρκικό λιμενικό.

«Η αστυνομία μας χτύπησε με πολύ βία. Με χτύπησαν στο πρόσωπο και στο στομάχι. Εκλαιγα», δήλωσε η Πασκαλίν που ανέφερε επίσης ότι της έκλεψαν τα χρήματά της και το μωρό της πετάχτηκε στη σωσίβια σχεδία «σαν να πετάς σκουπίδι σε κάδο».

«Πρέπει να το καταγγείλουμε γιατί είναι απάνθρωπο. Χτύπησαν ανθρώπους μπροστά μας, τραυμάτισαν τα παιδιά».

Ο δικηγόρος Δημήτρης Χούλης από το Human Rights Legal Project έχει καταθέσει μήνυση για κακουργηματικές πράξεις, εκπροσωπώντας πρόσφυγες από την ομάδα των 36.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει συχνά αρνηθεί ότι υπάρχουν απωθήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι επίδοξοι αιτούντες άσυλο απομακρύνονται παράνομα από την ελληνική επικράτεια πριν να έχουν καν την ευκαιρία να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο GUARDIAN.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ, Η ΕΛ.ΑΣ. απάντησε στα ερωτήματα των δημοσιογράφων ότι η αστυνομία διερευνά κάθε πληροφορία που αφορά καταγγελία κακομεταχείρισης στα σύνορα, περιλαμβανομένων των καταγγελιών για επαναπροώθηση, ώστε να επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινές και να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Σε απάντησή του, το γραφείο τύπου του Λιμενικού αναφέρει ότι «οι πρακτικές που περιγράφονται και αποδίδονται σε επιχειρησιακά μέσα και προσωπικό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή δεν αντιστοιχούν στις επιχειρησιακές διαδικασίες του φορέα για την αποτροπή μη εξουσιοδοτημένων διελεύσεων των συνόρων διαχείρισης των υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιο της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων» και ότι «σε κάθε περίπτωση, όμως, σε συνεργασία με τις δικαστικές αρχές και λοιπούς συναρμόδιους φορείς υφίστανται σχετικοί μηχανισμοί ελέγχου, όπου απαιτείται».

*τα ονόματα έχουν αλλάξει

Guardian: 'It's an atrocity against humankind': Greek pushback blamed for double drowning

Lighthouse Reports: Aegean pushbacks lead to drowning

Mediapart: Révélations sur la mort de migrants repoussés en mer par des gardes-côtes grecs

Spiegel: EU border guards are said to have thrown refugees into the sea 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ