Ποια είναι η Prodea Investments που πάει… Στρέφη

Και γιατί είναι εύλογες οι ανησυχίες των πολιτών.

 

Ποια είναι η Prodea Investments που πάει… Στρέφη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Γράφει ο Μπάμπης Πολυχρονιάδης

Η εταιρία Prodea διοικείται από δύο πρώην τραπεζικά μεγαλοστελέχη που είχαν εξειδίκευση στο real estate: τον Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου που είναι πρόεδρος στο διοικητικό συμβούλιο και τον Αριστοτέλη Καρυτινό που είναι διευθύνων σύμβουλος.

Ο πρώτος, κυπριακής καταγωγής, ήταν επί χρόνια στέλεχος στο τμήμα ακινήτων της Deutsche Bank από την οποία αποχώρησε το 2012 και δημιούργησε την Invel Real Estate. Η τελευταία εξαγόρασε το 2013 το 66% της «Εθνική Πανγαία», real estate θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, έναντι 653 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 419 εκατ. ευρώ ήταν δάνειο από την… Εθνική. Το 2019 η Invel εξαγόρασε και το υπόλοιπο ποσοστό της «Πανγαία» και τη μετονόμασε σε Prodea, όνομα που προέρχεται από το Property και Idea.

Ο Αριστοτέλης Καρυτινός, β’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, πριν πάει στην «Εθνική Πανγαία» που έγινε Prodea, ήταν για έξι χρόνια Γενικός Διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της… Εθνικής Τράπεζας, ενώ πριν από την Εθνική ήταν επικεφαλής στον τομέα real estate της Eurobank.

Με απλά λόγια η Prodea ανήκει στην Invel, που κάνει «δουλειές» πότε με τραπεζική χρηματοδότηση και πότε με κεφάλαια ιδιωτών, επωφελούμενη από το τραπεζικό background της διοίκησής της.

Η Prodea αυτή τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη επενδυτική εταιρία ακινήτων στην Ελλάδα, καθώς έχει στη διάθεσή της περί τα 370 ακίνητα αξίας 2,2 δις. ευρώ, πολλά από τα οποία «φιλέτα» -όπως λένε οι κτηματομεσίτες- στο κέντρο της Αθήνας (Σταδίου, Καρ. Σερβίας κ.ά.), καθώς και σε Ιταλία και Ρουμανία. Το 2019 τα κέρδη της ήταν 298,9 εκατ. ευρώ, ενώ στο 9μηνο του 2020 είχε κέρδη 51 εκατ. ευρώ.

Όσο, όμως, «επιτυχημένη» και αν θεωρείται η Prodea στον κλάδο της, η επιλογή του Δήμου της Αθήνας να δώσει για… «υιοθεσία» το λόφο του Στρέφη σε μία επενδυτική εταιρεία ακινήτων (σ.σ. η συνεργασία εντάσσεται στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την Πόλη σου»), είναι από τη φύση της προβληματική και εύλογα εγείρει ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. Όχι μόνο για το είδος των παρεμβάσεων (κάμερες κ.λπ.), αλλά και για τυχόν είδος εκμετάλλευσης που μπορεί να προκύψει στην πορεία.

Διότι πριν από 20 χρόνια στο Μαρούσι, σε οικόπεδο του ΟΕΚ που δεν της ανήκε, η Lamda Development είπε ότι θα κάνει το χωριό των δημοσιογράφων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες μαζί με 5-6 μαγαζάκια για την εξυπηρέτησή τους. Και τελικά στο ξένο οικόπεδο, τα 5-6 μαγαζάκια έγιναν το 80.000 τ.μ. «αυθαίρετο» Mall. Τότε μέχρι και ο παππούς του σημερινού δημάρχου Αθηναίων, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, «έσπαγε πλάκα» στη Βουλή με τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ υπεραξία που αποκόμισε η Lamda.

* copyright φωτογραφιών: Δήμος Αθηναίων

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ