«Σοκαριστικά ρατσιστές οι Ουκρανοί»: Φοιτητές και εργαζόμενοι που διαφεύγουν καταγγέλλουν φυλετικές διακρίσεις (video - εικόνες)

Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας την περασμένη Πέμπτη. Μεταξύ αυτών ήταν και οι πολλοί αλλοδαποί πολίτες που μέχρι τότε σπούδαζαν, εργάζονταν και ζούσαν στη χώρα που που δέχεται εισβολή από τα ρωσικά στρατεύματα. Οι καταγγελίες, τα βίντεο και οι εικόνες ρατσιστικών συμπεριφορών στην Ουκρανία, πραγματικά σοκάρουν.

«Σοκαριστικά ρατσιστές οι Ουκρανοί»: Φοιτητές και εργαζόμενοι που διαφεύγουν καταγγέλλουν φυλετικές διακρίσεις (video - εικόνες)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τα τελευταία 20 χρόνια, η Ουκρανία έχει αναδειχθεί ως ιδανικός προορισμός για Αφρικανούς φοιτητές, ειδικά σε τομείς που σχετίζονται με την ιατρική, καθώς είναι φθηνότερη σε σύγκριση με τα πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη.

Στα σύνορα της Ουκρανίας, όπου οι τοπικές αρχές κινητοποιήθηκαν γρήγορα για να ελέγξουν αυτούς που τράπηκαν σε φυγή, Ινδοί, Αφρικανοί, άλλων εθνικοτήτων φοιτητές και ξένοι πολίτες, ανέφεραν ότι οι Ουκρανοί εφαρμόζουν ξεκάθαρες φυλετικές διακρίσεις προηγούμενων αιώνων και τους εμποδίζουν να περάσουν σε ασφαλείς περιοχές.

Βίντεο και tweets με το hashtag #AfricansinUkraine έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την υποστήριξη των φοιτητών που δέχονται ρατσιστικές επιθέσεις και συμπεριφορές από Ουκρανούς.

«Οι αναφορές ότι οι Αφρικανοί στην Ουκρανία δέχονται απαράδεκτη άνιση μεταχείριση είναι σοκαριστικά ρατσιστικές και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής.

Τι συμβαίνει στα σύνορα;

Οι αναφορές για ρατσιστική μεταχείριση και μεροληπτική συμπεριφορά κατά τον έλεγχο Αφρικανών, Ινδών και πολιτών από τη Μέση Ανατολή, στα σύνορα τη Ουκρανίας διαδέχονται καθημερινά η μία την άλλη.

Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι άνθρωποι στην Ουκρανία, έχουν μοιραστεί βίντεο και μαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου αποδεικνύουν πως υπέστησαν ρατσιστικές διακρίσεις.

Ουκρανοί, τους εμποδίζουν να επιβιβαστούν σε τρένα και λεωφορεία κρατώντας τους επι ώρες ή και μέρες στο κρύο, δίνοντας προτεραιότητα σε Ουκρανούς υπηκόους και ανθρώπους με πιο… ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα μας φερθούν έτσι […] Νόμιζα ότι ήμασταν όλοι ίσοι, ότι προσπαθούσαμε να επιζήσουμε μαζί

Η Barlaney Mufaro Gurure, φοιτήτρια διαστημικής μηχανικής από τη Ζιμπάμπουε, είχε επιτέλους φτάσει μετά από ένα εξαντλητικό τετραήμερο ταξίδι και άλλες 9 ώρες αναμονής μπροστά σε μια ουρά, στο δυτικό συνοριακό πέρασμα της Ουκρανίας στο Κράκοβετς.
Ήταν η σειρά της να περάσει. Όμως ο συνοριοφύλακας απώθησε αυτήν και άλλους τέσσερις Αφρικανούς μαθητές με τους οποίους ταξίδευε, δίνοντας προτεραιότητα στους Ουκρανούς. Χρειάστηκαν ώρες και αδιάκοπα παρακάλια, προτού τους επιτραπεί να περάσουν από τον έλεγχο των συνόρων.

«Αισθανθήκαμε ότι μας συμπεριφέρονται σαν ζώα», είπε η 19χρονη σε τηλεφωνική της συνέντευξη. Η Gurure, πρωτοετής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αεροπορίας, έφυγε από το Κίεβο ώρες αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε εισβολή στρατεύμάτων στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.
«Όταν φύγαμε [το Κίεβο] απλώς προσπαθούσαμε να επιβιώσουμε», είπε. «Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα μας φερθούν έτσι (…) Νόμιζα ότι ήμασταν όλοι ίσοι, ότι προσπαθούσαμε να επιζήσουμε μαζί», πρόσθεσε.

Αυτή η ιστορία δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Εκατοντάδες Αφρικανοί και άνθρωποι που δεν έχουν «ξανθά μαλλιά και μπλε μάτια», έχουν αναφέρει επεισόδια κακοποίησης και ρατσιστικών διακρίσεων κατά την προσπάθειά τους να περάσουν από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες.


Σάλος με ρατσιστικό παραλήρημα Ουκρανού αξιωματούχου στο BBC (video)


Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τουλάχιστον 677.000 πρόσφυγες έχουν διαφύγει από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες. Οι μισοί από αυτούς βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Πολωνία. Οι ουρές κατά μήκος των συνόρων είναι δεκάδες χιλιόμετρα με Αφρικανούς φοιτητές να λένε ότι περίμεναν μέρες να περάσουν εν μέσω παγωνιάς και χωρίς φαγητό, κουβέρτες ή καταφύγια.


Ουκρανία: Παραγωγός του CNN καταγγέλει ρατσισμό και φυλετικό διαχωρισμό από Ουκρανούς (video - εικόνες)


Σοκαρίστηκα γιατί δεν ήξερα την έκταση του ρατσισμού στη χώρα

Η Claire Moor, άλλη μία μαύρη φοιτήτρια, σπρώχθηκε βάναυσα από ουκρανό φρουρό και έπεσε κάτω καθώς προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε ένα τρένο στο σιδηροδρομικό σταθμό του Λβιβ.

Ο φρουρός επέμενε ότι μόνο γυναίκες μπορούσαν να πάρουν το τρένο. Όταν η φοιτήτρια του είπε ότι είναι γυναίκα, «ο αξιωματικός γύρισε το κεφάλι του και κοίταξε αλλού».

«Σοκαρίστηκα γιατί δεν ήξερα την έκταση του ρατσισμού στη χώρα», πρόσθεσε.

Ο Jan Moss, εθελοντής της πολωνικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Grupa Zagranica, ο οποίος παρείχε βοήθεια στα Πολωνο-Ουκρανικά σύνορα, είπε ότι πολλοί πρόσφυγες αντιμετωπίζονταν με βάση το «φυλετικό προφίλ».

Οι Ουκρανοί και οι Πολωνοί υπήκοοι επιτρέπεται να περνούν από τη λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας, ενώ οι αλλοδαποί πρέπει να περάσουν από τη λωρίδα πεζών, μια διαδικασία τριών σταδίων που μπορεί να διαρκέσει από 14 έως 50 ώρες, είπε ο Moss.

Όπως δημοσιεύει το Al Jazeera, επικοινώνησε με την Υπηρεσία Συνοριοφυλακής της Ουκρανίας μέσω email σχετικά με τους ισχυρισμούς περί φυλετικού διαχωρισμού στα σύνορα, αλλά δεν είχε λάβει απάντηση.


Μηταράκης στη Βουλή: «Οι Ουκρανοί είναι πραγματικοί πρόσφυγες», όχι σαν τους "άλλους" (video)


«Επέλεξαν την Ουκρανία για «σπίτι» τους, αντιμετώπισαν όμως τη βία και τον ρατσισμό όταν προσπάθησαν να φύγουν». Αυτός είναι ο τίτλος από ρεπορτάζ της ιστοσελίδας του γνωστού αμερικανικού περιοδικού TIME.

«Οι έγχρωμοι πρόσφυγες της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν ρατσισμό και βία», συμπληρώνει.

Για την Γκρέις Κας, η Ουκρανία ήταν το σπίτι της. Ήξερε ότι μια μαύρη γυναίκα ίσως να ήταν ανεπιθύμητη εκεί και δεν θα συνήθιζε ποτέ τους τσουχτερούς χειμώνες, αλλά είναι εκεί που ζούσε τα τελευταία επτά χρόνια.

Η 24χρονη, από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, είχε έρθει στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, ως φοιτήτρια μηχανικός και παρέμεινε στην πόλη και μετά το πέρας των σπουδών της, κάνοντας μια επιτυχημένη καριέρα ως make-up artist.

Γνώρισε τα πάρκα και τα σιντριβάνια της πόλης, έμαθε τη γλώσσα, έκανε στενούς φίλους. Ένιωθε πως άνηκε πλέον εκεί.

«Δεν ήταν απλώς ένα μέρος όπου έμενα, αλλά είχα αρχίσει να φτιάχνω τη ζωή μου», λέει η Κας, με δάκρυα στα μάτια, στον σιδηροδρομικό σταθμό της πολωνικής πόλης Przemysl στα σύνορα με την Ουκρανία.

Είχε μόλις εγκαταλείψει την Ουκρανία, στις 27 Φεβρουαρίου, την τέταρτη ημέρα μιας μεγάλης κλίμακας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Κατάφερε να φύγει έγκαιρα από την πόλη. Μια μέρα μετά την αναχώρησή της από το Χάρκοβο, η πόλη βομβαρδίστηκε με ρωσικούς πυραύλους που σκότωσαν αμάχους.

Αλλά όταν η Γκρέις Κας έφτασε στο Λβιβ, στα δυτικά της Ουκρανίας, κοντά στην Πολωνία, και ενώθηκε με τα πλήθη που απεγνωσμένα προσπαθούσαν να επιβιβαστούν στα τρένα για να διαφύγουν με ασφάλεια, καταγγέλει ότι συνάντησε πρωτοφανή εχθρότητα από τις Ουκρανικές αρχές, που χώριζαν τους ανθρώπους σε δύο ομάδες: αυτούς που ήταν λευκοί και αυτούς που δεν ήταν.

Αν δεν είσαι Ουκρανός και είσαι έγχρωμος σε σπρώχνουν, σε χτυπάνε. Αυτό το μέρος δεν είναι ασφαλές. Αν το χρώμα του δέρματός σου είναι σκούρο, έχεις μειονέκτημα

Η Τζέσικα, φοιτήτρια από τη Νιγηρία, είναι μία από τους πολλούς ανθρώπους με αφρικανική καταγωγή στην Ουκρανία, που περιγράφουν τον βάρβαρο ρατσισμό που αντιμετώπισαν στα σύνορα καθώς εγκατέλειπαν τη χώρα.

«Περπατούσα για 12 συνεχόμενες ώρες και έπρεπε να κοιμηθούμε. Βρήκαμε καταφύγιο και την επόμενη μέρα μας είπαν πως θα έρθει λεωφορείο να μας πάει στην Πολωνία. Όταν είμασταν έτοιμοι να επιβιβαστούμε στο λεωφορείο, οι Ουκρανοί φώναξαν "μόνο Ουκρανοί". Έφτασα στο σημείο να πω ψέματα πως ήμουν έγκυος, αλλά δεν τους ένοιαζε. Τους ικέτευα. Ο Ουκρανός υπεύθυνος με κοίταξε στα μάτια και μου είπε στη γλώσσα του: "Μόνο Ουκρανοί. Τέλος. Αν είσαι μαύρος να περπατήσεις". Και έπρεπε να περπατήσουμε άλλες 8 ώρες. Το πρόβλημα δεν είναι στην Πολωνία, αλλά στην Ουκρανία και εκεί αν δεν είσαι Ουκρανός και είσαι έγχρωμος σε σπρώχνουν, σε χτυπάνε. Αυτό το μέρος δεν είναι ασφαλές. Αν το χρώμα του δέρματός σου είναι σκούρο, έχεις μειονέκτημα»

Σοκαριστικά ρατσιστικές συμπεριφορές από τις ουκρανικές αρχές που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας εξέφρασε έντονες ανησυχίες σχετικά με αναφορές για ρατσιστική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένου ενός βίντεο που κοινοποιήθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνει μια Νιγηριανή γυναίκα με το μικρό της μωρό να αναγκάζεται να παραχωρήσει τη θέση της σε άλλο άτομο.

Οι αρχές της Νιγηρίας αναφέρουν ότι υπήρξαν περιπτώσεις Νιγηριανών που σταμάτησαν στα σύνορα από Πολωνούς αξιωματούχους και τους αρνήθηκαν την είσοδο στη χώρα.

Οι περισσότερες αναφορές ρατσιστικής αντιμετώπισης αφορούσαν φοιτητές από την Κένυα, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη ΛΔ Κονγκό, την Γκάνα και την Ινδία.

«Έπρεπε να μείνουμε έξω, εκτεθειμένοι στο κρύο που έχουν εδώ, κανείς δεν μας λέει πού μπορούμε να βρούμε καταφύγιο, είμαστε εκτεθειμένοι στο κρύο», δήλωσε φοιτητής στο γαλλικό πρακτορείο.

Αρκετοί φοιτητές που έφτασαν στα σύνορα με την Πολωνία αναφέρουν ότι παρενοχλήθηκαν και βίωσαν βάρβαρη ρατσιστική συμπεριφορά από την ουκρανική αστυνομία.

Οι ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) κατήγγειλαν τις αναφορές για κακομεταχείριση Αφρικανών που προσπαθούν να φύγουν από την Ουκρανία ως «σοκαριστικά ρατσιστικές που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Ο πρόεδρος της ΑΕ και Πρόεδρος της Σενεγάλης Macky Sall και ο επικεφαλής της Επιτροπής της AU Moussa Faki Mahamat, δήλωσαν πως «όλες οι χώρες να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να δείξουν την ίδια ενσυναίσθηση και υποστήριξη σε όλους τους ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο, παρά τη φυλετική τους ταυτότητα». 

Τα βίντεο και οι εικόνες που κυκλοφορούν στο Twitter με το χάσταγκ #AfricansinUkraine είναι πραγματικά σοκαριστικά.

Σε ένα από αυτά, τρένο σταματάει και οι υπεύθυνοι πετάνε έξω μαύρους πρόσφυγες που προσπαθούν να διαφύγουν από την Ουκρανία.

Σε άλλο βίντεο, Ινδοί φοιτητές που προσπαθούν να διαφύγουν, ξυλοκοπούνται άγρια από την ουκρανική αστυνομία και δεν τους επιτρέπεται να φύγουν

Δείτε παρακάτω και άλλα σοκαριστικά βίντεο και αναρτήσεις σχετικά με το ρατσιστικό "πογκρόμ" στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ