"ΒΟΜΒΑ" από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης: «Μεθοδευμένη συγκάλυψη επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο»

Το πόρισμα - κόλαφος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) κατηγορεί τρία ανώτατα στελέχη της διοίκησης της Frontex -μεταξύ των οποίων εξαιρετικά πιθανό να περιλαμβάνεται ο Φαμπρίς Λεζερί- για μεθοδευμένη συγκάλυψη επίσημων καταγγελιών που αφορούν επαναπροωθήσεις του ελληνικού Λιμενικού, ώστε να μην υπάρξει λογοδοσία για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων. Έκθετοι Μητσοτάκης - Μηταράκης για την απροκάλυπτη στήριξή τους στον επικεφαλής της Frontex.

ΠΡΟΒΟΛΗ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Δημήτρη Αγγελίδη στην ΕΦΣΥΝ, περισσότερο από δεκατέσσερις μήνες μετά τις πολύκροτες αποκαλύψεις του διεθνούς Τύπου για εμπλοκή της Frontex σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης στο Αιγαίο, η διοίκηση της Frontex κατηγορείται ευθέως από την πλέον αρμόδια και έγκυρη ευρωπαϊκή αρχή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF), για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.


Παγκόσμιο ΣΟΚ: Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει δολοφονίες προσφύγων από το ελληνικό λιμενικό


Οπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Spiegel σε συνεργασία με το ολλανδικό διαδικτυακό ερευνητικό μέσο Lighthouse Reports, οι «αδιάφθοροι της Ε.Ε.», όπως αποκαλούνται συχνά οι ερευνητές της OLAF, κατηγορούν τρία ανώτατα στελέχη της διοίκησης της Frontex, μεταξύ των οποίων θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να περιλαμβάνεται ο Φαμπρίς Λεζερί, για μεθοδευμένη συγκάλυψη επίσημων καταγγελιών που αφορούν επαναπροωθήσεις του ελληνικού Λιμενικού, ώστε να μην υπάρξει λογοδοσία για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Οι μεθοδεύσεις περιλαμβάνουν απόκρυψη στοιχείων και αφόρητες πιέσεις προς υφιστάμενους αξιωματικούς της υπηρεσίας, που φτάνουν μέχρι τον παραγκωνισμό τους, όπως και συστηματική υπονόμευση της Αξιωματούχου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της υπηρεσίας, που είναι αρμόδια για τη διερεύνηση των καταγγελιών.


Ανατριχιαστικά βίντεο επαναπροωθήσεων από το SPIEGEL: Ελλάδα και Κροατία καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα (video)


Στο εσωτερικό της Frontex αποτελούσε κοινό μυστικό ότι οι ελληνικές αρχές έκαναν παράνομες επαναπροωθήσεις

Το πόρισμα – κόλαφος της ΟLAF, έκτασης 200 σελίδων, έχει παραδοθεί στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Frontex, που αποτελείται κυρίως από εκπροσώπους των κρατών της ζώνης Σένγκεν, και τους ζητά να επιβάλουν πειθαρχικές κυρώσεις κατά των τριών στελεχών της διοίκησης. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα στις 7 Μαρτίου.

Η έρευνα της OLAF έγινε γνωστή τον Ιανουάριο του 2021 και διεξήχθη σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας.

Οπως έγινε γνωστό σε ενημέρωση αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου τη Δευτέρα, η έρευνα περιλαμβάνει συνεντεύξεις με 20 άμεσα εμπλεκόμενους αξιωματούχους της Frontex και στοιχεία από επιτόπια έρευνα στο γραφείο του κ. Λεζερί στην έδρα της Frontex στη Βαρσοβία.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η OLAF διαπιστώνει ότι στο εσωτερικό της Frontex αποτελούσε κοινό μυστικό ότι οι ελληνικές αρχές έκαναν παράνομες επαναπροωθήσεις, αλλά η ανώτατη διοίκηση επέλεξε να συγκαλύψει τις πιθανές παραβιάσεις, παρεμβαίνοντας στο έργο των αρμόδιων υφιστάμενων αξιωματούχων.

Είναι η πρώτη φορά που ευρωπαϊκή υπηρεσία διατυπώνει κατηγορίες κατά της διοίκησης της Frontex για παραβίαση ευρωπαϊκών κανονισμών και ζητά πειθαρχικές κυρώσεις. Ωστόσο, τις μεθοδεύσεις του Φαμπρίς Λεζερί τις είχε διαπιστώσει και η έκθεση της ειδικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιούλιο, η οποία ωστόσο απέφυγε να ζητήσει κυρώσεις.

«Η Υπηρεσία βρήκε στοιχεία που υποστηρίζουν τις κατηγορίες για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων σε κράτη-μέλη με τα οποία είχε αναλάβει κοινή επιχείρηση, αλλά απέτυχε να τις αντιμετωπίσει και να τις διερευνήσει κατάλληλα, ενδελεχώς και αποτελεσματικά. Ως αποτέλεσμα, η Frontex δεν εμπόδισε αυτές τις παραβιάσεις, ούτε μείωσε τον κίνδυνο μελλοντικών παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων», διαπίστωνε το Ευρωκοινοβούλιο.

Το πόρισμα της OLAF έρχεται τη στιγμή που εκκρεμεί στο Ευρωκοινοβούλιο η έγκριση του απολογισμού των πεπραγμένων της Frontex το 2021. Η τελική απόφαση αναμένεται από την Ολομέλεια τον Μάιο, ωστόσο ήδη οι ευρωομάδες της Αριστεράς, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πράσινων που συμμετέχουν στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τον Ελεγχο του Προϋπολογισμού προσανατολίζονται στην καταψήφιση της έγκρισης και στη μη απαλλαγή της διοίκησης από τις ευθύνες της διαχείρισης.

Ολα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα είναι το πιο κρίσιμο στη θητεία του κ. Λεζερί. Ηδη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της ευρωπαϊκής συνοροφυλακής αμφισβητείται ανοιχτά, όχι μόνο από τον έγκυρο ευρωπαϊκό Τύπο αλλά και από την Ευρωπαία επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον και από το Ευρωκοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση εκδηλώνει με κάθε τρόπο την αμέριστη στήριξή της στον αμφισβητούμενο διευθυντή.

Οταν έγινε γνωστό ότι η OLAF ερευνά τους χειρισμούς του Φαμπρίς Λεζερί, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης έσπευσε να τον επισκεφτεί στο γραφείο του στη Βαρσοβία, ενώ λίγο αργότερα τον υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πλέκοντάς του το εγκώμιο.

Όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, στις 21/05/2021, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον ισχυρό άνδρα της Frontex: «Είναι μια ευκαιρία να σας ευχαριστήσω προσωπικά για την εξαιρετική συνεργασία που διατηρούμε τα τελευταία χρόνια, σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων μας, που αποτελεί δικαίωμα της χώρας μας και υποχρέωση απόλυτα συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο ...Τα τελευταία δύο χρόνια, με την ενεργό στήριξη της Frontex, καταφέραμε να μειώσουμε τις ροές ... Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία, και κυρίως το ελληνικό Λιμενικό αλλά και τους συναδέλφους μου στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα που έχουν πετύχει. Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ το Λιμενικό και τη FRONTEX για την προστασία που παρέχουν έναντι του κινδύνου απώλειας ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα. Η προστασία των συνόρων μας όχι μόνο αποτρέπει τις παράτυπες αφίξεις, αλλά προστατεύει και τις ανθρώπινες ζωές»

«Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην στήριξή μας προς την Ελλάδα και πολύ ευγνώμονες για την εξαιρετική συνεργασία, γιατί η Ελλάδα είναι το κύριο πεδίο δράσης του ευρωπαϊκού Μόνιμου Σώματος. Και είμαστε πολύ περήφανοι για την δράση του στη χώρα σας», είχε υπογραμμίσει από την πλευρά του ο Φαμπρίς Λεζερί.

Μάλιστα, τον περασμένο Ιανουάριο ο υπουργός Μετανάστευσης επέλεξε να τον βραβεύσει με το νέο βραβείο του υπουργείου, τη Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής Β′ Τάξης, «για τη σημαντική συμβολή του οργανισμού στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης καθώς και των επιπτώσεών της στις τοπικές κοινωνίες».

Στην τελετή απονομής του βραβείου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε την αποτελεσματικότητα της FRONTEX «υπό την ηγεσία του κ. Λεζερί, καθώς η επιχειρησιακή λειτουργία και η συνολική στήριξη του οργανισμού στην Ελλάδα έχει επιτρέψει στη χώρα μας να διατηρήσει τα χαμηλότερα επίπεδα μεταναστευτικών ροών της τελευταίας δεκαετίας».

Με δεδομένο ότι ο Φαμπρίς Λεζερί κατηγορείται για συγκάλυψη σοβαρών παρανομιών των ελληνικών αρχών, η απροκάλυπτη στήριξη της κυβέρνησης είναι φανερό πως μάλλον επιδεινώνει τη θέση του, ενώ αφήνει και την ίδια εντελώς έκθετη απέναντι στις καταγγελίες για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στα σύνορα.


 πηγη: efsyn.gr

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ