Με τα λόγια του Τζο Μπάιντεν: Ο Πούτιν ως νέος "Μέγας Πέτρος" και η επέκταση του ΝΑΤΟ (video)

Ο Τζο Μπάιντεν "προέβλεπε" το 1998 ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ σε χώρες της Βαλτικής θα εξοργίσει τη Ρωσία. Το 2002 αποθέωνε τον Πούτιν ως φιλοδυτικό και νέο "Μεγάλο Πέτρο", ενώ το 2016 υποσχόταν στις Βαλτικές χώρες-μέλη της συμμαχίας πως αν επιτεθεί η Ρωσία, το ΝΑΤΟ θα τις υπερασπιστεί στρατιωτικά.

Με τα λόγια του Τζο Μπάιντεν: Ο Πούτιν ως νέος
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Τζο Μπάιντεν, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της επέκτασης του ΝΑΤΟ «προς ανατολάς», ηγούμενος, ως ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών, των προσπαθειών ένταξης στη Συμμαχία, χωρών όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία.

Ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ είχε παίξει στα τέλη της δεκαετίας του '90 σημαντικό ρόλο στην επέκταση του ΝΑΤΟ και την στρατηγική "περικύκλωση" της Ρωσίας. 

Εκείνη την εποχή, είχε χαρακτηρίσει μάλιστα τις προσθήκες των χωρών αυτών, ως «διόρθωση μιας ιστορικής αδικίας που επιβλήθηκε στους Πολωνούς, τους Τσέχους και τους Ούγγρους από τον Ιωσήφ Στάλιν».

Το 1997, σε ακρόαση της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ο Μπάιντεν διατύπωσε σθεναρά την άποψη πως οι ΗΠΑ πρέπει να υποστηρίξουν μια ισχυρή επεκτατική πολιτική του ΝΑΤΟ μακροπρόθεσμα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια ευρωπαϊκή δύναμη», είχε δηλώσει ο Μπάιντεν, συνεχίζοντας: «Έχουμε συμφέρον όχι μόνο για τα εδάφη δυτικά του ποταμού Όντερ (σ.σ. φυσικό σύνορο Πολωνίας και Γερμανίας), αλλά και για τη μοίρα των 200 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στα έθνη μεταξύ της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας».

Ο Τζο Μπάιντεν το 1998, σε ομιλία του στο "Ατλαντικό Συμβούλιο των ΗΠΑ" είχε "προβλέψει" ότι η ένταξη χωρών της Βαλτικής στο ΝΑΤΟ, θα εξοργίσει τη Ρωσία, μόνο που η πρόβλεψή του δεν ήταν ιδιαίτερα ακριβής, καθώς στην ίδια δήλωσε ανέφερε «φυσικά, δεν εννοώ στρατιωτικά».

Μάλιστα σε εκείνη την ομιλία, είχε αποκαλύψει πως οι Ρώσοι είχαν προειδοποιήσει τους Αμερικάνουν πως η επέκταση του ΝΑΤΟ παραβιάζει την εθνική τους ασφάλεια και πως αν οι ΗΠΑ επιμείνουν θα πρέπει να απευθυνθούν στην Κίνα.

Τότε όπως περιγράφει ο -γερουσιαστής τότε- Μπάιντεν τους είχε απαντήσει ο ίδιος ειρωνικά, λέγοντας «καλή τύχη και αν δεν τα καταφέρετε, δοκιμάστε με το Ιράν. Σοβαρά, τους είπα αυτό ακριβώς και ήξερα όπως και αυτοί, πως αυτό δεν υπάρχει ως επιλογή».

Στην παρακάτω εικόνα, βλέπουμε την επέκταση του ΝΑΤΟ, από το 1997 και μετά.

Σε ακρόαση της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας το 2001, αναλύοντας την διαμόρφωση των παγκόσμιων γεωπολιτικών συνθηκών μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο Τζο Μπάιντεν είχε τονίσει πως η συνεχιζόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ αποτελεί βασικό συμφέρον της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια όμως της ίδιας ακρόασης, ο Μπάιντεν είχε μιλήσει με πολύ θερμά λόγια για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, που αν και ήταν από τότε κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ, τον είχε περιγράψει ως «μεταρρυθμιστή με τον οποίο οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να οικοδομήσουν δεσμούς».

«Χαίρομαι που ο Πρόεδρος Μπους συνεχίζει ένα σημαντικό έργο που ξεκίνησε από την τελευταία κυβέρνηση για την εισαγωγή νέων μελών στο ΝΑΤΟ και την προσέγγιση της Ρωσίας. Η 11Η Σπτεμβρίου έχει δημιουργήσει ιστορικές ευκαιρίες για να συνεχίσουμε να επεξεργαζόμαστε μια συμφιλίωση με τη Ρωσία», είπε ο Μπάιντεν, περιγράφοντας τον Πούτιν ως φιλοδυτικό Ρώσο ηγέτη «που έχει να εμφανιστεί από τον Μέγα Πέτρο».

Κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 2016, ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ταξίδεψε στη Λετονία, για να εκφράσει τη συνεχή δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να τηρούν τη ρήτρα του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ που θεωρεί επίθεση σε μέλος της συμμαχίας, ως επίθεση εναντίον όλων των μελών.

«Θέλω να καταστήσω σαφές, απολύτως σαφές σε όλους τους λαούς των χωρών της Βαλτικής, ότι έχουμε δεσμευτεί  στη Συνθήκη του ΝΑΤΟ και στο άρθρο 5. Θα υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας. Θέλουμε να ξέρετε και εσείς και η Μόσχα, ότι ότι λέμε, το εννοούμε», είχε δηλώσει τότε ο Μπάιντεν.

Η συνέχεια στις οθόνες σας.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ