Πληθωρισμός - ΣΟΚ: Ρεκόρ 25ετίας πριν τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία

Στο 7,2% ο πληθωρισμός. Δραματικές οι αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης όπως το λάδι, το κρέας και τα λαχανικά. 

Πληθωρισμός - ΣΟΚ: Ρεκόρ 25ετίας πριν τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σε εφιαλτικά επίπεδα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, που σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ έφτασε τον Φεβρουάριο στο 7,2%.

Αυτό όμως που προκαλεί τρόμο είναι ότι στα στοιχεία αυτά δεν έχουν ενσωματωθεί οι συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυξήσεις - σοκ στην ενέργεια, με το ηλεκτρικό ρεύμα να παρουσιάζει αύξηση κατά 71% και το φυσικό αέριο κατά 78,5%.

Δραματικές είναι και οι αυξήσεις σε τρόφιμα πρώτης ανάγκης με το λάδι να αυξάνεται κατά 16,8%, τα λαχανικά 15,2% και τα αμνοερίφιά κατά 14,4%.

Η συνολική αύξηση του πληθωρισμού σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών και τις αυξήσεις κατά:

  • 2% στην Διατροφή και τα μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, μοσχάρι, γιαούρτι, τυριά, ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: αρνί και κατσίκι, νωπά ψάρια.
  • 2,9% στην Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο.
  • 0,7% στα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
  • 2,9% στις Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 0,1% σε Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία, καφενεία.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ