Ακρίβεια: Στους δρόμους χιλιάδες Αλβανοί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - «Φορολογήστε την Ολιγαρχία» (video)

Χιλιάδες Αλβανοί βγήκαν στους δρόμους των Τιράνων τις τελευταίες ημέρες για να διαμαρτυρηθούν για τις αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα. Αυξήσεις που η κυβέρνηση καταλογίζει στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακρίβεια: Στους δρόμους χιλιάδες Αλβανοί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - «Φορολογήστε την Ολιγαρχία» (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Αλβανοί από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Σκεντέρμπεη και διαδήλωσαν μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού Έντι Ράμα με πανό και φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα.

Είναι η τέταρτη κατά σειρά διαμαρτυρία αυτή την εβδομάδα και οι διαδηλωτές ζήτησαν και πάλι από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων των τιμών.

Όλες αυτές τις ημέρες, εντυπωσιακή είναι η παρουσία των νέων ανθρώπων, με κεντρικό αίτημα «Φορολογήστε την ολιγαρχία».

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση του Έντι Ράμα επέβαλε ελέγχους στις τιμές των καυσίμων και προέτρεψε τους Αλβανούς να χρησιμοποιούν λιγότερο τα αυτοκίνητά τους μετά την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 50%.

Η αρχική απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση είναι να μειώσει τις τιμές των καυσίμων για τις επόμενες τρεις ημέρες.

Σύμφωνα με το μέτρο, οι προμηθευτές καυσίμων θα δουν τα περιθώρια κέρδους τους να περιορίζονται, ενώ οι τιμές λιανικής θα καθορίζονται καθημερινά και τα πρατήρια που χρεώνουν περισσότερο θα κλείνουν.

Ωστόσο, οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν καθημερινές διαδηλώσεις επειδή λένε ότι η κίνηση της κυβέρνησης να μειώσει πρόσκαιρα τις τιμές των καυσίμων δεν είναι αρκετή.

Λίγο μετά το τέλος της διαδήλωσης του Σαββάτου, ο Ράμα πρόσφερε ένα έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες, ενώ δεσμεύτηκε επίσης να μειώσει τον φόρο εισοδήματος για περισσότερους από τους μισούς υπαλλήλους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πληρώνει έως και το 80% των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων», είπε ο Ράμα.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επωφελείται από τις υψηλότερες τιμές μη μειώνοντας τη φορολογία και την προέτρεψαν να μιμηθεί άλλες χώρες -οι οποίες έχουν επίσης πληγεί από παγκόσμιες αυξήσεις τιμών λόγω του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας- και να μειώσει τους φόρους στα καύσιμα για να μετριάσει το πλήγμα στους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ