Πόλεμος στην Ουκρανία: Χιλιάδες Ρώσοι φοιτητές και πανεπιστημιακοί κατά της ρωσικής εισβολής

«Απαιτούμε από την ηγεσία της Ρωσίας να προβεί άμεσα σε παύση πυρών, να εγκαταλείψει το έδαφος του κυρίαρχου κράτους της Ουκρανίας και να τερματίσει αυτόν τον επαίσχυντο πόλεμο».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χιλιάδες Ρώσοι φοιτητές και πανεπιστημιακοί κατά της ρωσικής εισβολής
ΠΡΟΒΟΛΗ

Περίπου 4.000 φοιτητές, καθηγητές και απόφοιτοι του παλαιότερου πανεπιστημιακού ιδρύματος της Ρωσίας, του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, δημοσίευσαν επιστολή όπου και αναφέρουν πως «καταδικάζουμε ρητά και κατηγορηματικά τον πόλεμο που εξαπέλυσε η χώρα μας στην Ουκρανία».

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:

Εμείς, φοιτητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθηγητές, προσωπικό και απόφοιτοι του παλαιότερου πανεπιστημίου της Ρωσίας, του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας "Μ.Β. Λομονόσοφ", καταδικάζουμε κατηγορηματικά τον πόλεμο που η χώρα μας εξαπέλυσε ενάντια την Ουκρανία.

Οι γονείς μας και η ίδια η Ρωσία, μας έδωσαν μια ισχυρή παιδεία, η πραγματική αξία της οποίας έγκειται στο να μπορούμε να αξιολογούμε κριτικά όσα συμβαίνουν γύρω μας, να σταθμίζουμε τα επιχειρήματα, να ακούμε ο ένας τον άλλον και να είμαστε πιστοί στην αλήθεια -επιστημονική και ανθρωπιστική.

Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς.

Η επιχείρηση της Ρωσίας, την οποία η ηγεσία της την αποκαλεί "ειδική στρατιωτική επιχείρηση", είναι πόλεμος και σε αυτή την κατάσταση δεν υπάρχει χώρος για ευφημισμούς ή δικαιολογίες.

Ο πόλεμος είναι βία, σκληρότητα, θάνατος, απώλεια αγαπημένων προσώπων, αδυναμία και φόβος που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.
Ο πόλεμος είναι η πιο σκληρή ανθρώπινη πράξη, η οποία, όπως μάθαμε στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, δεν θα έπρεπε ποτέ να επαναληφθεί.
Οι αξίες της ανθρώπινης ζωής, του ανθρωπισμού, της διπλωματίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, τις οποίες μάθαμε στο Πανεπιστήμιο, καταπατήθηκαν από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε ύπουλα στο έδαφος της Ουκρανίας.
Οι ζωές εκατομμυρίων Ουκρανών απειλούνται κάθε στιγμή από την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στο λαό της Ουκρανίας και καταδικάζουμε κατηγορηματικά τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον των Ουκρανών.

Ως απόφοιτοι του παλαιότερου πανεπιστημίου της Ρωσίας, γνωρίζουμε ότι οι απώλειες που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια και μόνο των έξι ημερών ενός αιματηρού πολέμου -ανθρώπινες, αλλά και κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές- είναι ανεπανόρθωτες.
Γνωρίζουμε επίσης ότι ο πόλεμος είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε καν το βάθος των πληγών που εμείς, ο λαός της Ρωσίας, προκαλούμε στον λαό της Ουκρανίας αλλά και στους εαυτούς μας αυτή τη στιγμή.

Απαιτούμε από την ηγεσία της Ρωσίας να παύσει άμεσα τα πυρά, να εγκαταλείψει το έδαφος του κυρίαρχου κράτους της Ουκρανίας και να τερματίσει αυτόν τον επαίσχυντο πόλεμο.

Ζητάμε από όλους τους Ρώσους πολίτες που νοιάζονται για το μέλλον να συμμετάσχουν στο κίνημα ειρήνης.

Είμαστε ενάντια στον πόλεμο!

Καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ