"Ξέπλυμα" του νεοναζιστικού "Τάγματος Αζόφ" από τον Έλληνα Πρόξενο στη Μαριούπολη (video)

Εντύπωση προκαλεί το ξέπλυμα του νεοναζιστικού "Τάγματος Αζόφ", το οποίο είναι ενταγμένο στις Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και έχει κατηγορηθεί ακόμα και για εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΟΗΕ.

ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Έλληνας Πρόξενος, κ. Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας τη δράση του Τάγματος Αζοφ δήλωσε πως «μπορείς να πεις πολλά για τους Αζοφ. Τι ήταν και τι είναι. Δεν θέλω να μπω πάλι στο ιδεολογικό και το πολιτικό κομμάτι. Οι Αζοφ ήταν και είναι μία από τις άμυνες της πόλης. Δεν χτυπούν τους δικούς τους. Τους έχω γνωρίσει. Επειδή έχω εκπλαγεί λίγο με τη διάσταση που έχει πάρει το θέμα με το προξενείο είναι καλό που υπάρχει μία πρωτοφανής στήριξη για την Ουκρανία. Κάτι τέτοιο δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν. Κάπου γράφτηκε ότι με κρατούσαν όμηροι οι Αζοφ και μου έκαναν βασανιστήρια. Τις δύο πρώτες μέρες οι Αζοφ μας τάιζαν. Αυτό είναι γεγονός. Δεν συμφωνώ μαζί τους ιδεολογικά αλλά δεν είδα αυτό που γράφεται».


Ουκρανία - Έλληνας ομογενής στον ΣΚΑΪ: «Κινδυνεύουμε από τους Ουκρανούς φασίστες» (video)


Σχετικά με την κατάσταση στη Μαριούπολη, ο Έλληνας πρόξενος τόνισε πως «χτυπήθηκε πολύς άμαχος πληθυσμός και δομές, και όταν λέω χτυπήθηκε, εννοώ δεν έμεινε τίποτα. Δεν βλέπω τον λόγο να επιστρέψει κάποιος σε αυτήν την πόλη».

«Είναι μια τραγωδία. Από τις πρώτες 3 με 4 μέρες της πολιορκίας χάθηκαν όλες οι υποδομές. Ούτε νερό, ούτε ρεύμα, ούτε τηλεπικοινωνίες και φυσικά δεν υπήρχε ανεφοδιασμός, καύσιμα, τρόφιμα», συμπλήρωσε.


Τι είναι το Τάγμα Αζόφ... σε 5 λεπτά (video)


 


Η Κεραμέως βρήκε επιτέλους προσφυγόπουλο με το "σωστό" χρώμα για να φωτογραφηθεί


Ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο δημοσιεύοντας τη συνέτευξη με τον Έλληνα Πρόξενο, στο λογαριασμό του στο Facebook, έγραψε τα εξής:

«Μίλησα χθες το βράδυ με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, ο οποίος παρέμενε εγκλωβισμένος στη μαρτυρική πόλη για περισσότερες από δύο εβδομάδες. Ο διπλωμάτης μου περιέγραψε εν συντομία αυτά που έζησε στη μαρτυρική πόλη ενώ μου απάντησε σε ερωτήσεις, μεταξύ άλλων και για το τάγμα Αζόφ, για το οποίο πολύς λόγος έχει γίνει στο ελληνικά μίντια. Καθυστέρησα να δημοσιεύσω τη συνέντευξη για λόγους ασφαλείας, μέχρι ο κ. Ανδρουλάκης να απομακρυνθεί από την εμπόλεμη ζώνη. Αυτή τη στιγμή ο θαρραλέος διπλωμάτης είναι ασφαλής και κατευθύνεται προς τα σύνορα της Ε.Ε. Νωρίτερα το μεσημέρι, το κομβόι με το οποίο κατευθυνόταν είχε δεχθεί επίθεση».


Καθηγητής Γεωπολιτικής: «Το ουκρανικό νεοναζιστικό "Τάγμα Αζόφ" δολοφονεί κόσμο» (video)

Νεαρή ομογενής από Μαριούπολη: «Οι Ουκρανοί στρατιώτες μας απειλούσαν με όπλα - Οι Ρώσοι μας ηρεμούσαν» (video)


Θυμίζουμε πως Εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) έχουν συνδέσει το "Τάγμα Αζόφ", από τον Μάρτιο του 2016, με εγκλήματα πολέμου, όπως μαζικές λεηλασίες, παράνομη κράτηση, βιασμούς και βασανιστήρια.

Μία από τις εκθέσεις της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τεκμηριώνει ότι η νεοναζιστική οργάνωση διεξήγαγε βιασμούς και βασανιστήρια. Η έκθεση αναφέρει μάλιστα και ένα περιστατικό όπου «ένας άνδρας με διανοητική αναπηρία υποβλήθηκε σε σκληρή μεταχείριση, βιασμό και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας από 8 έως 10 μέλη του "Τάγματος Αζόφ" τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο του 2014».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ