Προεκλογική, προκλητική και υποκριτική ευαισθησία για τον Σαϊντού Καμαρά

Η Νίκη Κεραμέως, όταν η υπόθεση πήρε δημοσιότητα στα social media, θυμήθηκε ότι -και- τα παιδιά σαν τον Σαϊντού Καμαρά έχουν δικαιώματα!

Προεκλογική, προκλητική και υποκριτική ευαισθησία για τον Σαϊντού Καμαρά
ΠΡΟΒΟΛΗ

Όχι. Δεν συγκινήθηκε -χθες- με τη φωτογραφία. Εκείνη που οι φίλοι του έχουν κάνει ένα κλοιό γύρω του.

Όχι. Δεν έψαξε, να μάθει, να διαβάσει. Δεν δάκρυσε με τα τα λόγια του δασκάλου του. Με το «σάρκα από τη σάρκα μας» των συμμαθητών του.

Όχι. Δεν ξύπνησε Σάββατο, πρωί-πρωί, συγκλονισμένη από την ιστορία του.


Η Κεραμέως βρήκε επιτέλους προσφυγόπουλο με το "σωστό" χρώμα για να φωτογραφηθεί


Ας μην έχουμε αυταπάτες.

Η υπουργός παιδείας δεν σκέφτηκε να κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι της, βάση του αξιώματός της, για να κρατήσει τον Σαϊντού εδώ.

Οι σύμβουλοί της σκέφτηκαν και της μετέφεραν ότι το παρακάτω θα έκανε

πολύ καλό στο προεκλογικό προφίλ της.

«Σχετικά με την υπόθεση του Σαϊντού Καμαρά, ο διευθυντής, οι καθηγητές, οι συμμαθητές του και το Υπουργείο Παιδείας μεριμνήσαμε για την ενίσχυση του φακέλου του με υλικό σχετικά με τη συμμετοχή και απόδοσή του στο σχολικό περιβάλλον. Θα αναμένουμε την απόφαση της Αρχής Προσφυγών».


Σαϊντού Καμαρά: Συγκίνηση στην παρέλαση - Κύμα συμπαράστασης από μαθητές, καθηγητές και social media


Και εξηγώ γιατί. Η κυβέρνηση έσπευσε με περισσή υποκρισία -καθώς ποτέ δεν έχει δείξει την ίδια ευαισθησία γα τα χιλιάδες παιδιά που φτάνουν στα σύνορα της Ελλάδας κάθε χρόνο- να αγκαλιάσει, επίσημα, τα παιδιά πρόσφυγες της Ουκρανίας.

Ο Άκης Σκέρτσος, υπουργού Επικρατείας  στις 18 Μαρτίου έκανε της εξής ανάρτηση: «Οι Έλληνες γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει ξεριζωμός και προσφυγιά. Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε περήφανοι που το Ελληνικό δημόσιο σχολείο υποδέχεται με μια ανοιχτή αγκαλιά και με ειδικά προγράμματα ένταξης και συμπερίληψης κάθε προσφυγόπουλο που φτάνει στη χώρα μας.  Έως σήμερα 140 παιδιά από την Ουκρανία, μεταξύ αυτών και ο μικρός Αλέξανδρος που του αρέσει το ποδόσφαιρο και μαθαίνει ήδη τις πρώτες του λέξεις στα ελληνικά, έχουν εγγραφεί και παρακολουθούν κανονικά τα πρώτα τους μαθήματα στα σχολεία μας.

Χάρη στις ειδικές δράσεις των συμπεριληπτικών τάξεων και του δικτύου των εξειδικευμένων εκπαιδευτικών που υποστηρίζουν την ένταξη αλλοδαπών μαθητών στην τυπική μας εκπαίδευση, έχουμε πετύχει να έχουμε εγγράψει τους περισσότερους αλλοδαπούς μαθητές από ποτέ στην ιστορία του εκπαιδευτικού μας συστήματος. 14.421 παιδιά από άλλες χώρες που γνώρισαν την άσχημη όψη της ζωής από τόσο τρυφερή ηλικία μετέχουν στην ελληνική και ευρωπαϊκή παιδεία».

Οι αναγνώστες του δεν πείσθηκαν με την επιλεκτική ευαισθησία του και την βομβάρδισαν με σχόλια όπως τα παρακάτω:

  • «Αν κατέβαινε ο Χριστός θα σας μαστίγωνε όπως στον ναό, υποκριτές».
  • «Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Αλλά βέβαια, τα παιδιά από τη Συρία δεν πληρούν τις προδιαγραφές λόγω χρώματος, θρησκείας,χώρας. Μας ενοχλούν και μόνο που υπάρχουν. Είμαστε με τα παιδιά, τελεία».
  • «Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί» εν όψει και του Πάσχα. Να σας πάμε, υπουργέ, σε κάτι καμπ όπου χιλιάδες παιδάκια παραμένουν σε άθλια κατάσταση χωρίς εκπαίδευση. Να σας ταξιδέψουμε και στη θάλασσα όπου στον πάτο της υπάρχουν τ α απομεινάρια κάποιων άλλων που δεν ήταν ξανθά και λευκά. Καλώς όρισε ο Αλέξανδρος και είθε να τύχει φροντίδας και αγάπης για να επουλώσει τις πληγές του και όχι μόνο επικοινωνιακής χρήσης για να το πολιτικό σας προφίλ. Όμως υπάρχουν και άλλα παιδιά που τα ξέρετε και τα αγνοείτε. Και αυτή είναι η υποκρισία σας».
  • «Πρόσφυγες υπάρχουν όλων των χρωμάτων. Δεν είδαμε καμία ευαισθησία για τα παιδιά από την Συρία, την Σομαλία, την Παλαιστίνη, ίσως γιατί δεν είναι ξανθά και δεν είναι ομόθρησκα».

Είχε προηγηθεί η ανάρτηση της υπουργού Νίκης Κεραμέως που προκάλεσε επίσης μαζική οργή:

«Σας συστήνω τον Αλέξανδρο. Ο Αλέξανδρος (ή Oleksandr στα Ουκρανικά) είναι μαθητής της Α’ τάξης Δημοτικού, έφυγε από την εμπόλεμη Ουκρανία και έχει εδώ και λίγες ημέρες εγκατασταθεί στη χώρα μας και εγγραφεί σε Δημοτικό της Ραφήνας.  Μιλήσαμε και ελληνικά και ουκρανικά: είχε ήδη μάθει το καλημέρα, είχα μάθει και εγώ αντίστοιχα το Доброго ранку (καλημέρα στα Ουκρανικά). Μου είπε για το αγαπημένο του άθλημα το ποδόσφαιρο και στο διάλειμμα καταφέραμε μάλιστα και να παίξουμε λίγο!

Ανοίγουμε την αγκαλιά μας για τα παιδιά που φεύγουν από τον πόλεμο, που αναζητούν την ασφάλεια και την επιστροφή στην κανονικότητα. Η χώρα μας είναι εδώ για να τους προσφέρει το σπίτι μακριά από το σπίτι τους, το σχολείο μακριά από το σχολείο τους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εκπαιδευτικούς μας, στα στελέχη εκπαίδευσης, στη UNICEF UNICEF Greece και πάνω από όλα στους μαθητές μας για την καθοριστική συμβολή τους στην ενσωμάτωση των παιδιών προσφύγων στη σχολική μας ζωή».

Τα σχόλια αναγνωστών της ανάρτησης:

  • «Η επιλεκτική ευαισθησία υποκρύπτει δόλο. Ο ανθρωπισμός δεν "ασκείται" αναλόγως του χρώματος, της θρησκείας και την καταγωγής. Όταν θα ανεβάσετε φωτογραφίες από σχολεία με όλους τους μαθητές από το Καρα Τεπέ, τότε ίσως θα πλησιάσετε κάπως τον ρόλο του υπουργού παιδείας. Έως τότε κρατήστε το "θρησκευμάτων".. Η εργαλειοποίηση παιδιών είναι κατάπτυστη»
  • «Πόσο αξίζει μια ζωή; Όσο ένα ποστάκι στο fb. Γιατί τη στιγμή που δεν θα σας είναι χρήσιμα τα παιδιά για τους προεκλογικούς σας δείκτες θα τα αγνοείται όπως κάνετε όλες τις υπόλοιπες μέρες».
  • «Πλησιάζουν εκλογές και θα δούμε πολλές φώτο συμπαράστασης, συμπόνοιας και προσφοράς δεν λέω ότι δεν τα εννοεί αλλά η προβολή του γεγονότος κακώς για μένα έχει να κάνει με τους image makers που έχουν οι υπουργοί, οι βουλευτές κ.α».
  • «Ναι στο προσφυγάκι από την Ουκρανία. Όποιος είναι άνθρωπος έχει ανοιχτή αγκαλιά για κάθε παιδί. Όποιος είναι υπάνθρωπος αδιαφορεί για τον κάθε Αίλαν που πνίγεται στη Μεσόγειο και εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά τον κάθε μικρό Αλέξανδρο που βιώνει την αθλιότητα του πόλεμου».
  • «Του είπες του Oleksandr (που έμαθες και το όνομα του) ότι χιλιάδες αλλά παιδάκια από άλλους πολέμους δεν τα αφήνεις τεχνηέντως να πάνε σχολείο; Όπως αυτά της Ριτσώνας που έχουν 2 χρόνια να μπουν σε σχολική αίθουσα; του είπες ότι οι συνάδελφοι σου στη κυβέρνηση τα παιδάκια που ψάχνουν καταφύγιο στην Ελλάδα, τα διαχωρίζουν σύμφωνα με το χρώμα, τον τόπο καταγωγής του και το θρήσκευμα τους; του είπες ότι κάτι άλλα παιδάκια δεν θα τα γνωρίσουμε ποτέ γιατί πνίγηκαν στο Αιγαίο από τα push backs ή ότι ακόμα τα ψάχνουμε στον Έβρο; Η μήπως του είπες ότι έκοψες τα σχολικά γεύματα στα σχολεία την ώρα που για κάποια είναι το μοναδικό πλήρες γεύμα που θα φάνε;».
  • «Να σου συστήσουμε τον Σαϊμάν Αλέχ 4 ετών που δολοφονήθηκε από δυνάμεις του ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε εντός ελληνικού εδάφους τον Σαϊμάν και άλλους 30 Σύρους πρόσφυγες μεταξύ των οποίων 7 παιδιά, τούς παρέδωσε σε κουκουλοφόρους, οι οποίοι τούς μετέφεραν σε νησίδα μέσα στον ποταμό Έβρο. Υποκριτές και φαρισαίοι. Have you been in Samos? Αυτοί είστε».

Αϊμάν Αλ Σαλέχ, ετών 4 - Νεκρός μετά από pushback των ελληνικών αρχών στον Έβρο


  • «Με τα λευκά παιδάκια όλα γκουντ αδελφή Νίκη. Με τα παιδάκια τα σκουρόχρωμα από την Υεμένη,τη Συρία,τη Γάζα δε σε είδα να φωτογραφίζεσαι και να τα αγκαλιάζεις. Τα έχετε παραπεταμένα σε δομές και καταυλισμούς ντροπής. Δεν είδαμε να τα αφομοιώνετε σε σχολικές μονάδες. Θρησκόληπτη, ρατσίστρια, αγράμματη, ανάλγητη».
  • «Τα παιδιά τα φωτογραφίζουμε μόνα τους... Δε τα χρησιμοποιούμε για το χαλασμένο προφίλ. Ενημέρωσε τον Αλέξανδρο πως έκοψες τα δωρεάν σχολικά γεύματα».
  • «Πόση υποκρισία;; Τα προσφυγόπουλα από τη Συρία και το Αφγανιστάν τα έχετε πεταμένα στο κρύο και χωρίς σχολείο στα Καμπ. Πώς μπορείτε να διαχωρίζετε τα παιδιά σε καλά και κακά; Σε πραγματικά και ψεύτικα προσφυγάκια; Και στο τέλος τέλος πόσο χυδαίο είναι να αποφασίζετε ως κυβέρνηση ποιος πρόσφυγας θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει αόρατος;».
  • «Καλή φάση να υπηρετείς πολιτικές που κάνουν αυτά τα παιδιά πρόσφυγες και μετά να φωτογραφίζεσαι και μαζί τους και να το παίζεις ανθρωπιστής. Ειδικά πριν τις εκλογές να μας φουλάρεις με τέτοιο υλικό».

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ 

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2021 εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων νομοσχέδιο που τροποποιεί τις διαδικασίες απέλασης και επιστροφής και που ψηφίστηκε αποκλειστικά από μια πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος.

Κατά το στάδιο επεξεργασίας του νομοσχεδίου, η Dunja Mijatović, Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με το περιεχόμενό του και ζήτησε κατ΄ουσίαν την απόσυρσή του, καθώς αυτό «δεν είναι συμβατό με τα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα» και «θα παρεμπόδιζε σοβαρά το σωτήριο έργο που επιτελούν οι ΜΚΟ στη θάλασσα και τις δυνατότητές τους να παρακολουθούν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αιγαίο»

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ