«Υπήρξε απόπειρα αναπαράστασης του βιασμού» - Το Παρατηρητήριο Δίκης Λιγνάδη απαντά στον Κούγια

Το Παρατηρητήριο Δίκης Λιγνάδη - Lignadis Trial Watch, απάντησε με Δελτίο Τύπου στην ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια, με την οποία αρνείται πως προέβη σε αναπαράσταση του βιασμού μάρτυρα κατηγορίας, λέγοντας συγκεκριμένα πως δεν προσπάθησε να κάνει αναπαράσταση «του τρόπου που δήθεν εβιάσθη ο δεύτερος φερόμενος ως θύμα του Δημητρίου Λιγνάδη, ηλικίας 18 ετών τότε, επαγγέλματος μοντέλο».

«Υπήρξε απόπειρα αναπαράστασης του βιασμού» - Το Παρατηρητήριο Δίκης Λιγνάδη απαντά στον Κούγια
ΠΡΟΒΟΛΗ

Όπως είχε μεταδώσει το Παρατηρητήριο Δίκης Λιγνάδη, κατά την 7η δικάσιμο, στις 8 Απριλίου: «ο συνήγορος Α. Κούγιας πλησίασε τον μάρτυρα, τον έπιασε και επιχείρησε να αναπαραστήσει κινήσεις σχετικές με την πράξη του βιασμού. Ο μάρτυρας έκανε βήμα πίσω προκειμένου να μην τον ακουμπά ο συνήγορος και προκλήθηκε ένταση στο ακροατήριο λόγω της παραπάνω εξέλιξης. Ο συνήγορος παρέμεινε σε πολύ κοντινή απόσταση με τον Σ. να επιχειρεί να απομακρυνθεί όσο ακούει τις ερωτήσεις που του υποβάλει. Ο συνήγορος συνεχίζει, προσεγγίζει ξανά τον Σ., τον αγγίζει και του ζητά να του δείξει που τον έπιασε στη μέση. Η Πρόεδρος αναγκάζεται να παρέμβει απευθυνόμενη στον συν.: "Κύριε συνήγορε αν δεν υπάρχει κάτι άλλο μπορείτε να καθίσετε στη θέση σας"».

Σε ανακοίνωση του, ο Αλέξης Κούγιας δήλωσε πως κάτι τέτοιο είναι ψευδές, ενώ υπογράμμισε πως «άλλο πράγμα είναι η εξυπηρέτηση ιδιοτελών απόψεων και η ακτιβιστική συμπεριφορά και άλλο η απονομή της Δικαιοσύνης».

Το Παρατηρητήριο απάντησε στην ανακοίνωση του συνηγόρου του Δημήτρη Λιγνάδη με Δελτίο Τύπου, τονίζοντας πως ο Αλέξης Κούγιας ψεύδεται σχετικά με το περιστατικό, όπως επίσης και ότι στην αίθουσα βρισκόταν περισσότερος κόσμος από ότι αναφέρεται στην ανακοίνωσή του.

Επίσης, στην ανακοίνωση του, το Παρατηρητήριο Δίκης Λιγνάδη, δηλώνει με σαφήνεια πως «θα συνεχίσει να μεταδίδει όσα συμβαίνουν στην αίθουσα διεξαγωγής της εν λόγω διαδικασίας με σοβαρότητα και αξιοπιστία, ανεξαρτήτως διαστρεβλώσεων, στοχοποιήσεων και εκφοβισμών, σε αντίθεση με όσους θα ήθελαν αυτή η διαδικασία να διεξαχθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου της Δίκης Λιγνάδη:

 

Θέμα: Απάντηση σε ανακοίνωση του κ. Αλέξη Κούγια, συνηγόρου υπεράσπισης του Δ. Λιγνάδη.

Το Σάββατο, 9 Απριλίου 2022, δημοσιεύτηκε ανακοίνωση του συνηγόρου υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη, κ. Αλέξη Κούγια, σχετικά με περιστατικά, τα οποία έλαβαν χώρα στις 8 Απριλίου 2022, κατά την 7η δικάσιμο της διαδικασίας εκδίκασης των υποθέσεων βιασμών, στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται ο εντολέας του κ. Κούγια.

Στην ανακοίνωση του ο κ. Κούγιας αναφέρει:

  • «Διεκινήθη από τις συγκεκριμένες ιστοσελίδες και άλλες φίλα προσκείμενες η εντελώς ψευδής είδηση ότι δήθεν εγώ ζήτησα αναπαράσταση ή προσπάθησα να κάνω αναπαράσταση του τρόπου που δήθεν εβιάσθη ο δεύτερος φερόμενος ως θύμα του Δημητρίου Λιγνάδη».
  • «Οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες παραπληροφόρησαν τους αναγνώστες τους περί του ότι εκείνη τη στιγμή στο ακροατήριο δήθεν το φερόμενο θύμα έβαλε τα κλάματα, κάτι που ουδέποτε συνέβη».
  • «Παραπληροφόρησαν επίσης τους αναγνώστες τους περί του ότι δήθεν υπήρξε αντίδραση από το ακροατήριο, αποκρύπτοντας ότι οι μοναδικοί αυτόπτες στο ακροατήριο ήταν οι δύο μόνο συντάκτες, ο ένας σχετικά εύσωμος που τον έχω συναντήσει μόνο σε δίκες ομοφυλοφίλων, όπως του αείμνηστου Μένη Κουμανταρέα, και σε αυτή που εκδικάζεται, και πληροφορήθηκα ότι εργάζεται στην Εφημερίδα των Συντακτών, και η δεύτερη είναι μία αδύνατη κυρία, κουρεμένη με αγορίστικο τρόπο, που με πληροφόρησαν ότι εργάζεται σε κάποιο παρατηρητήριο».

Προσπερνώντας την έκπληξή μας για το περιεχόμενο της ανωτέρω ανακοίνωσης, οφείλουμε να σημειώσουμε τα εξής προς αποκατάσταση της αλήθειας:

  • Στις 8 Απριλίου και κατά την 7η δικάσιμο της διαδικασίας στην αίθουσα που διεξάγεται η δίκη του εντολέα του κ. Κούγια, πράγματι υπήρξε απόπειρα του συνηγόρου να αναπαραστήσει όσα ο εξεταζόμενος μηνυτής κατέθετε εκείνη τη στιγμή σχετικά με τον βιασμό που έχει καταγγείλει.
  • Παρόντες/παρούσες στην αίθουσα την επίμαχη στιγμή, εκτός της σύνθεσης του Δικαστηρίου και της υπεράσπισης, δεν ήταν δύο όπως ψευδώς αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Κούγιας αλλά οι εξής, τουλάχιστον, δεκαπέντε: Τρεις παρατηρήτριες/δημοσιογράφοι από το Παρατηρητήριο για τη Δίκη Λιγνάδη (LTWatch), πέντε δημοσιογράφοι από διάφορα μέσα, τρεις συνήγοροι υποστήριξης κατηγορίας, δύο συνεργάτες τους και τουλάχιστον δύο άτομα στο κοινό. Η αντίδραση κάποιων εξ αυτών ήταν άμεση, συμπεριλαμβανομένου του υπό εξέταση καταγγέλλοντα, ενώ υπήρξε και σχετική ανακοίνωση από τον συνήγορο υποστήριξης κατηγορίας κ. Βλάχο.
  • Το Παρατηρητήριο για τη Δίκη Λιγνάδη (LTWatch) μετέδωσε σε σχεδόν πραγματικό χρόνο κάθε κίνηση του συνηγόρου Α. Κούγια και κάθε αντίδραση του εξεταζόμενου κατά το χρόνο εκείνο μηνυτή, όπως επίσης μετέδωσε και τις συστάσεις του Δικαστηρίου προς τον κ. Κούγια να επιστρέψει στη θέση του. Παραθέτουμε το επίμαχο απόσπασμα της μετάδοσης:

«Στο σημείο αυτό ο συνήγορος Α. Κούγιας πλησίασε τον μάρτυρα, τον έπιασε και επιχείρησε να αναπαραστήσει κινήσεις σχετικές με την πράξη του βιασμού. Ο μάρτυρας έκανε βήμα πίσω προκειμένου να μην τον ακουμπά ο συνήγορος και προκλήθηκε ένταση στο ακροατήριο λόγω της παραπάνω εξέλιξης. Ο συνήγορος παρέμεινε σε πολύ κοντινή απόσταση με τον Σ. να επιχειρεί να απομακρυνθεί όσο ακούει τις ερωτήσεις που του υποβάλει. Ο συνήγορος συνεχίζει, προσεγγίζει ξανά τον Σ., τον αγγίζει και του ζητά να του δείξει που τον έπιασε στη μέση».

«Η Πρόεδρος αναγκάζεται να παρέμβει απευθυνόμενη στον συν.: Κύριε συνήγορε αν δεν υπάρχει κάτι άλλο μπορείτε να καθίσετε στη θέση σας».

(Σύνδεσμος: https://www.facebook.com/LignadisTrialWatch/posts/124477810176715)

  • Ο μηνυτής πράγματι ξέσπασε σε κλάματα κατά τη διάρκεια της εξέτασής του από τη συνήγορο υποστήριξης κατηγορίας κ. Κουρτέση και όχι κατά τη διάρκεια της απόπειρας αναπαράστασης του καταγγελλόμενου βιασμού, όπως ψευδώς αναφέρει ο κ. Κούγιας. Παραθέτουμε και εδώ το επίμαχο απόσπασμα της μετάδοσης:

«Κουρτέση: Τελικά τη σωστή ημερομηνία για τον βιασμό την καταθέσατε στις 5 Μάρτη, αφού είχε συλληφθεί ο κατηγορούμενος. Γιατί αυτές οι αντιφάσεις;

Σ: Τόσα χρόνια προσπαθούσα να τα διαγράψω αυτά από τη μνήμη μου, μετά είπα στον εισαγγελέα αυτά που θυμόμουν, δε με ένοιαζε αν ηταν Δευτέρα ή Τριτη, με ένοιαζε ότι έχω υποστεί βιασμό, ότι μου έγινε κάτι που δεν έπρεπε να μου γίνει. Όλοι γύρω μου είπαν να μην πάω, ο Α ακόμα μου είπε να μην πάω γιατί φοβόταν τον κατηγορούμενο, όλα αυτά που θα μπορούσα να πάθω σε ένα δικαστήριο με έναν τόσο διάσημο (Ο Σ. ξεσπάει σε κλάματα, ζητάει συγγνώμη)».

(Σύνδεσμος: https://www.facebook.com/LignadisTrialWatch/posts/124425976848565)

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ο κ. Κούγιας επιχειρεί να διαψεύσει τα δεκάδες άτομα που παρακολουθούσαν εκείνη τη στιγμή τη διαδικασία. Είναι λοιπόν φανερό ότι η ανακοίνωση του κ. Κούγια αποτελεί μια αποδεδειγμένα αναίτια και αναληθή στοχοποίηση του Παρατηρητηρίου για τη Δίκη Λιγνάδη καθώς και του δημοσιογράφου της Εφημερίδας των Συντακτών. Όλα αυτά μάλιστα σε συνέχεια πρόσφατης αντίστοιχης στοχοποίησης και επιχείρησης εκφοβισμού της δημοσιογράφου Ν. Χατζηαντωνίου η οποία έχει καλύψει εκτενώς την εκδικαζόμενη υπόθεση.

Τα προαναφερόμενα καταδεικνύουν με ανάγλυφο και αδιαμφισβήτητο τρόπο πόσο πολύτιμη για τη δημόσια πληροφόρηση και την αποτροπή διαστρέβλωσης των πραγματικών περιστατικών είναι η παρουσία ενός ανεξάρτητου παρατηρητηρίου καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης.

Το Παρατηρητήριο για τη Δίκη Λιγνάδη (LTWatch) θα συνεχίσει να μεταδίδει όσα συμβαίνουν στην αίθουσα διεξαγωγής της εν λόγω διαδικασίας με σοβαρότητα και αξιοπιστία, ανεξαρτήτως διαστρεβλώσεων, στοχοποιήσεων και εκφοβισμών, σε αντίθεση με όσους θα ήθελαν αυτή η διαδικασία να διεξαχθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Για το Παρατηρητήριο για τη Δίκη Λιγνάδη (#LTWatch)

Μαρία Λούκα, Μύριαμ Πατρού, Κωνσταντίνα Μαλτεπιώτη, Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, Σταύρος Μαλιχούδης, Αντώνης Μπούγιας, Νικόλας Λεοντόπουλος, Χριστόφορος Κάσδαγλης, Αυγουστίνος Ζενάκος.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ