Κυβερνητική επίθεση σε μονογονεϊκές οικογένειες ΑμεΑ - Ζητάνε αναδρομικά επιστροφή επιδομάτων (έγγραφα)

Εν μέσω επιδρομής της ακρίβειας, η κυβέρνηση, αποφάσισε να "χτυπήσει" και τις μονογονεϊκές οικογένειες ΑμΕΑ, θέλοντας να αποδείξει πως δεν κάνει διακρίσεις. Είναι ανάλγητη προς κάθε ευάλωτη κοινωνική ομάδα της χώρας.

Κυβερνητική επίθεση σε μονογονεϊκές οικογένειες ΑμεΑ - Ζητάνε αναδρομικά επιστροφή επιδομάτων (έγγραφα)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Άλλο ένα χρυσό μετάλλιο αναισθησίας για το Υπουργείο Εργασίας, καθώς εδώ και λίγους μήνες, έχουν αρχίσει να πέφτουν βροχηδόν "μπιλιετάκια" για αναδρομικές επιστροφές δεκάδων χιλιάδων ευρώ (έως 31.000 ευρώ) από μονογονεϊκές οικογένειες ΑμεΑ.

Τι και πως συνέβη;

Το πρόβλημα ενέκυψε το 2016 με τον ν. 4387/2016 (του Γιώργου Κατρούγκαλου) και τροποποιήθηκε με τον ν.4499/2018, όπως κοινοποιήθηκε με την εγκύκλιο Τσάλκογλου.

Εκεί ορίστηκε πως η σύνταξη θανόντος γονέως που λαμβάνει τέκνο ΑμΕΑ δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 360-384 ευρώ (330 έως 360 ευρώ καθαρά). Όμως υπάρχουν κάποια Προνοιακά Επιδόματα, όπως είναι αυτό της Βαριάς Νοητικής Υστέρησης (ΒΝΥ) και το Βαριάς Αναπηρίας (527€ και 313€ μηνιαίως αντίστοιχα), των οποίων η παροχή συνδέεται με το ύψος της σύνταξη του θανόντος γονέα, ώστε να λαμβάνονται παράλληλα.

Για να το εξειδικεύσουμε, το όριο ώστε να ληφθεί παράλληλα η σύνταξη και το επίδομα Βαριάς Νοητικής Υστέρησης μαζί ορίστηκε η κατώτατη σύνταξη ΟΓΑ, δηλαδή τα 360 ευρώ. Το αντίστοιχο όριο για το επίδομα Βαριάς Αναπηρίας, ορίζει πως η σύνταξη πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση με 313 ευρώ τον μήνα.

Έτσι ένας νόμος που θα μπορούσε να ευνοεί τα ΑμεΑ, κατέληξε να αδικεί και μάλιστα να ζητώνται τα χρήματα αναδρομικά.

Χαθήκαμε στους αριθμούς, να το κάνουμε "ταληράκια";

Ναι, Άτομο με Αναπηρία που λαμβάνει το επίδομα Βαριάς Αναπηρίας των 313€ του εγκρίθηκε σύνταξη των 290 ευρώ.

Όλα καλά λοιπόν, η σύνταξη είναι κάτω από το επίδομα Βαριάς Αναπηρίας.

Όμως με τον ν. 4499/2017 η σύνταξη ανεβαίνει στα 360 ευρώ μεικτά όταν ο θανών γονιός εργάστηκε 15 χρόνια και στα 384 ευρώ αν είχε εργαστεί 25 χρόνια.
Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, η καθαρή σύνταξη για τα 360 ευρώ είναι 330 ευρώ και για τα 384 ευρώ είναι 360 ευρώ. Οπότε σε κάθε περίπτωση υπερβαίνει το επίδομα Βαριάς Αναπηρίας των 313 ευρώ, με αποτέλεσμα αυτό πλέον να κόβεται.

Αν δεν κόπηκε το επίδομα και από λάθος των υπηρεσιών καταβάλλονταν κανονικά, το πλήρες ποσό πλέον ζητείται να επιστραφεί αναδρομικά ΕΝΤΟΣ ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΩΝ.

Σε άλλη περίπτωση, άτομο με Βαριά Νοητική Υστέρηση που λάμβανε επίδομα 527 ευρώ τον μήνα, ευνοήθηκε από τον Νόμο Κατρούγκαλου και η σύνταξη θανόντος γονέα με 25 έτη εργασίας των 175,15 ευρώ, πήγε στα 360,76 ευρώ χάρη στην διαφορά κατώτατου ορίου.

Δηλαδή πλέον για 0,76 του ευρώ χάνει το επίδομα ΒΝΥ των 527 ευρώ!

Καλωσήρθατε στην χώρα του παραλόγου δηλαδή.

Όπως αναφέραμε, το ζήτημα είναι πως για διάφορους γραφειοκρατικούς λόγους η σύνταξη θανόντος γονέα και τα επιδόματα που για τόσα χρόνια δίνονταν παράλληλα, συνέχισαν να δίνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έρχονται εντολές για αναδρομική επιστροφή χρημάτων, που φτάνουν μέχρι και 31.000 ευρώ (δηλαδή για αυτά τα πέντε χρόνια). 

Την ώρα δηλαδή που η κοινωνία μας δοκιμάζεται με την πιο άγρια αναδιανομή πολούτου από κάτω προς τα πάνω, με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης, το κράτος βρίσκει την ευκαιρία να χτυπήσει τους πιο αδύναμους. Τα ορφανά ΑμεΑ. Δεν το ευχαριστιέται όμως, το κάνει για δημοσιονομικούς λόγους. 

Στην διάθεσή του 2020mag.gr υπάρχουν μαρτυρίες πως η αρμόδια Υφυπουργός, κ. Δόμνα Μιχαϊλίδου είναι ενήμερη για το ζήτημα (τουλάχιστον το γραφείο της και αν μπορούν ας το διαψεύσουν), από mail πολιτών που δέχονται αυτήν την "κυβερνητική επίθεση".

Ας προσφέρουμε στο υπουργείο Εργασίας, μερικές λύσεις για το πρόβλημα

Μια λύση είναι να αποσυνδεθούν ξανά τα προνοιακά επιδόματα Βαριάς Νοητικής Υστέρησης και Βαριάς Αναπηρίας από την λήψη αναπηρικής σύνταξης θανόντα γονέα από τέκνο ΑμΕΑ.

Εναλλακτικά αν η Κυβέρνηση αποφασίσει να πάει κόντρα στο θατσερικό της ρόλο, μπορεί να ανέβει η Εισφορά Υπέρ Συλλογικών Οργάνων Συνταξιούχων (ν.4387/2016,αρ.102), ώστε να μην χάνονται τα επιδόματα. Και μάλιστα… χθες.

Αυτό που σίγουρα απαιτούμε, είναι να μην ακούσουμε καμία γελοιότητα πως με 360,01€ μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια ένας άνθρωπος με Βαριά Νοητική Στέρηση ή Βαριά Αναπηρία με αξιοπρέπεια. 

Απαλλακτικές αποφάσεις από δικαστήρια όμως δεν αρκεί

Τα καλά νέα είναι πως τα δικαστήρια έχουν ήδη αρχίσει να εκδίδουν απαλλακτικές αποφάσεις προς κηδεμόνες ΑμΕΑ που προσφεύγουν στην δικαιοσύνη, όμως καθώς ο νόμος είναι αυτός που παραθέσαμε παραπάνω, η τελική απόφαση είναι στα χέρια των εκάστοτε δικαστών.

Η κυβέρνηση οφείλει είτε να αποσύρει την διάταξη του ΟΠΕΚΑ, είτε να ανεβάσει το ποσό της σύνταξης του ΟΓΑ, είτε να υπερδιπλασιάσει το όριο που κόβεται το επίδομα του ΟΠΕΚΑ, είτε η διαφορά μέχρι κάποιο όριο να μετρά υπέρ του ΑμΕΑ.

Έτερες απορίες που δημιουργούνται:

Ποια ιδιοφυία αποφάσισε πως μια σύνταξη θανόντος γονιού των 360,76 ευρώ είναι υπεραρκετή για να ζήσει ένα ΑμΕΑ; 

Αυτός που δακτυλογραφούσε την επιστολή για να τα αναδρομικά 5 ή 6 ετών, ζητώντας από μονογονέα/κηδεμόνα παδιού ΑμΕΑ ή ουσιαστικά από το ίδιο το παιδί ΑμΕΑ να επιστρέψει αναδρομικά τα χρήματα εντός ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΩΝ, γιατί δεν επικοινώνησε με το σωματείο του ή τις οργανώσεις ΑμΕΑ για να καταγγείλει αυτή την κατάφωρη αδικία, αμέσως μετά την σύνταξη της «λυπητερής»;

(Αλλά ναι, ξέρουμε, είμαστε λαϊκιστές και μας δίνουν 13 ευρώ τον μήνα για βενζίνη).

Αν όλα τα παραπάνω δε είναι αρκετά εξοργιστικά, να αναφέρουμε επίσης πως οι διατάξεις της Πρόνοιας στην οποία η κυβέρνηση "πατάει" ώστε να κοπούν τα επιδόματα σε ΑμεΑ, όταν η σύνταξη υπερβαίνει τα 360 ευρώ είναι του... 1998


*Το θέμα δεν θα το αφήσουμε, μέχρι να υπάρξει αξιοπρεπής λύση. Το θέμα θα συμπληρωθεί με στοιχεία από δικηγόρο των ΑμΕΑ που προσέφυγαν κατά των διαταγών πληρωμής των αναδρομικών, καθώς και με κάθε στοιχείο που θα φτάσει στα χέρια μας και θα διασταυρωθεί.  

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ