Ηλιακή καταιγίδα "χτυπάει" σήμερα τη Γη – Τι λένε οι επιστήμονες

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η προβλεπόμενη ηλιακή καταιγίδα θα φτάσει στη Γη, σήμερα Πέμπτη (14/04) λόγω της αυξημένης δραστηριότητας του Ήλιου, όπως ενημέρωσε το Διαστημικό Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού (SWPC) της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

Ηλιακή καταιγίδα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η ακριβής στιγμή που θα φτάσει η ηλιακή καταιγίδα στη Γη και ποιες ακριβώς περιοχές θα χτυπήσει περισσότερο, δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστα.

Οι ηλιακές καταιγίδες δημιουργούνται όταν τεράστιες πίδακες σωματιδίων υψηλής φόρτισης εκρήγνυνται από την επιφάνεια του Ήλιου και προωθούνται στο διάστημα. Ο Ήλιος, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον 11ο ηλιακό του κύκλο, έχει αυξήσει τη δραστηριότητά του τους τελευταίους μήνες.

Η επιστήμονας Tamitha Skov ανακάλυψε ότι ο χρόνος άφιξης της ηλιακής καταιγίδας στη Γη, όπως είχε προβλέψει η NASA και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, αλλάζει αλλάζει από ώρα σε ώρα.

Η κλίμακα μιας ηλιακής καταιγίδας κυμαίνεται από G1 έως G5 και στο ισχυρότερό της επίπεδο (G5) μπορεί να προκαλέσει διακοπές ρεύματος καθώς και κατάρρευση των δίκτυων ηλεκτρικής ενέργειας, πτώση της δορυφορικής πλοήγησης και άλλα σημαντικά ηλεκτρικά προβλήματα. Ορισμένοι ερευνητές έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να δημιουργήσει μια «διαδικτυακή αποκάλυψη», όπου σε διάφορα μέρη του κόσμου θα μπορούσαν να μείνουν χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο για εβδομάδες ή και μήνες.

Η Φυσικός Δρ. Tamitha Skov έχει προβλέψει ότι η ηλιακή καταιγίδα που θα πλήξει σήμερα τη Γη θα είναι στο σχετικά χαμηλό επίπεδο G2 μέχρι να φτάσει στη Γη την Πέμπτη και ανέφερε ότι δεν αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια διακοπή στα συστήματα GPS.

Βρετανοί μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει ανησυχία σχετικά με την επερχόμενη ηλιακή καταιγίδα. Ωστόσο, είναι πιθανό το φαινόμενο να φέρει διακυμάνσεις του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, υπάρχει περίπτωση η στεφανιαία μαζική εκτίναξη να προκαλέσει ανωμαλίες στον προσανατολισμό των διαστημοπλοίων.
Οι διαστημικοί μετεωρολόγοι του Met Office, όμως, πιθανολογούν ότι η ηλιακή καταιγίδα θα καταστήσει ορατό ακόμα και σε περιοχές που δεν συνηθίζεται, το Βόρειο Σέλας.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ