"Βόμβα" στα θεμέλια των ελληνικών τραπεζών

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τα ελληνικές τράπεζες.

ΠΡΟΒΟΛΗ

Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Ο παλιός κίνδυνος επιστρέφει: οι ελληνικές τράπεζες απειλούνται με νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», η εφημερίδα τονίζει πως οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να παλεύουν με τις συνέπειες της κρίσης χρέους, αλλά νέοι κίνδυνοι διαφαίνονται ήδη. «Οι αθετήσεις δανείων είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται τώρα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», σημειώνει η εφημερίδα.

«μετά την κρίση δημόσιου χρέους, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς είχαν να αντιμετωπίσουν ένα βουνό επισφαλών δανείων. Τώρα υπάρχουν νέες ανατροπές στον κλάδο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απότομη αύξηση του ενεργειακού κόστους θα μπορούσε να σημαίνει ότι πολλά δάνεια δεν θα εξυπηρετούνται πλέον.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν περαιτέρω την ήδη διαρθρωτικά προβληματική κεφαλαιοποίηση των τραπεζών… Ακόμη και πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, πολλοί δανειολήπτες δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, επισημαίνει η Κεντρική Τράπεζα. Τώρα η ακραία αύξηση του ενεργειακού κόστους και η εξασθενημένη οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα αφερεγγυότητα», αναφέρει το δημοσίευμα της Handelsblatt

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ