Διεθνής κατακραυγή: Φιάσκο με την έρευνα της Ελληνικής Αρχής Διαφάνειας για τις παράνομες επαναπροωθήσεις

Πάνω από το 45% όσων ρωτήθηκαν στην έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τις παράνομες επαναπροωθήσεις είναι αξιωματούχοι της Αστυνομίας, του Λιμενικού, ακόμα και της Εκκλησίας. «Η ντροπιαστική αποτυχία αυξάνει τη διεθνή πίεση στην ελληνική κυβέρνηση που αντιμετωπίζει κατηγορίες για καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει το POLITICO.

Διεθνής κατακραυγή: Φιάσκο με την έρευνα της Ελληνικής Αρχής Διαφάνειας για τις παράνομες επαναπροωθήσεις
ΠΡΟΒΟΛΗ

Διεθνής κατακραυγή για την έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στην Ελλάδα σχετικά με τις παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο.

«Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας της Ελλάδας δημοσιοποίησε την πλήρη έκθεση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, λέγοντας στο συμπέρασμά του ότι δεν βρήκε στοιχεία για απωθήσεις και τίποτα που να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς του Lighthouse, «καθώς δεν έχει προκύψει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ή σχετική τεκμηρίωσηΑλλά επειδή τα ονόματα των συνεντευξιαζόμενων δεν διατυπώθηκαν σωστά, οι επικριτές της έκθεσης υποστήριξαν ότι βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε συνεντεύξεις με αξιωματικούς της αστυνομίας και της ακτοφυλακής, οι οποίοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να εμπλέκονται στις υποτιθέμενες απωθήσεις», αναφέρει σε ρεπορτάζ του, το έγκυρο περιοδικό POLITICO.


"ΒΟΜΒΑ" από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης: «Μεθοδευμένη συγκάλυψη επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο»


Μάλιστα, το ρεπορτάζ αναφέρει και το γεγονός πως «η έκθεση της Ελληνικής Αρχής Διαφάνειας έκανε ελάχιστη αναφορά στην Frontex, τον οργανισμό φύλαξης των συνόρων της ΕΕ που συνεργάζεται με την ελληνική ακτοφυλακή και έχει κατηγορηθεί για παράνομα pushbacks, μεταξύ άλλων και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεζερί, παραιτήθηκε πρόσφατα εν μέσω έρευνας της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης της Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστικό πως νωρίτερα φέτος, η ελληνική κυβέρνηση (Νότης Μηταράκης) απένειμε στον Λεζερί, βραβείο για τη συμβολή του στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης».


Επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο: Παραιτείται ο επικεφαλής της FRONTEX - Σε δύσκολη θέση η ελληνική κυβέρνηση


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του POLITICO:

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας της Ελλάδας αναγκάστηκε την Παρασκευή να αφαιρέσει μια αναφορά σχετικά με τις απωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο, καθώς είχε διατυπωθεί εσφαλμένα, σε μια ντροπιαστική παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Η αρχή αφαίρεσε την αναφορά, την οποία δημοσίευσε στο dιαδίκτυο την Τρίτη, καθώς δεν απέκρυψε σωστά τα ονόματα και τα προσωπικά στοιχεία όσων έλαβαν συνέντευξη κατά τη διάρκεια της έρευνας.

ΜΚΟ και ΜΜΕ έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό τις ελληνικές αρχές ότι απωθούν παράνομα αιτούντες άσυλο που φτάνουν στα σύνορά της, σε μια πρακτική γνωστή ως «pushbacks».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένα προτρέψει τις ελληνικές αρχές να δημιουργήσουν μια ανεξάρτητη εποπτική αρχή για να εξετάσει τις πολυάριθμες εκθέσεις σχετικά με τις απωθήσεις.

Οι Βρυξέλλες μάλιστα το έθεσαν ως προϋπόθεση για περαιτέρω χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της FRONTEX και του Ελληνικού Λιμενικού, στο Αιγαίο.


Θα ζητήσει κάποιος συγνώμη από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο;

 


Στις 29 Μαρτίου, η Ελληνική Αρχή Διαφάνειας εξέδωσε δελτίο τύπου ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση της τρίμηνης έρευνάς της για τη διαχείριση της μετανάστευσης στην Ελλάδα, που ξεκίνησε κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Μετανάστευσης της χώρας.

 

Η έκθεση ακολούθησε τα ευρήματα μιας οκτάμηνης δημοσιογραφικής έρευνας από το Lighthouse Reports και 9 μεγάλα ευρωπαικά ΜΜΕ, που ισχυρίστηκαν ότι ένα «σύστημα» παράνομων επαναπροωθήσεων λειτουργούσε στην Ελλάδα και την Κροατία, στο οποίο συμμετείχαν και υποτιθέμενες ειδικές μονάδες των δυνάμεων ασφαλείας των χωρών αυτών.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας της Ελλάδας δημοσιοποίησε την πλήρη έκθεση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, λέγοντας στο συμπέρασμά του ότι δεν βρήκε στοιχεία για απωθήσεις και τίποτα που να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς του Lighthouse, «καθώς δεν έχει προκύψει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ή σχετική τεκμηρίωση».

Αλλά επειδή τα ονόματα των συνεντευξιαζόμενων δεν διατυπώθηκαν σωστά, οι επικριτές της έκθεσης υποστήριξαν ότι βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε συνεντεύξεις με αξιωματικούς της αστυνομίας και της ακτοφυλακής, οι οποίοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να εμπλέκονται στις υποτιθέμενες απωθήσεις.


Παγκόσμιο ΣΟΚ: Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει δολοφονίες προσφύγων από το ελληνικό λιμενικό


Σύμφωνα με τον ερευνητή Φοίβο Συμεωνίδη, ο οποίος αποκάλυψε πρώτος την ακατάλληλη διόρθωση και μπόρεσε να λάβει τον πλήρη κατάλογο των ερωτηθέντων από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, περίπου το 45 τοις εκατό από αυτούς ήταν αξιωματούχοι της αστυνομίας ή της ακτοφυλακής.

Οι αρχές φαίνεται να έχουν μιλήσει επίσης με εκκλησιαστικούς αξιωματούχους και ελληνικές αρχές που εργάζονται για τη μετανάστευση. Αλλά από τους 65 ερωτηθέντες, μόνο ένας ήταν εκπρόσωπος μιας ΜΚΟ και μόνο τέσσερις ήταν μετανάστες.

Δεν πήραν συνέντευξη σε κανέναν αξιωματούχο της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ακόμη και πριν από την αποκάλυψη, η έκθεση της Ελληνικής Αρχής Διαφάνειας αποκάλυψε τον αριθμό τηλεφώνου του Διευθυντή του Lighthouse Reports, Klaas van Dijken, που περιλαμβανόταν στο κάτω μέρος της υποτιθέμενης εμπιστευτικής αλληλογραφίας.

«Χαιρετίζουμε τη δημοσίευση της πλήρους έκθεσης, όπως χαιρετίσαμε την έρευνα», δήλωσε ο van Dijken στο POLITICO. «Αλλά η αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων και η αποτυχημένη προσπάθεια διόρθωσης μας έχει αφήσει με ανησυχίες για τη διεξαγωγή της έρευνας».

Η έκθεση ενέκρινε την ελληνική μεταναστευτική πολιτική, από τη λειτουργία των κέντρων ασύλου της έως τον τρόπο διαχείρισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών: «Σε κάθε περιστατικό εντοπισμού παράτυπων μεταναστών, τηρούνται οι νομικές διατάξεις σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, όπως προβλέπονται από την εθνική, διεθνή και Ευρωπαϊκό Δίκαιο».


Διασυρμός και από Le Monde: «Η ανησυχητική πτώση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα»


Η έκθεση έκανε ελάχιστη αναφορά στην Frontex, τον οργανισμό φύλαξης των συνόρων της ΕΕ που συνεργάζεται με την ελληνική ακτοφυλακή και έχει κατηγορηθεί για παράνομα pushbacks, μεταξύ άλλων και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεζερί, παραιτήθηκε πρόσφατα εν μέσω έρευνας της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης της Ε.Ε.

Είναι χαρακτηριστικό πως νωρίτερα φέτος, η ελληνική κυβέρνηση (Νότης Μηταράκης) απένειμε στον Λεζερί, βραβείο για τη συμβολή του στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ