«Φτιάχνουμε ατμόσφαιρα»: Ανοιξιάτικο διήμερο κατά της καύσης σκουπιδιών στον Βόλο


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις πολιτών στο Βόλο, για την καύση αποβλήτων και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Διήμερο εκδηλώσεων στις 21-22 Μαΐου, 2022.

«Φτιάχνουμε ατμόσφαιρα»: Ανοιξιάτικο διήμερο κατά της καύσης σκουπιδιών στον Βόλο

ΠΡΟΒΟΛΗ

«Η τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ-Lafarge καίει σκουπίδια για την «παραγωγή ενέργειας», διαδικασία κατά την οποία παράγονται τοξικοί ρύποι, όπως διοξίνες και φουράνια, βαρέα μέταλλα και μικροσωματίδια, τα οποία θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία, ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής. Ο Βόλος όμως ήταν μόνο η αρχή.  Σύμφωνα με το νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, η καύση θα καθιερωθεί σε όλη τη χώρα», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές του ανοιξιάτικου διήμερου γιορτής και αντίστασης στον Βόλο, με τίτλο "ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ".

Οι διοργανωτές αναφέρουν και άλλες «"επενδύσεις" σε απόσταση αναπνοής από την πόλη, όπως οι εγκαταστάσεις του Υπεράκτιου Πλωτού Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) που, χωρίς καμία διαβούλευση, αδειοδοτήθηκε εσπευσμένα και θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στον κόλπο του Βόλου».

Θυμίζουμε πως σε αντιδράσεις πολιτών στο Βόλο κατά της καύσης σκουπιδιών, ο Βασίλης Μάγγος έπεσε θύμα άγριας κακοποίησης και βασανισμού από αστυνομικούς και έχασε τη ζωή του ένα μήνα αργότερα.


Συγκέντρωση χρημάτων για τα δικαστικά έξοδα της οικογένειας του Βασίλη Μάγγου (video)

Διαβάστε την ανακοίνωση των διοργανωτών και το πρόγραμμά των εκδηλώσεων:

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

Ανοιξιάτικο διήμερο γιορτής και αντίστασης στον Βόλο

21-22 Μαΐου 2022

Ο Βόλος, η πόλη κάτω από το Πήλιο με την πανάρχαια και πλούσια ιστορία, με το Πανεπιστήμιο, τη θάλασσα, τα καΐκια και τα τσιπουράδικα, μετατρέπεται σταδιακά, παράνομα και όσο μπορούν αθόρυβα σε βιομηχανική περιοχή, ενώ ο δήμαρχός της θαμπώνει τα μάτια των πολιτών της με λαμπάκια και φανφάρες, δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση ευημερίας.

Η τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ-Lafarge καίει σκουπίδια για την «παραγωγή ενέργειας», διαδικασία κατά την οποία παράγονται τοξικοί ρύποι, όπως διοξίνες και φουράνια, βαρέα μέταλλα και μικροσωματίδια, τα οποία θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία, ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής.

Ο Βόλος όμως ήταν μόνο η αρχή.

Σύμφωνα με το νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, η καύση θα καθιερωθεί σε όλη τη χώρα.

Πλήθος ερευνών καταγράφουν αυξημένη εμφάνιση νευρολογικών, καρδιαγγειακών και αναπνευστικών παθήσεων καθώς και νεοπλασματικών νόσων, για τους πληθυσμούς που κατοικούν κοντά σε περιοχές όπου γίνεται αποτέφρωση απορριμμάτων.

Οι Σταγιάτες, έπειτα από 350 χρόνια, εξαιτίας επιχειρηματικών συμφερόντων, δεν έχουν πρόσβαση στο καθαρό νερό της Κρύας Βρύσης, η οποία είναι συνυφασμένη με την κοινωνική ζωή και την ταυτότητα του χωριού.

Οι κάτοικοι της περιοχής δημιούργησαν ισχυρά κινήματα, τα οποία έγιναν φορείς ενημέρωσης και αντιστάθηκαν στην περιβαλλοντική βαρβαρότητα που τους επιβλήθηκε και συνεχίζει να απειλεί τη ζωή τους.

Η απάντηση του κράτους ήταν αδιαφορία, λοιδορία, διώξεις και τέλος βία και καταστολή.

Η αστυνομία μάλιστα κατά τη διάρκεια της μεγάλης πορείας στις 13/6/2020, μαγνητοσκόπησε και άσκησε ανυπόστατες διώξεις σε 14 πολίτες που ταυτοποιήθηκαν εκ των υστέρων, απλά και μόνο επειδή διεκδίκησαν καθαρό αέρα, με ξεκάθαρο στόχο την τρομοκρατία του κόσμου.

Την επόμενη μέρα από την πορεία, ο Βασίλης Μάγγος έπεσε θύμα άγριας κακοποίησης και βασανισμού από αστυνομικούς, όταν αυθόρμητα διαμαρτυρήθηκε για τις άδικες συλλήψεις φίλων του, και ένα μήνα μετά απεβίωσε.

Η πολιτεία, όχι απλά δεν έχει αποδώσει ακόμη ευθύνες, αλλά αντίθετα ασκεί διώξεις με κάθε αφορμή στον κόσμο που αντιδρά στα αντι περιβαλλοντικά σχέδια του δήμου Βόλου, της περιφέρειας Θεσσαλίας και του κράτους.
Αλλά η κραυγή για δικαιοσύνη ηχεί δυνατά.

Μετά από όλα αυτά, τώρα σχεδιάζονται νέες επενδύσεις σε απόσταση αναπνοής από την πόλη, όπως οι εγκαταστάσεις του Υπεράκτιου Πλωτού Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) που, χωρίς καμία διαβούλευση, αδειοδοτήθηκε εσπευσμένα και θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στον κόλπο του Βόλου.

Το Support Earth καλεί το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Μαΐου σε μια γιορτή έκφρασης, αντίστασης και ελευθερίας στην πολύπαθη πόλη του Βόλου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΜΑΙΟΥ

12:00 : Πορεία στο κέντρο της πόλης μαζί με τους πολίτες και τις συλλογικότητες του Βόλου, Caracatu και Οιστρογόνες. Σημείο συγκέντρωσης και μικροφωνική στην πλατεία Ελευθερίας

18:00 - Θεατράκι Άναυρου / ΦΕΣΤΙΒΑΛ

- «Ο Καραγκιόζης και το μαγεμένο δεντρί» από το Θέατρο Σκιών Namaste
Διαδραστική παράσταση με περιβαλλοντικό περιεχόμενο. Ένας μύθος λέει, πως τα παλιά χρόνια, το δέντρο δεν λεγόταν δέντρο αλλα ΔΕΝ - ΤΡΩΩ !Για να θυμάται πάντα ο άνθρωπος πόσο χρήσιμα είναι τα δέντρα για ολόκληρη την πλάση και πότε να μην τα πειράξει ! Πολλά άλλαξαν από τότε και η γη μας κινδυνεύει, από εμάς τους ίδιους...Ο Καραγκιόζης θα ζητήσει τη βοήθεια των παιδιών για να πάρουμε το μέλλον της Γης στα χέρια μας !

-Μουσικά Σύνολα Πανεπιστημίου
Τα Μουσικά Σύνολα του Π.Θ. (Ομάδα Φωνητικής Έκφρασης και Οργανικά Σύνολα) ιδρύθηκαν το 2005 με στόχο τη μουσική καλλιέργεια των φοιτητών μέσα από τη βιωματική προσέγγιση της μουσικής (πραγματοποίηση συναυλιών, μουσικών εκδόσεων, φεστιβάλ, πολιτιστικών ανταλλαγών κ.ά.). Οι μουσικές αναζητήσεις στηρίζονται στη συλλογική δράση και λειτουργούν ως γέφυρα επικοινωνίας με φορείς και ιδρύματα της πόλης αλλά και με άλλους εκπαιδευτικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

-Πολυφωνικά τραγούδια Ηπείρου
Μια παρέα που ξεκίνησε, κάπου στα Εξάρχεια, να τραγουδά ηπειρώτικα πολυφωνικά από αγάπη και μεράκι, κάνει τις πρώτες της εμφανίσεις σε χώρους που προωθούν το πνεύμα της συλλογικότητας, του αγώνα και της αυτοοργάνωσης.

-"Flamenco για τη Λευτεριά
Γι'αυτό που νιώθουμε όταν αγγίζουμε αυτή την μουσική.. έχοντας τον λόγο.
Κ' έτσι, για τη συνύπαρξη συλλογικών ασυνείδητων.
Νάνσυ Λευκή (φωνή), Σταύρος Πρέσσης (κιθάρα)"

- Σταμάτης Φουσέκης (NoizedelicFolk)
Ένα ανθρωπο-τεχνολογικό σόλο που βασίζεται στο "σπασμένο" groove, τις πολυφωνικές γραμμές, την ψυχεδέλεια και τον ψηφιακό θόρυβο.Πρωτότυπες ορχηστρικές συνθέσεις του Σταμάτη Φουσέκη για κόντρα μπάσο, e-bow/slide guitar και laptop, οι οποίες δημιουργούνται και εξελίσσονται ζωντανά με χρήση multitrack live looping τεχνικής.

-De Luar and the StreetDose
Ο DeLuar και οι StreetDose είναι μια εξαμελής ψυχεδελική ροκ μπάντα με post και folklore στοιχεία και ελληνικό κοινωνικό-πολιτικό στίχο. Έχουν κυκλοφορήσει τρεις δίσκους (Νάρκη, TheadventuresofMonaVali, Χρυσός Αιώνας)

-Kokowamba & friends
O Kokowomba είναι από το Congo και έχει ταξιδέψει με τη μουσική του σε όλο τον κόσμο. Όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στην χώρα του βρήκε καταφύγιο στην Ελλάδα όπου και μένει τα τελευταία τρία χρόνια. Η μουσική του είναι ένα ταξίδι στην πράσινη Αφρική!

-Lasha Rukhadze & friends
Στο μουσικό ταξίδι όλα είναι πιθανά. Πάνω από 10 χρόνια στην μουσική και την μαγεία, ταξιδεύοντας σε ανύπαρκτα σύνορα και προσφέροντας μελωδίες και ιστορίες
σε ρέγκε-αφρό-βαλκανικούς ρυθμούς στον λαό για μια τελετή με τρελό χορό!

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρχουν ομιλίες, τοποθετήσεις και μικροφωνική. Πάγκοι με ενημερωτικά κινηματικά φυλλάδια και zines είναι ευπρόσδεκτα!

Στον χώρο θα βρίσκεται η Κουζίνα Αλληλεγγύης Βόλου Αγγελική Ιωαννίτη καθώς επίσης θα λειτουργεί μπαρ για την ενίσχυση των δικαστικών εξόδων των πολιτών του κινήματος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΙΟΥ

11:00 - Πεζοπορία στη μνήμη του Βασίλη Μάγγου στην ''Πεζοπορική Διαδρομή Βασίλειος Μάγγος'' με κατάληξη την πλατεία στις Σταγιάτες.
Το σημείο συνάντησης θα ανακοινωθεί σύντομα.

12:00 - Συζήτηση με τη συνέλευση «Σταγιάτες - Ελεύθερα Νερά»

14:00 - Stand Up Comedy με τον Βύρωνα Θεοδωρόπουλο
και Παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία

Καλούμε όλες τις καλλιτεχνικές και περιβαλλοντικές ομάδες, τις συλλογικότητες, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους καλλιτέχνες του δρόμου, μουσικούς, κουκλοπαίχτες, performers, όλους τους αλληλέγγυους/ες από οποιοδήποτε μέρος, να διεκδικήσουμε καθαρό αέρα, ελεύθερο νερό και δικαιοσύνη σε αυτές και αυτούς που υπερασπίζονται την Γη τους.

Ελάτε να συζητήσουμε, να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε, να ζωγραφίσουμε με χρώματα τους δρόμους της πόλης, να εισπνεύσουμε τον αέρα που εμείς θέλουμε.

Αγώνας για τη ζωή, τη φύση και την ελευθερία!

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τη συμμετοχή σας ώστε να προγραμματιστούν οι μετακινήσεις και η διαμονή.

Θα υπάρξει πούλμαν από Αθήνα με αναχώρηση το βράδυ της Παρασκευής και επιστροφή την Κυριακή το βράδυ.
Θα υπάρξει επίσης ελεύθερη διαμονή σε σπίτια και χώρους αλληλέγγυων.
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε έγκαιρα για τη συμμετοχή σας ώστε να προγραμματιστούν τα παραπάνω.

*Κρατήσεις θέσεων για το πούλμαν από Αθήνα, μέχρι την Τρίτη 27 Μαϊου.

Τρόποι επικοινωνίας

Σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/supportearthgr

Mail:
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Mαρία: 6977537579
Χαρούλα: 6948401277
Ζωή: 6937977375
Νεφέλη: 6943496497

Poster by Markos Zour

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ