Απογραφή φιάσκο με "θύματα" τους απλήρωτους εργαζόμενους – Σοβαρή καταγγελία στο 20/20 (έγγραφα)

Χθες, 19/05/2022, το 2020mag.gr λαμβάνει μια -γεμάτη ειλικρινή απόγνωση- επιστολή, από εργαζόμενη στην περίφημη «ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2021-2022».

Απογραφή φιάσκο με
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η καταγγελία συνοδεύεται από μια σειρά e-mail και έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν, όχι μόνο την επιτελική προχειρότητα της διαδικασίας της ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ, αλλά κυρίως τον "γολγοθά" των ανθρώπων που εργάστηκαν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες και ακόμα παραμένουν απλήρωτοι.

Η επιστολή της Μ.Σ. στο 20/20 Magazine:

«Καλησπέρα σας, 

Είμαι απογραφέας για την περίοδο 2021-2022 και σε μια ύστατη προσπάθεια να βρω μια άκρη, σας προωθώ όλη τη συνομιλία με τους "υπεύθυνους" του έργου.
Αν αφιερώσετε λίγο χρόνο να τα διαβάσετε θα καταλάβετε τα πάντα… τις καθυστερήσεις, την αδιαφορία, την προχειρότητα. Δε χρειάζεται να πω κάτι συμπληρωματικό.
Τέλος, να προσθέσω σε όλα αυτά, ότι πριν λίγες μέρες φιλικό πρόσωπο που ανήκει σε άλλη Εποπτεία της δικής μου, έλαβε mail για την πληρωμή του (σαφέστατα δεν έχει κατατεθεί τίποτα ακόμα!) στην οποία είδε κρατήσεις της τάξης του 30% τη στιγμή που η ενημέρωση που είχαμε από τους Επόπτες μας, είναι ότι δε θα υπάρχουν ούτε κρατήσεις ούτε φορολόγηση της αμοιβή μας!
»

Η απογραφέας που επικοινώνησε με το 20/20 Magazine, παραθέτει μια σειρά από συνομιλίες, με τους υπευθύνους της Υπηρεσίας και της Εποπτείας που είχε αναλάβει την αποπεράτωση της διαδικασίας.

Η Οδύσσεια μίας εργαζόμενης στην ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2021-2022

Όλα άρχισαν όταν στις 9 Μαρτίου, 2022, η Μ.Σ. αποστέλλει την παρακάτω επιστολή στην εποπτική Αρχή της «ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ 2021-2022»:

«Καλησπέρα σας, είμαι απογραφέας της περιόδου απογραφής 2021-2022. Θα ήθελα να με ενημερώσετε για το πότε θα γίνει η πληρωμή της εργασίας μου. Ευχαριστώ».

Την ίδια ημέρα και λαμβάνει μια τυπική απάντηση από την ΕΛΣΤΑΤ:

«ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ  ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ 2021  ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΚΟΜΑ.ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΚΡΙΒΗ ΧΡΟΝΟ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΚΑΘΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΛΛΟΥΝ  ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΟΠΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΝΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ».

Η Μ.Σ. στέλνει ξανά mail στους επόπτες του έργου της απογραφής:

«Καλησπέρα σας, παρακαλώ θα ήθελα να μάθω σχετικά με το πότε θα γίνει η πληρωμή των απογραφέων για την εργασία τους. Όπως βλέπετε στο mail που σας προωθώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αναμένουν κινήσεις της εποπτείας ώστε να ξεκινήσει κ η πληρωμή. Αναμένω την ενημέρωσή σας. Ευχαριστώ».

Δεν παίρνει απάντηση και ακολουθούν τις επόμενες ημέρες μια σειρά από «ευγενικές υπενθυμίσεις» ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, από την Μ.Σ.

Μετά από μία ολόκληρη εβδομάδα, που ακολούθησε της αρχικής επιστολής, η Μ.Σ. στέλνει ακόμα ένα mail στην Εποπτική αρχή στην οποία υπαγόταν κατά την ΑΠΟΓΡΑΦΗ.

Το μήνυμα αναφέρει:

«Καλημέρα σας, είναι μια βδομάδα τώρα που στέλνω καθημερινά mail χωρίς να λαμβάνω καμία απάντηση.

Καθόλη τη διάρκεια της απογραφής η δουλειά μου ήταν άρτια και υπήρξα άκρως συνεπής, χωρίς να δημιουργήσω πρόβλημα σε κανέναν υπάλληλο της εποπτείας μου παρα το γεγονός ότι ήταν αμέτρητες οι λάθος/ασαφείς/ανεπαρκείς οδηγίες, ότι οι ημερομηνίες αλλάζαν συνεχώς χωρίς ενημέρωση τουλάχιστον προς εμένα, ότι ήρθα 2 φορές στην εποπτεία χωρίς λόγο από λάθος ενημέρωσή σας και τέλος ότι στην περιοχή που ανέλαβα δεν μπήκε κάνεις στον κόπο ούτε την εκτύπωση της …. να μου δώσει μιας κ ο προηγούμενος απογραφές είχε κρατήσει υλικό.

Αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί δεν εχω ακόμα καμία απάντηση στο ερώτημά μου. Παρακαλώ αν δεν είστε αρμόδιοι εσείς, να με καθοδηγήσετε που θα πρέπει να απευθυνθώ. Νομίζω πως μετα από όλη την κατωτάτης ποιότητας διαδικασία της απογραφής και της υπερπροσπάθειας που έγινε απο τους απογραφείς που κάναμε με σοβαρότητα τη δουλεια μας, ειναι το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε, να δώσετε μια σαφή απάντηση για την πληρωμή. Ευχαριστώ»

Και πάλι, καμία απάντηση από τους υπεύθυνους της ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ.

Η Μ.Σ. στέλνει νέο mail στις 21 Μαρτίου, 2022, κοινοποιημένο στην Εποπτεία της, αλλά και σε υπεύθυνους της ΕΛΣΤΑΤ:

«Καλησπέρα σας, 
Υπήρξα απογραφέας κατά την απογραφή 2021 και από τις 13/2 που ήταν η τελική ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας μέχρι και σήμερα δεν έχω καμία πληροφορία σχετικά με το πότε θα γίνει η πληρωμή των απογραφέων.
Παρά τις συνεχείς προσπάθειές μου να επικοινωνήσω με την Εποπτεία μου (όπως θα δείτε και στα mail που σας προώθησα) αλλά και με την ΕΛΣΤΑΤ, δεν έχω καμία συγκεκριμένη -και πολλές φορές καμία γενικώς- απάντηση.

Αυτό είναι που με κάνει να απευθυνθώ και σε εσάς, με την ελπίδα να μάθω πότε θα πληρωθώ για τις υπηρεσίες που παρείχα για 3,5 (και όχι 2, όπως όριζε η πρόσκληση) μήνες. Αντιλαμβανόμενη πλήρως τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετώπισε η υπηρεσία, καθώς ήταν η πρώτη απόπειρα απογραφής με τέτοιο τρόπο σε συνδυασμό με την όλη αναστάτωση που φέρει μια περίοδος πανδημίας, ζητώ την αντίστοιχη κατανόηση και από εσάς ώστε να έχω μια υπεύθυνη απάντηση με τη σοβαρότητα που μου αναλογεί ως πολίτης και ως εργαζόμενη.
Στη διάθεσή σας. Ευχαριστώ».

Τελικά, σαν ψέμα, την 1η Απριλίου, παίρνει την πρώτη απάντηση από τους υπεύθυνους της Εποπτείας της.

«Καλημέρα σας και καλό μήνα,
Σας γνωρίζουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της αποζημίωσης των Τομεαρχών, των οποίων η απασχόληση προηγείται χρονικά από εκείνη των Απογραφέων και, παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ αναπτύσσει και δοκιμάζει τις εφαρμογές που είναι απαραίτητες για την εξαγωγή των στοιχείων τα οποία διαμορφώνουν την αποζημίωση των Απογραφέων. Καθώς, όπως και εσείς επισημαίνετε, είναι η πρώτη φορά που διενεργήθηκε Απογραφή με τέτοιο τρόπο και σε τόσο δύσκολες συνθήκες, τα τεχνικά θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι πολλά και περίπλοκα.

Με βάση τα παραπάνω, εκτιμάται ότι θα λάβετε ειδοποίηση για την αποδοχή του ποσού της αποζημίωσής σας εντός του Απριλίου, με την προϋπόθεση ότι τα δικαιολογητικά που έχετε προσκομίσει στην Εποπτεία είναι πλήρη και ορθά».

Η Μ.Σ. απαντά:

«Καλησπέρα σας και καλό μήνα επίσης, χαίρομαι που συμφωνούμε στο ότι οι δυσκολίες ήταν πολλές καθώς ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε σ' αυτή τη μορφή η διαδικασία της Απογραφής.

Σας ξαναλέω όμως, πως παρά τις δυσκολίες αυτές εγώ προσωπικά δεν καθυστέρησα ούτε μία ημέρα να ολοκληρώσω την εργασία μου και ούτε καν μου δόθηκε αυτή η επιλογή.

Το δίκαιο, λοιπόν, είναι την ίδια κατανόηση και τον ίδιο σεβασμό που δείχνω σε όλη την Υπηρεσία που εργάστηκε για το project, να διεκδικώ κι εγώ για εμένα. Γι' αυτό αν και σας ευχαριστώ για την απάντηση σας, όπως προανέφερα δεν με αφορούν οι εσωτερικές διαδικασίες και η σειρά με την οποία πληρώνονται οι υπάλληλοι. Αυτό που με ενδιαφέρει αποκλειστικά είναι το πότε θα αποζημιωθώ εγώ για τις υπηρεσίες μου.

Από το mail σας προκύπτει και η εξής απορία, από τη στιγμή που θα κάνω αποδοχή του ποσού, πόσος χρόνος χρειάζεται για την πληρωμή μου; Συμπληρωματικά να σας αναφέρω πως όλα τα απαραίτητα έγγραφα έχουν - αμέσως με το τέλος των εργασιών - ορθώς παραδοθεί στην Εποπτεία μου. 

Εύχομαι, λοιπόν, η εκτίμησή σας να είναι σωστή, να πραγματοποιηθεί η πληρωμή εντός Απριλίου και να μη χρειαστεί να επανέλθω. Ευχαριστώ».

Φτάνουμε αισίως στις 18 Απριλίου, όταν η Μ.Σ. στέλνει νέο mail, με αφορμή, ένα άρθρο (στις 15/04/2022) που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της Εφημερίδας των Συντακτών.
Ο δημοσιογράφος Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος, αναφέρει στο ρεπορτάζ του, πως «σε επικοινωνία που είχαμε με την ΕΛΣΤΑΤ μας διευκρινίστηκε ότι έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία πληρωμής των 12.000 τομεαρχών και στόχος είναι οι πληρωμές των περίπου 47.000 απογραφέων να ξεκινήσουν μετά το Πάσχα».

Ακολουθεί σχετικό mail της Μ.Σ.:

«Καλημέρα σας,

Μετά από την τελευταία μας επικοινωνία, που με ενημερώσατε πως εκτιμάτε οτι μέσα στον μήνα Απρίλιο θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των απογραφέων, διάβασα το παρακάτω άρθρο.

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/340090_aplirotoi-apografeis-se-apognosi

Σύμφωνα με το άρθρο, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πως οι πληρωμές θα ξεκινήσουν από Μάιο. Καθώς είναι ήδη 18/4 και δεν έχω κανένα νέο περί πληρωμής, θα ήθελα μια υπεύθυνη απάντηση ως προς την αποζημίωση μου για τις εργασίες που παρείχα 2 μήνες πριν! Ποια εκ των δυο ημερομηνιών ισχύει;;; Ευχαριστώ»

Καθώς όμως και πάλι αργεί να πάρει απάντηση, ακολουθεί νέα αποστολή «ευγενικών υπενθυμίσεων», από την Μ.Σ.

Φτάνουμε πλέον στις 2 Μαΐου.

Προϊσταμένη υπηρεσίας της ΕΛΣΤΑΤ, στέλνει στην Μ.Σ. το παρακάτω mail.

«Καλημέρα σας κυρία ...., 

Οι διαδικασίες για την πληρωμή των Απογραφέων έχουν ήδη ξεκινήσει και βρίσκονται στο τελικό στάδιο, όπως σας ανέφερε και η κα …...

Προς ενημέρωσή σας, σας πληροφορούμε ότι η διαδικασία πληρωμής των Απογραφέων απαιτεί πολύ χρόνο, καθότι θα πρέπει να ελεγχθούν όλα τα ερωτηματολόγια του κάθε Απογραφέα. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος των Απογραφέων, πληρώνονται όλα τα ερωτηματολόγια που είναι πλήρως και ορθώς συμπληρωμένα. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, απαιτεί πολύ χρόνο αφού πρέπει να ελεγχθούν κάποια εκατομμύρια ερωτηματολόγια.
Παρόλα αυτά, και επειδή η ΕΛΣΤΑΤ έχει δώσει προτεραιότητα στην πληρωμή των εξωτερικών οργάνων, ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί στις περισσότερες Εποπτείες και εντός το 2ου
 δεκαημέρου του τρέχοντος μήνα θα σταλεί μήνυμα στους Απογραφείς για αποδοχή του ποσού και θα ξεκινήσει η διαδικασία της πληρωμής.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω, χωρίς αυτό να αλλάζει κάτι, ότι στις προηγούμενες Απογραφές η διαδικασία της πληρωμής των Τομεαρχών και των Απογραφέων ξεκινούσε 6 μήνες μετά το τέλος της διενέργειας της Απογραφής και η πληρωμή ολοκληρώνονταν 9 με 10 μήνες μετά. Σε αυτή την Απογραφή, προσπαθούμε και έχουμε καταφέρει αυτό το διάστημα να μειωθεί σε 3 μήνες, παρόλο που η διαδικασία είναι πολυπλοκότερη, εργαζόμενοι και Σαββατοκύριακα και αργίες, κατόπιν και της εντολής που λάβαμε.

Σχετικά με τα στοιχεία του/ης κύριου/ας υπεύθυνου/ης του έργου της απογραφής, που ζητάτε, σας ενημερώνω ότι για την Εποπτεία …. είναι η κα …. και τα μηνύματά σας τα κοινοποιείται σε όλους».

Την ίδια ημέρα όμως, η Μ.Σ. γίνεται δέκτης -προφανώς κατά λάθος- ενός εσωτερικού μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, όπου φαίνεται πως επικρατεί σύγχυση αρμοδιοτήτων, αλληλοκατηγορίες και οδηγία για την απάντηση της Υπηρεσίας στην Μ.Σ., αλλά «και όλες τις αντίστοιχες».

Το εσωτερικό αυτό mail, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«κ. …. καλησπέρα,
Για την απαντηση στην κ. ….. (Μ.Σ.) και όλες τις αντίστοιχες, σας είχα δώσει οδηγία να ζητηθεί  η συμβολή του κ. ….., ο οποίος και απάντησε σήμερα το πρωί. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ της Δ/νσης και του Τμήματος και απάντησε η κ. ….. χωρίς να λάβει υπόψη της την εισήγηση του κ. …..»

Την αμέσως επόμενη ημέρα (03/05), η Μ.Σ. απαντάει στο mail της προϊσταμένης της Υπηρεσίας:

«Καλησπέρα σας, κα ….., αρχικά θα σας πρότεινα με πραγματικά πολύ καλή διάθεση να δίνετε μεγαλύτερη βαρύτητα στις επικοινωνίες που διατίθεστε να απαντήσετε, καθώς η κα ….. με ενημέρωσε πως "μέσα στο Μάιο ολοκληρώνεται η διαδικασία για την αποζημίωση των Τομεαρχών και ΘΑ ξεκινήσει η αντίστοιχη για τους Απογραφείς" και όχι πως "οι διαδικασίες για την πληρωμή των Απογραφέων έχουν ΗΔΗ ξεκινήσει και βρίσκονται στο τελικό στάδιο", όπως μ' ενημερώνετε εσείς. 

Αναφορικά με το χρόνο και τη διαδικασία ελέγχου των ερωτηματολογίων, όπως σας αναφέρω και σε προηγούμενο email μου, είναι κάτι που δε με αφορά (το μόνο που ζητώ να μάθω είναι πότε θα πληρωθώ για την εργασία μου!) αλλά μιας και εξακολουθεί η Υπηρεσία να το χρησιμοποιεί ως επιχείρημα, θα επαναλάβω αυτό που έχω ήδη απαντήσει. Πρώτον ήταν κάτι που -θέλω να πιστεύω- εξ αρχής λήφθηκε υπόψη ως προς τον προγραμματισμό του έργου και όχι κάτι μη αναμενόμενο, και δεύτερον, να υπερτονίσω πως ήταν επίσης πολύ μεγάλος ο όγκος των καταχωρήσεων που κλήθηκα να ολοκληρώσω - και ολοκλήρωσα! - εντός 3 ημερών (καθώς τυχαία ενημερώθηκα 3 ημέρες πριν, για την οριστική ημερομηνία υποβολής) αλλά ούτε ζήτησα ούτε μου δόθηκε καν η δυνατότητα παράτασης. 

Σχετικά με τη σύγκριση της τότε με την τώρα Απογραφή, γνωστοί μου που συμμετείχαν στην προηγούμενη και με παρακίνησαν να συμμετέχω σ' αυτήν, είχαν χρησιμοποιήσει ως ισχυρό κίνητρο την αμεσότητα με την οποία πληρώθηκαν (1 μήνας).

Εσείς μου αναφέρετε ένα διάστημα 9-10 μηνών. Δεν έχω αποδείξεις τι από τα δύο ισχύει και δε θα είχε και σημασία ακόμη και να είχα, μιας κι εγώ σ' αυτή την απογραφή συμμετείχα και αυτή με ενδιαφέρει αλλά κρίνοντας από τις ενημερώσεις που είχα ως τώρα από την Υπηρεσία σας και την εν γένει αντιμετώπιση και οργάνωση, τείνω με μεγάλη μου λύπη να εμπιστευτώ τους γνωστούς μου. 
Αναφορικά με τα στοιχεία που σας ζήτησα, νομίζω ήμουν ξεκάθαρη όταν σας έγραψα πως επιθυμώ τα στοιχεία του/ης κύριου/ας υπεύθυνου/ης του έργου της απογραφής  και όχι της υπεύθυνης για την Εποπτεία στην οποία ανήκω. 

Τέλος, βλέποντας και λίγη ώρα μετά την απάντησή σας, το μήνυμα της κας …. προς την κα …., μου δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερη αμφιβολία και ανασφάλεια για τα όσα μ' ενημερώνετε περί πληρωμής το 2ο δεκαήμερο του Μαΐου.

Ειλικρινά, η απογοήτευση μου είναι μεγάλη και δε ξέρω που αλλού μπορώ να απευθυνθώ επιτέλους για να λάβω μια σοβαρή και υπεύθυνη απάντηση. Μου φαντάζει πραγματικά ανήκουστο να υπάρχει τέτοια δυστοκία και ως προς την όλη διαδικασία του έργου της Απογραφής αλλά και ως προς την ενημέρωση των υπαλλήλων για την ΠΛΗΡΩΜΗ τους.

Είναι αδιανόητο να μας βάζει όλους τους Απογραφείς, η Υπηρεσία, σε μία θέση τέτοια, που να παρακαλάμε κυριολεκτικά για να μάθουμε πότε θα πληρωθούμε!!! Δεν έχω λόγια!!! 

Ευχαριστώ

ΥΓ. Εξακολουθώ να αναμένω τα στοιχεία που σας ζήτησα!»

Για την επόμενη μία εβδομάδα, ακολουθεί –ξανά- "σιωπή" από τους υπευθύνους και ένας νέος γύρος «ευγενικών υπενθυμίσεων» από την Μ.Σ.

Στις 12 Μαΐου, απελπισμένη από την απάθεια, η απογραφέας στέλνει νέο mail:

«Καλησπέρα σας, η αδιαφορία και η αντιεπαγγελματική συμπεριφορά της Υπηρεσίας είναι πρωτοφανής! Ποιο είναι το διάστημα που θεωρείται θεμιτό να περιμένει ένας πολίτης για μια απάντηση; Ένας εργαζόμενος για μια πληρωμή; Αναμένω ακόμα μια υπεύθυνη απάντηση στα ερωτήματα που έθεσα σε προηγούμενο email μου. 
Ευχαριστώ»

Όπως, μάλλον μαντέψατε σωστά, κανείς μέχρι χθες, όπου και η Μ.Σ. έστειλε την επιστολή και τα στοιχεία στο 2020mag.gr, δεν έχει επικοινωνήσει ακόμα μαζί της.

* Για ευνόητους λόγους, η απογραφέας ζήτησε να μη δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της τα οποία βρίσκονται στη διάθεσή του 2020mag.gr. 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ