Διεθνής Αμνηστία: «Να σταματήσει η κυβέρνηση την χρήση παράνομης και υπερβολικής βίας σε ειρηνικούς διαδηλωτές»

Αυστηρό κάλεσμα στην ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα η καταχρηστική και παράνομη χρήση αστυνομικής βίας απέναντι σε ειρηνικές διαδηλώσεις, από τη Διεθνή Αμνηστία.

Διεθνής Αμνηστία: «Να σταματήσει η κυβέρνηση την χρήση παράνομης και υπερβολικής βίας σε ειρηνικούς διαδηλωτές»
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της σχετικά με τις αναφορές για περιττή και υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία εναντίον φοιτητριών και φοιτητών κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις 10 και 26 Μαΐου 2022.

Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί για τις αναφορές ότι η αστυνομία έκανε χρήση όπλων, όπως χειροβομβίδες κρότου λάμψης, που είχαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό φοιτητών/-τριών.


ΑΠΘ: Εικόνα απολυταρχικού καθεστώτος - Συνέντευξή Τύπου φοιτητών με "φόντο" τα ΜΑΤ (video - εικόνες)


Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει να λαμβάνει επανειλημμένα αναφορές σχετικά με περιστατικά περιττής και υπερβολικής χρήσης βίας από αξιωματούχους επιβολής του νόμου στην Ελλάδα εναντίον ανθρώπων που διαμαρτύρονται ειρηνικά.

Μάλιστα, η ίδια η οργάνωση έχει τεκμηριώσει πολλές από αυτές τις αναφορές όπως αποτυπώνεται στην έκθεσή της του Ιουλίου 2021 η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει να αναγνωρίσουν την κλίμακα και την επίμονη φύση των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων που διαπράττονται από αξιωματούχους επιβολής του νόμου. 


Θεσσαλονίκη: Eυθεία βολή δακρυγόνου στο κεφάλι φοιτητών από τα ΜΑΤ (video)


Η Διεθνής Αμνηστία υπενθυμίζει στις ελληνικές αρχές ότι δεσμεύονται από το διεθνές δίκαιο και το ίδιο το Σύνταγμα να σέβονται, να προστατεύουν και να υποστηρίζουν το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση, και τις καλεί να σεβαστούν αυτά τα δικαιώματα και να σταματήσουν τη χρήση παράνομης και υπερβολικής βίας, καθώς και να διασφαλίσουν άμεσες και αποτελεσματικές έρευνες για όλα τα καταγγελλόμενα περιστατικά.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση του Ιουλίου 2021 της Διεθνούς Αμνηστίας για την αστυνομική βία», αναφέρει η ανακοίνωση του οργανισμού.

 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ