Ρήτρα αναπροσαρμογής: Η ΔΕΗ προσφεύγει στον Άρειο Πάγο για να προλάβει τις προσφυγές πολιτών

Διαστάσεις ανοιχτής σύγκρουσης ανάμεσα στην κοινωνία και τους παρόχους ενέργειας, λαμβάνει η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια που εξαϋλώνει το εισόδημα των πολιτών. Αίτημα για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης έστειλε η ΔΕΗ στον Άρειο Πάγο.

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Η ΔΕΗ προσφεύγει στον Άρειο Πάγο για να προλάβει τις προσφυγές πολιτών
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η ΔΕΗ, με το αίτημα της στον Άρειο Πάγο για πιλοτική δίκη σχετικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, στρέφεται κατά των προσφυγών πολιτών και ενώσεων καταναλωτών στα δικαστήρια της χώρας.  

Με αυτή την κίνηση, η (ιδιωτικοποιημένη) ΔΕΗ και οι άλλοι πάροχοι ενέργειας (με τη συμβολή της κυβέρνησης), ευελπιστούν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και να προλάβουν δεδικασμένα.


ΙΝΚΑ: «Στα χέρια της δικαιοσύνης η παράνομη και αθέμιτη ρήτρα αναπροσαρμογής»


Έχει σημασία να γνωρίζουμε, πως το αίτημα υποβλήθηκε με βάση διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, στις αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την εισαγωγή πιλοτικής δίκης και στον Άρειο Πάγο.

Ήδη, η διαδικασία εφαρμόζεται στο Συμβούλιο Επικρατείας και η υπόθεση της ρήτρας αναπροσαρμογής, είναι από τις πρώτες που θα εφαρμοστεί και στην πολιτική δικαιοσύνη.

Η πιλοτική δίκη, εφαρμόζεται για μεγάλα και παρεμφερή ζητήματα που αφορούν μεγάλη μερίδα πολιτών και για τα οποία εκκρεμεί πάρα πολύ μεγάλος αριθμός προσφυγών και συλλογικών αγωγών.

Με πρωτοβουλία είτε των διαδίκων ή του ίδιου του δικαστηρίου, επιλέγονται κάποιες από τις υποθέσεις και εννοποιούνται σύντομα σε δικάσιμο στο ανώτατο επίπεδο, παρακάμπτοντας τα ενδιάμεσα στάδια δικαστικού ελέγχου και επιλύοντας το θέμα οριστικά, πιο γρήγορα και σε κεντρικό επίπεδο.


Τι είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής και γιατί (δεν θα έπρεπε να) την πληρώνουμε


Υπενθυμίζουμε πως το αίτημα της ΔΕΗ πραγματοποιήθηκε μία μόλις ημέρα πριν ξεκινήσει η εκδίκαση των δύο μεγάλων συλλογικών αγωγών των καταναλωτικών ενώσεων, του ΙΝΚΑ και του ΕΚΠΟΙΖΩ, κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής, που έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη κοινωνική αναστάτωση.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ