Ανοίγει το χρονολόγιο της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας από το "The Manifold Files"

Kαταγραφή όλων των καταγγελιών για αστυνομική βία και αυθαιρεσία από το themanifoldfiles.org.

Ανοίγει το χρονολόγιο της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας από το
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το themanifoldfiles.org είναι μία, μη κερδοσκοπική, ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων 

Η ομάδα του Manifold, με ανάρτησή της στο Twitter, ανακοίνωσε πως ξεκινάει μια μεγάλη «καταγραφή όλων των καταγγελιών για αστυνομική βία και αυθαιρεσία στην Ελλάδα, καθώς και την πορεία τους στο πειθαρχικό και το δικαστικό σύστημα», ζητώντας τη συνδρομή θυμάτων, μαρτύρων, δικηγόρων και οργανισμών.

Συγκεκριμένα, η ανάρτηση αναφέρει τα εξής:

«ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΚΛΗΣΗ! Επιχειρούμε να καταγράψουμε σε ένα χρονολόγιο όλες τις καταγγελίες για αστυνομική βία και αυθαιρεσία στην Ελλάδα, καθώς και την πορεία τους στο πειθαρχικό και το δικαστικό σύστημα. 

Αν έχετε υποστεί αστυνομική αυθαιρεσία ή βία. Αν έχετε υπάρξει μάρτυρας περιστατικού αυθαιρεσίας ή βιαιοπραγίας. Αν είστε δικηγόρος, μέλος μη κυβερνητικής οργάνωσης ή άλλου συναφούς οργανισμού και έχετε γνώση περιστατικών βίας και αυθαιρεσίας. 

Αν βλέπετε την υπόθεσή σας στο χρονολόγιο και θέλετε να συμπληρώσετε πληροφορίες για την εξέλιξή της·

Αν δεν βλέπετε την υπόθεσή σας στο χρονολόγιο και θέλετε να προστεθεί και, γενικά, αν έχετε οποιαδήποτε σχετική πληροφορία, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Δείτε το χρονολόγιο εδώ: https://bit.ly/3PQ4kjt

Δείτε τους τρόπους επικοινωνίας εδώ: https://bit.ly/3PPiEc3

#TheManifoldFiles»

Σε αντίστοιχη ανάρτησή στο Twitter, το The Manifold, αναφέρει:

ΠΟΙΟΣ ΦΥΛΑΕΙ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ;

Μια δημοκρατική κοινωνία έχει την αξίωση να μην κινδυνεύει από την ίδια της την αστυνομία. Κανένας άνθρωπος δεν θα έπρεπε να φοβάται ότι θα υποστεί βία, κακομεταχείριση ή αυθαίρετη αντιμετώπιση από αυτούς στους οποίους έχει αναθέσει την προστασία του. Στην Ελλάδα, ωστόσο, όπως μαρτυρά μια πολύ μακρά σειρά γεγονότων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα προχθεσινά γεγονότα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχουμε κάθε λόγο να φοβόμαστε.

Αστυνομικοί καταχρώνται την εξουσία τους, προσάγουν και κρατούν ανθρώπους αυθαίρετα, τους στερούν δικαιώματα όπως την πρόσβαση σε συνήγορο, βιαιοπραγούν, κακοποιούν, εξευτελίζουν, και, σε κάποιες περιπτώσεις, βασανίζουν, σε αστυνομικά τμήματα και κρατητήρια, σε κέντρα κράτησης προσφύγων, σε πλατείες και δρόμους — ακόμη και μέσα σε σπίτια.

Σε συνεργασία με το Solomon, ο νέος φάκελος του The Manifold είναι σχεδιασμένος να λειτουργεί ως παρατηρητήριο αφιερωμένο στην εξαντλητική διερεύνηση και συνεχιζόμενη παρακολούθηση της αστυνομικής βίας, αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας. Με επίκεντρο το Χρονολόγιο -ένα εν εξελίξει εγχείρημα συλλογής και καταγραφής όλων των καταγγελιών- ο φάκελος αποκαλύπτει διάφορες πλευρές του φαινομένου και τους τρόπους με τους οποίους το αντιμετωπίζουν οι αστυνομικές, δικαστικές και πολιτικές αρχές.

Από τους τρόπους με τους οποίους οι πειθαρχικές και ποινικές διώξεις των ενστολων καθίστανται ουσιαστικά ανύπαρκτες μέχρι τους αριθμούς που δείχνουν την υπέρμετρη αστυνόμευση στην Ελλάδα κι από τη διαχρονική διείσδυση της ακροδεξιάς μέχρι τη μακρά πορεία αποτυχημένων μεταρρυθμίσεων στη Μεταπολίτευση, επιχειρούμε να ρίξουμε φως σε ένα φαινόμενο που είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, αλλά ελάχιστα γνωστός ο μηχανισμός του.

Όπως κάθε φάκελος των Manifold Files, έτσι κι ο φάκελος για την αστυνομική βία, αυθαιρεσία και ατιμωρησία θα συνεχίσει τη λειτουργία του ως παρατηρητήριο των εξελίξεων, εμπλουτιζόμενο συνεχώς με νέες έρευνες, νέες υποθέσεις και νέα ρεπορτάζ πάνω στο θέμα.

Ο φάκελος εγκαινιάζει επίσης την ελληνόφωνη εκδοχή της πλατφόρμας The Manifold Files, όπου κάθε κείμενο συνοδεύεται από την πλήρη τεκμηρίωση των εγγράφων (νομικών και μη) που αφορούν στην έρευνα, αλλά και την παράλληλη καταγραφή προσώπων και φορέων που πρωταγωνιστούν και συνδέουν τις διαφορετικές όψεις του προβλήματος μεταξύ τους.

Περιηγηθείτε στο https://themanifoldfiles.org/gr/unscrupulous-protect/...

#TheManifoldFiles

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ