Μπαράζ καταγγελιών στο 20/20 για την ΑΠΟΓΡΑΦΗ: «Εκβιασμοί σε απογραφείς που αντιδρούν στην αδιευκρίνιστη πληρωμή τους»

Τη μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν πλέον οι καταγγελίες και μαρτυρίες που λαμβάνει το 20/20 Magazine, από ανθρώπους που εργάστηκαν, κυριολεκτικά, για ένα μεροκάμματο, κατά την "ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2021-2022".

Μπαράζ καταγγελιών στο 20/20 για την ΑΠΟΓΡΑΦΗ: «Εκβιασμοί σε απογραφείς που αντιδρούν στην αδιευκρίνιστη πληρωμή τους»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Διαβάστε τις τρεις νέες μαρτυρίες από την Μ.Κ., την Α.Μ. και τον Ν.Σ., που, μεταξύ άλλων, καταγγέλουν παντελή έλλειψη οργάνωσης, καθυστέρηση πληρωμής, διαφορετικά ποσά πληρωμής από τα συμφωνηθέντα, αλλά και εκβιαστικές συμπεριφορές από τους φορείς που ήταν αρμόδιοι για το -όπως εξελίχθηκε- επιτελικό φιάσκο της ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ.


Απογραφή φιάσκο με "θύματα" τους απλήρωτους εργαζόμενους – Σοβαρή καταγγελία στο 20/20 (έγγραφα)


Ακολουθούν οι νέες καταγγελίες όπως ακριβώς τις λάβαμε:

Μ.Κ.: «Συνεχείς εκβιασμοί στους απογραφείς που αντιδρούν στην αδιευκρίνιστη πληρωμή τους»

Καλό μήνα, σας γράφω για να ενημερώσω ότι βρίσκομαι σε αντιπαράθεση με την ΕΛΣΤΑΤ όπου και εργάστηκα ως απογραφέας.

Δυστυχώς, οι συνεχείς εκβιασμοί σε όσους απογραφείς αντιδρούν στην επίμονα αδιευκρίνιστη πληρωμή τους, σχετικά με το ποσό της αμοιβής και το πότε αυτή θα πραγματοποιηθεί, συνεχίζονται.

Υπάρχει μια επίμονη και μεθοδική άρνηση της ΕΛΣΤΑΤ να δώσει σαφή και επίσημη απάντηση για το τελικό ποσό της αμοιβής, το οποίο ξεκίνησε με το παραπλανητικό ποσόν των 1200 ευρώ, στο πρώτο ενημερωτικό σεμινάριο έγινε 2,25 για κάθε κατοικία και 2,3 το άτομο -έτσι αποχώρησαν και πολλοί-, στο τελευταίο σεμινάριο διευκρινίστηκε πως το ποσό αυτό είναι μείον 20%, ενώ πρόσφατα ήρθε ενημέρωση σχετικά με τις κενές κατοικίες και την απειλή μη πληρωμής!

Την ίδια στιγμή στέλνονται, στεγνά, εκβιαστικά μηνύματα προς στους απογραφείς (τα έχω όλα) ότι δεν θα πληρωθούν:

όταν αυτοί αναγκάζονταν εν μέσω πανδημίας να πηγαίνουν μέσα σε ξένα σπίτια για απογραφή όσων δεν μπορούσαν να απογραφούν ηλεκτρονικά, βάζοντας σε κίνδυνο την σωματική τους υγεία και ρισκάροντας την σωματική τους ακεραιότητα,

όταν αναγκάζονταν μέσα στο κρύο να πηγαίνουν δυο και τρεις φορές για να βρουν τα άτομα που δεν απαντούσαν, ή χρεώνονταν κλήσεις τηλεφωνικές από το προσωπικό τους τηλέφωνο (που δημοσιοποιούσαν κιόλας σε χαρτάκια κολλημένα στην είσοδο της πολυκατοικίας) και τελικά δίνεται συνεχώς παράταση,

όταν δεν έπαιρναν σαφείς οδηγίες ή αυτές μετά λίγο διάστημα άλλαζαν, όπως στο θέμα των "κενών κατοικιών" κ.ά.

Βλέπω πως, ευτυχώς, αντιδρούν και άλλοι συνάδελφοι.

Εγώ προσωπικά έλαβα απειλή πως θα κινηθούν νομικά εναντίον μου γιατί αρνήθηκα να παραδώσω το υλικό «που εμπεριέχει προσωπικά στοιχεία».

Ένα υλικό που είχα ήδη έτοιμο από τις γιορτές και περίμενα να με ενημερώσουν τι να το κάνω όταν άρχισαν να στέλνουν αλλαγές και ασυναρτησίες με απειλές στις οποίες δεν έδινα πλέον σημασία, ενώ μέχρι και σήμερα μου ζητάνε το υλικό χωρίς να απαντούν στο εύλογο ερώτημα που επέφερε και την ρήξη μεταξύ μας: «τι ποσό τελικά θα πληρωθώ και πότε;».

(Στέλνω και την δική μου εμπειρία συμπληρωματικά με τις καταγγελίες των απογραφέων που ήδη δημοσιεύσατε, προωθώντας σας ένα μέιλ -με κάποιες μικροαλλαγές- που έστειλα 18 Φεβρουαρίου 2022 στην ΓΣΕΕ, με το αίτημα να με βοηθήσει με το νομικό ζήτημα που προέκυψε... κι ακόμα περιμένω απάντηση!)

Ευχαριστώ πολύ.

Μ.Κ.

Α.Μ.: «Τώρα με απειλούν ότι δεν θα πληρωθώ καθόλου»

Γεια σας και από εμένα. Ονομάζομαι Α.Μ. και είχα την ατυχία να είμαι απογραφέας σε μια περιοχή όπου σχεδόν κανείς δε μένει μόνιμα.

Δεν θέλω να σας ζαλίσω με τα ίδια που έχουν αναφέρει και άλλοι απογραφείς. Και εγώ δέχθηκα ανάλογες συμπεριφορές, ότι για παράδειγμα, αν δεν βρω τον ιδιοκτήτη και τα στοιχεία του δεν θα πληρωθώ κ.λπ., τα γνωστά.


Νέα καταγγελία εργαζόμενου στην ΑΠΟΓΡΑΦΗ: «Είναι εξοργιστικός ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η διαδικασία και εμείς προσωπικά» 


Τώρα όμως, και μιας και ήρθε η ώρα της καταβολής της αποζημίωσης μας, εμένα η πρώτη εντολή πληρωμής ήταν για 1004 ευρώ καθαρά, ενώ η δεύτερη για 911 ευρώ και τα χαρτιά με τα στοιχεία μου όλο «τα έχουν χάσει».

Εγώ έχω καφενείο και θέλουν να πληρωθώ με παροχή υπηρεσιών, τη στιγμή που εγώ δεν μπορώ να κόψω τιμολόγιο για κάτι τέτοιο. Τώρα με απειλούν ότι δεν θα πληρωθώ καθόλου.

Εγώ δούλεψα σε μια περιοχή με 450 σπίτια και 178 άτομα.

Με έβρισαν, με απείλησαν ότι θα με μηνύσουν για προσπάθεια απόσπασης προσωπικών δεδομένων, κάποιος μου έστειλε και τα σκυλιά του για να με τραμπουκισει, άλλοι με κοιτούσαν σαν να έχω χολέρα, αλλά την δουλειά μου την έκανα και μάλιστα χρεώθηκε η οικογένεια μου 80 ευρώ τηλέφωνό και 200 ευρώ καύσιμα. 

Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω.

Ν.Σ.: «Πραγματικά μετάνιωσα που μπήκα σε όλη αυτή την ταλαιπωρία»

Ήταν πρώτη φορά που έκανα απογραφή. Μας έκαναν την ενημέρωση και ειδικά στα χωριά, ήταν μία σχετικά εύκολη διαδικασία.

Είχα δυο οικισμούς στο Δήμο Ανατολικής Μάνης. Ξεκίνησα λοιπόν τη διαδικασία αυτοαπογραφής και παράλληλα την καταγραφή πληθυσμού και σπιτιών.

Το μεγάλο μπέρδεμα άρχισε με τους τομεάρχες όπου είχαν δώσει καταστάσεις με περιγραφές, όπως για παράδειγμα «σπίτι με σκύλο» και αλλά ευτράπελα. Στο ίδιο μου το χωριό και δε μπορούσα να βρω τα σπίτια.

Ξεκίνησα και είχα καθημερινά πολλά τηλεφωνήματα όπου εξηγούσα τα πάντα και υπήρχαν μάλιστα άτομα που έπαιρναν να απογραφούν στο χωριό ενώ είχαν απογραφεί ήδη στην Αθήνα. Τηλεφωνούσα συνεχώς σε πολίτες ώστε να κάνουν την αυτοαπογραφή πριν λήξει η προθεσμία.

Το δεύτερο πρόβλημα είχε να κάνει με το ίδιο το σύστημα, οπού δεν μπορούσα να περάσω τα στοιχεία των πολίτων.

Εν τέλει τα κατάφερα και ολοκλήρωσα την απογραφή, αλλά διαπίστωσα πως μου έλειπαν κάποια έντυπα που δεν μου είχαν δοθεί και πως ότι είχα γράψει ήταν άκυρο.

Επικοινώνησα αρχικά με τον προϊστάμενό μου, ο οποίος μου είπε πως δεν υπάρχει λάθος έντυπο, αλλά προς το τέλος Δεκέμβριου διαπίστωσε πως τελικά ήταν λάθος. Παραμονή πρωτοχρονιάς μου έστειλε το σωστό έντυπο και άρχισα πάλι, χειρόγραφα πλέον, να περνάω στοιχεία για 188 ανθρώπους και 200 περίπου σπίτια.

Ήμουν μέσα στη προθεσμία για το τέλος του έτους έστω και οριακά.

Εν τελεί, είδα πως συνεχίστηκε μέχρι τον Φεβρουάριο.

Μετά από αυτό άρχισε η ταλαιπωρία της πληρωμής.

Έκανα αίτηση για τη συγκεκριμένη δουλειά γιατί έληγε το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ και θα ήταν μια πολύτιμη βοήθεια αυτά τα λεφτά.

Περίμενα, ενόχλησα, ξαναενόχλησα, μου είπαν πως θα μπουν για όλους τέλος Απρίλιου, μετά το Πάσχα.

Έκανα υπομονή καθυστέρησα υποχρεώσεις και λογαριασμούς. Επικοινώνησα ξανά με τον προϊστάμενό και μου είπε πως θα έρθει mail επιβεβαίωσης και μετά θα πληρωθούμε.

Όταν έλαβα το mail διαπίστωσα πως τελικά δεν θα λάμβανα 722 ευρώ όπως αρχικά νόμιζα καθώς με τις κρατήσεις -που δεν γνώριζα- πήρα 509 ευρώ.

Αποδέχτηκα το ποσό αυτό και από τότε περιμένω τη πληρωμή.

Το mail ήρθε στις 10 Μάιου και ενώ τέλειωσε σήμερα ο μήνας, τα χρήματα δεν έχουν μπει.

Αυτή είναι η εμπειρία μου από την απογραφή και πραγματικά μετάνιωσα που μπήκα σε όλη αυτή την ταλαιπωρία.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ