ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2021-2022: «Με έφτασαν στο αμήν, παραιτήθηκα και δεν πληρώθηκα τα δεδουλευμένα μου»

Συνεχίζονται, με αμείωτο ρυθμό, οι καταγγελίες που λαμβάνουμε στο 20/20 Magazine, από ανθρώπους που εργάστηκαν στην ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2021-2022.

ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2021-2022: «Με έφτασαν στο αμήν, παραιτήθηκα και δεν πληρώθηκα τα δεδουλευμένα μου»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Απογραφείς που καταγγέλουν πως υπεστησαν bullying από τους επόπτες και την αρμόδια υπηρεσία.
Απογραφείς που καταγγέλουν πως ποτέ δεν ενημερώθηκαν και δεν εκπαιδεύτηκαν σωστά.
Απογραφείς που καταγγέλουν πως πληρώθηκαν μετά από 5 μήνες ή δεν έχουν πληρωθεί ακόμα.

Απογραφείς που καταγγέλουν πως δέχθηκαν ψυχολογικό πόλεμο, παραιτήθηκαν και έμαθαν αργότερα πως δεν θα πληρωθούν ούτε καν για τα δεδουλευμένα τους. 

Μια τέτοια περίπτωση είναι η Μ.Μ., την ιστορία της οποίας θα διαβάσετε παρακάτω.

Μ.Μ.: Με έφτασαν στο αμήν, παραιτήθηκα και δεν πληρώθηκα τα δεδουλευμένα μου

Ίσως να γίνω βαρετά αναλυτική ως προς την δική μου εμπειρία ως απογραφέας, αλλά θέλω να καταλάβει ο κόσμος. Αυτό γιατί κατά την διάρκεια της διαδικασίας έβλεπα και ανθρώπους να κατηγορούν τους απογραφείς για λάθη ή γιατί δεν κατάφεραν να απογράφουν.

Ναι, δεν είμαστε όλοι οι απογραφείς θύματα. Κάποιοι Απογραφείς μπορεί όντως να μην ασχολήθηκαν, να τα παράτησαν κ.λπ., όμως πραγματικά, δεν μπορείτε να φανταστείτε τι μπορεί να είχε γίνει ώστε αυτός ο απογραφέας να μην πέρασε από το σπίτι σας ή να μην σας σήκωνε το τηλέφωνο ή να έκανε κάποιο λάθος.

Ας ξεκινήσω τη δικιά μου ιστορία λέγοντας πως έκανα την αίτηση διαβάζοντας την προκήρυξη και αυτή την πρόταση (που έμεινε σε όλους) «σε κάθε απογραφέα θα αναλογούν περίπου 120 κατοικίες και ο μισθός θα είναι 1200 ευρώ μεικτά».

Σκέφτηκα λοιπόν, πως θα είναι μια ωραία.
Θυμόμουν και την τελευταία απογραφή όπου πέρναγε ο Απογραφέας έκανε απλά 3-5-10 ερωτήσεις και επιπλέον θα έβγαζα και κάποια χρήματα που ως άνεργη τα είχα πραγματικά ανάγκη

Κάπου στις αρχές με μέσα Νοεμβρίου, μας ενημέρωσαν να πάμε για αυτό το 3ωρο σεμινάριο για το πως θα δουλέψουμε, πως θα γίνεται η καταχώρηση των εντύπων να πάρουμε το υλικό για την απογραφή κ.λπ.
Επειδή λοιπόν εμένα δεν είχε βγει ακόμα το πιστοποιητικό εμβολιασμού (παρόλο που είχα κάνει ράπιντ για εκείνη την μέρα) μου απαγόρευσαν να μπω στην αίθουσα οπότε όσοι δεν είχαν πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα κάναμε σεμινάριο μέσω zoom.

Έτσι λοιπόν έγινε αυτό το σεμινάριο μέσα προς τέλη Νοεμβρίου, που αλίμονο και αν κατάλαβε κανείς τι έλεγε αυτός ο άνθρωπος (ο επόπτης).
Καλύτερα να έβαζαν κάποιον γνώστη της τεχνολογίας να μας εξηγήσει την διαδικασία, γιατί εγώ προσωπικά δεν κατάλαβα τίποτα. Τα κατάλαβα όλα μόνη στην πορεία της Απογραφής.

Δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά, γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής, αλλά δεν θυμάμαι στο σεμινάριο να αναφέρθηκε το ότι τελικά ο μισθός μας είναι ανάλογα τα έντυπα, δηλαδή 2,25 έντυπο κατοικίας και 2,30 το άτομο.
Εν πάση περιπτώσει, στο τέλος του σεμιναρίου η ερώτηση που έκανα είναι «γιατί 1200 μεικτά αφού δεν μας κολλάτε ένσημα;», η απάντηση ήταν «εεε, που να ξέρω ρε παιδιά το ΙΚΑ κάνει κάποια παρακράτηση δεν ξέρω γιατί».

Ξεκίνησα λοιπόν, αλλά λόγω σχολής τα απογεύματα και λόγο προσωπικών υποχρεώσεων τα πρωινά, έκανα την δουλειά μου κάθε Σαββατοκύριακο, έγραψα 160 κωδικούς, +2 που μπήκαν στην πορεία γιατί δεν μου είχαν περάσει 2 κατοικίες.

Μοίρασα τους κωδικούς στα σπίτια, όπου να σας πω ότι γύρω στους 10 μου άνοιξαν την πόρτα για να τους πάρουν, και με κοιτούσαν καχύποπτα.

Κάτι που ήταν λογικό από την στιγμή δεν υπήρξε ούτε μια σωστή καμπάνια ενημέρωσης στην τηλεόραση, ειδικά για άτομα μεγαλύτερης που δεν έχουν εξοικείωση με το διαδίκτυο (όχι ότι υπήρχε και καμιά ενημέρωση μέσω ίντερνετ, ψάχνοντας το μάθαινε ο κόσμος, αλλά λέμε τώρα).

Παρακολουθούσα λοιπόν την πορεία της πρώτης φάσης και όλως περίεργως είχαν απογραφεί σε αρκετά μικρό χρονικό διάστημα γύρω στους 50, όπου όμως πολλοί από αυτούς δεν είχαν κάνει οριστική υποβολή, αλλά προσωρινή αποθήκευση.

Να σου λοιπόν οι κάρτες και τα τηλέφωνα για να τους πεις ότι πρέπει να κάνουν οριστική υποβολή.
Υπήρχαν πάλι άλλοι που δεν έβαζαν στοιχεία στο τέλος, οπότε ΠΑΛΙ έπρεπε να πας από εκεί να τους το πεις.

Ξανά-μοίρασα λοιπόν κωδικούς, γιατί κάποιοι έπαιρναν τηλέφωνο και έλεγαν πως δεν πήραν ποτέ κωδικό, οπότε πήγαινα ξανά και κοιτούσα και το έντυπο μου γιατί κάποια σπίτια είχαν μπει από λάθος (δεν υπήρχαν καν) οπότε έπρεπε να τα αφαιρέσω (7 συγκεκριμένα).
Αφού λοιπόν τελείωσε η πρώτη φάση, ξεκίνησε η δεύτερη. δηλαδή να πηγαίνουμε εμείς να τους απογράφουμε.

Εδώ να σημειώσω ότι ο αρμόδιος επόπτης είχε ενημερώσει (τύπου: «μην το πείτε σε κανέναν»), ότι άτυπα συνεχίζεται η αυτοαπογραφή για όσους θέλουν ηλεκτρονικά. Μα αν δεν το πούμε πως θα ήξεραν οι άνθρωποι ότι έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Τέλος πάντων, στην δεύτερη φάση, είχαμε την επιλογή μέσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα να περάσουμε αρνητές, εγώ παρόλο που είχα, δεν τους πέρασα στην αρχή γιατί λέω «δεν πειράζει, θα ξανακάνω τον κόπο να ξαναπάω και αν δεν τελεσφορήσει η προσπάθεια, θα τους περάσω».

Πέρασα λοιπόν και 3 ή 4 φορά για απογραφή, και αν κάπου δεν μου άνοιγαν ή μπορεί να έλειπαν, άφηνα χαρτί ΚΟΛΛΗΜΕΝΟ στην είσοδο για φαίνεται, ότι «παρακαλώ τηλεφωνήστε "εδώ"» (στον αριθμό που μας έδωσαν απο την ΕΛΣΤΑΤ που συνδεόταν μέσω εφαρμογή στο κινητό)  και πράγματι είχα περίπου 15 τηλεφωνήματα.

«πρέπει πάση θυσία να βρεις στοιχεία για τους υπόλοιπους έστω και από γείτονες, αλλιώς θα χάσεις τα λεφτά σου»

Λόγο κόβιντ προσπαθούσα αν γίνεται να κάνω την απογραφή ηλεκτρονικά, μιας και είχα φάει αρκετά λεφτά σε κάρτες. (Να πω κάπου εδώ ότι ήταν δύο άτομα που επέμεναν να πάω από την οικία τους και αφού κάναμε εν τέλει την απογραφή τηλεφωνικά, κατόπιν εορτής μου είπαν ότι είναι σε καραντίνα με κόβιντ!)

Στο διάστημα όλης αυτής της ιστορίας κάθε τρεις και λίγο, email από τον Επόπτη για αλλαγές, διορθώσεις, απαιτήσεις και -σε εισαγωγικά- «απειλές», διότι στο τέλος πολλών email υπήρχε -εν συντομία- το οποίος δεν το κάνει δεν θα πληρωθεί!

Έχουμε φτάσει Χριστούγεννα και λόγω του ότι ήμουν βαριά άρρωστη, δεν είχα την δυνατότητα για κάποιες μέρες να συνεχίσω, παρόλα αυτά έκανα απ’ το σπίτι ότι μπορούσα. Δηλαδή να περάσω δελτία ηλεκτρονικά και να περάσω και τους αρνητές.

Ξαφνικά όμως το πεδίο "αρνητές" έχει αντικατασταθεί σε "πληροφορίες από τρίτους".

Στέλνω λοιπόν μήνυμα στην υπεύθυνη του τομέα μου και της λέω «πως θα περάσω αρνητές;».
Μου απαντάει πως θα έπρεπε να με νοιάζουν τα υπόλοιπα και όχι οι αρνητές, γιατί βλέπει, όπως μου είπε, ότι δεν είχα κάνει τίποτα.
Της λέω «αυτό που λέτε δεν ισχύει, έχω τώρα μπροστά μου την σελίδα και από τις 155 κατοικίες έχουν απογραφεί οι 85».

Ε τότε μου λέει «πρέπει πάση θυσία να βρεις στοιχεία για τους υπόλοιπους έστω και από γείτονες, αλλιώς θα χάσεις τα λεφτά σου».

Στέλνω λοιπόν μήνυμα στον Επόπτη και εκεί ξεκίνησε το πανηγύρι.

Αφού ανάρρωσα και έκανα άλλη μια προσπάθεια, του εξήγησα ότι δεν μπορώ με το έτσι θέλω να μπουκάρω σε σπίτια άμα δεν θέλουν.

Ξεκίνησε λοιπόν από μεριάς του ένας ψυχολογικός πόλεμος, όπου τελείωσε με το «αν δεν τους απογράψεις σου κλείνω τον τομέα και δεν θα τους πληρωθείς».

Υπέθεσα πως δεν θα πληρωθώ αυτούς που δεν απογράφηκαν, όχι ότι δεν θα πληρωθώ γενικά.

Με έφτασε στο αμήν με τον ψυχολογικό πόλεμο και τις απανωτές απαιτήσεις του και, μέσα, τέλη Ιανουαρίου, λίγες μέρες πριν κλείσει η πλατφόρμα, παραιτήθηκα.

Και ενώ περίμενα και εγώ τόσους μήνες να πληρωθώ τα χρήματα που μου αναλογούν για τις Απογραφές που έκανα, έμαθα, σε φόρουμ με απογραφείς, ότι επειδή παραιτήθηκα και έδωσαν την δουλειά μου σε άλλον να την ολοκληρώσει, δεν θα πάρω φράγκο για τα δεδουλευμένα μου.

Το ότι δεν κατάφερα να απογράψω και τις 155 κατοικίες, άσχετα με το αν άνοιγαν, ασχέτως με το αν με έβριζαν, οκ δεκτό.

Το να το δώσεις σε κάποιον που ίσως τελικά να κάνει καλύτερη δουλειά από μένα, επίσης δεκτό.

Ίσως να έκανα εγώ κάτι λάθος και αν είναι έτσι ζητάω και συγγνώμη.

Όχι όμως τον κόπο μου και την δουλειά μου να την πληρωθεί άλλος και όλα αυτά για πέντε φραγκοδίφραγκα που εν τέλει θα μας έδιναν.

Τις προηγούμενες καταγγελίες απογραφέων, επιβεβαίωσε και η Κ.Ν. που εργάστηκε στην απογραφή και μου έστειλε σε προσωπικό μήνυμα στο facebook, το παρακάτω κείμενο.

Κ.Ν.: «Δηλαδή θέλετε να τα βγάλω απ’ το μυαλό μου»

Καλησπέρα είδα το κείμενο σου για την απογραφή και στέλνω απλώς για να συμπληρώσω κάτι ακόμα καθώς ισχύουν όλα αυτά που έχουν καταγγείλει οι απογραφείς.

Αναγκαστήκαμε να συμπληρώσουμε δελτία με φανταστικά στοιχεία γιατί μας έπαιρναν και μας απειλούσαν ότι πρέπει να τους βρούμε όλους, αλλιώς θα πάρουν τον τομέα μας και θα τον δώσουν σε άλλον.

'Ολα αυτά ενώ έχεις βγει αμέτρητες φορές στο δρόμο έχεις γυρίσει τα σπίτια και ξέρεις ότι υπάρχουν αρνητές ή εγκαταλελειμμένα και δεν έχεις τρόπο να μάθεις για αυτά τίποτα.

Όταν ρώταγα ξεκάθαρα «δηλαδή θέλετε να τα βγάλω από το μυαλό μου;», μου έλεγαν όχι.
Δηλαδή απλώς με ένα μαγικό τρόπο, έπρεπε να βρω λύση.

Και μας απειλούσαν ξανά, ότι θα γίνει έλεγχος μετά την απογραφή και αν βρεθεί δελτίο με ψεύτικα στοιχεία θα έχουμε ποινικές διώξεις.

Όλα αυτά για 600-700 ευρώ και τρεις μήνες δουλειά.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ